Любимият ми туризъм - ЕКОПЪТЕКИТЕ!

• 97 309
  • 723
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Здравейте!
Като запис да споделя прясна информация за цени в комплекс Мальовица миналата събота.  Не искахме да спим в хотела, но в нито едно от другите места нямаше места. Цените в хижите и туристическите спални бяха около 15 лв на легло. Къде без баня, къде със, за още повече пари.
Имахме невероятния късмет да има свободна четворна стая в хотела и за почти идеалните условия платихме само 48 лв (с вкл. закуска чай с 3л захар и 2 прекрасни топли сандвича с яйце и сирене или нещо родеещо се с това).

Относно близките и далечни цели наоколо няма да пиша, вие ги знаете Simple Smile
Целите склонове са лилави от нацъфтелите високи цветя Simple Smile

# 646
  • Русе

Цените в хижите и туристическите спални бяха около 15 лв на легло. Къде без баня, къде със, за още повече пари.
    Колко е спането в ЦПШ-то в Мальовица.

# 647
Миналата събота по Мальовица и имало силна концентрация на мои познати.  Simple Smile

# 648
  • София

Цените в хижите и туристическите спални бяха около 15 лв на легло. Къде без баня, къде със, за още повече пари.
    Колко е спането в ЦПШ-то в Мальовица.

Тъй като говорих с всички по телефона или на живо и само чувах, че места няма, не запомних конкретно.

# 649
Laughing Аз още се навивам за изкачване на Ботев, но тази Тарзанова пътека не мога да я преглътна.  Embarassed
Е, просто не гледай на нея като на екопътека! Laughing Не е страшна, след нея до върха е досадно.
Блу да те питам - може ли за един ден да се качи на Ботев връх и да се слезе до най близкия приличен хотел. С риск да изглеждам на глезла , нещо не мога да преглътна да спя в стая с 40човека и да ползвам обща баня и тоалетна. Сега за 18 август уж съм се навила ама не съвсем защото ,  това което приятели ми предлагат,   е да тръгнем от Калофер да изкачим върха и да спим в хижа Рай и после обратно..... Имай в предвид , че от път не се плаша .....

# 650
tky, ние качихме Ботев с нощуване на Рай. За по-върлите туристи сигурно е възможен прехода Калофер - Ботев - Калофер за ден, но аз не съм от тях, колкото и да не ме е страх от ходене.Laughing Първия ден се качихме на х. Рай, като от Калофер до Паниците ни взеха с една каруца. Преспахме на хижата и на сутринта рано тръгнахме към върха. Горе да сме стояли максимум час. В ранния следобед бяхме пак в хижата, хапнахме по една чорба и тръгнахме към града. Надолу в Рогачевата гора ми се огъваха коленете вече. От Паниците до Калофер пак имахме късмета да ни вземат с кола. Рай е хубава хижа, но все пак е хижа. До нея се стига само с коне и няма как да предлага големи удобства. Имайте предвид, че има огромна посещаемост в района и в почивни дни може и да няма места вътре в хижата, но пък май даваха спални чували /от хижа и гробища не се връща!/, така че може и да не сте 40 души в стая. Grinning  Съжалявам, че първия ден имахме време, а не се качихме до Пръскалото.
Друг вариант за качване на Ботев е от х.Плевен, която май е с по-добри битови условия.

# 651
  • Варна
tky, Паниците - хижа Рай 4:30 ч., х. Рай - връх Ботев - 2:30 ч., отиване и връщане - общо 14 часа, ти си прецени може ли за 1 ден Simple Smile

# 652
  • Пловдив
На слизане от Ботев до Рай може и да го вземеш за 2:30, ама на качване хич не е толкова....  Grinning

# 653
Нямаше ли някакъв път от Паниците до Ботев през един заслон /Маринка?/, не се минава през Рай. Но колко е по-екстремен и дали се спестява време - не знам.

# 654
  • София
Блу, каква е тази каруца на отиване и после "кола" на връщане от Паниците. Нещо регулярно срещу заплащане или на стоп Simple Smile

Моля, посетилите скоро ждрелото на р.Ерма и р.Ябланица да споделят - стават ли за деца и над каква възраст?
Сториха ми се стръмни дървените стъпала...

# 655
  • София
Ние ходихме скоро пак на Ерма. Лично моите деца се страхуват от височини и така и не слязоха по стълбите надолу, стръмничко си е доста. Но пък екопътеката е хубава, идеална за разходка с деца, защото не е стръмна, широка е, минава се през едни дъъълги каменни тунели. Вътре в тунела имаше стадо крави Laughing, аз много се страхувам от тез животинки и въобще в тъмното като се чуваха само звънците им...бррр, умрях от страх. Мъжа ми светеше с едно фенерче, щото все имах чувството, че така и няма да видя кравата докато не ме докосне с рогцата си.

# 656
Блу, каква е тази каруца на отиване и после "кола" на връщане от Паниците. Нещо регулярно срещу заплащане или на стоп Simple Smile
Каруцата беше местно момче, а колата бяха двойка, с която се бяхме засичали по маршрута и в града. Предпочитах да си отидем с нашата кола до Паниците, но тогава /2006/ там имаше само някакъв хотел, нямащ вид на работещ и моя мъж не беше съгласен.

# 657
Благодаря много за отговорите ...... За съжаление май няма да се ходи. Оказа се че трябва да съм на работа на 18 и 19  извънредно  /май за сега де няма да се плаща  каква гадост / едва преди 4-5 часа ми го казаха -още не мог ад асе побера в кожата си . Явно ще е за догодина...

# 658
# 659
  • София
Здравейте момичета
5 дни чета темата, но стигнах до края и благодаря на всички за споделеното. Ще следя с интерес маршрутите.

Т.к. много информация има не запомних всичко написано, но имаше интерес към Згориградската пътека до Враца. Посетихме я по Великден като стигнахме до Водопада Боров камък и после обратно надолу. Не съм много сигурна за колко време се изкачихме, по спомени казвам около 3 часа, а може и повече да е било. Аз лично за деца под 6 год. не бих я препоръчала, както и за такива, които се страхуват от височини. Пътеката е добре поддържана, но има места които са само със стълбички без парапет, а си е наклон (малко са тези места, но ги има). Има и един участък, точно преди финалното изкачване, който е буквално само с падналите листа от дърветата и ако е мокро, бих казала, че точно там си е кофти, защото няма парапет. Останалата част от съоръженията е много добре поддържана. Има множество изкачвания и слизания по дървени стълби и мостчета, а някои са буквално отвесни.
За маркировката – има я, но е оскъдна
Когато стигнете водопада, можете да минете под него по дървени стълбички и да продължите към х.Пършевица (маршрута след водопада не съм го минавала)

Снимки от мостчета, стълбичките и пътеката можете да видите ето тук

http://titi-saso.blogspot.com/2012/07/4.html

За Еменския каньон много съжалявам че мостчетата над реката са затворени. Там ми беше бойното кръщене с такива мостчета и на едното се запънах като магаре на мост – голям страх ми беше.  Mr. Green

Тези дни ще намеря време да споделя и за други пътешествия.

Общи условия

Активация на акаунт