Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 8

• 50 123
  • 589
  •   1
Отговори
# 315
Кезая, включвам се във форума, в качеството си на специалист, работещ от дълго време с деца от аутистичния спектър.  Гледах предаването по БНТ както и концертите по НТВ посветени на центъра за работа с деца . В голямата си част подкрепям идеите на майката от ценъра изхождайки от личния си опит. Интеграцията се случва когато детето е напълно готово за това след продължителна, целенасочена и упорита екипна работа, тя не е самоцел, а следствие от тази работа, в този смисъл визията на създателката на центъра е логична, а доколкото прочетох разказа ти за упоритата ти работа със собственото ти дете като: музикотерапия, биофидбек, езда, плуване, психолог, логопед ти също си изминала дълъг и труден път докато достигнеш до интеграцията, за което те поздравявам.  В този смисъл доколкото разбирам ти или изцяло подкрепяш становището на тази майка, или има противоречие в думите ти? Смятам, че това е един много полезен форум за обмяна на информация между родителите, взаимна подкрепа и полезни познанства, прави ми впечатление, че кто че ли ти се опитваш да обсебиш форума и използваш каузата на детето си срещу някой, който също се бори, но по различен начин и с различни средства. Имам усещането, че тук става въпрос не за това как да се спавяме с проблема, а за лично отношение. Прави ми впечатление, че ти се опитваш да наложиш цензура на едно различно мнение, служейки си с махленски клюки, лични нападки и безсмислени войни, което смятам, че измества  фокуса от благородния замисъл на форума, а това само по себе си е много жалко.

# 316
Kezaja, като предваритлено заявявам 100% съгласие с последните ти постове по повод излъченото в национален ефир и като адмирирам инициативността ти, само ще вметна, че има едно понятие наречено "тесногръдие"... Мисълта ми е, че независимо от популяризирането на темата "Аутизъм" и независимо от характера на коментарите които се правят, ако един човек, в частност директор на масово у-ще, е тесногръд по природа, той винаги ще е отворен да даде ухо именно на такива изказвания /като това за несъвместимостта на аутизма и интеграцията/...
И обратното, ако е широкоскроен и има воля и сърце да вникне в проблема, той ще търси начините да го стори. Peace  
Важното е ние като родители да отстояваме интересите на децата си с непоколебимост Peace

# 317
  • София
Kezaja, да права си, че обобщението за всички аутисти е вредно и аз заставам зад всяка борба, това изказване в неговата крайност да се отрече. И по някакъв начин да се разграничават случаите.

Но тук има майки на малки деца, скоро диагноситирани и се опасявам, че изказванията за интеграцията могат да ги подведат. Чувала съм майки, които дълго време не правят нищо, защото чакат детето да бъде прието в обикновена градина и там да работят с него. Скоро няма да има за всяко дете ресурсен учител. Като имаи предвид, че пиша за деца, които не се обръщат на името си, не изпълняват никаква команда, не говорят, не знаят да държат лъжица, не знаят частите на тялото си, не имитират и т.н.
Може и да греша, но моето дете беше такова и специалистити ми казаха да не го давам в детска градина, докато не навакса. Както и когато беше готово и ни приеха в ДГ ми казаха, че това е най-хубавото нещо, което може да се случи на детето.

А по моите разбирания "излекуван аутист" е когато комисията за ресурсно подпомагане насочи детето в масово училище и ако то има този документ, по всякакъв начин майката трябва да му защитава правата.

bouquet

# 318
  • София
Мина е психолог по образование нали?

Защо не каза от позицията на специалист - психолог е специалист - че НЯКОИ деца от спектъра не могат да излизат на вън, или че НЯКОИ не подлежат на интеграция.

Не разбрах какво точно споделя Мина с нас.Може би го споделя на родителите дето си ПЛАЩАТ в нейния център.Тогава не се нарича споделяне, а продаване.

И е смешно да говори за излекуване в официален ефир за официално нелечима диагноза.
Нищо лично против Мина - симпатична ми е,но не ми харесва какво написахте за Казея.

# 319
Учудвам се как никой не се замисля за децата, а само се нищят думи и понятия, търсят се несъществуващи врагове и се изкривяват изказвания? Защо никой не си зададе въпроса за уникалността на детето с аутизъм? Ако едно дете със синдром на Аспергер, може да се интегрира успешно в МУ, то така ли стоят нещата със слабо функциониращите аутисти?  Гледах внимателно предаването по канал1, майката каза"По- голямата част..." как разбрахте, че става въппрос за всички деца от спектъра? В думите на Кезая прозира силно дискриминационно отношение към държавна институция каквато е помощното училище, към всички деца, които се обучават там, към техните родители, които са гласували доверие на тези училища. Чудя се дали Кезая е чувала за т.нар. "обърната интеграция" когато много деца след 4 клас най- често се връщат от масовите в помощните училища с още по-големи дефицити от преди? От опита си в такава институция смея да твърдя, че повечето от тези деца са от аутистичния спектър, които твърде рано и прибързано са били интегрирани.
Кезая, съветвам те внимателно да мислиш когато съветваш другите родители. Да не изхождаш само от  своя частен случай и ограничения си опит. Научи се на плурализъм. Какво ли би се случило ако родители на деца от помощни училища подадат жалби до институциите, към които си се обърнала и ти? 

# 320
Момичета, не го гледах предаването. Имам желание да го гледам от линка, който пуснахте на предната страница, но нещо не ми се получава. HELP  Praynig

# 321
  • София
ECM, струва ми се, че каза много тежки думи към Кезая. Истината е, че нейното поведение много ни помага и на мен, и на Мина, и на всички деца, защото с няколко години работа, голяма част от децата ще наваксат и училищната система ще е подготвена от действията на Кезая и на другите майки.

# 322
ECM,

Видимо е излишно да се защитавам, за инригите бих казала, че не за влизам във форум под различни имена, познават ме лично почти всички родители от форума и каузата "Аутизъм", се е превърнала в начин на живот, а не в търговия с аутизъм, това е повече от видно.
В законодателната наредба по отношение на образованието в България, колкото и несъвършена да е тя, ясно е записано: "Към помощни училища се насочват децата, само когато са изчерпани всички други мерки и методи преди това.", а в голямата си част децата с аутизъм са с интелект в норма и над средната, така че, едва ли важи за болшинството от тях.
Тези деца, за които говорите, че сте срещали с аутизъм в помощните училища, интегрирани в масови преди това и неправомерно, на мене ми прилича на популизъм, тъй като до преди няколко години само, не подлежаха на интеграция никакви различни деца, включително и аутистични, ако и с интелект в норма и над средната.
А в проектозакона за образование и предучилищно възпитание, който не успя да се приеме от до сега действащия кабинет, за първи път са включени революционните термини като "включващо" и "подкрепящо" обучение, точно от каквото се нуждаят децата с аутизъм- не изолация, не "излекуване" в парникови условия, а от "включваща" и "подкрепяща" среда, с ресурсен преподавател, прикрепен към аутистично дете до пълната му интеграция, на каквато подежат по- голямата част от децата с аутизъм, така че - не мойто изказване е дискриминационно, а на тази госпожа, от чието име пишете, защото единици са най- тежките форми на аутизъм, които действително, не подлежат на интеграция.

# 323
И аз ще помоля ЕСМ да спре да напада Кезая. Тук всички са наясно, че тя споделя опит като родител и не претендира да е специалист. Г-жа Мина Ламбовска обаче се явява в тв предаванията обаче като родител и ПСИХОЛОГ, т.е. специалист и трябва да внимава с обобщенията и крайните мнения. Тя много ясно и недвусмислено заяви, че аутизъм и интеграция са две антагонистични понятия.

Какво да обсъждаме и уточняваме? То си е точно и безапелационно казано от нея.

# 324
Прави ми впечатление, че всички коментирате цените в Частния център, но без да си давате сметка, че самите Вие правите абсолютно същото, но вместо в един Център, в много и различни знайни и незнайни   кабинети. Ходите на терапии, обучения, консултации, правите хиляди възможни и невъзможни неща за децата си. Нима не плащате за това пари на частни лица? Нима те вземат евтино? Самата Казая е писала преди ,във връзка с каузата по НТВ, че едно такова дете на месец има нужда от 1900 лв.Когато давате тези пари на частни лица /специалисти/, получавате ли разходни документи? И това, че някой е регистрирал център като, Търговско дружество, за да бъде изряден данъкоплатец, да не ощети държавати и Вас като граждани престъпление ли е? Ако бях КАЗАЯ която както забелязвам интерпретира всичко крайно тенденциозно и неправилно, бих Ви  обвинила, че след като плащате частни уроци без да вземате фактури, подкрепяте сивата икономика . Смятате ли че целта на форума е тази и смятате ли ,че това е правилно?Правили ли сте си простата сметка, че ако цената в Центъра е 800/1000 лв. за 8 часова интензивна ,специализирана работа товаправи по 5 лв. на час.  Кой от Вашите специалисти има такава часова ставка?  

# 325
И цитирам дословно думите на основателката на частния център, които биха могли със замах да сринат дългогодишната борба на много родители и да ни върнат в изходно положение:

“Аутизъм и интеграция са две антагонистичнии понятия, в никакъв случай не вървят ръка за ръка”, „тези деца не подлежат на интеграция, т.е подлежат, но това им носи само негативи, и докато едно дете не започне да функционира нормално, то не би могло да бъде интегрирано”, „на родителите е много важно да се каже, че ако дадат детето си в масово училище, това би могло само да навреди”

И цените, които плащаме за терапията на децата си, са за комплексна терапия, включваща освен работа с логопед и психолог, много други терапии.

И би било уместно наистина да престанете да влизате във форума под различни имена, разберете, госпожо, че търговия не се прави от аутизъм, а са две антагонистични понятия.

# 326
Я... кой се е решил да се набърка тук...
Момичета, не обръщайте внимание на такива "Гости", които изказват мнения от този сорт, а защо е гост, защо не се регистрира, това е някой засегнат директор или учител в помощно училище или от сорта, така като чета чувствам този "гост" възмутен, че не долюбваме помощните училища.

Ако "госта" ЕСМ има дете с такъв проблем и да е наясно с това, което пише, да е почувствал нашата мъка и болка, да е разбрал смисъла на живота ни и за какво се борим, да ми се обади, не съм труднооткриваема.

И да спре "госта" ЕСМ да напада Кезая, защото надали той е направил повече от нея и дали наистина знае какво е плурализъм Shocked
То ще се намери деен човек като нашата приятелка Кезая, която наистина си познаваме и на живо и ще се появи някой си ЕСМ ще започне да дава акъли, не му ги щем, аааааааааа #Cussing out

# 327
  • София
Правили ли сте си простата сметка, че ако цената в Центъра е 800/1000 лв. за 8 часова интензивна ,специализирана работа товаправи по 5 лв. на час.  Кой от Вашите специалисти има такава часова ставка?  

1. Децата могат ли да работят ежедневно и интензивно по 8 часа?
2. Цената включва ли плуване, езда, биофитбек, музикотерапия, сензорна терапия, освен логопед и психолог?
3. Заниманията индивидуални ли са или в групи?
4. Препоръчва ли се децата да бъдат ежедневно по 8 часа на ден извън семейна среда?
5. Храната в този център съобразена ли е с индивидуалните потребности на детето?
6. Цената включва ли консултиране на родителите и даване на насоки за работа с детето в домашна среда?

# 328
И да допълня...

гледах по БНТ повторението явно, защото беше късно, добре че една майка ми се обади, не останах доволна от изказването на г-жата.. с центъра, да ме извини ама в момента не помня името, с детето с аутизъм, мисля, че Кезая цитира нейните думи, не мисля, че е права, че е най-големия спец по аутизма та навсякъде е тя, дори на моменти ми се стори, че си противоречеше относно интеграцията и развитието на децата, ясно е, че не всички ще са гении.
Това ми бяха първите впечатления, но ще се опитам да го изгледам пак и то цялото.

# 329
Един специалист не работи на 8 часов работен ден, те са на норматив.
Специалистите в спец. градини работят само до обед.
Занятията им траят с едно дете от 20 до 45 мин. пак по нормативна уредба.

Общи условия

Активация на акаунт