Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 8

• 49 607
  • 589
  •   1
Отговори
# 330
  • София
ellis , не си права че става въпрос само за пари. Аз си мисля, че това което иска да прави г-жа Мина е първата крачка, Кезая подготвя втората. Но г-жа Мина с изказването си реже пътя към втората стъпка. Всяко дете трябва да мине през първа и втора стъпка. Чудя се г-жа Мина не вярва ли, че нейното дете ще стигне до масово училище или че децата от този център ще стигнат? Как после ще ги интегрира, ще промени медицинската теория да има "излекуван аутист" и ще им дава такива заключения?

А за парите, аз лично не вярвам, че за 800 лв. ще има комплексна терапия - ще има отглеждане и занимания. И само времето ще покаже дали да си водим децата на индивидуални занимания или това училище са по-успешни. Но дори и пътуването с кола или градски транспорт е вид интеграция.

# 331
Проблема е че има аутити и аутисти. Няма как да сравняваме нискофункционално с фисокофункционално дете, нито можем да гипоставим под един знаменател. Да, има и деца които няма да се интегрират и масовото училище ще им навреди. Обаче това не означава, че всички деца ще са така. Тук примерно са 2 вида училищата за аутисти - едните - САМО за аутисти, и ние не ставаме за тях, защото детето МОЖЕ да бъде интегрирано, говори, толерира деца около него. Не е така обаче за децата които са силно сетивни и агресивни и без реч. Там всяко учи по индивидуална програма, работи се основно с индивидуална терапия и се учат неща от ходене на гърнето го говор и първи стъпки в общуването...
Другите ни училища са по програмата на масовото - където децата са примерно с дислексия и други обучителни проблеми. Разликата с масовото - че са по 10 деца, че ги учат терапевти и в училище има езикова, ОТ, физио терапия, езда, плуване и т.н. включени в програмата за сметка примерно на физическото и часовете по компютри.... И в тези училища се смята, че детето е итегрирано.
Мисля, че Мина говори за нещо като 1вия вид училище...където въобще не е по програмата на масовите училища.....

За цената немога да дискутирам - за Бг ми се вижда висока. 

# 332
До всички : 1. Децата от Аутистичния спектър са изключително активни, енергични, бих казала неизтощими, смисъла на осем часовата интензивна работа е канализирането на тази деструктивна енергия в такава , която разгражда стереотипи, формира навици и умения, спомага проговарянето и активната диалогичност. В този ред на мисли и по смисъла на програмата , по която се работи в този Центъри /не само там/ ДА Децата с аутизъм могат да са ангажирани по осем часа.
                    2.Цената включва КОМПЛЕКСНА ЕКИПНА ШИРОКОСПЕКТЪРНА РАБОТА, по Специална Програма, Доказала своята ефективност. Защо мислите ,че изброените от Вас терапии/вкл. езда, биофитбек и други/, изчерпват всичко или са най-ефективни?Нима не може да има и алтернативи?
                    3. Да, заниманията са изключително индивидуални, а в определени часове има групови сесии. Специалисти и деца като съотношение са едно към едно, /децата са много повече от три/,сами си помислете  дали става въпрос за "търговия", както пише Казая или за чист ентусиазъм и алтруизъм?
                    4.Това е преди всичко родителски избор. Програмите за работа, предлагани в центъра са многообразни и гъвкави. Има почасови, четери часови и осем часови. Все пак децата и техните родители, поставени във фокуса на Центъра, сами избират заетостта на детето.
                    5.Храната е съобразена с ДИЕТАТА , която всяко дете в центъра спазва.
                   6. За родители на деца , посещаващи центъра, ежедневните консултации и обратната връзка чрез дневници на децата са нещо обичайно. За всички останали, които искат само консултация, тя е платена/цените са като при всички останали специалисти/.
                   7. Специалистите работят на две смени, по 6 часа, кото на обед се застъпват, за да се обгрижат пълноценно децат, да се консултират родителите, които са на четири часов престой и др. Работата е интензивна, не става въпрос изобщо за "отглеждане или престой". Продължителността на заниманията е съобразена както с ДОО, така и със с спецификата на всяко дете и неговите индивидуални потребности.

# 333
Г- жо ellis или както се наричахте по- рано днес ECM или направо Мина ( или нейната логопедка),

Ако бяхте подели конструктивен разговор с родителите на деца с аутизъм в България по- рано, преди да заклеймявате децата с аутизъм, като неподлежащи на интеграция или поне да бяхте излезли от анонимността, сменяйки си никовете, можеше и да се намери родител, който би сметнал, че комплексната работа във Вашия център, би удовлетворила нуждите на детето му.

# 334
  • София
ellis, ние нямаме нищо против този център, създателите му или специалистите. Пожелаваме им успех и много терапевтирани деца!

Възразяваме срещу представянето на аутизма, направено от г-жата по БНТ!

# 335
  • София
ellis, ние нямаме нищо против този център, създателите му или специалистите. Пожелаваме им успех и много терапевтирани деца!

Възразяваме срещу представянето на аутизма, направено от г-жата по БНТ!

Както казах много ми стана симпатична Мина в предаването Випбрадър.Ако това сте вие както предполагам - добре дошла в нашата тема  Hug.Има какво да научите от нас, както и ние от вас.

Казахте, че искате да помогнете на другите майки споделяйки вашия опит - ами направете го.Ако вашия опит се състои в това да ни кажете за диетата и хелирането - то моля заповядайте и тук  Wink

Вие бяхте много груба, прекалено груба за един специалист - сменете тона, не ви прави чест   bouquet

# 336
Госпожице Владислава Цолова или може би госпожице "Скрит номер" или Госпожицата с детето, която не дойде на срещата в Център "Тацитус", не съм Мина, но бих искала да бъда, защото се възхищавам от това , което прави. Вие имахте своя шанс да се срещнете както с нея, така и смен, с всички нас, имахте среща и уговорен час, но предпочетохте да се скриете............Нещата , които Мина е казала по БНТ, можеше да дискутирате заедно. Това е нейното  лично мнение....не е на БНТ, нито моето или Вашето.  В България има свобода на словото, свобода на изразяване, плурализъм, / Познавате Конституцията ,нали/ ... Да наричате дискриминация изразяването на лично мнение и собствена гледна точка , е меко казано странно.
           Колкото до въпроса с интеграцията, смятам , че преекспонирате тезата. Интеграцията е обект на Държавна политика и нито един директор на МУ, ПУ или ЧУ, решавайки да приеме или не дете с аутизъм, не би могъл да се позове на изказването на Мина ЛАМБОВСКИ бо БНТ/ като юрист би трябвало да знаете това/. Защо проблемът се раздухва, защо хабите сили и енергия да си търсите и борите с измислени проблеми и врагове? Ако сте толкова разумна, защо не потърсите консенсус с нея, с нас, защо не градите, а подхождате деструктивно, сякаш не сте от една страна на барикадата?
       Може би е права ЕСМ, подхождате странно по отношение на децата от ПУ ,на тези които не са интегрирани в МУ или просто си стоят в къщи...Етикетирате тези деца като обречени и поставяте интегрираните над тях, това май вече наистина е Дискриминация. Ще се радвам да се запозная с Вас, с ЕСМ, с всички ,които са отворени за почтен и смислен диалог.                                

Моля спазвайте правилата на форума, касаещи личните данни, а за да рекламирате центъра се обърнете към администраторите!!!

Последна редакция: пт, 12 юни 2009, 19:32 от Vache

# 337
Катина, защо коментирате тона ми , а не написаното от мен? Нима тонът е същественото, различен ли Ви се струва от този на Казая или други майки от форума. Иска ми се да коментираме написаното и зададените въпроси от мен да получат отговор.......Пак повтарям Не съм Мина, тя не пише засега тук и не знае , но ще прочете това ,което аз пиша и може би ще се включи.

# 338
Ellis, след като човек се регистрира във форум е редно първо да се запознае с правилата му и след това пишейки да се съобразява с тях. Едно от тях е, че във форума е забранено да се публикуват лични данни, което включва и имейли и телефонни номера.
Моля ви, изтрийте телефонният номер от поста си, в противен случай ще помоля да се намеси модератор. Peace
Друго правило е, че личните взаимотношения се изясняват чрез лични съобщения между потребителите.

# 339
  • София
ellis, разбрахме ви още от първия път какво искате да кажете  Whistling

Радвам се, че не сте Мина  ooooh!- тя ми направи хубаво впечатление във Вип Брадър.В Канал 1 - нещо се беше притеснила - вероятно от близоста с Мирена Велкова  Wink, и затова говореше без да мисли  Thinking

Вашия пост не мисля да коментирам - безинтересно ми е  ooooh!

# 340
  • София
Промених си мнението - ще ви коментирам.Съжалявам я Мина.Вероятно има добри намерения, милата, но работи със специалисти като вас.Много лоша реклама и направихте да знаете.Мислите ли, че ще поверя детето си на човек държащ такъв език, а и  знанията ви за аутизма се видяха  Mr. Green.Ако имате намерение да направите реклама на центъра - успяхте, но негативна  ooooh!

# 341
  • Анкх-Морпорк
Промених си мнението - ще ви коментирам.Съжалявам я Мина.Вероятно има добри намерения, милата, но работи със специалисти като вас.Много лоша реклама и направихте да знаете.Мислите ли, че ще поверя детето си на човек държащ такъв език, а и  знанията ви за аутизма се видяха  Mr. Green.Ако имате намерение да направите реклама на центъра - успяхте, но негативна  ooooh!
Именно. Щях да кажа точно това.
Ако така се държите във форума, дето всеки може да чета, кой знае как се държите с децата?
И ако ние ви провокираме - а ние сме много кротки в момента - какво става, ако дете изпадне в криза с тръшкане?
Къде са самообладанието и търпението - много ценни качества за един специалист?

# 342
Грозно, много грозно...
Тази тема в подфорума е изключително полезна за всички нас. Смея да твърдя, че е изключително изчерпателна и никъде няма да срещнете по-подробна и добра информация (споделена при това от личния опит на родителите на деца с аутизъм) на български език. Тази тема и момичетата, които пишат от дълго време в нея, бяха катализаторите да осъзная, че детето ми има проблм и то не малък. Кезая пък беше човекът, който без да ме познава, ме прие в дома си и ми вдъхна не само надежда, но и ми показа пътя. Пътят г-жо ellis, който би трябвало да бъде посочен иначе от диагностициращия лекар. Излязох от кабинета му с думите "Лош късмет просто". И нищо друго!  Shocked Никакви съвети, нищо! И ако не беше Кезая и тази тема тук, аз вероятно бих изгубила поне година време, лутайки се сама в чудене какво да правя и на къде да поема. Какво друго да кажа, освен Поклон пред борбеността на тази жена. Една от малкото осмелили се да нарекат нещата с истинските им имена. При което виждам, си навлече врагове.  Confused Така е, истината в Бг никога не е била угодна...

# 343
Радвам се , че се сетихте за неприкосновеносттта на личните данни. Искаше ми се това да бе станало и тогава, когато Казая, публикува ИМЕТО И НОМЕРА на Мина без нейно знание и разрешение. Не рекламирам, а защитавам ЦЕНТЪРА. Не знам правилата на форума, за което се извинявам, но си мислех, че след като Казая  може да публикува лични данни, след като тя първа спомена името и адреса на ЦЕНТЪРА, то това е в реда на нещата.
  Съжалявам, но не приемам оценки от хора, които не ме познават- нито мен, нито квалификацията ми , нито резултатите от работата ми. Не бих направила  обидна квалификация, за човек,когото познавам по няколко постинга.  Знам коя съм, знаят го и родителите и децата на които съм помогнала, знаят го и много мои студенти и колеги. До тук спирам с конфронтациите.Ако все пак сте прочели , а не просто прегледали написаното от мен, ще видите подадената ръка, не БЪДЕТЕ ДЕСТРУКТИВНИ, НЕКА ПОГОВОРИМ ОТКРИТО ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НА ДЕЦАТА ВИ.

# 344
Честно казано явно съм пропуснала публикуването на номера на г-жа Ламбовска. В противен случай бих направила забележка и на Кезая. Peace По отношение на спазването на правилата клоня леко към маниакалност Embarassed
Относно откритите разговори с вас съм леко скептична и не приемам обвинението в деструктивност. Едно извинение за лошото начало, би затоплило отношенията Laughing

Общи условия

Активация на акаунт