Отговори
# 60
Azaf, Милинка /особено, защото мнението беше 'по същество'!/, Birds Flu, благодаря, че се включвате.

Но нали не принадлежите към онези 'дежурните,в подобни теми', споменати във второто изказване по темата?

Нали нямате нищо против да говорим с факти, а не за 'космоси' и 'криви ракети'.

За космоса знам малко. Крива ракета не съм виждала.

Говорим за връзките. Какви са тенденциите.

Birds Flu, защо не си съгласна? Какви 'данни' имаш, че космосът пречи на 'кривата ракета'?

Как дефинираш 'кривата ракета'?

Кой е космосът?

# 61
Birds Flu, защо не си съгласна?

Не съм съгласна, защото имам над 15 години трудов стаж в сфера, която предполага МНОГО контакти с още повече сфери. Защото ЗНАМ как стават нещата. И твърдя съвсем отговорно, че кадърните, ДОБРЕ образовани хора с широк набор личностни качества УСПЯВАТ без каквито и да е връзки.
И обратното - училите-недоучили с остър дефицит на самочувствие винаги ще се чувстват прецакани, независимо с какви връзки, къде и как са назначени.

А вие си дефинирайте както и каквото искате.
Питам, ако един човек започне работа с "връзки" (тоест - препоръчан е), но се утвърди и примерно след три години го искат от няколко места, чия е заслугата - на "връзките", или на самия човек?

# 62
Ето един факт- колкото и да не им се вярва на някой хора- има световна криза Tired И докато я има, ще има и теми от типа "отчаях се в търсенето на работа".
И независимо къде живееш, кадърен ли си винаги ще се реализираш (но въпроса е наистина да си кадърен и да знаеш в коя област те бива, а не само да се мислиш за такъв) Peace
И това в кой град си не е от значение.Ако си от Добрич (примерно) и там няма работа за теб, преспокойно можеш да пътуваш до Варна (която е на 50км) и да си работиш.Да не забравяме, че по света има хора които минават и пет пъти по-големи разстояния до работните си места Wink

# 63
bluenovelty, личното ми мнение по темата го писах някъде в началото.
И не вярвам, че "голите връзки" могат да задържат един некадърник на работа или в това, че някой ще уреди с връзки въпросния некадърник. Вярвам, че една добра препоръка винаги върши работа, но тя трябва да е с покритие. Претенции може да има човек, който знае какво иска от работата (а не само да брои годините до пенсия) и е минал по стълбата, а не през други места в професията си.
За мен е факт, че нямам познати, които да са били "уредени" на работа. Факт е, че в която и да е професия не са достатъчни само "кетап", а и умения (вкл. личностни качества). Факт е, че некадърните бързо спират да ги крепят "връзките им". И е факт, че в днешните времена местоположението не е определящ фактор за умеещия човек.
Самата аз не съм започвала никога работа с връзки или познанства - в сфера, където се приема, че ти трябват "връзки". Започнах и на много ниска позиция с ниско заплащане. С времето стигнах до там, че да не са ми необходими връзки, защото хора, с които съм работила, ме търсят и сами ми предлагат да работя с и за тях.
И не бъркайте "шуробаджанащината" с препоръките!
Останалото го казаха LadyAngel, BirdsFlu и Милинка. Peace

...
И това в кой град си не е от значение.Ако си от Добрич (примерно) и там няма работа за теб, преспокойно можеш да пътуваш до Варна (която е на 50км) и да си работиш.Да не забравяме, че по света има хора които минават и пет пъти по-големи разстояния до работните си места Wink

Peace
Мдааа. Така е. Имам близък, който е невероятен професионалист в своята област от много малък град - работи по Интернет, пътува 1-2 пъти в седмицата из страната - седалището на фирмата му е в София и са клон на международна фирма, което не е никаква пречка, когато има желание.

# 64
  • София
От другата тема - с отчаяните да ви кажа малко статистика.

Щото да кажем аз съм крива и мързелива и неспособна да си намеря читава работа от шибания Джобс.
Ама като 10 човека се оплачат от шибаните обяви и шибаните интервюта /да кажем по 10 на човек, което прави 100/, които са оттам, това смятам си е статистика.
И ако имам още 10 приятели,които са си намерили свестна работа с връзки, това си е статистика.
Нищо лошо във връзките. Започнали са по препоръка, но после са се утвърдили със собствени усилия.

# 65
 (...)ако един човек започне работа с "връзки" (тоест - препоръчан е), но се утвърди и примерно след три години го искат от няколко места, чия е заслугата - на "връзките", или на самия човек?

Отговарям веднага: На самия човек.

Питам аз, на свой ред, онези 10, които са участвали при 'подбора' за съответното работно място, но не са били назначени, заради 'връзките' на гореупоменатия, не успеят да намерят работа в неособено завидната ни икономика на още десет места поради същата причина /'подбор с връзки'/, тях как дефинираме:

1. Постоянно мрънкащи;
2. Без хъс;
3. С желание единствено за управленческа позиция;
3. Учили-недоучили;
4. Които винаги се чувстват прецакани;

ИЛИ

1. Такива, които СА били прецакани;
2. С неизвестно количество хъс /тъй като то изобщо не е  било проверено!/
3. С желание да заемат конкретната позиция, на която връзкарят е бил назначен.
4. Учили порядъчно, но с изразена нужда да им бъде даден шанс.

# 66
Съгласна съм с LadyAngel. За жалост много хора не са способни да видят вината в себе си.Да, на всеки му е по-лесно да обвинява другите (работодатели,държава и т.н.т.) Rolling Eyes

Ооооо....я моля ви се!не говорете в частния случай,когато някой си е некадърен и от него не става и продавач в магазин- такива хора.....да,има колкото си искаш-нямат отношение и към работата ,и към хората ,и към себе си!Но пък точно такива кифли с поглед на теле гледам ,че работят на места ,където ми казаха ,че аз "нямам шанс" да вляза..... Joy Значи аз имам шанс да се наложа в едно чуждо общество и да се изявя и там с техните си стандарти да ме харесат,а тук в собствената си страна......"нямам шанс"

Аз нямам нищо против връзките,макар че нека да не бъркаме връзки с препоръка! Naughty И на запад се дават препоръки и то в писмен вид и задължително в много случаи!!!!
Нека хората се уреждат кой както може, НО да ми правят предварителни вътрешни класирания и мен да ме викат на интервю само за протокола- еми малко си е обидно!Пък и вътрешен човек предния ден да ти каже да идеш само да се разходиш.....Че и на интервюто за протокола да се държат толкова надменно-вижте ни колко сме невероятни.....
да не казвам за това,че за последното ми интервю ми се обадиха по тел с думите "Добър ден,добър ден...Интервюто е в петък от 10 часа.Ще дойдите ли...Приятен ден тогава"  Абе,чакай бе ГОСПОЖА,първо ми се обаждаш,питаш за мен ,без да се представиш-аз трябва да загрея кой от къде.....После- в 10 часа.....ама кой ще го провежда това интервю, къде,в коя зала ще се проведе,аз с кого в крайна сметка ще се срещам.При положение ,че няма служител на входа ,който да посреща гости и клиенти е хубаво да се знаят тези неща.Та представете си колко са искали да се явя щом дори не ми дадоха елементарни указания по тел. преди аз да пропищя и да попитам сама. ooooh!

Последна редакция: пн, 25 май 2009, 14:11 от katalina69

# 67
Дилянка работа няма.Ако преди година "шибания"  джобс кипеше от предлагане, а нямаше търсене, сега е обратното. Вече 3 пъти идват в офиса където работя- директно да питат дали случайно нямаме свободни места (работя в сферата на строителството).В момента наистина има отчаяни хора, но това не се дължи на шуробаджанащината, просто масово няма работа. А ако имаше и неможеш да си намериш много добре платена работа, на ръководен пост- тогава причината може да е в теб, не е задължително да се дължи на това, че някой е с връзки Peace

# 68
  • София
Имах си аз работа на ръководен пост, ама дойде кризата и парите за реклама ги резнаха, а оттам и мен....

Сега си търся каквото и да е. Даже ако мога да си изям трудовата книжка, да не я гледат, ще е най-добре...

# 69
bluenovelty, в дадения пример не знам какво да ти отговоря.
Никога досега не се е случвало за дадена позиция, за която кандидатствам (с или без препоръки), да е по-конкурентоспособен в тогавашния момент - преценявала съм доколко аз съм подходяща за мястото и доколко то е подходящо за мен. Вярно е, че само 3 пъти съм сменяла основната си работа (допълнителната пък не съм сменяла от самото начало), но съм участвала при подбор на други служители - препоръките са били в тежест единствено ако двама кандидати са били абсолютно равнопоставени във всяко друго отношение. И тогава не е било прецакване, а гаранция, че избраният е "гарантиран" от някого. Peace

# 70
  • София
bluenovelty, за съжаление няма как да изведеш статистики и тенденции за подобно нещо.
Оценявам, че имаш мнение и го защитаваш, било то и противно на моето.

Няма как да ти отговоря, просто не мога да се настроя да мисля в посоката определена от теб. Някак прекалено пораженчески ми идва.

Никой не може да ме убеди, че един здрав (физически и психически) човек, дори и без някакво изключително образование, не успява да си намери добра работа, защото трябват с връзки.
Липсата на здраве е единственият аргумент, който бих приела. Другото са личностни характеристики - амбиция, хъс, комуникативност, организираност или каквото е нужно за съответната "добра работа".

А и какво значи "добра работа"?

# 71
  • София
Вероятно и аз принадлежа към групата на дежурните, защото в една сходна тема преди време взех по-дейно участие.
Прави ми впечатление, че младите хора се стремят към бърза реализация и допускат грешки в преценката относно силите и способностите си. По мое време съществуваше лафът "Да работиш за СВ", докато вече младите предпочитат да работят за пари. Simple Smile
Другото, което мога да добавя като коментар, е по отношение на езиците. Високите резултати от някакъв езиков сертификат вършат работа при кандидатстване за в чужбина. Когато има изрично изискване за владеене на чуждия език, обикновено се има предвид не академично познание на езика, а елементарна способност за водене на разговор/кореспонденция, боравене с терминологията на съответния бранш. Сертификатът с висок резултат нищо не значи. Аз мога да чета Шекспир в оригинал, но да не мога да си напиша писмото, защото не зная термините.
Давам пример за "връзки" в сферата, в която работя. Във финансовия сектор Големите 4 означават нещо много. Там се започва на стартова заплата около 400-500 лв. Работят като скотове, нямат никакво лично време, на 01.01. ходят при клиентите, ненормиран работен ден. Заплатата я казах. Средностатистическите служители издържат около 3 години. Естествено, заплатата им да е стигнала до към 1200 лв. за сметка на никакво лично време. Обикновено ги вземат на работа при клиенти. Тези хора нямат проблем и да кандидатстват по обяви. Ако се търси фин. директор или гл. счетоводител, се започва прозвъняване на бившите колеги, защото са работили 24/7 и знаят какво може да се очаква от другия. Заплатите за упоменатите позиции са в хиляди.
За някои хора това е връзкарщина, за други - препоръки, за трети - късмет, за четвърти - нагаждачество.
П.С. Писмените препоръки в България съществуват поне от 9-10 год. От всяка фирма, където съм работила, са ми издавали такива.

# 72
  • София
милинка , много добър пост, поздравления  Peace
И много добър пример за Big 4 си дала, нещата са точно така. След това обаче, дори само името на някоя от Големите само по себе си е препоръка.
Така че има огромна разлика дали в СВ-то ти пише 1 година Делойт или 1 година ЕТ Георги Господинов.

# 73
Последно включване, че ме чака много работа.

1.   Започваш на много ниска позиция с ниско заплащане. Добре. Нищо против. Позволете да направим хипотезата още по-конкретна: намираш работа в администрацията, заемаш я с конкурс, така или иначе е ‘последна ...на кавала’ и започваш. На добри места не си могъл, защото не си имал връзки.

Град: София.

Въпросителни:

1.1   Заплата 350 -450 лева. Наем на жилище: Около: 400.
1.2   Откъде идват другите пари?
1.3   Родителите ти заможни ли са? Не.
1.4   Могат ли да ти купят самостоятелно жилище? Не.
1.5   Можеш ли да вземеш ипотечен кредит? Не. Ниски са ти доходите, макар и постоянни и сигурни.
1.6   А пари за храна?
1.7   А пари за дрехи? Трябва да си представителен такава позиция.

Оформяща се тенденция: За лице от провинцията, завършило добро образование, без собствено жилище опцията: започвам от ниска позиция с ниско заплащане, за да изградя вр ъзки, е невъзможна.

Под въпрос: Нужно ли е това ‘лице’ изобщо на българската икономика?

2.   Друга хипотеза: Пътуваш до съседен град, за да намериш работа.
3.

Въпросителни:

3.1  Парите, които получаваш, успяват ли да покрият транспортните ти разходи?
3.2  Можеш ли да оцелееш, пътувайки, като заплащаш всички други свои разходи: храна, облекло, данъци, такси, евентуално издръжка на семейство?
3.3. Имаш ли дете?
3.4 Кой ще го гледа и ще се грижи за него?
3.5 Имаш ли млади родители, които да се ‘жертват’ за теб? Не/Да.

Оформяща се тенденция
: За млад човек от провинцията, който иска да пътува между две населени места с цел осигуряване на работа, успехът на цялото ‘начинание’ зависи от:
1.   Наличие на млади и ‘себепожертвувателни’ родители.
2.   Много добра инфраструктура в съответната община /детски градини, напр/
3.   Наличие на собствено жилище.
4.   Наистина добро заплащане на работата, която е в другото населено място.

# 74
  • София
Блу, и от София да си, и със собствено жилище /при родители или на изплащане/, пак парите не стигат за нищо.

Общи условия

Активация на акаунт