Картофени рецепти

• 57 042
  • 192
  •   1
Отговори
# 135
Снощи правих картофено пюре, но явно картофите не бяха подходящи, защото стана не пухкаво , а глетаво. Направих доста, защото домочадието умира за пюре, но снощното не го одобри и сега имам една тенджерка в хладилника. Мога ли да го ползвам за нещо (освен за лепило  Simple Smile ) или да го мятам в кофата?

Или картофено-гъбена запеканка.

Ако ти е много длетаво пюрето, опитай да го оправиш. Налей му малко вряло прясно мляко, сложи малко масло и разбий с бъркалките на миксера за кекс. Пиша малко, защото не знам какво количество е, ако е нужно още, ще добавиш, сама ще прецениш консистенцията му каква е.

# 136
  • Под звездите
Ние също много обичаме картофи и във всякакав вариант.
Ако може бихте ли дали рецепта за картофени кюфтета.

# 137
Ние също много обичаме картофи и във всякакав вариант.
Ако може бихте ли дали рецепта за картофени кюфтета.

Аз ги правя по  рецептата на Пети, а  в тая тема може да си харесаш и друга рецепта.

# 138
  • София
Благодаря за помоща ! Направих овчарския пай , само че картофеното пюре го разбърках с 3 яйца и сирене . Стана много вкусно !

# 139
# 140
  • На брега на реката

smile3521

Точно миналата седмица въздишахме по тях в друга тема тук, ама си е връткава работа за такива нерваци като мен  Laughing

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=435395.msg12789224#msg12789224

# 141
оооо,ще пробвам тези рози.Аз съм сладкар-по душа и розите са ми специалност.сега и солени ако мога-то направо ще съм супер домакинята....  chef

# 142
Здравейте, ще се включа при вас с едни пържени картофки. Никъде не видях някой така да ги е правил, но опитайте! Нарязяни на /кой както ги предпочита/ кръгчета, полумесеци или пръчици, но не и много тънички, се посоляват и се поръсват с брашно, така че да станат лепкави.Пържат се в тигана и през това време те са се слепили едно за друго /но няма проблем/. По този начин може лесно да ги обърнете наведнъж от другата страна, а като ги извадите пак така слепени и изпържени заедно лесно след това ги разделяте. Стават хем хрупкави отвън хем мекички отвътре. Ще се радвам да съм от полза!

# 143
  • сусурлево

Продукти:1 килограм картофи;1-2 глави червен лук;½ пакетче краве масло;2-3 стръка босилек;
сол и пипер на вкус. Приготвяне:Бланиширайте картофите. Не ги белете, просто направете в тях прорези, така че да сложите в тях кръгчета нарязан лук. Добавете подправките и маслото.
Увийте в станиол за печене и запечете на скара за 10-15 минути.

# 144
  • София
...Бланиширайте картофите. ...

Бих искал да те попитам горе долу колко време бланшираш картофите.
Маслото явно го разпределяш към всеки картоф и след това уваваш във фолио - нали ?

# 145
  • сусурлево
маслото на всеки картоф , а време не засичам боцкам с виличката и преценявам кога да ги извадя . 

# 146
  • на Земята
Снощи правих картофено пюре, но явно картофите не бяха подходящи, защото стана не пухкаво , а глетаво. Направих доста, защото домочадието умира за пюре, но снощното не го одобри и сега имам една тенджерка в хладилника. Мога ли да го ползвам за нещо (освен за лепило  Simple Smile ) или да го мятам в кофата?

Ако ти е много длетаво пюрето, опитай да го оправиш. Налей му малко вряло прясно мляко, сложи малко масло и разбий с бъркалките на миксера за кекс. Пиша малко, защото не знам какво количество е, ако е нужно още, ще добавиш, сама ще прецениш консистенцията му каква е.
може ли рецептата за запеканката,благодаря

Последна редакция: пт, 23 окт 2009, 00:33 от kikitooo

# 147
Записче.

# 148
Картофено-ябълкови кюфтенца - гарнитура за свинско месо   chef
(получават се 8бр. )

2 картофа (общо 275г)
2 големи ябълки
2 сл лимонов сок
настъргано индийско орехче на вкус
1 сл брашно
50г стопено масло - за намазване на тавата
сол и чер пипер

Картофите се сваряват за 8мин. Белят се и се настъргват на едро. Ябълките се почистват и настъргват на едро. Настърганите ябълки се отцеждат с притискане с ръка, и се смесват с настърганите картофи, лимоновия сок, индийското орехче, сол и пипер на вкус. Сместа се обърква с ръка. Разделя се на 8, като се оформят плоски кюфтенца, около 6см диаметър. Не е необходимо да оформяте краищата - трябва да си стоят "рошави". (могат да престоят до 6ч в хладилник). Редят се в намаслена тава, ръсят се с малко брашно отгоре и се пекат на 220С за 10мин, след което се обръщат с шпатула и се пекат още 10-15мин (ще се зачервят).

# 149

може ли рецептата за запеканката,благодаря

kikitooo, съжалявам, че толкова късно виждам въпроса ти. Все пак ще напиша рецептата, много е лесна:

Сваряват се 5-6 картофа (аз ги беля и нарязвам на по-малки парчета, заливам с подсолена вода да покрие картофките, така по-бързо стават готови). Като се сварят, изливаме водата и добавяме горещо мляко, някъде 1/3 ч.ч., 1 с.л. краве масло, едно яйце и разбиваме с тел до получаване на пюре.
В тиган запържваме лук, гъби добавяме копър, чер пипер, смачкан чесън на вкус. В намазана с масло /олио тава слагаме половината пюре, върху него гъбено-лучената смес и върху нея останалото пюре. Много вкусно става, ако върху  гъбено-лучената смес  се наредят кръгчета сварено яйце. Отгоре намазваме със сметана ( става и с кисело мляко) и поръсваме с настърган кашкавал. Запичаме до златиста коричка.
В плънката може да се добавя пилешко или друго сварено месо, кайма, колбаси.

Общи условия

Активация на акаунт