Майчинството - счетоводно - 19

• 55 364
  • 1 043
  •   1
Отговори
# 165
Аз получавам обезщетение за гледане на дете до 2 годишна възраст и си получих априлското на 21.05. В случая има значение кога се подават и данните за обр. 1 и съответно се трансферират от НАП към НОИ.

При нас вчера имаше превод от НОИ за април.

# 166
Здравейте,

Жена ми трябва да получава майчинство. Малката се роди март месец - т.е. по новия закон. Въпросът е че осигуровките на жена ми са 6 месеца на висока заплата и 6 на минимална, а от НОИ ни изплащат с над 15% по-малко от сумата която ние сме изчислили.

Има ли някой който да знае точната формула за изчисляването на майчинството? Аз сумирах сумата на която се е осигурявала и я разделих на броя дни за които се е осигурявала, умножих по 90% и получих доста по-голямо обезщетение от това което превеждат от НОИ.

А направи ли същите сметки и за нетното възнаграждение?
ВИж в първия пост още подробности за изчисляването!

# 167
  • В полите на Пирин планина
Аз получавам обезщетение за гледане на дете до 2 годишна възраст и си получих априлското на 21.05. В случая има значение кога се подават и данните за обр. 1 и съответно се трансферират от НАП към НОИ.
При мен минаха повече от 15 работни дни и от тук нататък?

Ще ми напомниш ли за какво обезщетение става дума?

# 168

Обезщетение за остатъка от 410 дена,документите са приети в НОИ на 7.05...(от 1 април нямам превеждана сума)

# 169
Не разбрах много какви са му сметките на работодателя ти! newsm78

Ако се върнеш на работа, ще получаваш 50% обезщетение - 120лв. Но ти значи си още в 410 дни - значи никакво обезщетение няма да получаваш ако си на работа.

По принцип може да си го прекъсваш и възобновяваш.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Благодаря за отговора. Сметките му са да си спести 600 лв. с аргумента , че си ги взимам от майчинството и да не плаща никакви осигуровки.

# 170
  • В полите на Пирин планина

Обезщетение за остатъка от 410 дена,документите са приети в НОИ на 7.05...(от 1 април нямам превеждана сума)

Е, би трябвало вече да имаш превод, но явно НОИ се помайва ....

# 171
  • И аз не знам къде...
Здравейте и от мен  Hug,
И аз имам въпроси. Ако прехвърля майчинството си на моята майка какви осигуровки е длъжен да внася сегашния и' работодател? Ще и' се внасят ли осигуровки за пенсия? И каква е стойността на пълните осигуровки върху минимална заплата?

Благодаря предварително!

# 172
Момичета искам да питам работодателят ми за всичките две години ли трябва да внася осигуровки или само за първата година?Благодаря ви предварително!

# 173
  • Пловдив
Момичета искам да питам работодателят ми за всичките две години ли трябва да внася осигуровки или само за първата година?Благодаря ви предварително!

работодателят внася през двете години майчинство здравна осигуровка-12,48 лв месечно за 2009 г

# 174

работодателят внася през двете години майчинство здравна осигуровка-12,48 лв месечно за 2009 г

това за 410 дни ли се отнася?

# 175
  • Пловдив

това за 410 дни ли се отнася?

и за 410 те дни и след това

# 176
Здравейте на всички! Не знам дали в това поле трябва да задам въпроса си, тъй като съм един от новите Ви членове и до сега не съм писала ,а съм използвала страницата само за четене и информация.Та сега имам въпрос-прочетох по-горе,че изплащането на майчинските се определя на база 12 месечен период,аз защо съм се объркала,че е необходимо и се гледат само 6 мес.назад,в грешка ли съм?Заради тази първоначална евентуална грешка работодателят ми започна да ме осигурява на 1000лв от 01.05.09г,а до преди това осигуровките ми са били бърху 350 лв.Та по тази причина да ви запитам-акушер-генеколожката ми е определила дата на термина 11 декември,45 дни преди това за болничния идва 26 октомври,да ми кажете от кога и за кои месеци ще ми де гледа осигурителния стаж,на чиято база ще ми се определят и изплащаните в последствие майчински.И ако съм разбрала правилно от прочетеното от мен до сега,ако е до мес. септември включително не е ли по-добре да си взема болничен от началото на октомври до излизането на картона ми.(преди 45 дневния преион)?Доста дълго стана ,за което се извинявам наистина:) Rolling Eyes Благодаря!!!

# 177
  • Пловдив
Здравейте на всички! Не знам дали в това поле трябва да задам въпроса си, тъй като съм един от новите Ви членове и до сега не съм писала ,а съм използвала страницата само за четене и информация.Та сега имам въпрос-прочетох по-горе,че изплащането на майчинските се определя на база 12 месечен период,аз защо съм се объркала,че е необходимо и се гледат само 6 мес.назад,в грешка ли съм?Заради тази първоначална евентуална грешка работодателят ми започна да ме осигурява на 1000лв от 01.05.09г,а до преди това осигуровките ми са били бърху 350 лв.Та по тази причина да ви запитам-акушер-генеколожката ми е определила дата на термина 11 декември,45 дни преди това за болничния идва 26 октомври,да ми кажете от кога и за кои месеци ще ми де гледа осигурителния стаж,на чиято база ще ми се определят и изплащаните в последствие майчински.И ако съм разбрала правилно от прочетеното от мен до сега,ако е до мес. септември включително не е ли по-добре да си взема болничен от началото на октомври до излизането на картона ми.(преди 45 дневния преион)?Доста дълго стана ,за което се извинявам наистина:) Rolling Eyes Благодаря!!!

от 01.01.2009 г се гледат 12 м назад за получаване на обезщетение за бременност и раждане.преди бяха 6 м и затова си се объркала.
базата ще ти е октомври08-септември09.октомври09 няма да ти влиза в базата и спокойно можеш да си вземеш болничен.
обезщетението ще ти е грубо около 420 лв на месец

# 178
тоест ако една майка излезе в болничен преди 45-те дни за раждане за период от 6 месеца, се гледат вече тези 6 месеца плюс още 6 месеца назад за база за изчисление на обезщетението, нали? което би трябвало да е в полза на тези, които отскоро са започнали работа или пък тези, на които им се е вдигнала заплатата междувременно....не знам дали разсъждавам правилно.

Последна редакция: сб, 30 май 2009, 10:55 от Mis-Demeanor

# 179
ти направо ме отчая.Но все пак ти благодаря за бързия отговор

Общи условия

Активация на акаунт