Петимата тибетци - ритуали за младост, жизненост и добра форма - 2част

• 92 083
  • 744
  •   1
Отговори
# 225
  • София
запис Simple Smile

# 226
Птица благодаря за уточнението. ще почета в йога темата. в нета нищо конкретно не намерих, за това попитах Лейди 13.

теа феа много си благородна  Grinning. все пак не се отказвай така лесно от начинанията  Peace

добре дошла на енита

# 227
 Ихааа , уредих се като водач на стадото  Grinning Благодаря Теа-фея  Heart Eyes
Но и аз се присъединявам към апела за неотказване от начинанието .  bouquet Колкото повече- толква повече ,както е казал Мечо Пух. Добре дошла ,енита  bouquet
Та да се върна "седмия " тибетец.
В йога той е известен като "Пашчимоттанасана " .А всички ние сме го правили в часовете по физическо възпитание.Седнете на на подас изпънати право напред карака. Поемете дълбоко въздух и при издишването наведете трупът напред , докато достигнете с ръце пръстите на краката ,които са в контрашпиц.Стремете се в началото да докоснете с чело коленете.Когато еластичността на сухожилията ви достигне необходимото ниво ,вие спокойно ще можете да допрете целия гръден кош до бедрата,а ръцете ще успявате да хванете зад ходилата. Целта е в тази поза да успявате да престоите 1-2 мин.
Тази асана тонизира коремните органи и ги предпазва от вялост и слаба активност.Също така тя тонизира бъбреците,подмладява целия гръб и подобрява храносмилането.
Гръбнакът на животните е хоризонтален / лъвове ,тигри , вълци / и тяхното сърце е разположено под гръбнака.Това ги поддържа здрави и им дав3а голяма издържливост.При хората гръбнакът е вертикален и сърцето не е на по -ниско равнище от него,така че те скоро усещат резултатите от напрежението и своята уязвимост от сърдечни болести.В Причмоттанасана гръбнакът се поддържа изпрявен и хоризонтален , като сърцето е на по-ниско равнище.Достатъчното задържане в тази поза масажира сърцето,гръбначния стълб и коремните органи .които се чувастват освежени ,а умът -отпочинал. В следствие на допълнителното разтягане  на тазовата област,повече наситена с кислород кръв се пренася там и половите жлези / гонадите /  получават необходимото подхранване с кръв. Това повишава жизнеността .помага з алечение на импотентността и води да сексуален контрол. Обърнете внимание ,става дума за контрол върху сексуалната емнергия ,а не з аиотказ от секс !!!
На мен ми е доста трудно да го правя сутрин , защото сухожилията и мускулите ми са студени и доста схванати ,но вечер е положението е рзлично и изпълнението става по-леко.
Всеки ,обаче ,които няма този проблем може да го изпълнява сутрин ,заедно с останалите тибетци.
Що се отнася до крокодилските упражнения ще се опитам да ги опиша в темата за Йога , но преди това ще потърся видео. Те се три и са много леки бързи за изпълнение.  Grinning

# 228
Ето какво каза чичко гугъл за Пашчимоттанасана:
http://nistologia.blogspot.com/2008/04/blog-post_1018.html

А, ето една добра илюстрация: http://www.clubpatanjali.net/Images/Asanas/DSC_5918.jpg

Аз само от опит ще допълня, че първо се стремим корема да легне върху бедрата, след което изтегляме цялото тяло надолу, гръбнака да остане прав, да няма гърбичка-цитирам по памет моята инструктурка по йога:)
Тя самата твърди, че тази поза има изключително добро действие.

# 229
Ей ги тука крокитата, птица май беше  пуснала линковете  bouquet

http://www.100let.net/2-1_7lechebniye_uprajneniya.htm
http://homepage.ntlworld.com/bhavin.desai/key7.htm

# 230
Е тази вечер малко се улях с постовете, ама много интересни неща си намерих newsm03 newsm62

Ей тази книжка ще си купя венага щом с едокопам до книжаница: http://www.mobilis.bg/articles/view/49514

Лека нощ:) newsm07

# 231
Здрвейте, и аз при вас.Днес ми е първи ден и стриктно започнах с 3 броя.Въпросът ми е може ли довечера ако да повторя или да не бързам от първия ден?И този 7-мия тибетец може ли да се прави от начинаещо или да поизчакам малко?
Благодаря предварително за отговорите  bouquet

# 232
Аз не знам защо Лейдито кръсти тази асана "седми тибетец". Никъде досега не съм попаднала на подобно определение. Навсякъде в познатата литература тибетците са си 5 - и в първоизточника, и в по-късни публикации. Плюс прословутият 6-ти, който си остава спорен за мен дали трябва да се практикува от всеки и редовно. Въпрос на лично решение в крайна сметка. Но 7-ми, 8-ми, 10-ти тибетец!? Отиваме към йога като цяло и асаните, а те са не 7, а 107 , ако не и повече. Няма лошо по принцип, но да не се объркваме Peace

Ей тази книжка ще си купя венага щом с едокопам до книжаница: http://www.mobilis.bg/articles/view/49514
Аз пък вчера ровейки из нета попаднах на доста голям материал за него, но май не съм си го записала. Пак ще потърся, но newsm78

Последна редакция: чт, 23 юли 2009, 10:49 от птица

# 233
Пиле ,  "седми " е в кавички както забелязваш newsm53
По своето благоприятно въздействие тази асана  претендира да бъде титулована "седми". Напълно си права ,че може и всичко останали 107 да ги подредим ,но идеята е да изкристализира един елементарен комплекс ,който да включва най-най-най- доброто и полезнао ,без сложността и продължителността на йогистките комплекси да плаши начинаещите  Grinning Огромнi благодарности на MiaMIa за усилието ,което е положила за илюстриране на Причмоттанасана и крокодилските упражнения   bouquet
 Ако всяка жена отдели за себе си половин час / толкова отнема цялостното изпълнение на тибетците до "седми" , крокодилските упражнения и малко дишане / дневно ,то тя ще се радва на пълноценен и динамичен живот дълги години !
Останалото е добро настроение и много любов  Heart Eyes
Съветвам всички ,които имат възможност да си закупят книгата за Свами Дев Мурти.
Поклон пред него   Heart Eyes

# 234
Днес супер случайно попаднах на предаването на Росен Петров и кой да видя, че му е на гости...Свами Дев Мурти!
Много странно ми стана-вчера за първи път прочетох за името му и днес аз, която не пускам тв-то никак често, попадам точно на него newsm10
Имаше и демонстрация точно на крокодилските упраженения, което за мен беше много полезно-да ги видя на живо.
Сега остава да си купя книжката:)

Мисля, че наистина не е лоша идея да си обсъждаме най-полезните и зареждащи пози тук при тибетците-мисля, че всеки ще намери ползата за себе си. Лично аз така си припомням позабравените неща:)

Благодаря Лейди:)

# 235
Поздравления за много полезната тема момичета! Hug

От 11.07 почнах да ви чета ли чета от 1вата тема и съответно упражненията и така докато се наканя и да пиша станало днес.  Grinning
Поглъщам всяка прочетена от вас дума!
Специални благодарности на Лейди!    bowuu
За мен ти стана жена за подражание и образец, ако аз след време когато стана на 40 се чувствам като теб, значи определено ще съм се променила в положителна посока!  Praynig

Чакам с нетърпение да гледам и аз предаването MiaMIa! Дано скоро се появи от 23.07 тук:

http://www.btv.bg/broadcasts/broadcast_info.pcgi?cont_id=322

Благодаря, че сподели!    bouquet

Последна редакция: пт, 24 юли 2009, 02:26 от sneji20

# 236
Радвам се, че намирам съмишленици.  Grinning  Почти всяка сутрин от края на май си пускам "Йога за всички" и правя позите заедно с демонстриращите. Около 1 час е. Чувствам се доста заредене, по-спокойна, по-енергична. Книгата за хималайския йога също съм набелязала, но в една книжарница вече я бяха изчерпали. Вчера и аз случайно хванах малко от интервюто му по БТВ. Някой прочете ли я вече?

# 237
 Добре дошла ,sneji20, и ти благодаря за милите думи  Blush
Надявам се скоро да мога да кача снимки с още по-добри резултати  Laughing
И аз вчера гледах Свами Дев Мурти , при Росен и удоволствието беше огромно.Този човек е изумителен с филисофията ,която сподели. За пръв път имам удоволствието да чуя подобна трактовка на йога и съм съгласна с всяка казана от него дума.
Аз не съм човек ,който с епрехласва от имена и величия , този човек ме разтърси със простотата и истинността на казаното.В момента няма пред себе си думите ,които на някои може да се сторят скучновати и плоски , но таези хора аз ще ги помоля да се замислят малко по-задълбочено над чутото. Ако имат макар и малко стойностно сиво вещество в главата си те ще намерят мъничка истина и за себе си. Не зная дали разбирате какво означава ,човек като него ,
да се завърне след 40 год , на място като България !
Крокодилските упражнения ,демонстрирани от г-н Кумар , вчера са наистина нещо много велико и полезно. Направих ги веднага след предаването и днес сутринта и мога да кажа ,че ефектът им е моментален!
Препорчвам ги на всички ,които имат дискови хернии , дископатии и прочие карсоти.Не позволявайте на гръбначния ви стълб да се деформира ,защото в него се намират нервите ,които осигуряват вашата двигателна активност./ за правилната цирклулация на енергията дори и не споменавам! /
За онези ,които не са могли да гледат "Нека говорят" , да погледнат внимателно всички демонстрирани упражнения ! Линкът е в поста на sneji20
Поздрави   bouquet

# 238
Много благодаря за линка към крокодилските упражнения, точно от тях имам нужда в момента, защото ме мъчи гърбът.  bouquet

А тибетците съм ги изоставила от няколко дни, все не ми остава време за тях, но от утре ще се взема в ръце. Simple Smile

# 239
  • близо под тепетата
МалИиИиии...увелиЧава се брОят на "тибетските маниЯчки"  Mr. Green всяка сутрин още сЪс ставанИтУ и съм на пода да ги правя. От днес ги увеЛичих на 10 повторения и 15 завъртания Peace само тоЗ просЛУвут чИтвърти тибетИц ме мъчи-болят ме китките и затова го правя не на целите си длани,а на прЪстите си... Whistling и твория тибетец- вдигам си КраКата колкото мога,а не да са перпендикулярни на земята+ръцете ми са по д***то, че иначе 'ептен не мо'а си дигна краката hahaha Joy

А и иначИ от понеделник и аз съм крокодилКа  Joy, ама вечЕрта ще си Ги пра'я  Мислех си и от време на време и пранаяма, обаче се унАсям и заСпивам. най вече при сударшаН крИя Simple Smile пък и май съм позабравилА някои неща Sad newsm78

Последна редакция: сб, 25 юли 2009, 16:15 от magito1986

Общи условия

Активация на акаунт