Петимата тибетци - ритуали за младост, жизненост и добра форма - 2част

• 92 337
  • 744
  •   1
Отговори
# 240
 Grinning
Уфффф , кВо да ти кажа - голям инат се извъди тоЗ четвърти тибетец smile3521
Ма постоянство му е цаката и ниКво предаване  Laughing
Вечера гледах в "Сеизмограф ' Вера Захараиева ,която се оказа секретар на Българската федерация по йога.  Тя демнострира някои нещица ,на които ще се спра и утре малко по-подробно.
Сега ще коментирам само " Сурия Намаскар" или "Поздрав към слънцето" . MiaMIa , преди време се опита да прокоментира темата ,но аз упорито избягвах да се включа по няколко причини.
Правех поздрава с прекъсвания още от времето ,когато Венци Ефтимов го демонстрира в един сутрешен блок / мисля ,че беше на btv , но преди ерата на Бареков / . Знам тогава как съм се чувствала ,правейки  го и знам сега как се чувствам.
Разликата е 12 кг. !
Въпреки всичко казано от мен, аз съм перфекционист и никога не правя нещо само ,за да отбия номера. Поясних вече ,че сутрин сухожилията и мускулите ми са студени и схванати и това прави изпълнението тромаво и мъчително. Знам какво е да усещаш работата на мускула и загряващото опъване на сухожилието.Знам какво е да усещаш движението на енергията по цялото ти тяло ! Когато имаш нелепо / и ненужно / натрупани килограми това не е възможно.
Днес ,въпреки всичко , поздравих слънцето , защото този поздрав изтрива огромното психическо напрежение ,което носим в себе си и разтоварва нервната система.
Правилно е да се изпълнява поне три пъти последователно ,за да има ефект !
Остава ми само да се моля да почувствам отново удовоствието от изпълнението му.
За мен ,ако едно нещо не ти носи удовлетворение , е само насилие над духа ! Не мога да не кажа ,обаче ,че за някои неща се изисква време ,за да ги усетиш като част от себе си!
Казвам това за всички ,които имат проблем с теглото си и сега започват да правят "Тибетците "
За тях мога  да препоръчам постепенно да добавят всичко изброено до тук!
В противен случай собственият им мозък ще атакува непривичното и ще ги направи мързеливи и несериозни в практикуването.
Хубавото на всчко изброено до тук е ,че може да се изпънява и от хора със скромни финансови възможности. Тук не се изискват скъпо струващи уреди ,специали зали или квалифицирани инструктори. Всичко зависи само и единствено от вашето желание и воля д аотделяте половин час дневно за себе си .  bouquet

# 241
  • в резерват
А аз напоследък се затруднявам с тибетците. Намалила съм ги до 5 бр. и ще изчакам да ми се появи желание да ги правя преди да ги увелича. Но не искам да ги спирам

# 242
  • близо под тепетата
LADY_13, я ми припомни как беше поздравът към слънцето. Помня, че беше много завъртян и с това уджай дишане-кога се вдишваше? май като си нагоре, а надолу-издишваш? първо се изправяш нагоре с вдигнати ръце, после имаше нещо от сорта на 5ти тибетещ, ама съм забравила всичко...срам,срам! Embarassed smile3538 заслужавам  newsm66 bambam box bash

# 243
# 244
# 245
Здравейте момичета:)

Lady, радвам се, че дойде ред и на слънчевите упражнения! Изключително си права- трябва да си в състояние да изпиташ удоволствието! След като родих и двата пъти, натрупаните килца ми пречеха да изпита точно тази невероятна енергия за която говориш-ето защо действах много бавно и с други йога асани и килограмите се стопиха и двата пъти. Сега се радвам активно на старото си тяло, дори сутрин се чувствам супер да правя слънчевите. Желая от сърце на всички усещането за живот и бодрост, получено от йога и тибетските упражнения /които са си чиста йога в интерес на истината Simple Smile

# 246
здравейте  Simple Smile
от днес правя тибетците, не за сваляне на килограми, а за общ тонус. изрових линка със снимки към 5-те упражнения, но 2 неща не са ми ясни - кога и как се диша при тях и дали между повторенията се прави почивка или целта е да се направят 21 повторения наведнъж? също така вие задържате ли дъха си като сте в поза или се стараете да дишате свободно?
мерси предварително за отговора и приятен ден  Hug

# 247
  • морето, сините вълни...
Здравейте момичета.
Тибетците вече започват да намират трайно място в моя живот. Все още съм нестабилна в изпълнението им - увеличавам или намалям бройката, опитвам се да усетя упражненията и да открия правилния начин на изпълнение и дишане.
Забелязвам че често различен тибетец ми е "труден". Някои ще си спомят че и аз имах проблеми с китката и неможех да се вдигна изобщо на 4тия. Откирих правилната позиция или пък китката ми получи енергията - вече не ме боли. Е дупето тежи все още и правя едни  Embarassed "люлеещи" движения, но.....
Сега имам желание да включа и крокодилските.
Благодаря Ви че ми отворихте очите.
Продължавайте да споделяте аз ще ви следвам.

# 248
Здравейте Тибетци ,
Крен ,ние следваме теб  Laughing за Тибетците , но е добре да включиш и крокодилите в програмата.
изправят гърбици без проблем   Wink. Препоръчвам ги и на всички ,които имат сколиоза и не могат да си позволят тренировки с кон . Интересно е ,че имам проблем само с четвъртия ,но дори и не мога да го нарека проблем.........по-скоро е заинатяване от моя страна срещу малко по-специфичното му излъчване  newsm53 . / пссст и моето задниче се люлеее , ма кво да направя  Grinning /   Аз в момента съм на 9 повторения на всчиките ,защото след няколко дневно изпълнение на 21 бройки започнах да ходя като зомби по улиците  Grinning
chugra ,дошла , а също и на Qween_of_wind   bouquet
За дишането препорчъвам да си изтеглиш книгата от линка ,даден в първата тема. Не ми е проблем да ти го обясня ,но мисля ,че ще е по-добре да го прочетеш от там / инак няма да го направиш  Grinning / , а покрай него и цялата книга. Става дума за втората книга , в която е дадено по- подробно описание и на Тибетците и на дишането и на някои основни положения в йога.
Линкът ,който Коконка е дала е добър ,но и аз ще дам едно схематично изпълнение

http://www.yogabn.com/surya.htm

И правилното изписване е "Суриа Намаскар " , а не както съм го написала в предния си пост -    "Сурия " Embarassed
Не ми се говори какво усилие ми струва сутрин да ги направя ,но понеже съм инат си го налагам / въпреки очевидната липса на удовоствие  smile3515 /
Утре ще напиша повече за Наули и за една две други асани, демонстрирани от Вера Зхариева , която заслужава огромните ми благодарности  за това ,че ми припомни забравени  нещица   bouquet

# 249
  • Карлово
здравейте  Simple Smile
от днес правя тибетците, не за сваляне на килограми, а за общ тонус. изрових линка със снимки към 5-те упражнения, но 2 неща не са ми ясни - кога и как се диша при тях и дали между повторенията се прави почивка или целта е да се направят 21 повторения наведнъж? също така вие задържате ли дъха си като сте в поза или се стараете да дишате свободно?
мерси предварително за отговора и приятен ден  Hug
Започва се по малко повторения,не се пресилвай. Всяка седмица се увеличават по 2. Аз така се пресилих и после намалих повторенията. Не се чувствах добре.

Мене китките, особено дясната ме боли на 5-я тебетец, когато извивам главата назад. На 7 картинка от "Поздрава към слънцето" на LADY_13 . Друг има ли такъв проблем?

Последна редакция: пн, 27 юли 2009, 13:54 от chanoir

# 250
chugra ,дошла , а също и на Qween_of_wind   bouquet
За дишането препорчъвам да си изтеглиш книгата от линка ,даден в първата тема. Не ми е проблем да ти го обясня ,но мисля ,че ще е по-добре да го прочетеш от там / инак няма да го направиш  Grinning / , а покрай него и цялата книга. Става дума за втората книга , в която е дадено по- подробно описание и на Тибетците и на дишането и на някои основни положения в йога.

Lady_13, с удоволствие ще прочета книгата, но не мога да стигна до първа тема, няма линкове към предишите теми на първа страница на всяка. Разбира се би било много удобно и всички линкове да си стоят на първа страница на всяка тема  Hug Някой би ли ми дал линка към книгата или към 1-ва тема? Благодаря предварително  Peace

Chanoir, изпълнявам всеки тибетец по толкова, колкото ми е комфортно, някои по 21 други по много по-малко.. Най-некомфортно ми е на 2-ри и 5-ти, но ще ми мине  Laughing

# 251
Защо да не можеш да стигнеш до първата тема. Има си линк в началото на тази.

Ето я: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=366677.435

Самите тибетци: http://zashto-kak.hit.bg/tibet.htm

Спиралата, откъдето можеш да си изтеглиш книгите и на Келдер, и на Килъм. На 2-ра и 3-та с. съответно:
http://www.spiralata.net/booklist.php?fieldFrom0=20&LangID=0&Letter=%CA

# 252
Здравейте момичета!

И аз искам трайно да се заселя сред вас Grinning Да си призная честно с пренебрежение подминавах винаги вашата темичка,защото на мен ми трябва диета,режим строго да ги следвам за да си върна поне част от предишният блясък Embarassed След 2 поредни бремнности натрупах излишни килограми и сега съм се спряла и тъпча на едно място,нищо не ми се отдава,не свалям защото не правя диета абе не се чувствам хич добре и аз самата не си помагам да преодолея този ужсно пречещ ми проблем.Ми това накратко за мен засега.
СНощи по късни доби нещо сякаш ме подтикна да отворя вашата темичка,но започнах от предишната.Свалих си книгата моменталически и не усетих как я прочетох за отрицателно време,всичко се развиваше след полунощ.Направих и упражненията,прекрасни са.Някак си се почувствах че съм направила важна крачка към така желаната от мен промяна.Сигурно някой ще ми се изсмее,но за някакви си минути сякаш аз промених мирогледа си Thinking Знам че няма да отслабна като с магическа пръчка,но тези ритуали биха  ми помогнали да променя факторите които ми пречат да постигна мечтата си.Незнам дали се изразих добре,дано сте ме разбрали Blush

Прди малко пак направих упражненията със завидна лекота(преди да забременея спортувах за собствено удоволствие и здраве -тичах и коремни преси по много километри и много бройки Wink).Може  би годините  през които така усилено се гррижех за фигура и здраве не са съвсем загубени и имам останки на тренираност.

Много ще се радвам да почерпя от опитът ви Hug

# 253
Всъщност chugra има  право до известна степен.Аз бих направила първата страничка малко по-различна , нищо ,че съм чесно казано с две леви ръце и ще се поизпотя докато пусна следващата тема   Blush/ разчитам на помощ , па било то и на лични  Laughing /
Добре , е обаче да се изчетат самите теми ,защото има казани неща ,които ще ми е трудно да повторя  Simple Smile. Ако и след прочитането на книгата ,обаче , има все още неясноти с радост ще поясня newsm03
Добре дошла и на Дес   bouquet
За мое огромно съжаление аз не мога да кажа ,че килограмите ми са следствие на нещо толкова градивно ,като една бременност ! Знам ,че не съм единствената,която в следствие на депресия е стигнала до това състояние. Не ми се занимава в момента с причините / те при всеки са различни / ,но категорично НИЩО няма да е в състояние да ме накара да пия антидепресанти  / както една дама в неделя седеше и обясняваше в "Сблъсък " ,и чесно казано  успя сериозно да ме вбеси   Close /.
Просто и аз като теб ,Дес , с прочитането на първия пост от първата тема , знаех ,че това е моят начин да се справя и с депресията и с килограмите  Hug
Промяната е бавна ,наистина ,но мисля ,че който постигне вътрешен комфорт с помоща на Тибетците и другите описани  / предстоящи за описание асани  Laughing/ , това е вече необратим процес и килограмите се запазват наистина за постоянно. Мисля ,че се случва метаморфозата ,която те прави от свиня -човек / без да обиждам никого  Hug/Трудно е ,обаче ,ако цял живот си бил свиня  newsm53
Ако някой наистина сериозно е решил да подходи към своята промяна ,нека обърне внимание и на начина си на хранене / по-нататък ще се спра малко по-сериозно на това /
За себе си мога да кажа ,че искам да тичам ,не защото трябва , а просто ,  защото мога да го правя и това ми доставя удоволствие.
Била съм LADY ,която лети ,а в момента съм LADY ,която се опитва да полети.........за съжаление........

Последна редакция: ср, 29 юли 2009, 13:06 от LADY_13

# 254
Класическият комплекс от асани на Поздрава към слънцето е този от схемата, която е дала LADY_13./ Долу горе така изглежда като изпълнение http://www.youtube.com/watch?v=CDIM4Cv6Q5I /.
Линкът на Арбанашка кокона е вариантът на ащанга йога, тя е по-скоклива. Иначе и двата вършат работа стига да има желание човек. И постоянство Peace

Общи условия

Активация на акаунт