След записване на ясла, прекъсва ли майчинството?

• 70 523
  • 311
  •   1
Отговори
# 90
Уточнихме се.
Къде ще е тази група? Има ли такива у нас вече?

# 91
Има...
Моят син ще започне ясла от края на юли. Тогава ще бъде на 11 навършени месеца. А иначе кърмачески групи трябва да бъдат сформирани от септември.  bouquet Уточнявам: кърмачески групи са за бебета от 3 до 10 месеца

# 92
Следя темата, макар и да не съм регистрирана!!! Ей, разгеле, Judy, в теб ми бе надеждата - радвам се, че и ти смяташ като BG_dreamer!
Искам обаче да се обърна към модераторите: не може ли тази тема да бъде предадена за разглеждане от МТСП или от НОИ и да има най-накрая единно мнение по въпроса: Прекратява ли се отпускът за бременност и раждане, ако детето бъде записано в детска ясла??? (и при мен случаят е такъв и живо се интересувам). Ще следя с интерес темата - сори, че не съм се регистрирала, вярвам, че не е проблем!

# 93
Ох, нищо не смятам, гледам какво пише в закона и гледам когато мога да пейстна.
В случая ето това, което цитирам:
От КТ е това:
Отпуск поради бременност, раждане и осиновяване
Чл. 163. (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., бр. 52 от 2004 г., бр. 68 от 2006 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 2.01.2009 г.) Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането.
(4) Когато детето е родено мъртво, почине или е дадено в детско заведение на пълна държавна издръжка или за осиновяване, майката има право на отпуск до изтичане на 42 дни от раждането. Ако работоспособността на майката вследствие на раждането не е възстановена след 42-ия ден, този отпуск се продължава по преценка на здравните органи до възстановяване на нейната работоспособност. До изтичане на срока по ал. 1 този отпуск се заплаща като отпуск за бременност и раждане.
(5) Когато детето бъде дадено за осиновяване, бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка или почине след 42-ия ден от раждането, отпускът по ал. 1 се прекратява от следващия ден. В тези случаи, ако работоспособността на майката вследствие раждането не е възстановена, се прилагат изречения 2 и 3 на предходната алинея.

А от КСО:
Чл. 50. (1) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., изм., бр. 68 от 2006 г., в сила от 1.01.2007 г., бр. 105 от 2006 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Осигурената за общо заболяване и майчинство майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 410 календарни дни, от които 45 дни преди раждането.
(3) Когато детето е родено мъртво, почине или е дадено в детско заведение на пълна държавна издръжка или за осиновяване, майката има право на парично обезщетение до изтичане на 42 дни от раждането. Ако работоспособността на майката вследствие на раждането не е възстановена след 42-ия ден, срокът на обезщетението се продължава по преценка на здравните органи до възстановяване на нейната работоспособност. До изтичането на срока по ал. 1 това обезщетение се заплаща като обезщетение за бременност и раждане.
(4) Когато детето е дадено за осиновяване, настанено е в детско заведение на пълна държавна издръжка или почине след 42-ия ден от раждането, обезщетението по ал. 1 се прекратява от следващия ден. В тези случаи, ако работоспособността на майката вследствие раждането не е възстановена, се прилага ал. 3, изречения второ и трето.

Гледах- не са пипани тези текстове.

А къде има/ще има кърмачески групи?

# 94
Ох, нищо не смятам, гледам какво пише в закона и гледам когато мога да пейстна.
В случая ето това, което цитирам:
От КТ е това:
Отпуск поради бременност, раждане и осиновяване
Чл. 163. (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., бр. 52 от 2004 г., бр. 68 от 2006 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 2.01.2009 г.) Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането.
(4) Когато детето е родено мъртво, почине или е дадено в детско заведение на пълна държавна издръжка или за осиновяване, майката има право на отпуск до изтичане на 42 дни от раждането. Ако работоспособността на майката вследствие на раждането не е възстановена след 42-ия ден, този отпуск се продължава по преценка на здравните органи до възстановяване на нейната работоспособност. До изтичане на срока по ал. 1 този отпуск се заплаща като отпуск за бременност и раждане.
(5) Когато детето бъде дадено за осиновяване, бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка или почине след 42-ия ден от раждането, отпускът по ал. 1 се прекратява от следващия ден. В тези случаи, ако работоспособността на майката вследствие раждането не е възстановена, се прилагат изречения 2 и 3 на предходната алинея.

А от КСО:
Чл. 50. (1) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., изм., бр. 68 от 2006 г., в сила от 1.01.2007 г., бр. 105 от 2006 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Осигурената за общо заболяване и майчинство майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 410 календарни дни, от които 45 дни преди раждането.
(3) Когато детето е родено мъртво, почине или е дадено в детско заведение на пълна държавна издръжка или за осиновяване, майката има право на парично обезщетение до изтичане на 42 дни от раждането. Ако работоспособността на майката вследствие на раждането не е възстановена след 42-ия ден, срокът на обезщетението се продължава по преценка на здравните органи до възстановяване на нейната работоспособност. До изтичането на срока по ал. 1 това обезщетение се заплаща като обезщетение за бременност и раждане.
(4) Когато детето е дадено за осиновяване, настанено е в детско заведение на пълна държавна издръжка или почине след 42-ия ден от раждането, обезщетението по ал. 1 се прекратява от следващия ден. В тези случаи, ако работоспособността на майката вследствие раждането не е възстановена, се прилага ал. 3, изречения второ и трето.

Гледах- не са пипани тези текстове.

А къде има/ще има кърмачески групи?

http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135608240 чл. 2, ал. 1

Последна редакция: вт, 16 юни 2009, 16:56 от sisonika_a

# 95
В цяла България би следвало поне в една ясла в град да има кърмачески групи. Моят син ще бъде в редовна група, защото ще бъде почти на 1 годинка.

# 96
sisonika_a, наредбата е ясна /"Чл. 6. (1) В детските ясли децата се разпределят в яслени групи, както следва: 1. Кърмаческа яслена група, в която се приемат деца от тримесечна до десетмесечна възраст. Кърмаческите яслени групи са само дневни."- от наредбата/, питам за практическото й приложение не случайно, защото има отношение към разискваните проблеми.
Наскоро попитах в общината на областен град служителка, която ми каза, че нищо не знае още за кърмачески ясленски групи, т.е. за възможността реално да бъдат организирани такива от отпеределена дата или месец. Затова и питах BG_dreamer  къде точно ще или се организират.
До момента деца в яслите се приемаха и се приемат масово след навършена годинка , изключения бяха бебета на по 10 месеца /отпускът за гледане на дете до 2 годишна възраст до скоро беше от 10 месеца на детето, дните бяха 315, от които 45 преди раждането или детето беше с навършени 9 месеца, като до тази възраст не ги записваха в ясли/ и това ставаше на практика, защото майката започва волю- неволю работа. В този случай вече тя си прекъсваше отпускът и получаваше и 1/2 МРЗ.
Проверих, текстовете, които дадох като извлечения от КТ и КСО обаче не са променени досежно изискването за прекъсването на отпускът /обезщетението/ при ОБР, те са изменени по отношение отпускът за бременност и раждане от тази година досежно дните в полза тяхното увеличение, не и по отношение основанията за прекъсване на отпускът/ обезщетенията/. До момента вероятно това не се е и налагало на майките. Тази, която получава обезщетение за бременност и раждане няма практическа полза да го прекъсва и да тръгва на работа. Децата са и малки за ясли.
С наредбата обаче се допуска изрично обособяването на кърмаческите ясленски групи, които обаче, нямам информация да са стартирали все още в някоя община /може и да има, аз нямам такава информация/. Затова и питах.

# 97
Judy, все още не се предвижда прекъсване на отпуска за бременност и раждане, когато детето започне ясла. Вероятно в следващият парламент ще преразгледат в тази връзка КСО,КТ и Наредбата за работното време и почивките и ще ги променят, така че отпускът да се прекъсва.
А както казах, срокът за сформиране на такива кърмачески групи е от септември тази година. Всико зависи обаче от това дали ще има кандидати. И понеже има доста голям недостиг на места в яслите и доста родители едвам успяват да си пуснат детето на ясла на година и половина аз лично не виждам механизъм по който могат да определят дали има желаещи за кърмаческа ясла... Ако при нас системата беше както е във Франция и Германия (например)- родителите да посочват желание за посещение на детето на ясла още скоро след раждането на детето, вероятно такава информация безпроблемно можеше да бъде набавена. Но като се има предвид, че например в Пловдив аз лично съм ставала свидетел (а и участник) в разговор от типа:
(майка на бебе на 1/2/3/4 месеца към директорката): Искам да подам молба за ясла за дъщеря/синът ми.
(директорката): Оооооо, ама още е много рано! Елате да пуснете молба, когато детето е на 6-7 месеца!
(майката) Ама няма ли да е много късно тогава?
(директорката) Ооооо, не! Тъкмо ще го приемем, когато е на годинка!
(майката): ами добре (и си тръгва)
След няколко месеца подава документи и когато дойде времето детето (уж) да бъде прието на ясла майката научава, че шансът детето и да влезе в ясла е нулев, защото че още се приемат деца от предходният набор!
Е, как при тази система от Общините ще могат да разберат дали има желаещи за ясла????

# 98
sisonika_a, наредбата е ясна /"Чл. 6. (1) В детските ясли децата се разпределят в яслени групи, както следва: 1. Кърмаческа яслена група, в която се приемат деца от тримесечна до десетмесечна възраст. Кърмаческите яслени групи са само дневни."- от наредбата/, питам за практическото й приложение не случайно, защото има отношение към разискваните проблеми.
Наскоро попитах в общината на областен град служителка, която ми каза, че нищо не знае още за кърмачески ясленски групи, т.е. за възможността реално да бъдат организирани такива от отпеределена дата или месец. Затова и питах BG_dreamer  къде точно ще или се организират.
До момента деца в яслите се приемаха и се приемат масово след навършена годинка , изключения бяха бебета на по 10 месеца /отпускът за гледане на дете до 2 годишна възраст до скоро беше от 10 месеца на детето, дните бяха 315, от които 45 преди раждането или детето беше с навършени 9 месеца, като до тази възраст не ги записваха в ясли/ и това ставаше на практика, защото майката започва волю- неволю работа. В този случай вече тя си прекъсваше отпускът и получаваше и 1/2 МРЗ.
Проверих, текстовете, които дадох като извлечения от КТ и КСО обаче не са променени досежно изискването за прекъсването на отпускът /обезщетението/ при ОБР, те са изменени по отношение отпускът за бременност и раждане от тази година досежно дните в полза тяхното увеличение, не и по отношение основанията за прекъсване на отпускът/ обезщетенията/. До момента вероятно това не се е и налагало на майките. Тази, която получава обезщетение за бременност и раждане няма практическа полза да го прекъсва и да тръгва на работа. Децата са и малки за ясли.
С наредбата обаче се допуска изрично обособяването на кърмаческите ясленски групи, които обаче, нямам информация да са стартирали все още в някоя община /може и да има, аз нямам такава информация/. Затова и питах.
съжалявам, не прочетох добре въпроса ти по-горе! Аз също нямам информация за сформирани "кърмачески групи".

# 99
Запис да изчета темата, че и мен живо ме интересува Rolling Eyes

# 100
Здравей,не прекъсва майчинство няма такова нещо.По закон майчинството ако си на трудов договор си е 2 год,дали ще го запишете на ясла или не си е ваш проблем.желателно е да изчакате малко ако сте решили бързо да се върнете на работа.Детето на всяка цена ще преболедува яслата.Аз лично пуснах детето си на 1г и 4 м и не са ми спряли майчинството.

до 2 г получаваш 1/2 от майчинствто върху заплатата, но ако все още си на 240 лв, в бъдеще ще се наложи да връщаш сумата която си получила неправомерно.
Моя позната наскоро тегли кредит да връща сумата за 8 месеца в които детето е било ня ясла а тя е взимала майчинство Tired
да и аз така знам,че ако майката се върне на работа преди детето и да е навършили 2 години получава 1/2 от майчинството,но това да ходи детето на ясла а пък да се взима цялото майчинство е наистина нагло  ooooh!

# 101
По повод на въпроса, който е много актуален ТАЗИ година , ДАЛИ се прекъсва отпускът по чл. 163 - отпуск за бременност и раждане и ДАЛИ се спира обезщетението, което майката трябва да получава до 410 дни, когато даде детето си на ясла, бих искала да поместя мнението на Емил Мирославов, директор "Идустриални отношения" към МТСП:

Съгласно чл. 163, ал. 1 от Кодекса на труда, работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 календарни дни, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането. Редът за ползване на отпуска е регламентиран в Наредбата за работното време, почивките и отпуските (НРВПО).
Съгласно чл. 45, ал. 2, т. 3 НРВПО отпускът на майката поради бременност и раждане, който е разрешен от работодателя в размер на остатъка до 410 дни, се прекратява, когато детето бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка. С оглед на това и в декларацията съгласно приложение № 7 е предвидено задължение на майката да уведоми работодателя при настаняване на детето в заведение на пълна държавна издръжка.
Детските заведения на пълна държавна издръжка са "специализирани институции за отглеждане на деца на пълна държавна издръжка" по смисъла на § 1, т. 4 от Закона за семейните помощи за деца. Такива са заведенията, в които на децата се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се заплаща такса. Детски заведения, които не са пълна държавна издръжка са например детските ясли и градини, за които се заплащат такси за издръжката на децата.
От горното следва, че когато детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, а в детско заведение (детска ясла), за което се заплаща такса, то отпускът поради бременност и раждане не се прекратява.
През периода на отпуска поради бременност и раждане (410 календарни дни) майките получават обезщетение, което се изплаща за срока по чл. 50, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), а изплащането се прекратява при наличие на обстоятелствата по чл. 50, ал. 4 КСО. Обезщетението се прекратява, когато детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, т.е. когато детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, а в детско заведение (детска ясла), за което се заплаща такса, не се прекратява и изплащането на обезщетението при бременност и раждане.
Следва да се има предвид, че майката има право на отпуска за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл. 164, ал. 1 от КТ след използване на отпуска поради бременност и раждане. Това означава, че след изтичане на разрешения отпуск поради бременност и раждане, майката има право или да се върне на работа или да ползва отпуска за отглеждане на дете. Ако майката иска да ползва отпуска за гледане на дете, тя следва да подаде писменото заявление по чл. 46, ал. 1 от НРПВО с приложена към него декларация по ал. 2, в която тя декларира и обстоятелството, че детето не е настанено в детско заведение (обхванати са всички детски заведения, вкл. и детски ясли, т.е. и тези, които не са на пълна държавна издръжка).
Когато детето Ви ще посещава детска ясла, поради което липсва правно основание да ползвате отпуск за отглеждане на дете по чл. 164, ал. 1 КТ, т.е. след изтичане на разрешения отпуск поради бременност и раждане следва да се върнете на работа. Съгласно чл. 54, ал. 1, т. 1 КСО, когато майката не ползва отпуска за отглеждане на дете, а работи, и в случай че не е прехвърлила ползването на отпуска на друго лице (баща, баба или дядо на детето), тя има право на парично обезщетение в размер на 50 % от обезщетението при отглеждане на малко дете, т.е. 120 лв. за 2009 г.

От гореизложеното е видно, че правната уредба за ползване на отпуска поради бременност и раждане се различава от тази на отпуска за отглеждане на дете, т.е. настаняването на детето в детска ясла не е пречка за ползване и съответно не е основание за прекратяване ползването на отпуска поради бременност и раждане, докато при отпуска за отглеждане на дете – е обратното.

Важното е да се направи разлика между двата вида отпуск! - и тогава всичко е ясно! Надявам се да съм била полезна!

# 102
  • Варна
hristoskova, благодаря за разясненията, мисля че са много полезни!  bouquet
Но мен ме вълнува въпросът: Ако майката вече работи, получава 50% от обезщетението за отглеждане на дете до 2г. възраст и детето тръгне на ясла, тогава губи ли се правото на тези 50%?

# 103
hristoskova, благодаря за разясненията, мисля че са много полезни!  bouquet
Но мен ме вълнува въпросът: Ако майката вече работи, получава 50% от обезщетението за отглеждане на дете до 2г. възраст и детето тръгне на ясла, тогава губи ли се правото на тези 50%?

Нямаш основание за притеснение - ще си получаваш 50%, докато детенцето навърши 2 г.!

# 104
  • Варна
hristoskova, много мнооого ти благодаря!  Hug  bouquet Hug
А дали се подават някакви документи? В смисъл, трябва ли да уведомя НОИ по някакъв начин, че малката е тръгнала на ясла (тя тръгна на 17.06., макар че до сега е стояла най-много по 1,5 ч на ден - много бавно ги адаптират Rolling Eyes) ?

Общи условия

Активация на акаунт