Как да си разпределим разумно бюджета?

• 58 737
  • 620
  •   1
Отговори
# 405
В тая насока искам да си изясня кой колко и за какво отделя основната част от парите си - и от там да си направя за мен сметката - ние как живеем на общия фон.
Според теорията оптималният баланс за средна класа е 1/3 храна и консумативи, 1/3 заеми, 1/3 други. На теб обаче това не ти върши никаква работа като гледам, поне сто пъти е обяснявано тук и ти поне 102 си му възразявала  Wink.
100 лв за теб може да са 10 % от дохода ти, за друг може да са 0.5%.

И разходът за храна не ти изпразва най много джоба. Изпразва ти го този, за който даваш най голям % от дохода си. Ако даваш 10% за храна, дори и с 20 % да скочат цените няма да го усетиш , голям праз, ще почнеш да дваш 12%.

Последна редакция: вт, 15 сеп 2009, 14:24 от Рокси

# 406
Е как да ги разбера, като салам за 20лв не съм виждала или пък се има впредвид кило салам - изяден на ден newsm78
И това за кремвиршите беше наистина тъпо!
Не знам какви магазини имате в София, но тук във Варна си има салами и от по 30-40лв. че и 60лв. килото. За средна хубост салам, от месо, цената е около 15-20лв. килото също, за по-малко от това в повечето случай или има прекалено много добавена соя, или са сложили повечко сланина, и т.н. Вярно, има салами и от по 10лв. килото, но качеството им е много ниско и ги избягвам.
Иначе, и аз предпочитам да спестявам и си признавам че не съм купувала саламите от по 60лв. килото. Embarassed Просто съм пестелива, какво да се прави. Embarassed
Същото важи и за сиренето например, ако е под 7-8лв. килото обикновено не е много добро, да не кажа че е с прекалено съмнително качество. Свястното сирене струва между 10 и 15лв. някъде, а иначе сините сирена са и повече. И т.н., примери много.

Това цени в бутиков хранителен магазин ли са? Какво е това обикновенно краве сирене от 15 лв?  newsm78 сирене със съмнително качество е от 2-3 лв.

# 407
... Това цени в бутиков хранителен магазин ли са? Какво е това обикновенно краве сирене от 15 лв?  newsm78 сирене със съмнително качество е от 2-3 лв.

Верно било, че всеки си има свои мерки и теглилки.

# 408
... Това цени в бутиков хранителен магазин ли са? Какво е това обикновенно краве сирене от 15 лв?  newsm78 сирене със съмнително качество е от 2-3 лв.

Какво искаш да кажеш? Аз лично българско сирене от 15лева не съм виждала да продават?

# 409
Чета,чета и не разбирам вас какво ви вълнува кой какво сирене яде. Shocked

# 410
Яжте здравословно бе, какви са тия салами  Mr. Green

... мъжа ми работи много, но и иска след като работи да живее като бял човек, т.е. не върви да нагъва кремвирши и да бачка като роб  Confused ...

Искаш да кажеш, че понеже работи много, е недостойно вечер да седне на чиния с боб, мусака, пиле със зеле или подобни?  Mr. Green няма сила, която да ме убеди, че нормалните манджи + някой друг препарат (всеки ден ли купуваш  Shocked) ще гълтнат 100 лв./ден ...

Хората, които имат добри доходи, имат избор какво да ядат и да потребяват като цяло. В общи линии по-голямата част от дневните покупки са направени, защото имаш пари в джоба (личен опит, заради който си направих равносметка), а не защото са необходими. И това е нормално парите са за харчене, никой не си ги е взел с него на оня свят, но пък и не трябва да се чудиш, че може да се изкарва с по-малко, при това без ограничения.

# 411
Чета,чета и не разбирам вас какво ви вълнува кой какво сирене яде. Shocked

Грам не ме интересува повярвай ми. Просто ми стана интересно какви са тези цени.

# 412

Какво искаш да кажеш? Аз лично българско сирене от 15лева не съм виждала да продават?

Аз съм виждала. И?
Обаче не съм виждала крокодил. Дали наистина съществува?
Ами яйцата на Фаберже? Как така някой ги купува, след като аз не съм ги виждала?

# 413
Отдавна не съм влизала в темата, ама май доста се е поизместил акцентът.
Идеята нали беше да споделим идеи за разумно разпределение на един семеен бюджет - техники за разумно планиране, бюджетиране /ако заемем тази хубава дума от финансистите/ и малки домакински хитринки за разумно пазаруване?

То е ясно, че всеки пазарува спрямо бюджета си и няма смисъл да се гледаме кой по колко яде и за какво харчи. Ясно е, че един обича скъпа храна, друг книги, трети дрехи, а четвърти "влага" в нова кола. Дайте да не си мерим доходите, а да споделяме хитринки. То винаги ще има някой, който ще влезе да каже, че харчи много, щото има много или друг да се посмее, че изпушва и изяжда бюджета на 3 членно семейство. Аз лично участвам в тази тема, за да споделя опит, защото съм се учила от счетоводителката си на неща за личните финанси, които е трябвало някой да ме научи като дете, но не е. И според мен е много важно да научим децата си на тези основни неща вместо да се хвалим колко изкарваме или не.

# 414
Най-вкусното сирене, което съм яла е от една мандра в Северозападна България, 4 лв. му е килото, като ходим в тази посока се зареждаме, иначе купуваме много по-скъпо, но за съжаление високата цена не значи качество  Tired

# 415
... Това цени в бутиков хранителен магазин ли са? Какво е това обикновенно краве сирене от 15 лв?  newsm78 сирене със съмнително качество е от 2-3 лв.

Аз съм виждала. И?
Обаче не съм виждала крокодил. Дали наистина съществува?
Ами яйцата на Фаберже? Как така някой ги купува, след като аз не съм ги виждала?

Виждам че заяждането не е тенденциозно. Какво целиш с това? Айде по темата ако обичаш.

# 416
...
Виждам че заяждането не тенденциозно. Какво целиш с това?

Целя евентуално да се замислиш дали щом едно нещо го няма в Айтос, не може да го има в магазин в друг град. Българско сирене по 15 лв. не е някаква сензация, а сравнително добро качество. Не е най-доброто, но добро - да.
Ако си го произвеждаш сама, може да ти застане и на 2 лв. Но тези, които купуват от магазина ще платят повече.

# 417
В тая насока искам да си изясня кой колко и за какво отделя основната част от парите си - и от там да си направя за мен сметката - ние как живеем на общия фон.
Според теорията оптималният баланс за средна класа е 1/3 храна и консумативи, 1/3 заеми, 1/3 други. На теб обаче това не ти върши никаква работа като гледам, поне сто пъти е обяснявано тук и ти поне 102 си му възразявала  Wink.
100 лв за теб може да са 10 % от дохода ти, за друг може да са 0.5%.
И разходът за храна не ти изпразва най много джоба. Изпразва ти го този, за който даваш най голям % от дохода си. Ако даваш 10% за храна, дори и с 20 % да скочат цените няма да го усетиш , голям праз, ще почнеш да дваш 12%.
Абе аз не помня, да съм възразявала на това за 1/3тите, но щом казваш...Иначе погледнато - въз основа на тая теория - ми при мен не стоят така нещата. тоест около 50% отиват за храната, 1/4 за разходи - ток, вода, тел и т.н., и 1/4 други - в които слагам грубо излизане, дрехи или разходки. Така че - да, бих могла да възразя всъщност  Wink
Аз разбрах, че ако пазарувам на куп събота първо ми отпада тягостното - "днес какво да купя", защото вкъщи има избор всъщност, второ - сутрин си вадя от камерата месото, до довечера вече е готово за готвене. Ако пазарувам вечер месо - или трябва да купя полузамразено, което е по-скъпо, или да чакам поне 2ч да се размрази, което не ме устройва. Също така си е факт, че готвенето излиза по-евтино в сравнение с полуготовите храни, готови за вечеря. Разбира се - вечеря на вън е най-икономически неизгодната. Лошото при нас е, че не всяка вечер имам време, а и желание /ако съм изморена/ да готвя. Та по повод темата за спестяване и разумно разпределяне - мисля, че това са нещата, които бих могла да използвам като помощ, но въпреки това пак не спестяваме. Явно е, че дохода не ни позволява.

# 418
Наистина се е изместил акцента на темата и пак опира кой колко харчи.
Ясно се вижда,че за едни е без значение ОТКЪДЕ ще пазаруват и на каква цена. За други като мен обаче е задължително да се оглеждам за цените и промоциите. Не ми е все едно да купя едно и също нещо с разлика в цената 1-2 лв, дори и 0,50 лв. Това е.
 Но девойката, която купува тук салам за 20 лв килото явно няма да се замисли над тези неща.

Всичко опира до доход и то не голям,да не кажа малък..Тогава вече си задаваме въпроса за преразпределение,пестене, хитринки и други..

Е няма да купя сирене от 15 лв / 7 лв ми е предостатъчно/, дебна разпродажби, промоции и подобни. Иначе не успяваме да живеем сносно. Засега.. Stop

# 419
Най-вкусното сирене, което съм яла е от една мандра в Северозападна България, 4 лв. му е килото, като ходим в тази посока се зареждаме, иначе купуваме много по-скъпо, но за съжаление високата цена не значи качество  Tired

И аз съм получавала най-вкусното сирене от мандра, ама се оказа, че е било за износ в арабския свят, а не за магазинната мрежа в Бг. Иначе във Фантастико тази марка е на десетина лв. килото, но не е като от мандрата.

Общи условия

Активация на акаунт