Как да си разпределим разумно бюджета?

• 58 741
  • 620
  •   1
Отговори
# 420
...
Виждам че заяждането не тенденциозно. Какво целиш с това?

Целя евентуално да се замислиш дали щом едно нещо го няма в Айтос, не може да го има в магазин в друг град. Българско сирене по 15 лв. не е някаква сензация, а сравнително добро качество. Не е най-доброто, но добро - да.
Ако си го произвеждаш сама, може да ти застане и на 2 лв. Но тези, които купуват от магазина ще платят повече.

Точно се замислям и няма как едно българско сирене килото да струва 15лв. Това е изкуствено завишаване на цената. Аз пазарувам от Бургас - Метро, Била ....и такива цени няма.
както и да е спирам да спамя.

# 421
Аз лично участвам в тази тема, за да споделя опит, защото съм се учила от счетоводителката си на неща за личните финанси, които е трябвало някой да ме научи като дете, но не е. И според мен е много важно да научим децата си на тези основни неща вместо да се хвалим колко изкарваме или не.

Това за мен е най-ценното изказване в тази, а и в десетките останали и регулярно появяващи се теми по темата  Peace

Най-малкото човек трябва да е гъвкав, а не когато (ако) по някаква причина му намалеят драстично доходите, да предпочете да се самоубие пред угрозата да се храни с кренвирши и сирене от 2,20 лева на промоция  Peace

# 422
отказах се да пиша.

# 423
Аз лично участвам в тази тема, за да споделя опит, защото съм се учила от счетоводителката си на неща за личните финанси, които е трябвало някой да ме научи като дете, но не е. И според мен е много важно да научим децата си на тези основни неща вместо да се хвалим колко изкарваме или не.

Това за мен е най-ценното изказване в тази, а и в десетките останали и регулярно отново появяващи се теми  Peace

Най-малкото човек трябва да е гъвкав, а не когато (ако) по някаква причина му намалеят драстично доходите, да предпочете да се самоубие пред угрозата да се храни с кренвирши и сирене от 2,20 лева на промоция  Peace

Подкрепям!! ТОВА  е смисъла на темата.

# 424

Не искам да споря но правиш калкулация наизуст.

# 425
ОК, съгласих се, че няма сирене за 15 лв.
Мир да има.

# 426
В тая насока искам да си изясня кой колко и за какво отделя основната част от парите си - и от там да си направя за мен сметката - ние как живеем на общия фон.
Според теорията оптималният баланс за средна класа е 1/3 храна и консумативи, 1/3 заеми, 1/3 други. На теб обаче това не ти върши никаква работа като гледам, поне сто пъти е обяснявано тук и ти поне 102 си му възразявала  Wink.
Абе аз не помня, да съм възразявала на това за 1/3тите, но щом казваш...Иначе погледнато - въз основа на тая теория - ми при мен не стоят така нещата. тоест около 50% отиват за храната, 1/4 за разходи - ток, вода, тел и т.н., и 1/4 други - в които слагам грубо излизане, дрехи или разходки. Така че - да, бих могла да възразя всъщност  Wink
Е, кажи ми тогава, за чий да ти се обясняваме, като ти пак си знаеш твоето и си възразяваш? Ако не те интересуват другите и не искаш да научиш нещо, защо питаш?

Важните неща в темата са отдавна написани в началото. Но най полезното, на което ме научи баща ми, е че щом в края на месеца си редовно на нула, трябва да ти светне лампичката  и да се змаислиш къде грешиш- дали в харченето, дали в печеленето.

# 427
Ама виж сега - ако не трябва а си казвам аз моето - просто кажи чие мнение тогава да изпиша  Joy

Съжалявам, ама не съм съгласна с определени нещо - и си го казвам. От моя гледна точка, от моя ъгъл. И не мисля, че има грешка, ако накрая на месеца не ти остане нещо настрана. Това си е факт, че дохода не е достатъчен - ако говорим за разумно харчещ човек.

# 428
Внимание, докато пишехте, в темата бяха публикувани 7 нови отговора.  Joy

По темата:

За който е решил да спестява (може и да е казано, но не съм чела, признавам  Blush)
- купувайте на едро, списък за месеца какво е необходимо и се придържайте към него
- не се лъжете по реклами и марки, пробвайте всички и изберете оптималното като съотношение цена-качество
- гответе, не купувайте готова храна, полуфабрикати и пакетирани боклуци - страничен ефект: по-здравословно е Laughing
- минете на енергоспестяващи крушки

- не купувайте поредната блуза, просто защото имате пари в джоба, щом вкъщи имате 20 бр.
- за празниците избирайте практични подаръци (дреха, обувки, книга, нещо за дома)

За който не е: не се прибирайте вкъщи, докато не изхарчите всичко  Mr. Green

И аз съм получавала най-вкусното сирене от мандра, ама се оказа, че е било за износ в арабския свят, а не за магазинната мрежа в Бг. Иначе във Фантастико тази марка е на десетина лв. килото, но не е като от мандрата.

Не го взимам директно от мандрата (хм, добра идея, ще пробвам), а от обикновено квартално магазинче в малко градче. Случайно го откри майка ми, очаквах да е зарибявка и постепенно да развалят качеството, но за мое учудване си е същото  Simple Smile дано започнат да снабдяват повече магазини и да остане на това ниво.

# 429
Не се сърди човече абсолютно си права. между другото ако не купупите салам за 20лв а чисто месо 2 килограма, ще сготвите два пъти за тричленно семейство. Откакто мъжа ми видя как се правят саламите ми е забранил категорично да купувам.

# 430
A ако не искаме да готвим, може ли да си поръчаме кетъринг?  Wink Или трябва да чакаме мъжете ни да ни позволят да си купим ?

С което спирам участието си по темата, броенето на стотинките за сирене не ме радва, благодаря, конете с капаци тоже Mr. Green

# 431
A ако не искаме да готвим, може ли да си поръчаме кетъринг?  Wink Или трябва да чакаме мъжете ни да ни позволят да си купим ?

Може, личен готвач също, но не спадат към идеите за спестяване  Mr. Green

# 432
Ех, и поредната хубава тема се изроди в поредния спор... Чудно наистина как се задържа толкова време смислена... И жалко, че не издържа повече...

# 433

С което спирам участието си по темата, броенето на стотинките за сирене не ме радва, благодаря, конете с капаци тоже Mr. Green

Айде стига с тия злобни подмятания.
Всеки прави собствения си избор за качествена храна. Отиди в цех където правят салами и виж дали изобщо слагат месо вътре.

# 434

Може, личен готвач също, но не спадат към идеите за спестяване  Mr. Green
Никол, уважавам те много и апропо съветите ти са и моите. Но нали не искаш да ми кажеш, че ще спестя ако карам 20 или повече км до градче извън София само и само да си купя сирене?

А да се каже че във всички салами се слагат боклуци е несериозно. Със същия успех мога да кажа, че всяка плешка или пържола във витрината е мяукала/лаела или е била яздена  Wink

Общи условия

Активация на акаунт