СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - класиране/записване

• 74 114
  • 1 557
  •   1
Отговори
# 45
NBM, това твое "Проблемът се е ВАШ" беше доста грубо!
Ваш/Наш - някакво устройство ни раздели на приети и неприети, а ти изведнъж така се възгордя, сякаш твоето дете е прието, защото ти си ПРЕДВИДИЛА всичко - финанси, връщане на работа, алтернативи и затова детето е прието, а другите заспи из форума, те не, те сега са се сетили, пак ти казвам - изказването ти е много грозно!
Съжалявам, развалих си мнението за теб!
Дано детето ти се адаптира бързо и лесно в яслата, желае ти успешна професионална кариера, ние ще си гледаме децата, докато съвсем затъпеем от четене на форума.

# 46
  • София
Aйде стига с тия "грешни цъкания" и с това "не съм разбрала". Имаше си в сайта публикувани правила, има ръководство за родители. Пък и за яслите имаше падащо меню, няма как да цъкнеш детският център. Явно си е харесала някоя ясла с пълното съзнание, че е в нарушение и ако номерът мине.

# 47
  • София
Аз пък споделих с две мами, че ми е много кофти с тези 8 точки - децата не се класираха... , че си поплаках...за протеста ги подканих, че ще участвам и е хубаво да дойдат, да съберем повече хора, а те ми казаха "А, чак пък толкова!".
Една друга мама ме убеждава, че се кандидатства само след като детето навърши 3, нямало било шанса за нас, "к'ви са тия точки?!"

# 48
Понеже вчера се обсъждаше за яслите и края на майчинството, искам да вметна, че, когато записвах детето на ясла, попитах директорката кога ще подадат информацията в НОИ или НАП /не съм сигурна/ и тя каза, че нямат практика те да обявяват. Т.е. майката, на собствен риск пуска дете на ясла и не уведомява съответната институция, проверки и засичания най-вероятно не се правят, така че, ако си по-нахален, можеш да си взимаш майчинските, детето да си ходи на ясла, майката да си ходи на фитнес.... докато не стане фал, или майката не тръгне на работа.
В интерес на истината, аз не можах да тръгна веднага на работа, защото 1 месец детето ходеше да се аклиматизира в яслата от 9 до 12 ч. Когато го пуснаха за цял ден, аз се върнах на работа и тогава се обявих....

# 49
Бутонът "извести" наистина не работи.  newsm78
Тази тема добре е тръгнала, страсти са се развихрили и са били потушени.  Laughing
И аз имам 1 сигнал за опит за измама, на кого да го изпратя? blanc, ти ли ги събираш?

# 50
  • София
Понеже вчера се обсъждаше за яслите и края на майчинството, искам да вметна, че, когато записвах детето на ясла, попитах директорката кога ще подадат информацията в НОИ или НАП /не съм сигурна/ и тя каза, че нямат практика те да обявяват. Т.е. майката, на собствен риск пуска дете на ясла и не уведомява съответната институция, проверки и засичания най-вероятно не се правят, така че, ако си по-нахален, можеш да си взимаш майчинските, детето да си ходи на ясла, майката да си ходи на фитнес.... докато не стане фал, или майката не тръгне на работа.
В интерес на истината, аз не можах да тръгна веднага на работа, защото 1 месец детето ходеше да се аклиматизира в яслата от 9 до 12 ч. Когато го пуснаха за цял ден, аз се върнах на работа и тогава се обявих....
Не е така, от НОИ си правят редовно проверки. И в този форум съм попадала на теми, че някоя я карат да връща взети пари, пък тя не знаела, че няма право на тях. Така че, не може всички да разчитат, че ще минат между капките.

# 51
himalomi , проверки се правят. Друг е въпросът дали ще хванат точно теб (мен). Онзи ден си попълвах декларация за отпуската до 2г. възраст на детето и най-долу изрично пише при промяна в обстоятелствата и НЕдекларирането й, че нося наказателна отговорност по еди-кой-си-член от НПК. Обстоятелствата, които подписах, включват на първо място, че детето не е настанено в детско заведение. Майката си носи отговорност и е длъжна да обяви пред работодателя и пред НОИ, че детето е започнало да посещава ДГ.

# 52
За ходенето на училище от 6 годишна възраст - моето мнение е ПРОТИВ! Мен ме записаха на 6 1ви клас. Някакъв експеримент си правиха с нас. После решиха, че няма смисъл и 3ти клас ни разпределиха в различни класове, заедно със деца, тръгнали на 7. Глупава история. Ако въобще Крис отиде на градина бих искала да е и предучилищнагрупа в градината, не в училище.
            Грешката при вашия експеримент беше,че не съобразиха програмите с възрастовите особености на децата на 6 години,а ги пуснаха с програмата на 7 годишните.Спането в у-ще си беше някаква невероятна глупост.
             По принцип в тръгването на 6 години няма нищо лошо ,ако действително е за 6 годишни. Laughing
             Ние сме внесли предложение за задължително обучение от 5 години и трета група да стане задължителна в ДГ.Така ще трябва да се осигури база за всички деца навършили 5,което значи,че трябва да се построят по-бързичко нови ДЗ  Laughing
            Практиката показва,че на много места в света обучението е от доста по-ранна възраст,но всичко вкл. и базата е съобразено с децата и тяхното развитие.При нас явно основния проблем е в осигуряване на база ,имаме добри пезагози,програми и не е трудно да се направят и одобрят и нови ,ама.....няма достатъчно ДЗ за да може да се реализира.
            След К4 щателно се проверяват и фалшивите многодетни! И там са забравили,че някои от децата не се отглеждат в едно домакинство.И са цъкнали по грешка   Mr. Green

# 53
Little wingels пиши спокойно на блан, щурчо и ели/хриса, може би и на др, но аз за тях "знам" Laughing - те и без това така са се "топнали" в проблемите на всички ни, че мърдане няма, поне още няколко год, докато не се реши проблема с дз  Joy - на тях писах само за инфо - за статистиката във форума... иначе изпратих конкретен сигнал с имената и дз направо на исодг, през профила на детето ми и те съвсем коректно и бързичко ми отговориха... детето, чиито родители са "цъкнали"/"не разбрали"/мислели че "и така може".... се отписва от "класирани" и може да направи нова кандидатура, само че вече е накрая на опашката, щот е с нова дата и профилът и кандидатурата...... дано това да послужи за урок.... и ако може.... моля, нека не се "пробваме"! Peace
исодг, като система и обслужване .... работят мн добре, друг е въпроса с "критериите"  Sick, въпреки, че сме приети и записани /с 8т/.... никак не съм убедена, че подадените в исодг критерии са справедливи и коректни и дано да успеем, с протести или др форма да ги променим, точно заради вс онези, които тази година не успяха най-вече заради прекаленото мн точки бонус по неадекватни критерии...
приятен ден на всички   bouquet

# 54

Значи директорката правилно ти е казала,че я нямат тази практика,но когато НОИ започне да помага на ИСОДГ, тази или другата седмица за трудовия статус и двете дружества имат вече връзка помежду си, съм почти сигурна 100 %,че когато попитат "абе тая майка осигурявали се,че детето и е прието в ОДЗ.Какво ще видят от НОИ?Хоп ама тая майка е по майчинство,а сега да видим дали ще се върне на работа или не".В общи линии и НОИ ще има сметка от цялата тая работа.Така,че не разчитайте вече на късмет.

# 55

Значи директорката правилно ти е казала,че я нямат тази практика,но когато НОИ започне да помага на ИСОДГ, тази или другата седмица за трудовия статус и двете дружества имат вече връзка помежду си, съм почти сигурна 100 %,че когато попитат "абе тая майка осигурявали се,че детето и е прието в ОДЗ.Какво ще видят от НОИ?Хоп ама тая майка е по майчинство,а сега да видим дали ще се върне на работа или не".В общи линии и НОИ ще има сметка от цялата тая работа.Така,че не разчитайте вече на късмет.

Сега разбирам защо някои родители не са дали съгласие данните им автоматично да се проверяват в НОИ. То май не е свързано с притеснения че им се рови в лична информация.

# 56
  • София

НОИ доколкото знам правят проверки. Имало е теми как някои майки плачеха, че НОИ си искат парите със задна дата, защото те хем не са обявили, че са дали детето на ясла, хем си взимат майчинство и не ходят на работа. То наглостта край няма.... и се възмущаваха даже. Shocked Sick  ooooh! Също така срока мисля, че е 5 год. Т.е. като не обяват сега НОИ може да сги хване и след 4-5г. и тогава пак да си иска парите. Но ако могат да спят спокойно нека са нахални.....

# 57
  • София
Искам и да похваля 8 ОДЗ и Сирма - видях, че за набор 2007г. има две отказани кандидатури, предполагам пак на някои "недоразбрали и цъкнали по погрешка".  Laughing Дидиа поздравления за вашата коректност  Hug , а на Сирма поздравления, че актуализират информация и вече са отбелязали тези места свободни за второ класиране. (Когато заслужават няма как да не ги похваля.  Peace)

# 58
Не се карайте,
всеки гледа нещата от собствената си камбанария и затова има разминавания.
Проблема е един - НЯМА ДОСТАТЪЧНО МЕСТА В ДЕТСКИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В СОФИЯ, и докато положението е такова винаги ще има дразги!
Нека се обеденим и отново се съберем на 1-ви юни и да настояваме за откриване на места за нашите деца Peace
Бях на предния протест, ще дойда и на следващия и по-следващия и по-по следващия докато общината не осигури места не само за моето дете, но и за всички деца  Peace
Така че да заровим томахавката и да се обединим  Peace

bouquet

Ами да, точно така е  Peace! Още повече че след 3-4 години ще се съберем отново в същия състав, притиснати от нуждата на  ЛИПСА НА  ДОСТАТЪЧНО МЕСТА В УЧИЛИЩАТА В СОФИЯ, Представяте ли си тези пораснали деца 7-8 годишни, без места в училищата как ще плъзнат по улиците... Нека мислим в переспектива!
Така че да се обединим около тезата  - НОВИ МЕСТА В ДЕТСКИТЕ  ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТА!

# 59
Браво на някои директорки,които са си свършили работата перфектно до този момент.А и на тези родители,които подават сигнали.
ОДЗ  - брой отказани - набор
8       -         2              -  2007
12     -         1              - 2008
20     -         1              - 2007
21     -         1              - 2007
30     -         1              - 2006
41     -         1              - 2006
44     -         2              - 2006
44     -         2              - 2007
50     -         1              - 2008
75     -         2              - 2008
......................................................
ЦДГ-та 1,65,110,128,145 съответно по 1-но отказано място.

Последна редакция: ср, 27 май 2009, 12:04 от nivina

Общи условия

Активация на акаунт