изчисляване на майчинство

• 89 117
  • 794
  •   1
Отговори
# 705
  • София
radu21, ако искаш ми пиши на пащата nikidjurova@abv.bg. Този форум е на друга тема-изчисляване на майчинство, нека да не занимаваме другите с тези проблеми. Предпочитам да ми пишеш на кирилица.

# 706
Elfita, благодаря много-вчера ми отговори на един важен за мен въпрос (беше зададен в друга тема).

Както писах, гледам детето си до две години и получам 240 лв. от НОИ. Ще си имам 2-ро бебе, което трябва да се роди на 20 март. В майчинство би следвало да изляза към 3 февруари.
Базата ми за изчисление по мои сметки следва да бъди февруари 2010-януари 2011?
Би ли ми помогнала с изчисленията при брутна заплата:
02.2010-1200 лв.
03.2010-1300 лв.
04, 05, 06,07,08.2010-240 лв.
09.2010-1000лв+120 лв. от НОИ
10,11,12.2010-1750лв.+240 лв. от НОИ
01.2011-1750 -1750лв. +240 лв от НОИ
Благодаря!

# 707
  • Пловдив
чакай сега-имаш едно дете,а сега чакаш друго така ли /дай подробна информация за случая ти,за да не те подведа/

ако да,ще има ли застъпено майчинство

може и да си обсянявала,но не мога да помня всички

# 708
Здравей Elfita,

при мен за съжаление няма да се получи застъпено майчинство-след като дъщеря ми навърши 1 г0д. се върнах на работа и имам прекъсване от 1 месец и 2 седмици. По стечение на обстоятелствата майка не успя да ми помага в гледането на детето и аз прекъснах работа и отново се върнах в майчинство. От НОИ ми обясниха,че след като съм направила въпросното прекъсване, се взема нова база за изчисление,а именно 12 месеца назад.
Искам да те питам-тези 240 лв., които НОИ ми изплаща, ще се вземат ли под внимание при изчисляване на майчинските?

# 709
  • Пловдив
Михаела Станкова ,от октомври работиш на друг договор и едновременно с това си по майчиенство,нали така?

120 те лв,когато си работила и 240 те лв те се взимат,когато имаш осиг доход от работа
обезщетението ще е 780 лв

на други майки в същото положение НОИ отговориха,че ще се ползват със застъпено майчинство щом са го възстановили
явно зависи кой отговаря

# 710
Мерси Elfita,

съвсем се обърках-направих пътека в НОИ,за да ги питам за застъпеното май4инство,което е най-добрия вариант за мен, защото за първото си дете вземах 1100 лв. обещетение първата година. Но ми отговориха,че закона бил категоричен и че дори и ден ден прекъсване води до нова база за изчисление, а именно 12 месеца назад.
А сега ти ми пишеш нещо друго!
Какво е твоето мение?
Аз тръгнах на работа по втори трудов договор от 1.10., само за да си вдигна майчинството, което може да се окаже напълно излишно. Би ли ми казала, кой решава накрая, как ще се извърши изчислението или към кого да  се обърна  за по-точна информация?

Благодаря!

# 711
  • Пловдив
ами в НОИ решават,ама кой точно не знам

значи пиши мейл до sofia@nssi.bg да видиш какво ще ти отговорят
защото на другите мацки по мейла им писаха,че щом е възстановено майчинството ще се ползват от застъпено таково-сега не мога да намеря темата-беше нещо майчинство и второт дете

момента е много тънък и не е ясно кое е по-добре да се направи в твоя случай

# 712
Здравейте,
Искам да попитам колко горе-долу ще ми бъде майчинството и въобще ще имам ли право на такова?
Ако се осигурявам на 500лв. брутна заплата от октомври 2010 до април 2011г.(в началото на април 2011г. ми започва 45-дневния болничен по майчинство), а в периода преди октомври 2010г. съм безработна и нямам никакви доходи.

# 713
  • Пловдив
Здравейте,
Искам да попитам колко горе-долу ще ми бъде майчинството и въобще ще имам ли право на такова?
Ако се осигурявам на 500лв. брутна заплата от октомври 2010 до април 2011г.(в началото на април 2011г. ми започва 45-дневния болничен по майчинство), а в периода преди октомври 2010г. съм безработна и нямам никакви доходи.

нямаш 12 м стаж през целия си живот,нали така?

няма да имаш право на обезщетение докато не натрупаш 12 м стаж-по време на болничния трупаш стаж
ще започнеш да получаваш обезщетението от ноември 2011-правиш 12 те месеца през октомври 2011

обезщетението ще ти е 300 лв
до октомври 2011 пробвай да взимаш социално майчинство,помощ за бременност-попитай в социална служба как се кандидатства

# 714
Здравейте,

нямаш 12 м стаж през целия си живот,нали така?

няма да имаш право на обезщетение докато не натрупаш 12 м стаж-по време на болничния трупаш стаж
ще започнеш да получаваш обезщетението от ноември 2011-правиш 12 те месеца през октомври 2011

обезщетението ще ти е 300 лв
до октомври 2011 пробвай да взимаш социално майчинство,помощ за бременност-попитай в социална служба как се кандидатства
Преди това имам трудов стаж 2 годин, но имам и голямо прекъсване - 4години.

# 715
  • Пловдив

е тогава нещата се променят-ти си имаш необходимия стаж
всички болнични ще ти бъдат платени-още от 45 дневния ще започнат да ти превеждат обезщетение

# 716

е тогава нещата се променят-ти си имаш необходимия стаж
всички болнични ще ти бъдат платени-още от 45 дневния ще започнат да ти превеждат обезщетение
Благодаря ти монго Elfita! Само още един въпрос, хич ме няма по тези въпроси, та въпроса ми е: по време на болничен трябва ли да си внасям осигуровките (понеже аз ще си ги внасям)?

# 717
  • Пловдив
по време на болничен трябва ли да си внасям осигуровките (понеже аз ще си ги внасям)?

ще плащаш само здравна 20,16 лв по време на двете години майчинство всеки месец

# 718
по време на болничен трябва ли да си внасям осигуровките (понеже аз ще си ги внасям)?

ще плащаш само здравна 20,16 лв по време на двете години майчинство всеки месец
Хиляди Благодарности за бързите и точни отговори!  bouquet   bouquet   bouquet

# 719
Здравей Elfita,
ето какво ми отговориха от НОИ

Здравейте,
Доколкото разбирам вие сте ползвали отпуска за гледане на малко дете до 2г. до момента на излизане в болнични за второто дете. При този вариант вие нямате право на парично обезщетение по чл. 53 от КСО за първото си дете/обезщетение за майчинство/. Единственото, на което имате право е обезщетение по чл. 54 от КСО за периода на болничните. Колкото до изчислението на паричното обезщетение по новите болнични са предвидени две възможности. По принцип се прави нова база като се вземат последните 12 месеца назад независимо дали сте се връщала работа или не. В кодекса за социално осигуряаване е предвидена възможност да се използва базата от предходното майчинство, което се извършва като към болничните се добавя заявление, в което заявявате, че искате да се използва старата база от болничните листове за първото ви дете.

Което означава,че всичко което правя е безмислено след като няма значение,че съм се върнала на работа и мога да лозвам старата база на първото ми дете?

Общи условия

Активация на акаунт