Машина за хляб - 17 част

• 101 452
  • 1 047
  •   1
Отговори
# 150
Аз солта и захарта ги слагам във водата, отгоре брашното и накрая посипвам маята. Ползвам на Йоткер и съм доволна.
Хладка вода, останалите неща, са точно така.

За бърза програма е по-добре водата да е по-топла.

# 151
sve_georgieva, и брашното сменях. Вярно с различните брашна, различно се получава.
За добавяне на брашното, нали и аз така правя, ама ми се иска , да сложа всичките съставки, да пусна машината и да не се занимавам повече с нея.
Tannita, всичко съм изчел душице. Гореща вода не съм ползвал, това че брашното е малко или водата много бе първия проблем, който се опитах да отстраня. За съжаление се получава описаното в предния ми пост и това ме притеснява.
С турската прясна мая ми се получава по-добре, отколкото с тая на Йоткер, а друга суха тук в Русе не съм намирал. Чувал съм за някаква френска, ама само съм чувал.
 дядо хаджия  Мaшинката ми е TAURUS - My Bread. Ето тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=401614.105  пост N 117 съм направил малко ревю на машинката.  А за вдлъбнатото и аз мисля, че е от превтасване и това в следствие на по-мекото (мокро ) тесто. За разделяне на операциите  на месене и втасване , а после печене, започвам да се замислям. Но нали не това е идеята на автоматичната хлебопекарна. Нали от нея се очаква да сложиш продуктите и след определено време да получиш хубав хляб и то винаги с еднакъв резултат.
Ердинч, утре ще правим заедно хляб. Моята програма за бърз хляб е 01:43 за 1кг хляб. Брашното го тегля на търговска везна.
Лъжицата с моята машина е на външен вид същата. Суха мая имам само на Йоткер.
polin_a, лимоновия сок го дават като подобрител за втасването на хляба. Съдържа аскорбинова киселина, позната като витамин С. В повечето от брашната, продаващи се на нашия пазар тази аскорбинова киселина е добавена и е споменато на пакета.
Ердинч , има ли такава добавка в брашната продавани у вас и трябва ли да добаваме лимоновия сок в случая. На мен не ми е проблем, понеже си имам цял лимон в хладилника.
И да уточним температурата на водата. Студена или хладка? Във водата слагаме олиото и лимоновия сок. Солта и захарта в ъглите върху брашното и маята в кладенче по средата пак върху брашното. Ако не е така , моля уточни.

извинявам се за късния отговор,
1. и аз ще ползвам оеткер (аз предимно ползвам  сухата на yuva, страхотна е)
2. продуктите трябва да са на стайна, водата трябва да е на стайна или близо 27C(моята машина, на бърза програма иблизо 5 мин ги презаптопля продуктите), аз направо ще я пълня от дамаджаната. (през лятото се ползва предимно студенееща, а през зимата малко топличка)
3. за лимоновия сок съм съглacен, така си е. брашната коитo използвам нямат добавки, има или няма, няма значение аз все си го ползвам пресния лимонов сок.
4. и аз си го добавям лимонa пресен, имам си цял в хладилника, пълня/изстисквам в съотвeтния размер/количество в мерителната лъжица, смесвам я още първоначално със водата.
7. моята бърза програма е на 1:53мин + 5мин презатопляне на продуктитe
8. и аз ще ползвам ел. везна за продуктите(за брашното)
9.Аз също солта и захарта ги слагам във водата(даже разклащам малко за да се разтворят), най отгоре брашното и накрая посипвам маята без да е в съприкосновение с водата.
10. това ще е една интересна игра, може да се продължи от всеки с предложение от изпитана/изпробвана рецепта

polin_a  smile3525, за нас мъжете вие жените стe ни цветята, без вac живота е труден и непоносим,  и минутка въздух да поемем без вac не можем...( разбрах го много по добре миналата седмица, получих сърдечен инфаркт и прекарах седмица в интензивния отдел на болница, тя, половинката ми и за минутка не се отдели от мене/отдела, макар и на разстояние, духом тя си беше винаги при мен), заповядайте, xей цветя на сърцата ни newsm51.

Последна редакция: пт, 05 юни 2009, 07:11 от Ердинч

# 152
Здравейте.Включвам се в състезанието с рецептата на Ердинч.Само ще заменя водата с прясно мляко и ще намаля брашното-за 750 гр.хляб.Този път си приготвих и лимона,че все го забравям.Ще ползвам суха мая на д-р Йоткер,слагам 1 пакетче -7гр.Пека на френски хляб.Става пухкав и с кафява коричка-мекичка много ни харесва.Но днес ще прибавя и шепа настърган кашкавал.
Ердинч,хубаво е ,че всичко се е разминало и си добре.
Успех на всички.Ще докладвам по-късно.

# 153
  • Варна
Ердинч,бързо възстановяване,радвам се че всичко се е разминало.Аз днес няма да имам възможност да се включа в "състезанието",но утре ще се пробвам с твоята рецепта.Имам въпрос на коя програма да приготвя хляба  newsm78 (с Мулинекс 5000 съм)?Основна,за фр.хляб,бърза или някоя от другите програми?И аз като Meqans ще намаля продуктите за хляб 750гр.

Последна редакция: пт, 05 юни 2009, 11:16 от ellia

# 154
  • София
Аз пък може ли да съм дегустатора на днешния готварски тур на Ердинч ?

newsm62 newsm62 newsm62

# 155
  • София
Ердинч,

Жив и здрав да си, ти пожелавам, още поне 100 години, за да правиш дъхави хлябове.

ivodoc,

Добре дошъл. Колко ти е дълга програмата? Съотношението бяло брашно:вода обикновено е 5:3. Т.е. на 500 гр. брашно - 300 мл. вода.

# 156
  • София
http://img198.imageshack.us/img198/5928/corn.png/  По тази рецепта на ЕРДИНЧ направих най после успешно царевично хлебче,намалих количеството мед на 1с.л.,вместо олио сложих зехтин и понеже сместа ми се видя рядка добавих още 7с.л. царевично брашно.ЕРДИНЧ  bouquet.http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=12699815
на тая рецепта, чашите колко са големи newsm78
харесва ми, мисля да я пробвам, така и не можах да докарам хубав царевичен хляб - все един такъв ронлив ми става.. Confused
а в хлебарницата до нас правят едни страхотни царевични питки, меки, пухкави.. Tired

# 157
  • Варна
Шапчице,Ердинч беше качил една табличка по напред в темата аз с нея си помогнах.По тази рецепта бялото брашно е 268гр.,царевично аз сложих около 100гр.

# 158
  • София
много благодаря Hug
ориентирах се

# 159
  • София
Ivodoc, добре дошъл!
Момичетата са дали доста рецепти, и аз ще споделя моята, но защо не помислиш за смяна на програмата? Избери някоя по-кратка, сега вече е топло и тестото втасва бързо. Мисля, че хлябът ти просто превтасва и затова спада.А и излишно си усложняваш живота с маята, виж какво правя:
 1. 2-3 с.л. олио/на око/ слагам най-отдолу
 2. 300 мл. пр. мляко, стайна температура, сипвам върху олиото, като си оставям малко /50-60мл. на око/ колкото да разтворя маята - разбърквам с лъжичка, не я чакам.
 3. 2 ч.л. сол
 4. 2 ч.л. захар
 5. сипвам разтворената мая - тази, която ползваш и ти, жива
 6. 500 гр. брашно /ползвам Ола, т.синята опак. на Софимел/
Пускам на средно бърза програма 2:17 ч. за нормален бял хляб. Никога не съм имала проблем!Знай, че с пр. мляко става по-пухкав хляба отколкото с вода, иначе става и с кисело, сметана, въобще каквото имам у дома.

Моля майсторките да ме извинят за дългия пост, но се опитвам да бъда максимално точна.
Ivodoc, успех и не се притеснявай да питаш!

# 160
smile3525 smile3525 Благодаря на всички за пожеланията, живи и здрави да сте всички  smile3525 smile3525

към рецептата присъединих и количествата на продуктите за 750гр. хляб
                            1kg                                              750g

вода  ..................380ml............................................310ml
олио ...................3 teaspoons .................................2 teaspoons
сол......................1 + 1/2 teaspoons.........................1 + 1/4 teaspoons
захар ..................2 teaspoons .................................1 teaspoons
брашно ..............650g (4+1/3 cup)..........................500g ( 3 +1/3 cups)
лимонов сок.......3/4 teaspoon.................................1/2 teaspoons
мая(inst.)............2½ teaspoons................................2 teaspoons

дегустатора  bowuu , работата ще ти е доста трудна  newsm78

таблицата за промяна на продуктите е тука

# 161
Здравейте момичета и момчета, аз по-напред писах за проблема си с хляба.
След като прочетох, че и ivodoc има подобен проблем, ще взема да пробвам да сложа малко повече брашно.
Да напиша все пак и с каква рецепта правя хляба, който така злополучно не се получава последните 2пъти.

300мл вода
350гр брашно
150гр пшеничен грис
1пак суха мая
2ч.л. сол
1.5с.л. захар
2.5с.л. олио

Слагам първо водата, отгоре брашното и гриса, правя кладенче за маята. Солта, захарта и олиото ги сипвам по краищата, така че да не се допират до маята.
Първите пъти ставаше идеален хляб, надигаше се догоре.
Последните 2пъти хляба хлътна и не приличаше на нищо. Клисав, но пък иначе с добра кора, та само тя ставаше за ядене.

Мисля днес да пробвам и шоколадовият кекс, изглежда страхотно, дано поне той стане. ))

Аз съм с машина Alasка.

# 162
  • София
...
дегустатора  bowuu , работата ще ти е доста трудна  newsm78
...

Еми комшу какво да се прави трябва да се жертваме в името на развитието на балканското хлебопекарство. Няма да изпускаме фронта я.  Laughing

Домашни хлепокери от всички страни обединявайте се !

Напрееееееееед другари смело, да браним нашето хлепокарно дело.

Айде аз отивам да подготвя мажоретките, оркестъра и червената пътека, а вие действайте.

И моля интересува ме всичко - успехи, проблеми и т.н., че да си научим урока.

# 163
300мл вода
350гр брашно
150гр пшеничен грис

това брашно наистина е малко за толкова вода , а маята?

# 164
  • България
Здравейте,

Споделете своя опит. Сега е сезона на плодовете и да приготвим нещо вкусно в домашни условия. Аз имам Аляска /която има такава програма/, но нямам опит в правенето на мармалад.

Весела събота и неделя.

Последна редакция: пт, 05 юни 2009, 15:12 от Alisa

Общи условия

Активация на акаунт