КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 15 - изпитите

• 70 989
  • 644
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте Simple Smile понеже видях, че сте писали за английските университети реших да се включа Simple Smile Първо искам да направя едно малко уточнение Simple Smile Университетът "Warwick" - се произнася Уорик Simple Smile Simple Smile Simple Smile Малко ми е лично, защото уча тук Simple Smile Simple Smile.
Нормално е англичаnite да изберат ученето в кризата, защото освен студентските кредити за такси, те имат право на кредити за квартира, и ежедневни разходи. Връщат ги след като завършат. Отделно, в зависимост от дохода на семейството получава социална помощ, а също и много често самите университети имат специални парични помощи. Много българи има в Англия, защото сега има и студентски кредити за българи, но пак не е лесно, ако родителите не помагат. Работа се намира много трудно, наистина много трудно.
Не знам кои университети как са приемали, но за моя мога да гарантирам, че искат над 5.50 за всички специалности, а за бизнес спциалностите - 5.75 и нагоре Simple SmileТойфела зависи от специалността.Освен това, освен общия успех от дипломата искат и оценки по даден предмет, например на мен освен успех над 5.50 искаха 6 по математика, биология, физика и химия Simple Smile

Супер, че се включи!   bouquet

Разкажи ми повече, ако можеш и за кандидатстването, и за обучението, и за Уорик. Как се спря на този у-т?

Kaндидатстването в Англия не е трудно Simple Smile Кандидатства се предварително. Например, ако искаш да започнеш през 2009, се кандидатсва от септември 2008 до 15 януари 2009. Всичко става през единната система UCAS- http://ucas.com Там си правиш регистрация и трябва да се попълнят данни. Трябва мотивационно писмо - до 4000 символа ( около 500 думи) и препоръки от учител.Има си графа за всичко - лични данни, образование, работа, мотивационно писмо, препоръка, избор на университет и специалност. Когато всичко е готово просто се изпраща и се плаща такса от около 30 паунда. След това започва чакането. Някой отговарят бързо, други по- бавно , но до март- април вече всичко е ясно. В повечето случаи, когато кандидатът не е завършил дават условна оферта- ако изкараш тези резултати имаш място. През май месец, когато всички отговори са получени трябва да се отговори кой университет е първи избор и кой втори (иншуърънс). По принцип българската фирма Интеграл  се занимава с кандидатстването в Англия и мисля, че може да спести много питанки ( аз и всички мои съученици се оправихме сами, bez problemi) а Уорик го избирах по много критерии Simple Smile Например, че е един от най- добрите в Англия и местоположението му е хубаво  - не вали, от няколко дни е много слънчево Simple Smile Аз лично съм много доволна от университета. Като материална база и като преподаватели и студенти. Той е кампусен университет, което има своите предимства и недостатъци.Предимството е, че е много по-безопасен, а недостатъкът е, че няма работа. Университетът се намира в Ковънтри , на 5 мили от града е  и има редовни рейсове:)Повечето университети предлагат безплатни проспекти - влизаш в сайта им и поръчваш, пристигат и в България Simple Smile
Определено е много хубаво, но точно в момента е трудно за семейството ми и се замислям за по- разумен вариант. Все пак имам  и братче, за което също трябва да се грижат, а и отделно си имам други доводи. Аз уча това, за което винаги съм мечтала и смятам, че бих била щастлива да го уча навсякъде Simple Smile Просто ми трябваше малко време да го осъзная. Бг студентите в Англия могат да си извадят документ и да работят по 20 часа седмично. Общежитията в моя университет варират от 74 до 120 паунда на седмица, за ежедневни разходи 40- 50 паунда седмично са напълно достатъчни, освен,ако на детето не му се излиза много Simple Smile Simple Smile Излизането е скъпичко. дiskotekite имат вход - около 5 паунда. Алкохолът не е евтин до колкото знам,но аз не пия  и нямам представа как е по заведенията.Англичаните са малко странни, но не са лоши, китайското и индийското население е преобладаващо, но и те са симпатяги Simple Smile) В заключение ще кажа, че Уорик си е един достоен заместител на Оксбридж Simple Smile  а също- в Шотландия е безплатно и дори бг студенти имат право на заем за квартира Simple Smile Това е оферта, само че аз късно предвидих Simple Smile

# 226
Burmichka, страшно ми е интересно! Каквото се сетиш, ще бъде полезно и интересно! Мерси много!   bouquet
 А за МВА програмите знаеш ли нещо?

# 227
Burmichka, страшно ми е интересно! Каквото се сетиш, ще бъде полезно и интересно! Мерси много!   bouquet
 А за МВА програмите знаеш ли нещо?
Радвам се , че мога да съм полезна. За МБА, сега пручвам нещата, защото мисля да изкарам бакалавъра в БГ.По груби сметки, ако го завърша тук ще съм с 10 000 паунда кредит, а тя магистратурата ми е толкова Simple Smile А тя все пак е по- важна Simple Smile Има един сайт hotcourses  там има интересни неща. Кандидатства се , като оценката от БГ дипломата се приравнява на оценка по английската система - грубо казано 6 - 1ст, 5-2.1 , 4-2.2 3- 3 Simple SmileПовечето искат 1 или 2.1 Simple Smile и тойфел , иелтс

# 228
Извинявай, не съм уточнила, имах предвид за МВА в Warwick дали имаш някакви наблюдения, инфо? Дали си заслужават и т.н.  Hug

# 229
Ако е нещо свързано с бизнес, финанси , икономика и такива неща - той е най- добрият избор. Аз уча психология, и учениците, които учат пост-градюът са много добри по мои наблюдения Simple Smile Смятам, че си заслужава, nо не знам как стои въпросът с финансирането. иначе осигуряват общежития за много от пост-гр. студентите Simple Smile

# 230
Ако е нещо свързано с бизнес, финанси , икономика и такива неща - той е най- добрият избор. Аз уча психология, и учениците, които учат пост-градюът са много добри по мои наблюдения Simple Smile Смятам, че си заслужава, nо не знам как стои въпросът с финансирането. иначе осигуряват общежития за много от пост-гр. студентите Simple Smile

Много ти благодаря!   bouquet
Страхотна специалност имаш!

# 231
Благодаря ти   bouquet ако мога да бъда полезна с нещо, само кажи Simple Smile

# 232
Благодаря ти   bouquet ако мога да бъда полезна с нещо, само кажи Simple Smile

bouquet

За кандидатстването, образованието и за живота в чужбина и особено за Уорик всичко ми е интересно. Така че каквото се сетиш, споделяй.  Hug

А щом мислиш да се връщаш в БГ за бакалаварската степен, значи не е чак толкова лошо положението с нашето висше образование - така ли? Особено ако се допълни с хубава магистърска програма от чужд у-т?

Попаднах на статия за Уорик:
http://www.dnevnik.bg/evropa/obrazovanie/novini/2009/07/27/76193 … rsitetut_v_uorik/
Сега ще я чета. Simple Smile

Последна редакция: нд, 07 мар 2010, 18:39 от 1

# 233
Ами аз не смятам, че е лошо, ако сам си отговорен за знанията си. Аз съм си изтеглила лекциите за следващите две години, книгите, които ще ми трябват, ще си ги купя, а и отделно имам приятели и учители, които биха ми помагали,  фактически, каква ще ми е подготовката зависи само от мен Simple Smile Simple Smile Но от финансова и емоционална гледна точка е Бг е по- добре за мен за момента. А сега се връщам да пиша проект - първият ни експеримент по психология Simple Smile
И все пак, ако семейството ви може да си позволи да издържа дете в чужбина - мисля, че е по-добрият вариант.

Последна редакция: нд, 07 мар 2010, 18:45 от burmichka

# 234
burmichka, сега видях темата и имам и аз питане. Каква е реализацията на завършилите вече Бг студенти в UK? Знам, че е индивидуално, но все пак... жертвите, които повечето студенти и семействата им правят, заслужават ли си от гледна точка само на реализацията?(за другото съм наясно Peace)

# 235
burmichka, много ме запали с разказите си и се поразрових и аз още за разкази за чужди у-ти. Тук намерих от различни държави:
http://www.dnevnik.bg/temi/kakvo_e_da_si_student_v_chujbina/
Много ти благодаря и ще се радвам да продължиш да разказваш.  Hug
И на мен ще ми е интересен отговорът ти на въпроса на unadaptable.

И нещо по темата, която подхванахме:
http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/01/03/837151_obrazovanieto_v_c … o_ili_nedostatuk/
Образованието в чужбина - предимство или недостатък за кариера в България 

# 236
burmichka, сега видях темата и имам и аз питане. Каква е реализацията на завършилите вече Бг студенти в UK? Знам, че е индивидуално, но все пак... жертвите, които повечето студенти и семействата им правят, заслужават ли си от гледна точка само на реализацията?(за другото съм наясно Peace)
Реализацията на БГ студенти в Англия зависи главно от каччествата на човека. Важното е, че след завършване се получава синя карта, която дава право на работа наравно с англичаните. Хубавото е, че можеш да бъдеш забелязан и от много компании в сферата , за която се учи. За мен обаче, точно в момента е по- добре да се завърши балкалавърска степен в БГ, и при условие, че човекът има нужните знания да се изкара магистратура в Англия. Но, ако семейството няма проблем с това да издържа ученика, мисля, че е по- добре да се започне направо от тук, за да се свикне със средата и начина на учене , защото е малко по- различно от БГ системата Simple Smile
Жертвите, които семействата правят за бакалавър за мен не си заслужават, за магистратура е по- различно - смятам, че там си заслужава Simple Smile Но това е лично мое мнение и както ти каза - всичко е индивидуално и зависи от човека - познавам българи, дошли тук без да знаят език, със средно образование, но силни характери ,които в момента имат доста добри бизнеси, познавам и българи завършили УК уни, които продават в магазина Simple Smile

1, да си студент в чужбина е едно голямо предизвикателство. На мен ми харесва, намерих много нови приятели от цял свят и научих много неща. Всеки от учениците тук дава нещо от себе си на атмосферата и се получава невероятна смесица от хора, характери и разбирания. Да уча тук, беше моя мечта и съм щастлива, че я сбъднах, но осъзнах, че има и по- важни неща от английското образование Simple Smile Повечето студенти в началото не се чувстват добре, въпрки  че всички се грижат за нас. Много мои приятели искаха да се върнат в БГ в началото защото се чувстваха ужасно, но намерихме сили да продължим. Лично аз съм от хората, които намират начин да се впишат в обстановката и не ме е страх особено където и да съм. Има и хора, които психически не издържат промяната, в това няма нищо лошо - зависи от човека. Моето лично мнение е насочено строго към човешката индивидуалост и това, че ако не спираш да търсиш начини да постигаш мечтите и целите си, няма начин да не успееш, където и да си по света Simple Smile Simple Smile Simple Smile

ПС: Краси Кунева, която е разказала за Уорик в статията е голяма симпатяга Smile Тя е една от много малкото българи тук ,които не следват бизнес специалности - аз и едно друго момиче учим психология, Краси история на изкуствата, едно момиче химия, едно биология и едно момче с физика Smile А снимката е малко старичка Smile сега има малко ремонт и е много хубаво Smile
   Псс : всичко много хубаво , но интернета понякога ми къса нервите - като например сега  Laughing

Последна редакция: пн, 08 мар 2010, 00:26 от burmichka

# 237
Много готин пост, burmichka!  Hug

# 238
А можеш ли да направиш някаква характеристика на обучението в някои държави, нещо като сравнение? Ето сега спомена и Шотландия, какво е по-различното отколкото в Англия? Какво отличава пък англ. у-ти от американските или пък от френските, немските, холандски? Кога е удачно да се кандидатства в Европа, кога в САЩ? Ей такива въпроси ми се въртят в главата. Макар че осъзнавам, че темата е огромна.

# 239
А можеш ли да направиш някаква характеристика на обучението в някои държави, нещо като сравнение? Ето сега спомена и Шотландия, какво е по-различното отколкото в Англия? Какво отличава пък англ. у-ти от американските или пък от френските, немските, холандски? Кога е удачно да се кандидатства в Европа, кога в САЩ? Ей такива въпроси ми се въртят в главата. Макар че осъзнавам, че темата е огромна.
Simple Smile Като цяло образованието на всички тези държави е високо ценено в цял свят и не мога да направя сравнение Simple Smile  Хората се насочват основно към Англия и САЩ ( до скоро), заради английския Simple Smile , но че няма специалности на английски в другите държави - просто на тези им е роден Simple Smile Има спад в желанието за Американски университети, защото поради кризата орязаха стипендиите си, а там е доста скъпо, особено за чужди студенти. Към Англия се залетяхме, заради изгодните кредити. Говори се, че може да сложат квота скоро, но не съм информирана по въпроса. За Германия- ученици с немски и английски се справят много добре, но аз не знам защо никога не съм мислила за Германия Simple Smile В Дания е безплатно , но те слагат квоти за българи Simple Smile
На образованието в Шотландия нищо му няма, но тук си имат и те разни граждански конфликти, така че нищо чудно някой работодател да избере някой завършил университет в Англия отколкото някой в Шотландия ( Единбург и Ст. Андрюс са изключения, но те са по английската система). Също в Шотландия е студено, аз там само на гости ходя  Grinning и говорят много отвратителен диалект  Grinning Холандските университети са хубави, но нямам по - дълбоки наблюдения Simple Smile Като цяло европейското образование е на ниво. В момента плащаме равни такси с другите ЕС държави , което е много хубаво, са съжаление обаче не живеем по техните стандарти и не всеки може да си позволи да изпрати детето си в чужбина. Аз много исках в Дания също, но нямаше моята специалност на английски  Sad Навсякъде е хубаво ,но истината е , че колкото и да е лошо в Бг, когато си далеч осъзнаваш какво си оставил там и боли Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт