Това е недопустимо и СКАНДАЛНО

• 50 662
  • 321
  •   1
Отговори
# 135
  • Варненско мишле
За съжаление реда го узнаваш, благодарение безхаберието на лекарите- "специалисти".
Сега на мен ми предстои да премина през всички точки от "реда" - от намирането на имуноглобулина , доставянето му и поставянето на бъдещото ми бебе Weary
А какво би било ако живеех в нормална държава... newsm12
Може би и въобще не бих разбрала , че е положена такава допълнителна грижа за детето ми.
Но...уви

# 136
  • в страната на чудесата
Поставихме въпроса за юридическата рамка на проблема, защото акъл в главите на хората не може да се набие, но могат да им се набие ред, по който да действат.
това става с най-обикновена наредба на МЗ. ако искате - петиция + писмо. хредполагам, че мнение от хепатолозите също ще натежи... правим инициативен комитет, контактваме лекарите + двете пациентски организации и отправяме молба в министерството.
галатеа какво конкретно безхаберие имаш предвид? т.е. чие? на хепатолозите ли?

# 137
  • Варненско мишле
Безхаберие на лекарите в БГ по отношение на информираността им по проблема хепатит Б.
Защото ако мнение "няма нищо страшно " за някои  е достатъчно компетентно , за мен не е .
А повечето (особено личните лекари ) и някои от "специалистите" дават такива съвети , че ако не се разтърсиш сам , за да си помогнеш, може и  в един момент да се окаже късно .
Давам личните си впечатления , от собствения си опит.Надявам се да не е такова и масовото мнение .

# 138
  • в страната на чудесата
личните лекари не могат да разбират от всичко в пълни подробности. ако под "специалисти" имаш предвид такива по хепатология/гастроентерология - жалко, че си попаднала на такива.

# 139
  • Варненско мишле
mishka_moja да не би да си мед. работник и да приемаш нещо лично ?
Не искам да обиждам никого, но същите тези хепатолози можеха преди година (когато ми откриха заболяването ) да ми дадат адекватни насоки , а не сега в 7 месец от бременността ми да чувам - в момента не може да се направи нищо ! Sad
И все пак може- поне за детето, макар те и това да омаловажават!
Между другото ,mishka_moja, беше споменала , че можеш да дадеш някакви координати за доставяне на имуноглобулин от чужбина .
Ако не те затруднява, ще ти бъда благодарна ! Hug

# 140
  • в страната на чудесата
mishka_moja да не би да си мед. работник ...
не съм работник  hahaha
върни се назад в темата, за да видиш възможностите от гърция и май една дама беше споменала за чехия. казах ти, че ще се опитам да ти намеря контакт в букурещ, който е по-близо до варна. чакам да ми пратят инфо.
не го приемам лично, само ми е любопитно кой специалист по чернодробни болести е открил заболяването и го е подминал...а личните лекари не могат да обхванат всичко...

# 141
Да, личните лекари не могат да обхванат всичко.
Обаче.
Когато си бременна, те пращат на гинеколог.
Когато си с тендовагинит, те пращат на ортопед.
Когато недовиждаш, те пращат на офталмолог.
Когато имаш положителен тест за антитела, те пращат да си живееш живота спокойно, особено ако трансаминазите ти са в норма.

# 142
  • в страната на чудесата
кой назначава въпросните антитела - пациентът или личния лекар? и ако е личния лекар - защо го прави? ако е пациентът - търси си решение. ако е от кръвопреливен център - проблем. в софия преди ги насочваха към специализирани клиники, сега не знам.
и хайде да не се заблуждаваме. до съвсем скоро (имам предвид 4-5 години) дори общите учебници по вътрешни болести не се занимаваха с тези проблеми. за джи-питата това не е наболял въпрос. от хепатит не се умира веднага или поне не в близките години. в българия има не повече от 20 човека, които наистина разбират от хепатит. и стотици хиляди носители. имате ли решение?
причина номер 1 за смъртност и болестност в БГ са сърдечно-съдовите, мозъчно-съдовите, диабет, ракови заболявания. както казах от хепатит се умира сравнително трудно и най-вече къснно. не ме оборвайте за това, не ми се спори - прочетете.
и вместо да спорим тук - НПО - популяризиране, обучение на джи-питата и т.н.

# 143
Хубава тема!А защо да не послужи и за други опасности изричани и практикувани от нашите медицински гении

# 144
  • в страната на чудесата
А защо да не послужи и за други опасности изричани и практикувани от нашите медицински гении
защото се разви в конкретна посока. за другите - пускай нови теми, може да се намери адекватен отговор.

# 145
  • Варненско мишле
Намерих си имуноглобулин от Испания и се надявам така да се осигури по-голяма безопасност за бебето ми . newsm10
Сега възникват следните въпроси:
Поставянето на имуноглобулина как променя схемата за поставяне на ваксината против хепатит Б ?
В кои месеци се измества тя ?
Има ли несъвместимост между глобулина и противотуберкулозната ваксина(БЦЖ) , защото някъде бях чела , че той елиминира нейното действие?
 Ако е така , как се процедира ?
Трябва ли бебето веднага след раждане да бъде изследвано ?
Въобще какви промени от стандартните схеми следват при положение , че е поставен хепатит Б имуноглобулин ?
Защото родителите сме тези , които да следят за правилно провеждане на цялата процедура , още повече , че и лекарите тук и на този етап не са много наясно с този проблем .
Ще се радвам ако и Birdie  даде  компетентно мнение !
Благодаря ! newsm03

# 146
  • в страната на чудесата
не се променя схемата на ваксинацията.
имуноглобулина се поставя след раждането в първите часове, първия прием на ваксината до 12 час и после си вървят както при другите деца - на 1м. и на 6 м.
не се променя ваксинационната схема впоследствие.
занеси листовката на педиатрите ПРЕДИ да родиш. да я прочетат, ако имат въпроси да ги зададат, обсъдят и т.н. защото после се губи ценно време и вместо да поставят имуноглобулина се почват - искам консултация от друг лекар, на момичета не се прави и т.н.
бебето не се изследва за хепатит В или друго, освен стандартните - кръвна картина, скрининга за фенилкетонурия и ТСХ, т.е. това, за което се изследват всички новородени.
...
Защото родителите сме тези , които да следят за правилно провеждане на цялата процедура , още повече , че и лекарите тук и на този етап не са много наясно с този проблем .

Ще се радвам ако и Birdie  даде  компетентно мнение !
Благодаря ! newsm03
попитай лекарите, които не са наясно. има и такива, които са.
не съм Бърди, късно видях, че имаш конкретно питане към него, извинявам се, че се намесих.
леко раждане! нормално ли ще раждаш? и независимо какво казват някои "авторитети" хепатит В не е противопоказание за кърмене.

# 147
кой назначава въпросните антитела - пациентът или личния лекар? и ако е личния лекар - защо го прави? ако е пациентът - търси си решение. ако е от кръвопреливен център - проблем. в софия преди ги насочваха към специализирани клиники, сега не знам.
и хайде да не се заблуждаваме. до съвсем скоро (имам предвид 4-5 години) дори общите учебници по вътрешни болести не се занимаваха с тези проблеми. за джи-питата това не е наболял въпрос. от хепатит не се умира веднага или поне не в близките години. в българия има не повече от 20 човека, които наистина разбират от хепатит. и стотици хиляди носители. имате ли решение?
причина номер 1 за смъртност и болестност в БГ са сърдечно-съдовите, мозъчно-съдовите, диабет, ракови заболявания. както казах от хепатит се умира сравнително трудно и най-вече къснно. не ме оборвайте за това, не ми се спори - прочетете.
и вместо да спорим тук - НПО - популяризиране, обучение на джи-питата и т.н.
и сега тези неща ги няма в учебниците... няма и температурните екзантеми, няма рубелла.... 5-6 думи за спин... нищо за профилактика на стрептококови заболявания, почити нищо за TORCHES инфекциите... общи приказки за най- важните причинители на баналните заболявания... информация за антибиотици от преди 20 г... рота, корона, ентеро вируси... с по 5 думи... резултата... най висока детска смъртност /и то по изкуствено занижени критерии/ в европа... най- много аброти...

# 148
  • Варненско мишле
Не се извинявай ,mishka_moja,
виж  аз съм писала ,че очаквам "и Birdie " да даде мнение , а не само той .
А какво означава това " на момичета не се прави " , за пръв път го чувам ? newsm12
 Листовката им я оставих още като отидох да говоря за съгласието на неонатолога да постави имуноглобулина, но си мисля дали да не извадя още малко информация и да им я предоставя(макар повечето да е на английски ).
От друга страна пък е малко обидно пациента да ограмотява лекаря , но те и сами си казаха , че "в учебниците им не пишело много за това " Confused
Макар на този етап не само учебниците да са източник на знания, но ....
За третата доза на ваксината има мнение , че се поставя в 3-ти месец , вместо в 6-ти .
Мен ми се иска да раждам нормално,защото проблема ми не е причина за секцио,дано не се появят други причини .
Същото се надявам и за кърменето.
Абе с две думи - по-близо до природата ! smile3503

# 149
Това с кърменето не е ли рисковано, все пак в повечето случаи зърната се разраняват и кървят. Кръвта попада в устата на бебето. Ох, не знам, не съм убедена , че не е опасно. Thinking

Общи условия

Активация на акаунт