Географски, геоложки или исторически загадки, разгадаваме с малки хватки!-16тема

• 31 775
  • 435
  •   1
Отговори
# 315
68 - Панамския канал, Gatun Lock

# 316
  • зад парка
68 - Панамския канал, Gatun Lock

Това е!

# 317
  • зад парка
69 - колко бързи ще сте този път?!
Наколко архитектурни примера от една страна, където почти съм сигурна, че не сме били  Laughing

# 318
  • Стара Загора
Номер 69 ми наподобява Мавритания, ама... Я кажи дали съм на прав път поне с ислямската култура... Grinning

# 319
  • зад парка
Ne e  Mavritania. Ima i musulmani - 10% ot naselenieto
Na ug e. Kontinentat e tozi.

Последна редакция: пн, 29 юни 2009, 23:46 от InaDot

# 320
  • София
Чакаме жокери за 67 и 69, че съвсем зациклихме.

69 в малка държава ли е, Джибути или нещо такова? Дойде ли вече време да се разхождаме из Африка? Досега малко я отбягвахме, имаше частични загадки, които определено бяха трудни, защото там е "тъмна Индия"  Laughing

# 321
  • Отвъд алеята зад шкафа
№ 67 е в Европа, известно място като най-......, обаче не ви качих снимката с жокер, че веднага щяхте да познаете.

# 322
  • София
Ох, Малави е 69, оплезих се докато го намеря  Crazy Ина, ще ти го върна   Laughing
Лилонгве е столицата, там са първите снимки, а последната е езерото.
Сигурно Мадона ти е повлияла  Wink

# 323
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ох, Малави е 69, оплезих се докато го намеря  Crazy Ина, ще ти го върна   Laughing
Лилонгве е столицата, там са първите снимки, а последната е езерото.
Сигурно Мадона ти е повлияла  Wink

Laughing

# 324
  • София
№ 70

Скалата Зума, Нигерия

Последна редакция: вт, 30 юни 2009, 21:52 от elix

# 325
  • Стара Загора
И аз се изпотих с № 69, но и грам не помислих, че това може да е вътрешна за континента страна... И това да е някое от големите езера... Поздравления, хубава загадка...

№ 70 е скалата Зума... Wink
След малко подробности...

# 326
  • София
И аз се изпотих с № 69, но и грам не помислих, че това може да е вътрешна за континента страна... И това да е някое от големите езера... Поздравления, хубава загадка...

№ 70 е скалата Зума... Wink
След малко подробности...

О, имаме нов играч на хоризонта, който дава правилен отговор Grinning
Точно Зума е!

Подробностите ги дава този който е пуснал снимката, в случая аз   bowuu

Скалата Зума (Zuma Rock) е разположена на 55 километра от столицата на Нигерия - Абуджа., Явява се географски център на страната.
Огромният монолит величествено се възвишава насред равнината- висок е 725м.

Участва в надпреварата за нови природни чудеса, но няма шанс за него, едва на 27мо място е.

Ти си Експрес  Peace

Последна редакция: вт, 30 юни 2009, 22:15 от elix

# 327
  • Стара Загора
Досега рових из нета за информация и се учудих колко оскъдна е за тази скала... Информацията, която представям е бърза компилация от текстове взети от английски, руски и немски сайтове... Не претендирам за точност, ама в моя източник, скалата е посочена като 725 м висока... http://en.wikipedia.org/wiki/Zuma_Rock

"Скалата Зума е разположена на 55 км западно от столицата на Нигерия – град Абуджа, на главния път свързващ столицата с град Кадуна. Скалата се явява географски център на страната и понякога е наричана “Портата на Абуджа”. Зума е едно от най-известните височинни формирования в Нигерия. Представлява огромен монолит, извисяващ се високо над равнините. Дължината на скалата е 1 км, като отвесните ѝ стени са набраздени от дълбоки прорези, формирани от въздействието на дъждовната вода. Местните жители вярват, че скалата е обитавана от могъщи духове, които могат да предизвикат нещастни случаи със смелчаците, дръзнали да се изкачат на върха. Въпреки това, съвсем естествено, туристи са се качвали и спускали отново успешно долу. Скалата се разпознава лесно, заради подобието на човешко лице от едната страна на монолита, което е изобразено заедно с цялата Зума върху нигерийската банкнота от 100 найра. Скалата Зума е наричана и “Нигерийския отговор” на скалата Uluru в Австралия”. Въпреки че скалата Зума има само една трета от широчината на Uluru, тя е повече от два пъти по висока и се извисява на 725 метра над околните равнини."

И се извинявам, че изземвам функциите на пусналия снимката... Сега ще поровя за нещо вълнуващо, с което да ви позатрудня...

# 328
  • София
Браво за предложената информация. Височината наистина е 725м. В един руски сайт незнайно защо са я написали 300м. и аз дословно си го преписах  Close ...а в уики въобще не погледнах каква височина са дали.

# 329
  • Стара Загора
И аз първоначално се подведох, но направих справка с Уики и после с Google Earth (но не ме питай колко я търсих скалата)...

А ето и № 71... Дано не сте пускали мястото...

Edit: The Blue Lagoon, Iceland...

The Blue Lagoon
Сърцето му е Синята лагуна, най-уникалната и популярна атракция в Исландия... Гостите се наслаждават на баня и релакс в геотермалната морска вода на лагуната, известна със своя положителен ефект върху кожата... Посещението в спа комплекса представлява хармония между тялото, ума и духа, която позволява на всеки напълно да се отърси от стреса на модерния живот... Освен всичко друго, гостите на комплекса възстановяват своите добри взаимоотношения с природата, потапяйки се в живописната красота на лагуната и дишайки чистия и свеж въздух...
Още малко красоти от там... http://www.bluelagoon.com/Images/49/default.aspx
Като допълнение ще ви представя и цените...
Слаб сезон (октомври - април) - единична стая 99 евро, двойна стая 130 евро...
Среден сезон (май и септември) - единична стая 125 евро, двойна стая 160 евро...
Силен сезон (юни - август) - единична стая 150 евро, двойна стая 220 евро...

Горната информация и снимки са от официалния сайт на комплекса...
www.bluelagoon.com

Приятно пътуване натам...! Wink

Последна редакция: вт, 30 юни 2009, 23:03 от Ekcnpec

Общи условия

Активация на акаунт