Защо лекарите се дразнят от информирани пациенти?

• 12 090
  • 228
  •   1
Отговори
# 180
  • Бургас
Но някой от вас ходи ли ей така профилактично да се прегледа.

Да, ходила съм и ме гледат все едно ми казват "Абе като не си болна какво търсиш тука".

# 181
  • ВАРНА

да, ходила съм и са ме гледали като полезно изкопаемо

# 182
  • Насред хаоса

Ходила съм, за да чуя, че съм лигла и преигравам, прекалено съм била загрижена за себе си. Че като ми няма нищо, достъпът до кабинета на лекаря е забранен, защото му отнемам от скъпоценното време. При двама такива съм била и за тях "профилактичен преглед" означава неразбираемо понятие. Вече почвам да си мисля, че хората не толкова са безотговорни към здравето си, колкото избягват да ходят на прегледи именно заради отношението на лекарите.

# 183
  • Costa Rica
Но отказвам да приемам пациентите като клиенти.Защото не са.Защото не пациента е този,който поставя диагнозата,провежда лечението  и поема отговорността за крайния резултат.

Понеже съм тъпа оФца и от дума не разбирам, би ли ми обяснила в какво точно се състои гореспоменатата лекарска отговорност newsm78? Щото аз лекар, носещ отговорност (т.е.наказан за некадърност) не съм виждала. За сметка на това доста хора край мен си отидоха от "компетентна лекарска помощ".

# 184
Понеже съм тъпа оФца и от дума не разбирам, би ли ми обяснила в какво точно се състои гореспоменатата лекарска отговорност newsm78? Щото аз лекар, носещ отговорност (т.е.наказан за некадърност) не съм виждала. За сметка на това доста хора край мен си отидоха от "компетентна лекарска помощ".
И аз искам лекарите да наистина да поемат отговорност за проведеното от тях лечение, но аз поне не съм чувала в България това да става. Искам когато се докаже че лекар е сгрешил да може да бъде лишаван от права. Скоро обаче казваха, че лекарите които са вещи лица в съда много често отказват да правят експертизи и разни други неща, може би защото се страхуват че всеки следващ момент може да се окажат в същото положение.
Миналата година, няколко лекари ми казаха точно какви грешки е допуснала гинеколожката ми в моя случай, когато обаче ги попитах какво мога да направя .... отговора им беше: НИЩО ....

# 185
Не,не казвам,че всички пациенти са безотговорни.Говоря за масата.Моите наблюдения са такива.
Иначе-явно не сте попаднали на правилните лекари.И може би наистина решението е да смените лекаря.
Но нещата така или иначе са взаимни.Трябва доверие и от двете страни.Отношенията са много по-сложни,отколкото може да ги опишем тук.
Ами да,поема се отговорност.Аз лично смятам,че съм отговорна за действията си.Не става въпрос за наказания и дай боже никога да не съм поставена в такава ситуация.Но знам,че не съм застрахована.Чувала съм ,че лекарската професия е призвание.И аз лично знам,какво ми коства да я упражнявам.Да мисля и премислям,да не мога да заспя,разсъждавайки върху даден случай,да приемам пациентите си като личности,да ги помня и да знам проблемите им.
Знам,че има фатални лекарски грешки.Но просто не може да се обобщава.И не може да се подхожда със 100% недоверие.
И да,има наказани за некадърноста си.съгласна съм,че не всички са наказани,но има.

# 186
Да,трудно е да накараш лекар да свидетелства срещу друг.Това е факт.
Съгласна съм,че трябва да има начини виновните да получават заслуженото.Все някога и това ще стане.вярвам в това.
но ,за да свидетелстваш трябва да си абсолютно сигурен,как стоят нещата.Още по-трудно става,когато е посещаван повече от един лекар.
Гадно е,но е така.
Също толкова гадно е да продължиш лечението,когато го е започнал някой друг и вече е попрецакал нещата.Също толкова гадно е да провеждаш лечение с  неясен изход,когато си обяснил на пациента,че шансовете са почти нищожни.Пациентът е наясно,съгласен е да се опита,но ти лекуваики тръпнеш,защото не знаеш дали при неуспех няма да бъдеш обвинен.
Просто в един момент се налага да има доверие.

# 187
И пак казвам-съгласна съм,че има безуно некадърни лекари.
Харесвам информираните пациенти.
Просто не съм съгласна да се обобщава. Hug

# 188
  • Истанбул
Аз пък да изкажа мнение от другата страна на барикадата.Сташно ме дразнят изявления /а съм сигурна ,че не само мен/ от сорта ... Ами то с тая моя болест станах половин лекар #CrazyСпомням си ,че имах болен от онези начетените беше дошъл на преглед и при палпация на корема изтърси=Да, точно там чувствам болка Докторке,в областта на матката #Crazy newsm78.Имало е случаи когато пак така наречените много знаещи болни буквално са ме изпитвали с въпросите си,прочели нещо из Интернет.Да ама познанията им са на ниво парчета от пъзел и за да им обясня дадения патологичен процес зачекваме анатомия,физиология,патофизиология,биохимия.За сведение =процесите в организма на човека не се извършват по прост аритметичен закон 2 и 2 не всеки път е 4.Аз отдавна вече не работя в България,но от това ,което чувам и виждам смея да твърдя ,че новата здравно=осигурителна система е направена с цел да направи пациентите и лекарите врагове.Докторите не могат да изпитат удовлетворение от това ,което вършат.Няма как да е и другояче щом вземаш около 500 лв заплата=за прехрана,за деца или за следене на новостите в медицината ooooh!Не споменавам за международните конгреси или научни срещи=това е мираж за повечето от лекарите.
Що се отнася за информираността на пациента =специално в моята специалност ми помага,просто е по=лесно да работиш с хора,които знаят етиологията ,протичането и изхода на заболяването си,тогава и удовлетворението от постигнатото е по=голямо.

# 189
  • Насред хаоса
Няма как да е и другояче щом вземаш около 500 лв заплата=за прехрана,за деца или за следене на новостите в медицината ooooh!

Де го тоя лекар с 500 лв. заплата? Искам и аз да видя такъв. Има и друг момент - много хора с други професии, също с висше образование, вземат и по 300-400 лв. Но не си го изкарват на клиентите на фирмата, в която работят, нито получават пари на ръка, както някои безскрупулни лекари най-нагло си искат, и то когато се касае за сериозни заболявания и животоспасяващи операции.

# 190
  • Истанбул
Де го тоя лекар с 500 лв. заплата? Искам и аз да видя такъв
Ами например лекарите в лабораториите,в психиатричните болници

# 191
Ами то и аз да съм, ще се дразня да ми дойде някоя многознайница-хипохондричка, която на всичкото отгоре по цял ден се информира в интернет за най-редките болести на света.
Моето джи-пи неведнъж съм го шашкала с диагнози. Така например му съобщих, че съм болна от варицела, докато отново се опитваше да ми обясни,че съм алергична към козметиката, която ползвам- само ми даде болничния човека, след като се оказа,че съм абсолютно права.
Та разбирам ги защо се дразнят, понякога наистина има защо. Аз пък се дразня на лекари, които се оплакват повече от пациентите си, но то май не е задължително освен лични лекари да са и психолози  Laughing

# 192
  • Насред хаоса
Добре, да приемем, че има и такива. И това пак не е оправдание. Както писах, много хора вземат и по-малки заплати, но не се държат с клиентите на фирмите по начина, по който все повече лекари си позволяват да се държат с пациентите. Не е виновен пациентът за това, виновна е държавата. Както и за ниската заплата на служителя във фирмата не е виновен клиентът, а шефът, който я е определил.

# 193
Айде стига с тая държава.  Заплатата, каквато и да е няма да направи говедото човек.  Заплатата няма никакво отношение, и това важи не само в случая. А в тази професия специално споменаването на размер на заплата и мотивация в едно изречение е краен цинизъм.  Освен, ако не заяви някой, че младежите отиват да учат медицина, с ясното съзнание да печелят,  рекетирйки бъдещите си  пациенти ли клиенти ли, не знам коя дума точно да ползвам в момента.

# 194
  • Costa Rica
 Освен, ако не заяви някой, че младежите отиват да учат медицина, с ясното съзнание да печелят,  рекетирйки бъдещите си  пациенти ли клиенти ли, не знам коя дума точно да ползвам в момента.
...жертви... Wink

Общи условия

Активация на акаунт