За подготвителните модули към СМГ - І

• 43 004
  • 390
  •   1
Отговори
# 225
Аз съм на мнението на Нели, че дори един ъгъл да участва в повече триъгълници, не се брои за нов.

# 226
може ли един триъгълник да има  "нови" и "стари" ъгли?
"Математиката все пак е точна наука"      Laughing

Nelly е права за лъчите, външните ъгли и т.н., но все пак са деца на 10 години. Говорим за ученици от  4ти клас.   

# 227
Nelly, условието на задачата е "Колко на брой са ъглите на ВСИЧКИ ТРИЪГИЛНИЦИ от чертежа, а не "Колко на брой са всички ъгли на чертежа?".

"ъглите на всички триъгълници" не е уточнение, а е водещо в така написаното условие.

Коректното условие е: "Колко на брой са вътрешните за триъгълниците на чертежа ъгли?" Риторичен е въпросът колко от четвъртокласниците знаят за съществуването на външни ъгли.

# 228
ДА, ако искаме да получим отговор 12

Но условието на задачата е друго и отговор 12 е грешен.

Последна редакция: пн, 22 юни 2009, 21:46 от rumykomy

# 229
  • София
Надявам се имаш чертежа на 18 задача

12 еднакви квадратчета със страна  а следователно лицето на фигуата е :
12*а*а =S
Обиколката е :
24*а=P
S=P от условието
Следователно
12*а*а=24*а
сега ако разделим на 12*а и двете страни на уравнението се получава а=2
Но тук трябва да се каже , че а е  различно от нула /което е така нали а е страна на квадрат, но все пак не може да се дели на нула и това не става ясно от един отбелязан отговор в теста/  

Ще ми напишеш ли подробно как се намира обиколката?

# 230
Аз пък се отказах да го пращам на изпит в 107-мо. Изобщо не ми харесва това, че всяка година ще държи изпит, за да остане в математическата паралелка, вижда ми се натоварващо и стресиращо за детето  Naughty . То по тази логика и директорката и училищният персонал трябва да държат всяка година тест, за да останат.

Случайно попаднах на темата, проверявайки резултатите от изпита в СМГ. Синът ми кандидатства и е приет за негово щастие Simple Smile) /Защото той си пожела да кандидатства там. Аз съм доволна от училището в което учи, при все че и брат му ще е първи клас там тази година. Но негова воля, не мисля да го спирам/. До момента учеше в 107- мо училище и за това е реших, че ще мога да ви дам полезна информация. /жалко, че изпитът тази година е минал, но за следващата поне/.
 На въпросния изпит се явяват само деца, които искат да са в математическия поток, но нямат необходимия "рейтинг", както там го наричат. /Рейтингът се формира на края на годината на базата на задължителните състезания, на които децата трябва да се явяват. За повечето деца там ходенето на състезания не мисля, че е стресиращо или натоварващо, просто защото те са си избрали да се занимават допълнително с математика /или поне по-голямата от част от тях. Мисля, че ходенето на повече състезания и изпити само може да им е от полза, да придобият повече опит и рутина.
Определено е по- добре да има изпит всяка година, защото по- този начин децата, не само тези от математическия поток, имат стимул през цялата година да учат, конкуренцията е по- висока и резултатите също.
На наши приятели детето е в математическата паралелка на 119. Там не ги задължават да ходят на състезанията и трябва да ви кажа, че синът им савсем е загубил интерес. То е като при спорта- да тренираш и да не ходиш на състезание- няма смисъл.
Ако на детето не му харесва да ходи на изпити и състезания по математика, това ще е най- малкият му проблем, ако учи в математическо училище, защото задачите за приемен изпит са една незначителна част от задачите, които идват в последствие.
Успех на всички дечица и техните родители Simple Smile
 Simple Smile

# 231
Nadyk,
Дали има приети едновременно в СМГ и 107 ОУ не знам, но със сигурност има 4 деца (сред които е синът ми), от 107-мо, които са приети в СМГ. Така че за 4-класниците до 4-та резерва включително би трябвало да има места. Simple Smile

P.S. Сега гледахме резултатите със сина ми, приетите в СМГ деца от 107-мо са 5. Simple Smile
Синът ми  е сред тези деца Simple Smile
Много хубаво, че няма да са сред савсем непознати Simple Smile)
  Много е отнесен милия и освен Митко не видя друг Simple Smile
Много се радвам, че има толкова успели дечица:)

# 232
Asa,

Oбиколката на фигурата се намира като се съберат  страните на квадратчетата. Те са 16 отвън и 8 вътре. 

# 233
Благодаря на една дама с metlata,която ми изпрати така мечтаните от мен задачи от изпита в СМГ.  bouquet Hug

# 234
  • София
Asa,

Oбиколката на фигурата се намира като се съберат  страните на квадратчетата. Те са 16 отвън и 8 вътре. 

Честно си признавам, че не разбирам защо трябва да се съберат вътрешната и външна обиколка?

Тази 18 задача, друго решение има ли? Я да се включат и други Grinning

# 235
Честно си признавам, че не разбирам защо трябва да се съберат вътрешната и външна обиколка?
Тази 18 задача, друго решение има ли? Я да се включат и други Grinning

Обиколката е дължината на страните на дадената фигура. В случая фигурата има вътрешни и външни страни, съответно вътрешен и външен периметър.

# 236
Ако съдим за сложността на задачата по броя на децата, решили я правилно, то най-трудна от 5-те последни от теста явно е била 20-та (само 13 деца са я решили!), следват 17-та, 18-та, 19-та и най-лесна им е била 16-та.  Simple Smile

# 237
  • София
Честито на приетите! Весела ваканция на всички деца!
Моля да ми изпратите и на мен задачите - hr_penkova@abv.bg

# 238
  • България, София
Много моля за задачите от изпита: e.t@abv.bg

Благодаря на отзивчивите.

# 239
  • София
Честито и от мен на приетите деца, а на другите - сили да превъзмогнат разочарованието и да продължат напред. Аз следя редовно тази тема, защото дъщеря ми завърши 3 клас, изкара подготвителния курс за третокласници в СМГ и на есен продължава. Да е живот и здраве, догодина по това време ще съм на вашето място. Много моля някой да ми изпрати задачите от теста на borisova63@abv.bg. Тези за подробно решаване ги видях и , честно казано, доста се потрудих за да реша по-голямата част на под условията.

Общи условия

Активация на акаунт