Да се научим да работим с Excel

• 130 232
  • 737
  •   1
Отговори
# 390
  • София
И на мен много добра работа ми върши абсолютната стойност.
Между другото, това с F4 не го знаех - много по-удобно е така.  Peace

# 391
И на мен много добра работа ми върши абсолютната стойност.
Между другото, това с F4 не го знаех - много по-удобно е така.  Peace
  bouquet

# 392
Здравейте,

Много ми допада духът на темата, та по този повод ще се осмеля и аз да си задам въпроса Simple Smile

Имам файл с 6000 реда база данни. Периодично получавам друг файл с 200 реда. Имам общ критерий за търсене - колона с баркодове - има ги и във двата файла. Задачата е 1. Да открия има ли ги тези 200 баркода в голямата база данни и 2. като ги открия - да филтрирам само тези 200 реда от голямата база данни и да ползвам информацията от там. Може ли това да стане малко по-елегантно, както тук много сполучливо се казва Laughing

Дано да съм била ясна и благодаря предварително!

# 393
По въпрос 1 - vlookup е формулата и е много лесна, няколко страници по - назад е описано как да я използваш.
По въпрос номер 2 ми е малко сложно да ти го обясня, а е толкова лесно
има един бутон, който можеш да си изкараш, като отидеш на края на лентата с бързи бутони, отиваш на Toolbar options - add or remove buttons - customize на отворилия се прозорец избираш отляво edit, от дясно си търсиш този знак , който го има на снимка та ограден и като го намериш, си го слагаш където искаш в лентата с инструменти. След това като сложиш филтър на тези 200 реда, маркираш ги, натискаш този бутон и той ти селектира само тях. От там насетне можеш да ги копираш, изрязваш, оцветяваш - абе каквото искаш Peace
Дано не съм го обяснила прекалено смотано, защото е много лесно да си изкараш този допълнителоен бутон и да го ползва. Аз често го правя Peace

показвам къде се намира:

# 394
формулата ще ти изглежда така =VLOOKUP(B2,[Book2]Sheet1!$A:$A,1,0)
тоест в Book1 са ти новите 200 реда, в Book2 ти е старата база данни с многото редове

# 395
  • София
А защо трябва да селектира видимите клетки с този бутон? Може би е някакъв недостатък на Ексел 2003. На 2007 и 2010 като филтрираш редовете, просто маркираш с мишката и се копират/трият/оцветяват само видимите редове...

# 396
Абсолютно важно уточение е, че това важи за 2003, права си, при 2007 и нагоре, нещата са мнооого по - лесни и хубави Hug

# 397
Moon Walk, Lara,

Много благодаря за бързия отговор. С първата част се справих така както казахте, с едно малко изключение - вътре във формулата трябваше да заместя "," с ";" иначе не работи при мен.

По втората част обаче продължавам да тъпея. Значи, при проверката открих част от кодовете, т.е. съдържат се някъде в голямата база. Въпросът е как автоматично да филтрирам/селектирам само тях. Мислех си, че има някакъв начин още при проверката да разбера къде се намират в голямата база.  newsm78 Иначе, да, като ги филтрирам лесно ще се справя с копиране, оцветяване и т.н.

Благодаря отново  bouquet

Последна редакция: ср, 15 юни 2011, 12:47 от unique_v

# 398
  • Пловдив
Здравейте,
имам таблица с две колони и искам да преброя колко от записите са в определен интервал(за първата колана) и отговарят на даден критерии(по втората колона) ?

# 399
  • София
...Мислех си, че има някакъв начин още при проверката да разбера къде се намират в голямата база.  newsm78 Иначе, да, като ги филтрирам лесно ще се справя с копиране, оцветяване и т.н.

Зависи какво разбираш под "къде се намира" - ако те интересува номера на реда -просто си сложи допълнителна колонка в базата данни след колонката с кодовете, в която са номерата на редовете и vlookup да ти издърпа според кода, съответстващия му номер на реда.
Другия вариант е да напишеш vlookup в самата база данни, като от кода в базата данни да ти дръпне кода, или друго за него от новото файлче. Където няма наличен код, ще ти изпише #N/A

# 400
Здравейте, радвам се че открих тази темичка и ще ми е много полезна да се усъвършенствам. Засега само ще ви слася и най-напред ще ви прочета, че да знам какво сте си споделяли.Поздрави от мен

# 401
  • София
Здравейте,
имам таблица с две колони и искам да преброя колко от записите са в определен интервал(за първата колана) и отговарят на даден критерии(по втората колона) ?

Countifs е твоята функция - брои клетките, в които са изпълнени всички зададени критерии.

# 402
Въпросче и от мен!
Правих схема за евакуация на Excel,  но при пренасяне в Word ми остават клетките, тези които при принтиране не излизат /оф, как го обясних!/. Как да не ми излизат в word файла?

# 403
  • София
Въпросче и от мен!
Правих схема за евакуация на Excel,  но при пренасяне в Word ми остават клетките, тези които при принтиране не излизат /оф, как го обясних!/. Как да не ми излизат в word файла?

table/convert /table to text

# 404
  • София
Въпросче и от мен!

table/convert /table to text

Ако се размести схемата по обяснения начин, в Word се форматира таблицата - да е с бели линии.

Общи условия

Активация на акаунт