Отговори
# 75
# 76
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 Да попитам нещо. Нали когато таткото е в 15-дневния отпуск за раждане на дете се изплащат за тези дни парите от НОИ, а от работодателя се получава другата половина от месеца. Защото моят мъж си е получил половината заплата от НОИ и цялата от работодателя...

Обезщетението се получава от НОИ и се изчислява както за периода на болничен лист. През този период работодателят трябва да го води в отпуск със статут на болничен лист

# 77
  • варна
Здравейте, моля да ми отговорите...родихме се на 23.06 - за детски, кои месеци влизат и кога да подам молба.

# 78
Здравейте, моля да ми отговорите...родихме се на 23.06 - за детски, кои месеци влизат и кога да подам молба.

Ако подадеш документите си сега през юли ти трябва доходът до предходния месец включително, т.е. от юли 2008 до юни 2009.

# 79
Здравейте мили майки, реших да се обърна с въпроси към вас тъй като се оказа, че явно никой от служителите в "Социално подпомагане" или НОИ има желание да ми отговори.

Аз съм студентка редовно обучение, имам бебе на 8 месеца. Не съм осигурена от работодател, бащата също е студент редовно обучение и не работи, брак нямаме. Съответно сме без  доходи (официални, не включвам помощта от родителите, разбира се). Взимам детските от 35 лв. на месец, но като прочетох темата ви видях, че би трябвало да получавам още 100 лв. на месец, защото не минаваме прага от 350 лв. (никой от социалните служители не си е направил труда да ми каже, че ми се полагат тези пари  Sad.

Въпросът ми е: ако подам документи сега, ще започна ли да получавам 100 лв. месечно, докато бебето ми навърши една годинка? Направо не мога да повярвам, че съм изпуснала изминалите 8 месеца, а уж питах социалните за всички възможни помощи, които ми се полагат.

Вторият ми въпрост е: какво по-точно става със закона за еднократната помощ от 2880 лв за майките студентки, защото онзи ден от НОИ ми казаха, че законът още не е влязъл в сила и не знаят какви документи са необходими. Не знам  какво се случва вече, страх ме е да не изпусна и тези пари, до сега държавата с нищо не ми е помогнала, макар сама да съм си виновна, че не си търся правата.

Благодаря ви предварително  bouquet

# 80
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте мили майки, реших да се обърна с въпроси към вас тъй като се оказа, че явно никой от служителите в "Социално подпомагане" или НОИ има желание да ми отговори.

Аз съм студентка редовно обучение, имам бебе на 8 месеца. Не съм осигурена от работодател, бащата също е студент редовно обучение и не работи, брак нямаме. Съответно сме без  доходи (официални, не включвам помощта от родителите, разбира се). Взимам детските от 35 лв. на месец, но като прочетох темата ви видях, че би трябвало да получавам още 100 лв. на месец, защото не минаваме прага от 350 лв. (никой от социалните служители не си е направил труда да ми каже, че ми се полагат тези пари  Sad.

Въпросът ми е: ако подам документи сега, ще започна ли да получавам 100 лв. месечно, докато бебето ми навърши една годинка? Направо не мога да повярвам, че съм изпуснала изминалите 8 месеца, а уж питах социалните за всички възможни помощи, които ми се полагат.

Вторият ми въпрост е: какво по-точно става със закона за еднократната помощ от 2880 лв за майките студентки, защото онзи ден от НОИ ми казаха, че законът още не е влязъл в сила и не знаят какви документи са необходими. Не знам  какво се случва вече, страх ме е да не изпусна и тези пари, до сега държавата с нищо не ми е помогнала, макар сама да съм си виновна, че не си търся правата.

Благодаря ви предварително  bouquet

След като получавате детските значи отговаряте на изискванията за доход и можете да подадете документи за получаване на социалната помощ от 100 лв. Само ще трябва още веднъж да съберете всички необходими документи.
За еднократна помощ за студенти има специална тема

# 81
здравейте!
някой да е  чул за  увеличаване н  детските надбавки за  деца до 18г възраст.................., които за сега  са  в размер на 35лв  на  дете.
Благодаря Ви предварително  Peace

# 82
здравейте!
някой да е  чул за  увеличаване н  детските надбавки за  деца до 18г възраст.................., които за сега  са  в размер на 35лв  на  дете.
Благодаря Ви предварително  Peace

Не, аз не съм чула нищо такова.
Иначе няма да е лошо.

# 83
От  две различни  места  чувам че ще ги  вдигат на 100лв  за  дете. но това  пак  казвам е  само  слух. И за това  реших ад питам  тук, понеже  има доста  информирани  хора.

# 84
От  две различни  места  чувам че ще ги  вдигат на 100лв  за  дете. но това  пак  казвам е  само  слух. И за това  реших ад питам  тук, понеже  има доста  информирани  хора.

Оооо, това пък ми се струва нереално.
Хайде, с няколко лева мога да приема, че е възможно, ама да ги увеличат с почти 70 лв. според мен е невъзможно.

# 85
Моля някои да ми отговори ако може PraynigАко съм подала заявлението за детски надбавки през май месец не би ли трябвало през юни вече да преведат пари или да чакам след 20-ти този месец

# 86
  • варна
при доход 350.70 - да подавам ли за детски....голяма пародия ....благодаря

# 87

В другата тема са ти отговорили, че няма смисъл.  Confused

# 88

При доход от над 350,00 лв. БРУТО, на член от семейството, няма смисъл да подаваш документи. Една стотинка да е отгоре ... край. Но имате следната възможност ...
Единия от съпрузите да се разбере с работодателя си, да му намали заплатата БРУТО, за да минете под Прага. Направих следните изчисления за 3-членно семейство ...

За да получава детски, едно 3-членно семейство трябва да има, не повече от 1050 лв. бруто месечно, или общо 12х1050 = 12 600 лв, бруто доход за предходните 12 месеца ...
12 600,00 / 36 = 350,00 лв. (12 м. х 3 члена = 36)

1)  Ако работодателя ще плаща намалението на ръка, то си направете следната сметка.
Вие имате 12 х 3 х 350,70 = 12 625,20 лв. за предходните 12 месеца
Тази сума трябва да стане 12 600 лв. само с 1 месец по-малък доход.
Или последния месец месец едната заплата трябва да се намали с 25,20 лв. бруто
Тоест само 1 месец като се получава намалената с 25,20 лв. бруто заплата, на следващия подавайте документите.

Даже и работодателя да не плати на ръка намалението, едно е 25 лв. бруто, друго е 35 лв. чисто ...

2) Ако обаче намалението на заплатата ще е реално, то по-добре то да е по-малко, но за няколко месеца. Например:

Осем месеца оставате със стария доход, който е 350,70 х 3 = 1052,10 лв. месечно за сем.
8 м. х 1052,10 = 8 416,80 лв.
За последните 4 месеца трябва да имате 12 600 - 8 416,80 = 4 183,20 лв.
4 183, 20 / 4 м. = 1045, 80 лв. месечно
Или в този случай заплата трябва да се намали само с 6,30 лв., ,
тъй като 1052,10 - 1045,80 = 6,30
След като тази намалена заплата я получавате 4 месеца, на 5-тия подавате документите
Едно е 6,30 лв. бруто, друго е 35 лв. чисто ...

И в тоя дух, всеки да си прави сметката. Но не ги опрощавайте тези 35 лв. на държавата, защото те са от вашите данъци и осигуровки.

И много добре смятайте предварително. Дохода БРУТО се изчислява средно за 12 месеца, преди да подадете документите. Ако ги подадете Юли 2009 г., значи ще ги изчисляват от Юли 2008 до Юни 2009 включително ...

Последна редакция: пн, 13 юли 2009, 21:56 от Загрижен

# 89
Благодаря за изчерпателните пояснения!Записвам се да следя темата,защото до края на месеца и аз трябва да подавам документи за детските.Някой по напред в темата беше писал,че всички деца трябва да получават детски,независимо от дохода на родителите. Аз съм ЗА това, всички деца да са равни и да получават тези 35 лева!

Общи условия

Активация на акаунт