Програмата за детегледачките - 6

• 54 889
  • 765
  •   1
Отговори
# 495
cvety_80, аз попълних 2 декларации- приложение 12 към чл . 14, ал 1( подава се до 3 дни след завръщане на работа) и прил.4 за 50% майчинство. Нямам представа обаче дали са ги  приели ( от местоработата ми ги изпратиха ) и дали ще ми изплатят 120-те лв. newsm78  И да звъниш, няма кой да ти отговори конкретно на въпроса дали имаме право- нали видя противоположните отговори от една и съща г-жа. Подай си документите, пък да видим  Peace И според мен нямат право да приемат разни актове със задна дата, но това все пак е БГ. #2gunfire

# 496
Здравейте,
Имам дете, което скоро ще навърши 2 години. Реално искам аз да я гледам до 3 без да посещава детска ясла. Какви са вариантите за това и как би било по-изгодно от финансова гледна точка, какви са законовите права и условия за да се ползват?
Имам ли право да ползвам тази програма?
Ако се водя като самоосигуряващо се лице - собствена фирма ЕТ или ЕООД, формална дейност и дядото пенсионер - бащата на съпруга ми -  може ли да се включи по програмата за детегледачките - има ли право и какви ще са изискванията към него - адресна регистрация в друг град, има ли право да работи на хонорар през това време?
Благодаря предварително за съветите, които получавам от Вас, до сега са ми били изключително полезни!  bouquet

# 497
Нямаш право. Програмата е "Отново на работа", трябва да се върнеш на работа, за да имаш право на тези парички. Освен това пенсионерът не трябва да е пенсиониран по възраст, а примерно по болест (в моя случай е така)
А дадеш ли детенце на ясла, независимо работиш или не, съвсем нямаш право Tired
Така са го измислили

# 498
лагодаря за отговора, Мечка Малинарка!   bouquet

# 499
Здравейте,

ние също тези дни ще сключим договор по програмата и имам проблем с тези 50% от майчинството. Аз също получих 2 противоречиви отговора на въпроса за правото на изплащане и незнам какво да правя. Писах и до Омбудсмана и днес ми звъннаха от там, че ще задействат нещата. Призовавам всички да пишат до Омбудсмана и дано нещата се решат в наша полза. На мен ми отговориха, че понеже програмата приличала на старата, нямаме право на парите, НО по програма "Отново на работа" нашата детегледачка ще получава само 240лв, а не 300, както по старата !!!! А и това го няма никъде черно на бяло прието, така че аз не смятам да се отказвам от тези пари докато не го приеме НС

# 500
  Извинявам се, но или нещо аз не схващам или просто има много недообмислени неща по тази програма. Какъв е смисълът да ми дадат 240 лева, за да плащам на жена да ми гледа децата, като в същото време ще ми вземат 240-те лева майчинство? Малко става танто за кукуриго дето има една приказка, да не говорим каква разправия е по подготвяне на документите, а и най-вероятно за майките на близнаци пак не са измислили нищо. Ronilaz ти си подала документи, има ли нещо по-различно за майките с близнаци - примерно да дават поне 50 лева повече? Скапана ни е държавата и това си е. 

# 501
  Извинявам се, но или нещо аз не схващам или просто има много недообмислени неща по тази програма. Какъв е смисълът да ми дадат 240 лева, за да плащам на жена да ми гледа децата, като в същото време ще ми вземат 240-те лева майчинство? Малко става танто за кукуриго дето има една приказка, да не говорим каква разправия е по подготвяне на документите, а и най-вероятно за майките на близнаци пак не са измислили нищо. Ronilaz ти си подала документи, има ли нещо по-различно за майките с близнаци - примерно да дават поне 50 лева повече? Скапана ни е държавата и това си е. 
Какво не разбираш, мила. Стази програма се подпомагат майките да се върнат на работа, а детегледачката да гледа детето срущу 240 лв месечно. Значи вземат ти 240 лв, дават ги на детегледачка, а ти се връщаш на работа и си получаваш заплатата, която сигурно не е 240 лв.

# 502
Освен това през третата година на детето няма да взимаш нищо, ако не си на работа. Но пък можеш да бъдеш в програмата

# 503
Здравейте момичета! Получих категоричен отговор, че нямаме право на тези 120 лв и 12 стотинки да са пак ще искат да ни ги вземат, такава ни е държавата!

# 504
Взеха на босия цървулите Tired Такава ни е цялата работа.
Ми да, парите от Европейските програми и фондове отиват при "бедните" с хотелите по Черноморието...нямам думи
За прираст и застаряване на гражданите взели да говорят ooooh!

# 505
Здравейте момичета! Получих категоричен отговор, че нямаме право на тези 120 лв и 12 стотинки да са пак ще искат да ни ги вземат, такава ни е държавата!

Sabrina87, ще може ли да публикуваш писмото да прочета какво точно са ти отговорили, защото на мен не ми отговориха на въпроса на кои нормативни актове се позовават и от коя дата са влезли в сила.Явно ще ми пишат, когато ги обнародват в ДВ. Thinking

# 506
  • София ж.к. Надежда 1
Здравейте Wink

Малката е на 3г. и 2м., но не бяхме приети на градина.Прекратих договора си с предишния работодател когато тя направи 2 годинки.Сега искам да почна работа, но немога да си позволя детегледачка.Искам да попитам дали тази програма става и за нас?

# 507
Петя, програмата е до навършване на 3 годинки на детето.

Бях обещала на някой формуляр на бележката за осиг.статус и  брутното възнаграждение, но не помня на кого, а си изтрих ЛС-то.
Бележката е при мен вече. Embarassed

# 508
Подател:sabrina sabrina <sabrina.82@abv.bg>     
До:az@az.goverment.bg, pazardzhik@nssi.bg, plovdiv@nssi.bg, Noi@nssi.bg   
Относно:   [Fw: Програмата 'Отново на работа' ]   
Дата:   Понеделник, 2010, Юни 14 23:08:58 EEST   

Здравейте! Пиша ви с молба за отговор на един въпрос вълнуващ много майки включително и мен! Ако ползваме детегледачка по програмата "Отново на работа" имаме ли право да получаваме 50% от майчинството, което по принцип получават работещите майки! Благодаря предварително!

Подател:NOI <NOI@nssi.bg>     
До:<sabrina.82@abv.bg>   
Относно:Re: Noi@nssi.bg - Bayesian Filter detected spam - [Fw: Програмата 'Отново на работа' ]   
Дата:   Петък, 2010, Юни 18 11:50:20 EEST   

Програмата "Отново на работа" е аналогична на програмата "В подкрепа на майчинството", поради което парично обезщетение по чл 54 от КСО - 50 % от обезщетението по чл. 164 от КТ не се изплаща.
    Ем. Иванова
Това е мили мами!

# 509
Благодаря ти,sabrina87!

Но и твоя отговор е без аргументи.

В чл.54 от КСО
(3) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 2008 г.) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от лице, включено в програмата "В подкрепа на майчинството".

и чл.164 от КТ
(5) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) В случаите, когато не се ползува отпуск по ал. 1 или лицето, което ползува такъв отпуск, прекъсне неговото ползуване, на майката (осиновителката), ако работи по трудово правоотношение, се изплаща парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване.

все още няма промени.

То е ясно, че е аналогична програма, но ще си чакам промените в ДВ. Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт