Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 895
В работната група участваме Хриси, Ани, Кети, Джина и Изи. Надявам се на съдействие от Светла за отразяване в медиите! Ще осъществим контакт с Асоциация "Родители", като инициатори, както и ще разчитаме на интерес от страна на майките от форума!

Проблемите, върху които сме се насочили са: замърсени детски площадки, липсващи и/или изпочупени съоръжения, ремонт и поддържка, поставяне на допълнителни кофи за отпадъци.

Идеи за кампания:

•   официално писмо до съответния орган;
•   масово почистване на детските площадки от родителите под мотото „Чистотата отнема само ден”;
•   медиино отразяване на събитието.

Готовност за действие имаме в гр. Плевен и гр. София – кв. Овча купел и района на НДК.


Темата, в която вече са обсъждани конкретни мерки и която можем да ползваме за база: Тема за детските площадки в София . След разрешение от потребителите, поствали в темата, ще публикувам обощените мнения и снимков материал!


Някъде там децата играят така:Работна тема "Детските площадки в България"

# 1
 • СОФИЯ
 • Мнения: 9 149
Вместо запис да предложа да се чуем/видим с РОСПА преди началото на активния отпускарски сезон.

# 2
 • София
 • Мнения: 5 955
Става.  Peace

# 3
 • Мнения: 3 161
Много хубаво, че се подема отново темата. Можете ли да дадете някакво обобщение на направеното досега (преговори с общината, фирми)? Какво стана с предложението да се заключват вечер градинките, да се предоставят за поддържане на родители от квартала? Как стои въпросът с косенето на тревата - ако искаш да ти окосят тревата в градинката пред блока, към кого да се обърнеш? Има ли механизъм? Ако искаш да поставят от новите съоръжения (на доста места вече слагат), какъв в мвханизмът?

Колкото до  "масово почистване на детските площадки от родителите под мотото „Чистотата отнема само ден” - предлагам да се помисли за друго мото; не мисля, че е само ден; чистотата иска постоянно почистване и поддържане, всеки ден има изхвърлени пакети от чипс и счупени бутилки.

# 4
 • София
 • Мнения: 5 955
За обобщение - аз лично ще мога да направя чак след 22.06., че дотогава ще съм извън София (днес съм на работа, а утре ще стягам багаж). Дотогава някой може да ме изпревари, де.

За заключването - още преди коментирахме, че е незаконно да се заключват общински площи от частни лица, пък било то и с добри намерения, така че развитие няма. За косенето на тревата - ако е в междублоково пространство, тогава е в ресора на районното кметство, така че трябва да се обърнете към тях. Ако е зелена площ (парк или обособена градинка) - тогава за нея отговаря Дирекция "Зелена система" към СО. За съоръженията е същото - ако са между блоковете или ако с в парк. Най-добре е да се съберете повечко родители от квартала, да си формулирате исканията и да съберете подписка. При наличие на средства и късмет може и да се получи нещо. Колкото до почистването, голяма част от боклуците за съжаление се дължат на самите нас.  Rolling Eyes Предполагам всички сте виждали майки, които се изхвърлят фасовете или люпят семки на ДП. Аз лично, като съм пускала Ади да си играе, почти винаги съм събирала пликчета от чипс, стъкла, че дори и фасове - детето даже беше решило, че така се прави и като видеше фас, се втурваше да ги взима и хвърля в кошчето (за мой ужас).  Peace

# 5
 • Мнения: 4 970
 Grinning

# 6
 • Плевен
 • Мнения: 4 535
Аз искам да попитам не може ли към темата да се добавят и площадките в детските заведения? Нали така или и иначе и те са собственост на общините и те отговарят за тях? Там поне може да се контролира изхвърлянето на отпадаци,може да се заключва и ще има кой да ги поддържа. Така или иначе това вълнува също много от нас.
И да попитам изискването на новата наредба за детските площадки важи ли и за детските заведения?

# 7
 • Мнения: 4 970
Според мен- да Peace

# 8
 • София
 • Мнения: 5 955
Наредбата важи за всички ДП - вкл. и тези в ДЗ и парти-клубове.  Peace А в миналата тема си говорихме и за площадките в ДЗ.  Wink

# 9
 • Плевен
 • Мнения: 4 535
Да,именно,че говорихме и мисля,че трябва да ги сръчкаме и за тях. Защото по частните заведения си има кой да контролира,но тези кой ще настоява да се оправят?
За почистването си мисля не може ли да се измисли нещо ние да си направим някакви табели с надпис нещо от сорта " Не хвърляй отпадъци ! Тук играе твоето дете." Само че изпълнението не ми е много ясно как ще стане,защото и пари ще трябват. Иначе май с тези дни за почистване няма да имаме толкова голям успех,ще бъде за един ден,а наистина за чистотата си трябва постоянство и в тази посока трябва да се работи. Не да чистим след несъобразителни родители,а да им обърнем внимание,че това не трябва да се прави.Хубаво ще е да има и кошчета за отпадъци до площадките,разбира се. Но поне в Плевен от това не можем да се оплачем и все пак в пясъка има фасове Rolling Eyes
И последно - да разискваме с общините възможностите за усвояване на пари от еврофондовете,отпускани за тази цел. Ако може да се поканят на разговор и да се обменят идеи как да се постигне това ,което желаем и което всъщност е и нужно да се направи по закон.
Аз съм голям лаик и изобщо не съм запозната как се комуникира с институции,медии и тем подобни,така че ми се смейте,че сигурно хвърча из облаците  Embarassed

# 10
 • Мнения: 4 970
Много добре си хвърчиш даже Wink Дерзай Peace

# 11
 • Мнения: 58
Сега откривам темата.
Искам да се присъединя към вас.
В петък 12 юли, в пясъчника на детската площадка, дъщеря ми смачка с ръце едно кучешко лайно....направо щях да повърна.....
И това не е единичен случай.....
Като разказах на останалите съкварталки, се оказа, че има и други потърпевши....даже едно момченце било опитало от "деликатеса"..... ooooh!
Кажете ми моля, на кой да се оплача за това?
Да пиша ли до кмета на района?

# 12
# 13
# 14
 • София
 • Мнения: 5 955
Сега откривам темата.
Искам да се присъединя към вас.
В петък 12 юли, в пясъчника на детската площадка, дъщеря ми смачка с ръце едно кучешко лайно....направо щях да повърна.....
И това не е единичен случай.....
Като разказах на останалите съкварталки, се оказа, че има и други потърпевши....даже едно момченце било опитало от "деликатеса"..... ooooh!
Кажете ми моля, на кой да се оплача за това?
Да пиша ли до кмета на района?

Да.   Peace Колкото повече жалби се получават, толкова по-голяма вероятност има нещо да се промени.

Общи условия

Активация на акаунт