Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • София
 • Мнения: 5 955
Ами, ДП са строителни обекти (ако не се лъжа, регламентират се от ЗУТ), т. е. като разрешително за строеж е.  Peace Но не е само това - или трябва да си собственик на земята, или трябва по някакъв начин трябва да си упълномощен от собственика й да строиш, т. е. да ти е разрешено да изградиш ДП. След това носиш отговорност за поддържането на обекта и съобразността му с нормативната уредба. Разбира се, има и вариант да се съберете родители да си поставите примерно пързалка, надали някой ще ви направи проблем. За съжаление не всички производители са си съобразили съоръженията с изискванията за безопасност. При вносителите май положението е малко по-добре. А, и още нещо интересно, което се сетих - за люлките има задължителни минимални разстояния с цел безопасност, също така е забранено пързалките да завършват в пясъчник (счита се, че е опасно в нормалните държави - в първия случай люлката да не удари някого или детето, което се люлее, да не се нарани, а във втория има риск пързалящо се дете да се стовари върху играещо си в пясъка). Има изисквания и за пясъка - да е обеззаразен, да се дезинфектира и подменя през определен период, да се носят проби в ХЕИ... (това последното, ако не ме лъже паметта, беше по наредбата за ДГ). А, и още нещо много важно - люлките не може да са масивни (металните люлки от нашето детство), защото е много опасно, ако такава люлка халоса някое детенце по главичката. Имаше и една тема във форума за смазано пръстче на люлка тип лост.  Peace Според мене такава люлка също не отговаря на стандарта - не трябва да има места, където детето да може да си завре ръчичката и тя да бъде наранена. Това се отнася дори за вратата на оградата на площадката - рискът от прищипване трябва да е сведен до минимум. А, има и изискване за ограждане на площадките, особено на пясъчниците (хем да не могат да влизат кучета вътре, хем майката да има видимост какво прави детето). В момента преразказвам по спомени, без да правя справки в законите и наредбите, че съм на работа и нямам време, но се надявам да съм била полезна.  Hug

# 31
 • Плевен
 • Мнения: 4 535
Да, наистина общините не трябва да се оставят намира отн. ДП.  Peace Ако се събере повече майки от града и направите и подписка, шансът да ви обърнат внимание е по-голям.
За съжаление дори да направим подписка ефекта е пак нулев.Нали минлата година направихме - и какво ? Махнаха една площадка,смениха една пързалка и дотук.За почистване или сменяне на пясък,за поставяне на огради и табели,за изграждане на нови площадки така и не стана повече дума.Няма пари. Абе как все за други работи има,а за това не.
Освен това сега ми е прекипяло за площадките и изобщо за базата на детските градини. Не може всички да са от 70-те години. Кажете към кого трябва да се обърнем? Няма ли да е удачно да се съберем майки от всички градини в Общината и да искаме среща с отговорните служители в общината,за да ни обяснят как така може нищо да не се прави за децата ни. Нормално ли е съоръженията в градините само да се пребоядисват и дотам. Да не говорим,че пясъка е ужасен. Говорих скоро с една майка,чието дете сега е в градината,в която ще бъдем ние наесен и тя ми казва да не си мисля,че пясъка на площадката в парка е мръсен,а да почакам да видя този в градината  Shocked Ами не мога да приема,че поне в ДГ не може да се отделят 50-100 лв .в годината,за да се смени с нов. Къде е това ХЕИ,защо не се правят проби.Или си е добър и този пясък. 
Красавице,ако знаеш,кажи на коя врата трябва да се чука в общината.Ако могат да се организират родителските настоятелства на няколко градини ,да се агитират вестниците и да се настоява да се направи нещо по въпроса.НАй-малкото един свествен проект да се направи и да се ползват парите,които така или иначе се отпускат за това. В нашата бъдеща градина е отхвърлен трети проект  Shocked Не ми казвайте,че няма един кадърен човек,дето да направи добър проект. Абе хората всеха милиони ,за да си построят хотели,сгради и какво ли не по разни програми,но за градини и училища,за детски площадки не става.Явно далаверата е малка или никаква.  #Cussing out
И много ми е интересно след акцията на КЗП миналата година какво се промени  newsm78 Много шум за нищо. Давахме и на тях сигнали,уж пращаха проверки,но какъв е резултата?И кога ще започне да се следи за спазването на тази наредба? Или ще се чака срока да изтече и тогава ще се чудим откъде да я подхванем?
И за тези нови модули,които Орхидея е показала -ами не са толкова скъпи,особено за една Община,но как да ги накараме да дадат пари за такива? Явно,че самите ние като граждани не настояваме достатъчно,за да го сметнат за необходимо,за да привлекат с това по-голям електорат.
Даже съм си мислила- абе децата на хората ,от които зависи всичко нали пак ходят в някакви детски заведения или училища - не им ли пука на тези хора къде децата им прекарват по 8 часа на ден?
Оле,мога още една страница да изпиша,толкова съм насъбрала и ме е яд на безсилието ми.  #Cussing out

# 32
 • София
 • Мнения: 5 955
Djina, всичко, което си написала е вярно.  Rolling Eyes За съжаление аз друг начин не виждам освен да сме "тъпи и упорити".

# 33
 • Мнения: 289
Djina, аз се чувствам точно като теб в момента, защото единственото, което искаме с моят син е пясък, където да се зарови и чиста тревичка,по която да бяга, но и толкова няма. Както и да е.
Нали говорихме за финансиране от ЕС. Всъщност случайно попаднах в сайта на еврофондове, отдел Оперативни програми, Регионално благоустройство...и т.н. на ето това:
...Размер на безвъзмездната финансова помощ по отделните проекти към настоящата
схема:
За отделните проекти, които могат да бъдат финансирани по настоящата схема, важат
следните размери на минималната и максималната стойност:
• минимална сума на безвъзмездната финансова помощ: 1 000 000 лв.
• максимална сума на безвъзмездната финансова помощ : 10 000 000 лв....
...4.2.2.3 Допустими дейности за финансиране по настоящата покана са:
1. Изграждане, рехабилитация, възстановяване на зони за обществен отдих, като
паркове, зелени площи, детски площадки и др., включително поставяне на пейки,
беседки, възстановяване на чешми, фонтани, статуи, паметници и други елементи от
градското обзавеждане;
2. Изграждане, реконструкция, рехабилитация на пешеходни алеи и тротоари,
изграждане на велосипедни пътеки и алеи, пешеходни зони, алеи и подлези за
пешеходци и велосипедисти, включително свързани дейности, като поставяне на
указателни знаци и др.;
3. Рехабилитация и реконструкция на улични мрежи, изграждане на обществени
паркинги встрани от главни улици;
4. Въвеждане на енергоспестяващо улично осветление и осъществяване на мерки за
повишаване на сигурността и предотвратяване на престъпността, като поставяне на
осветление на паркови площи, охранителни системи за наблюдение на обществени
места и др.
5. Създаване на достъпна архитектурна среда, включително подобряване на достъпа за
хора с увреждания до административни общински сгради;...

И за тези работи може да се кандидатства всяка година (2007-2013г), представете си на какво биха заприличали градовете ни... family newsm41
Написах едно запитване до нашия известен кмет и утре мисля да го входирам, а после и да се срещна с него. Макар че един познат ми каза: "Ами ако искаш да се почувстваш насмотана, отиди при него." Всъщност чакайте да ви кажа какво мисля да направя по-нататък. Подкрепа от майки не очаквам, защото просто няма смисъл. На никой не му занимава чак толкова, да не говорим пък че голяма част ги е страх (не че и мене не ме е страх,де). Кметът съм почти сигурна, че нищо няма да направи, както е станало в Плевен. Звънях и на КЗП, изпратих една снимка на нашата площадка, Миглена Кунева - АЛА-БАЛА. Затова едно писъмце с:
- копието на моето и отговора на нашия кмет;
-снимката от нашата площадка и е-мейла ми до КЗП и снимка на площадката отново, от датата на е-мейла (едва ли някой ще направи нещо до тогава, а тя е в страховито състояние);
- копие и линк към обществената поръчка за 11.500.000,00 лв. на Общината за поддръжка на зелените площи и снимки на самите зелени площи;
-снимки от детска градина/и
всичко това по е-мейл ли, по поща ли не знам, и до УНИЦЕФ, но не българската, а седалището, и Европейската комисия, защото последната всъщност е инициатора на Кампанията за безопасно лято на ДП и освен това, надявам се да се интересуват къде отиват парите от обществените поръчки в БГ. Лошото е, че нали се сменя европейския парламент тази година,а от там и комисията. Та не знам как ще приемат решенията на миналата европейска комисия, но се надявам да обърнат внимание.
С две думи - туй. Ако и след това няма промяна, казала съм на мъжа ми да се стяга за чужбинско (макар че и двамата се върнахме от там и имахме желание да се установим тук, но ...аз специално бях до тук,но това е друга тема).
К'во ще кажете за плана ми?
П.С. Оказа се, че има пост в Общината за проекти за Еврофондовете, а и някакъв отдел за детските площадки, но до него още не съм стигнала (те били 2 момиченца, дето явно са много далеч от идеята и целите на ДП и ходят да се фръцкат в Общината по цял ден, тъй че сигурно няма и смисъл да си губя времето с тях).
Извинявайте за дългия пост, ама играта ни заема 2/3 от всеки ден и... newsm61 smile3511 smile3515 smile3514 smile3512 Banghead

# 34
 • Мнения: 289
И аз намирам, че българските производители на играчки на открито са далеч от изискванията за безопасност. Естествено, може и да има такива, които ги спазват, но не вярвам, както всичко друго в БГ.

# 35
 • Плевен
 • Мнения: 4 535
Напълно те подкрепям,но и аз мисля,че сама птичка пролет не прави.Трябва да намериш подкрепа.Как така няма да им се занимава  newsm78 Не че не знам де. И тук е така.На думи сме много така,но като стане дума за действия и редиците оредяват.
А какво толкова ги е страх от този ваш  кмет? Ще ги репресира ли? От работа ли ще ги уволни,какво?
Много се ядосвам на това,че българина не си знае правата и не си ги търси  #Cussing out Ами нали този кмет и всеки друг работи за нас и ние му плащаме заплатата,така че той трябва да се страхува,а не ние.
А за парите отпускани за детски площадки,наистина ги има,НООО ако такива момиченца,каквито ти описваш отговарят за изготвянето на проектите напълно разбирам защо парите не могат да се усвоят  Crossing Arms

# 36
 • Мнения: 289
Абе то 100% съм сигурна, че се усвояват...от къде толкова скъпи луксозни коли, хотели и т.н. у нас? Нали бяхме една от страните с най-много Мерцедеси, наредени до Германия и др.подобни развити страни.

# 37
 • Плевен
 • Мнения: 4 535
Да,има го и това,но за да спечилиш проект се иска много работа.Знам го от една мацка,която работи точчно с тези фондове и на никой не му се разправя да прави обществени площадки.Друго е да направиш проект за хотелче или нещо друго. Докато се отпуснат парите  е зора,а после върви им хвани края. Но за тези специално от нея знам,че проверките са много и не става така лесно. Желание трябва,но няма кой да се напъне Sad

# 38
 • София
 • Мнения: 5 955
miss pretencia, това, че имате отдел за ДП в общината, е похвално.  Peace В София такъв няма и поради това се почва едно прехвърляне на топката... Според мене не пречи да се срещнеш с момичето, макар че виж дали все пак няма да се съберете поне 2-3 майки и да отидете заедно. Не вярвам някой да тръгне да се саморазправя с тебе, но, ако не дай си боже, стане нещо подобно, моля те, пиши ми. Колкото сте повече, толкова по-добре.  Peace За съжаление не знам СНБМ да има членове в Сливен, за да се обърнеш към тях за подкрепа.  Rolling Eyes

# 39
 • Плевен
 • Мнения: 4 535
В сайта на плевенската община има изнесени данни да отпусканите средства за ремонт на детските градини в града.За нашата бъдеща ЦДГ са отпуснати 26 хил.лв. Ще видим в какво ще се състои,засега знам,че са за смяна на дограмата основно.
Друго - в проектобюджета никъде не видях да са предвидени разходи за изграждане на нови детски площадки.А в наредбата за безопасността пише,че сега трябва да се предвидят средства,за да може до 2013 г. да влязат в нормите. Как ще стане това не знам  newsm78

Ето какво ми е писала моята позната,която работи с еврофондовете :

Ани това което си видяла там се прави ОТ Министерство на регионалното размитие такива огромни работи и инфраструктура, а когато става дума за един обект които цели и трудова заетост може при нас,но не си мисли че всичко е много лесно напротив ти можеш да си мислиш че твоя проект е най страхотния но след като мине през 10фази на различни оценки да излезе чи нищо не става гледа се всяка една запетая при кандидатстване поне съм била в доста такива комисии.И това което се казва по телевизията е много изтъркано и хора които не са в системата си мислят като теб и аз го мислех това хората ни дават пари а ние понеже сме много богати ги връщаме което въобще не е така след оценка на проектите всички пари които са отпуснати се разпределят между всички проекти с най много точки т.е нито една стотинка не остава неразпределена, обаче след като приключи проекта имат втори превод на пари изпълнителите и тези пари се превеждат след 3 вида проверки при които падат доста разходи които не са допустими или нередни и незаконни а има доста такива т.е ти не им ги превеждаш тия пари заради това че този някои не е съумял да ги изразходи тия пари по предназначение и целесъобразно и от там остават много пари защото ние сме спецове по всичко и всеки си прави каквото иска това си зависи от всяка една организация която е спечелила проект а не от отделно Министерство или нещо такова


От което аз разбирам,че хората толкова лесно пари не дават,а българина щом не може да сложи нещо в собствения си джоб предпочита да не се захваща Sad

Последна редакция: вт, 07 юли 2009, 16:46 от Djina

# 40
 • Мнения: 289
Спяща красавице Wink, какво е СНБМ? newsm78
Джина, малко ми беше трудно да разбера цитата от познатата ти, без пунктуация, но не съм си и мислила, че ЕС лесно дава пари. И все пак вярвам, че ако се следва наредбата за ДП, всичко може да е много лесно, защото там е описано всичко - ако се спазят всички изисквания, ето го проекта. Работата е там, че не знам дали въобще нашата община е кандидатствала, но и този въпрос е в запитването ми. А за отдела за ДП - сигурно ще се срещна с тях. Трябва да се използва всяка възможност. Но без желание за съдействие от страна на кмета, нищо няма да стане, си мисля.

# 41
 • София
 • Мнения: 5 955
СНБМ Темата всъщност е в подфорума на СНБМ.  Wink

# 42
 • Мнения: 289
  baduu Merci!  bouquet

# 43
 • Мнения: 392
Мисля си, че в общините трябва да има кадърни хора, които да подготвят, или да възложат изготвянето на задания за проектиране и после да ръководят процеса на проектиране и оформяне на целия проект според изискванията на ЕС. Не да правят самите проекти. Техническото проектиране е работа на екип от проектанти. После вече този технически проект трябва да се представи в исканата от фондовете форма, с всичките му разчети, допустими разходи и т.н. Това може да се направи от общински служители или от консултантска фирма, но накрая общината като възложител и евентуален бенефициент по проекта отговаря за това този проект да е направен според изискванията. Не да се оправдават, че незнайно кой не е направил хубав проект.
Обобщено:
Проектантите имат грижата проекта да отговаря на строителното законодателство - ЗУТ и наредбата за площадките. Общината (консултантската фирма) се грижи проекта да е представен според специфичните изисквания на конкретния финасиращ орган.

По-напред в темата се питаше за разрешението за строеж на ДП - ДА, то си е точно разрешение за строеж. За добро или лошо, се иска същото като за еднофамилна къща. С разлики в съдържанието на проекта, все пак... но наистина трябва технически проект, изготвен от правоспособен проектант.
Изискванията в наредбата не са едно и две, освен това при комбиниране на съоръженията се получават и конфликтни точки, така че в един форум не може да се даде рецепта - "сложете 2 люлки, една пързалка и пясъчник и няма как да не ви одобрят проекта в общината". 
Да не говорим пък, че макар в момента да е наболял въпроса с безопасността на площадките за игра, тези площадки трябва да са с висока игрова стойност, да са интересни. А това изисква малко по-задълбочена работа и някои специфични познания в тази област.

И не е въпросът, че ще извършим нарушение, ако просто сложим детско съоръжение в междублоково пространство, или някъде другаде. Засега това ми се вижда похвална инициатива, предвид състоянието на ДП в България. Но има голям риск. Въз основа на наредбата и ЗУТ, неблагоразположени към детските игри хора, могат да претендират за премахването на ДП, ако е изградена без разрешение за строеж.

Последно, че стана дълго. Относно производителите и вносителите на съоръжения. Гледайте в техните сайтове споменават ли се стандартите за безопасност EN1176 и EN1177. Това е показателно за качеството на продуктите им. Специално за българските производители е обяснимо да нямат сертификати за съответствие с тези стандарти, но поне трябва да декларират че продукцията им е съобразена със стандартите и/или с наредбата. А за вносителите е абсолютно съмнително да нямат такива сертификати. Без тях вероятно става дума за китайски копия на съоръжения на други производители, или изобщо несертифицирана продукция за пазари като нашия - непретенциозен.

# 44
 • Мнения: 119
Понеже вече сте подхвнаали втора тема, а не ми се преглежда цялата стара тема назад, искам и аз да се включа с нещо положително по темата. Извинете ме, ако е писано вече за това, но не мога да се сдържа да не пиша и аз!
Днес бях на общинска детска площадка в район Младост във Варна. Е, какво да кажа друго освен, че съм възхитена!
Не ми се вярваше, че може да има такова нещо в България!!! Но факт - има и дори общината се е постарала и е изградила такива не само в район Младост, но и в квартал Чайка, и близо до Катедралата също! А сигурно и на други места, не мога да обходя цяла Варна  Laughing
Но това в Младост е наистина впечатляващо - съжалявам, че не мога да подкрепя думите си и със снимков материал, но не намерих нищо в нет-а (странно как!)... На голяма площ - толкова много съоръжения за децата - от стандартните люлки и пързалки, до водни колела и закрита площадка за каране на кънки! Значи има начин да стане! Браво на варненци!!!
Надявам се да доживея и в София да видя нещо подобно, въпреки че моите деца със сигурност ще са излезли от възрастта на детските площадки докато това стане  Sad
Но как може във Варна, а в София само слушаме колко велик е Бойко Борисов и как строи метро, а на края и него все го няма  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт