Къде в България може да се ражда активно?

• 3 145
  • 46
  •   1
Отговори
# 30
[Не знам ти дали го виждаш, ама аз не го виждам да ме гледа, докато раждам, щото на теб така ти е скимнало, примерно.

Е точно за това иде реч.
То и преди 5 години можеше да се наеме вип стая, но така както говорите сега, че било практика татковците да присъстват и реших, че този въпрос е решен по някой не толкова меркантилен начин. Е, явно за всички екстри трябва да се плаща.

# 31
[Не знам ти дали го виждаш, ама аз не го виждам да ме гледа, докато раждам, щото на теб така ти е скимнало, примерно.

Е точно за това иде реч.
То и преди 5 години можеше да се наеме вип стая, но така както говорите сега, че било практика татковците да присъстват и реших, че този въпрос е решен по някой не толкова меркантилен начин. Е, явно за всички екстри трябва да се плаща.

Не, не, далеч не е практика, просто стана дума, че в повечето болници вече го има като опция, и някои жени го предпочитат.
Аз лично не бих за нищо на света.
Казвала съм го в много теми - за мен мястото на мъжа не е в родилна зала.
В предродилна, да, с две ръце съм ЗА, но в родилна...
  Naughty

# 32
  • София

Благодаря за линковете, прочетох цялата тема, но ВМИ с тия системи не ми вдъхна доверие.
Ще се опитам да се свържа с майката от естествено.

Infinity, в болницата на Мазнейкова е раждала тази жена и нейният случай е по-скоро изключение.
Вариант е да получиш това, което искаш (но пак зависи от екипа), е при раждане във вода (пиши, ако те интересува).
В Хигия в Пазарджик има акушерка, която поддържа активното раждане.
Ако Джуличка ти даде координатите на нейната акушерка Wink, също изглежда може да постигнеш желанието си Simple Smile (но там ще трябва да се справиш с болничната политика на разделяне на бебето).

# 33
Ох, моля ви престанете с това присъствие на мъжете! Много досадно...
Наистина не ме интересува какво мислите за присъствието на бащата, нямам и желание да чета повече за това.
Просто искам да родя както съм описала и това е.
Кой какво мисли по въпроса не ме вълнува.
Съжалявам, ако съм малко груба, но прекалихте с офф-топика.
А мен ме интересува единствено къде и при кого мога да очаквам такова раждане.
Благодаря на всички включили се с информация!
Ако някой има конкретни имена на акушерки или доктори/ки, подкрепящи активното раждане, нека не ги спестява, моля ви!

Ива, интересува ме раждането във вода, но ме интересува и колко ще ми струва също, както и при кой доктор да стане?

# 34
Последно да уточня, че аз лично не съм за присъствието на децата на раждането, просто го казах за да изясня, че в други страни раждането се приема за нещо нормално, естествено и красиво а не както съфорумката сравни с раждане на прасе. Реагирах така защото е абсурдно да правиш генерални заключения за цял един мъжки пол в световен мащаб на скромното си наблюдение в/у собствения си мъж и няколко филмчета. И да мъжа ми сам изяви желание да присъства, изобщо не съм го карала и той се разплака накрая при вида на сина ни и каза, че за нищо на света не би пропуснал това събитие  Peace Хайде всеки да си решава как ще ражда без да се опитва да си налага собственото мнение, което не важи за всички  Hug

# 35
  • София
Инфинити, една от нашите мами ноемврийки от отчетната ни, роди второто си бебче във вода http://www.estestveno.com/node/49 ето разказа й. Не е било предизвикано.
За Григорова съм чела, че и  активно(не водно) е водила....
може да поговориш с нея.

# 36
Прочетох разказа.
Направи ми впечаление това:
Цитат
Такова беше моето прекрасно раждане. Бих го определила като „безболезнено”, но не дотам „активно”.
А фактът, че са се изсипали 7,8 души персонал да я зяпат направо ме срази!  ooooh!
Тези хора на всичкото отгоре са я и заговаряли. Тя самата го отчита като минус. Наистина е.
За пръв път виждам ваната и съм меко казано разочарована. В тази малка вана, като се разбеснея по време на контракциите, така ще ми отеснее, че може и да изляза навън... Представях си поне нещо като малко басейнче.
Не ми хареса и, че са я държали за краката. Защо е това?
А и пускането на окситоцина просто...  ooooh! ... това съвсем се отдалечава от желаното от мен.

Цитат
Аз носех сред медицинските документи и срамежливо като любовно писъмце листче с birth plan. Опитах се да го представя с думите: „Искам предварително да уточним някои неща около раждането”, но д-р Григорова ме прекъсна с думите, че вече знае какво точно раждане е по сърцето на т.н. „естествени” майки. Затова реших да и се доверя и да се посветя изцяло на раждането, защото бях отишла в болницата да раждам, т.е. да пея и творя, а не да воювам.

Явно докторите много се дразнят от такива birth планове, но се оказва, че ако не се съгласуват нещата, резултатите никога не са задоволителни.

Съжалявам, ако звуча твърде претенциозно на някого, но наистина искам да знам има ли поне един д-р в цялата страна, който може от-до да проведе такова раждане.   bouquet

# 37
  • София
Не, напротив....но предполагам, че 2 години(май толкова минаха) по-късно, са се нагледали хората на раждания във вана Simple Smile
Ваната не е малка...както тя писа....може и двуметрова мама да си ражда спокойно....но си е вана...не басейн ест Wink

Колкото до окситоцина и че са я държали за краката....предполагам, че заради проблемите с коремните й мускули се е наложило.....можела е и да откаже системата....но истината е, че понякога намеса е наложителна....

Много подкрепям идеята за активно раждане, надявам се като забременея един ден втори път, това да е по-разпространена практика и да е осъществимо навсякъде, но не го приемам , че трябва да е на всяка цена, задължително....понякога все пак намеса е нужна, когато не всичко върви гладко....все пак на карта са живота на майката и бебето, не рядко по време на раждане....

# 38
  • Пловдив
Не звучиш петенциозно, но да търсиш лекар чак сега?Все пак той трябва да е на разположение денонощно, защото не се знае нито кога ще започне раждането, нито колко ще продължи.Ами ако в този момент има операция, друго раждане и т.н.Активното раждане все още не е масова практика и да попаднеш случайно на екип, който ще се съгласи, няма гаранция, че същия екип ще довърши раждането.А и нашите болници май нямат готовност да раждаш в удобна за теб поза.Все пак гинекологичният стол е за удобство на лекаря, а не на теб.Няма лошо, че искаш да опиташ, но прагматичните мозъци на повечето лекари, трудно смилат подобни искания.Родата на мъжа ми са лекари, та знам за какво говоря ooooh!Дано намериш това, което искаш.На мен един лекар ми следеше бременността от първия до последния ден и сме обсъждали варианти за раждане, защото не исках да е точно на 31.12 или 01.01. и човекът си каза,това може, това не.Не съм държала на активно раждане, но всеки има право да прецени сам за себе си.

# 39
  • София
Чак сега???
че то има 2,5 месеца до раждането Simple Smile
съвсем навреме си е Simple Smile

# 40
  • София
Майката е упоменала опцията "присъствие на бащата", но изрично е споменала да не се спестят някои разсъждения.
Мисля, че това "спестяване" би трябвало да важи за всички коментари.

Аз раждах в ТК. Спомних си, че коментираха водното раждане там.
http://www.1agb.com/news.php?id=15

# 41
  • Пловдив
Ами да, може да потърси.Ако има безпроблемна бременност и си пази всички отметки на предишните лекари, следили бременността.Аз май подходих индивидуално, защото при мен беше малко по различно.Дано получи достатъчно информация тук и да започва срещи с лекарите, поне последния месец да я следи лекаря, които евентуално избере.

# 42
  • София
Infinity, аз също раждах във ваната - никак не е малка и никакви интеввенции нямаше (но го бях говорила специално с Григорова, която иначе склонна към такива, особено, ако изрично не си кажеш). Нямаше и персонал, извън пряко участващия (но беше събота).
Една приятелка роди преди седмица във ваната на Т.К. при д-р Панова - напълно естествено и без намеси, бяха изчакали и естествевните напъни, напъвала е на колена.

# 43
И наш тати присъства на раждането - тук така е прието, но и той много искаше и в началото се сърдеше, задето аз се "опъвах". Като наближи момента обаче, въобще не съм се замисляла, това като че ли бе най-естественото нещо - той да ражда с мен. Бяхме в самостоятелна стая, то е ясно.
Родихме и после той помоли да остане вечерта при нас. Опънаха му едно легло и си бяхме тримата заедно цяла вечер.
И ние така.Мъжът ми бе по-развълнуван и от мен и бе толкова щастлив.Аз съм за присъствието на бащата,стига да има желание.Колкото по съществото на темата не мога да дам становище къде и при кого може да се роди активно,но се радвам,че все повече жени успяват да родят така.

# 44
На мене ми предстои това събитие, но в Плевен във Втора клинична база отделението е от типа " Приятел на бебето".  След няколко месеца, ще мога да споделя лично мнение, но сега ще се радвам, ако някой може да сподели впечатления от там.

Общи условия

Активация на акаунт