Къде в България може да се ражда активно?

• 3 160
  • 46
  •   1
Отговори
# 15
Съгласна съм, че може и да зависи от майката, но зависи на какъв екип попадне, ако не си е ангажирала доктор и както знаем не всички са особено мили. Само това за 80% травма при мъжете от къде го извади незнам ако може източник. Моя мъж присъства на раждането като ми държа ръката през цялото време и изобщо не е травмиран и дай боже като имам второ пак иска да присъства. В Сащ е нещо нормално бащата да присъства на раждането, че даже и децата, те тогава почти всички трябва да са травмирани по твоята статистика. Поне от всичките ми познати тук никой не е травмиран, само да споделя че детето си съм го раждала в Русе. Късмет на всички бременни, важно е да родят здрави бебчета пък другото ... Hug
Нито един мъж няма да го сподели!Цял филм даваха за това по Дискавъри!  Peace..Мъже,които споделяха на психоаналитик преживяванията си от раждането на децата им.И трябва да ти кажа,за това,че ако твоят мъж и на Ганка и Петканка са присъствали на раждането на децата ви и не са се травмирали/както вие само си мислите,защото те никога няма да ви го кажат,дори и да ги питате/,това не означава,че всички мъже в България присъстват на раждането на децата си!  Peace...Човешката психика е нещо мнооого интересно.Това,че някои мъже се правят на герои,като присъстват на раждането на децата си,не означава,че вътрешно нещо не ги е смутило...И ти как мислиш-тази картина-тази гледка се запечатва в съзнанието им завинаги-както ти помниш винаги своето раждане...Ти обаче го помниш по един начин,а те по съвсем друг,защото са били само наблюдатели!...Айде да не навлизаме в подробности,защото съм изчела много материал за бащите,които присъстват на раждането и много от тях анонимно си признават,че вътрешно съжаляват изобщо ,че са го направили...Да не спорим вече предлагам-момичето е предупредило в увода!  Peace
Раждането е свято!Това пък с присъствието на децата...си е меко казано...брутално,от страна на родителите....
/Те и за това са психясали по на 15-16 години ,я...това са трайни следи...и за детската психика...направо незнам...  Peace...Аз едно прасе видях на село при баба да ражда и една година кошмари сънувах...пък кво остава жена да видя...Та добре,че не съм присъствала на раждането на брат ми,че сигурно никога нямаше да искам да раждам-гаранция!

Последна редакция: ср, 24 юни 2009, 01:57 от dodyniki

# 16
Ти голям психолог се извъди  Joy  Направо си смешна с изказванията си!  ooooh! Пък ние българите никак не сме психясали направо блестим от психическо здраве  Mr. Green  И това за психясалите 15, 16 год пак ли по дискавъри го гледа  Rolling Eyes Като си гледала толкова филми не разбра ли, че обикновено има едно чаршафче върху майката и там откъдето излиза бебето работа имат само докторите, както и да е оставям те да си вярваш  Peace Върви погледай още малко филми по дискавъри току виж и други истини за живота си открила  Joy

# 17
Ей, dodyninki, до тук добре, но тоя последния пост zа бащите  Joy , честно чудя се, да се смея ли, да плача ли... Защо сме такива хората, раzвиваме едни теории, едно чудо... хубаво, имай си мнение zа твоя си мъж и каква травма ще е това zа него в частност. Но да обобщаваш по тоя начин, смешно е просто, ама смешно...
И историята zа прасето също е много приятна, велико сравнение си намерила, спор няма.
Аz самата съм видяла лицето на моя мъж, когато се роди дъщеря ми( той настояваше да е там преz цялото време, а не аz) та моля те, недей да ме убеждаваш (не само мен, щото аz добре zнам какво е, но и да zаблужадаваш с глупости хората)в нещо, дето няма как да zнаеш  Praynig
Иzлишно беше това..

# 18
Айде да не съм смешна,а?И не говоря за абсолютно всички бащи,казах вече-има и изключения...
Иии да се придържаме към темата,ако обичате!
http://fema-bg.com/index.php?m=1580&lang=1
И ми прави впечатление,че само тук майките захранват децата си след 6 месечна възраст,само тук всички бащи едва ли не са присъствали на раждането,само тук в тоя форум майките не се карат на децата си,само тук всички деца прохождат рано....а в реалността,измежду 50-60 майки ,които познавам,никоя от тях не се побира в тези критерии...Айде вземете малко се поспрете,а?И повечето бащи,които са присъствали на раждането на децата си ,споделят,че са го направили заради съпругата си и за да я подкрепят и нито един от тях не е очарован от случващото се,от гледката при вида на мъчещата се родилка...така,че ....това си е травма според мен...
А и ще пусна линк към едни клипчета,които никак,ама никак не показват,че има чаршафчета докато децата гледат...Едното дори си затвори очите по едно време...
http://www.unassistedchildbirth.com/birthvideos.html
И един цитат от същият форум на баща,от страница 3   
Цитат
Ако жена ми ми беше намекнала, че иска да бъда до нея, аз щях да съм там. Може припаднал, но там! След това никога нямаше да спомена, че е било ужасно или нещо подобно. Щях да разказвам на маса, да се смея на висок глас и да се правя, че си е нещо нормално и дори, че се гордея
Ей това всъщност исках да кажа,каквото е казал този мъж!И това важи за повечето присъстващи!  Peace
Айде и мнения на татковците дали да присъстват на раждането: http://www.bghelp.net/forums/showthread.php?s=d1e68d9c7eddc82831 … a519d&t=10476
Не бих накарала детето си да гледа това...Не го и препоръчвам  на майки ,които не са раждали,за да не се стресират...Защото на всеки психиката е различна!  Peace

Последна редакция: ср, 24 юни 2009, 10:15 от dodyniki

# 19
И двете ми ражданя бяха такива. Първото в "Шейново",второто в бившата "Тина Киркова"- при случаен екип от лекари !
Сиси, може ли да споделиш при кой екип беше в Тина Киркова Hug

# 20
............ Направо си смешна с изказванията си! .............   Като си гледала толкова филми не разбра ли, че обикновено има едно чаршафче върху майката и там откъдето излиза бебето работа имат само докторите, както и да е оставям те да си вярваш  Peace 

Пак грозни изказвания, пак злоба, пак подигравки!
Аз не мога да разбера, ама явно някои се мислят за гурута в някои области!
И от къде цялото това пренебрежение вадите, уважаеми?
От къде тази жалка надменност?
Тя щяла да ни остави да си вярваме.  Joy
Боже, Боже....
Точно пък теб,  cvetyab, ще те пратя да погледаш филмчета!
И докато ги разгледаш, можеш за разнообразие да попиташ една мама, тук, във Форума, която си е раждала вкъщи, дали детето й (по- голямото) е видяло от къде точно излиза бебето и какво е казало в тоя момент.
А докато разбереш коя е тази мама, гледай филмчетата, и после се върни тук и ни кажи всички тези дечица виждат ли (някои даже режат пъпната връв заедно с бащите си) от къде излиза бебето, и другия път като решиш да кажеш на някой, че е смешен, първо вземи огледалото, погледни се и си помисли:"Абе, дали пък не съм аз, а?".

# 21
Ами и аz това все се чудя  Rolling Eyes и не мога, и не мога да си отговоря  Whistling
Продължава да ми смешно това палене на dodyniki zа присъствието на бащите. Предубедена си, а теzи иzвадки и линкове са умишлено подбрани, раzбира се да подкрепят твоето крайно мнение... Ето и аz иzвадих неща, въпреки че много мраzя принципно. Щото сега ще кажете, че си говоря от свое име, че информацията zа комшийките Пенка и Драганка не била "представителна иzвадка" и т.н....
http://www.az-jenata.com/index.php?page=article&aid=2079
ето и тук има едно, двемнения на бащи, но не негативни и крайни
http://spisania.rozali.com/ot-moeto-dete/p6039.html
Даже иzвадих един цитат от същата статия ( в случай, че не я прочетете умишлено  Wink  ), който според мен побира най_главното, причина zа доста наzадничавото мислене у нас още по тоя въпрос..
"Най-голямата причина това да не се е превърнало в масова практика, както е по съседните страни, е мъжката нерешителност. Разбираемо е след като векове наред мъжете са държани настрана и то от самите жени – родилки, акушерки, роднини. Сега бащите, съзнавайки колко е важна подкрепата им, все по-малко се разколебават. Истината е, че у нас все повече бащи обличат белите престилки и влизат в родилните зали и тази тенденция ще се увеличава."

Тъй че информация всякаква, стига да искаш.
Тоест, това имам предвид, който иска и се чувства достатъчно силен, това е най_хубавото нещо, което може да се случи. Който не, негова работа. Аz не агитирма чуждите бащи да присъстват, все ми е едно zа тях.
Но не правете и вие обратното, моля.
.............................................................................
Единствено съм съгласна с мнението против присъствието на деца. Това ми идва в повече, просто те са малки, не им е ясно, не са решили сами, а някой го прави вместо тях и нито ще раzберат, нито ще се обогатят от присъствито си там. Даже напротив. Според мен.
Прекалено иzместихме темата обаче и се иzвинявам.

Последна редакция: ср, 24 юни 2009, 12:45 от Сова

# 22
Много ме заинтригува въпросът с активното раждане. И мненията, че вече едва ли не навсякъде те оставят да раждаш както решиш.
При първото ми раждане преди пет години нещата не бяха съвсем така.
Вярно, че аз пренасях 10 дни и раждането ми беше абсолютно предизвикано и само намесата на доктора, който бях ангажирала ме спаси от секцио.
Но факт е, че всичките процедури, които ми бяха направени, бяха абсолютно неимформирани, просто ме викаха, казваха легни тука сега ще слагаме не знам какви системи, утре в 7 клизма и в 8 се яви в еди кой си кабинет. Дори шефката на родилното си позволи да ми се накара, че тя не можела да ме чака аз да си говоря по телефона, за да ме прегледа и да ми сложи хапчето за предизвикване на раждането и трябвало да проявявам повече уважение към лекарите. И буквално ми размахваше пръст под носа Shocked А истината е, че една сестра връхлетя внезапно в стаята, каза да тръгвам веднага и точно тогава ми звънна мъжът ми. И аз пътьом говорих с него и като влязох в кабинета затворих и изобщо не съм се бавила.   Crossing Arms

Единствено поведението на моят лекар спомагаше за това, раждането да протече максимално естествено, само той имаше куража до последно да изчака и да не ме прати на секцио. Ако зависеше от другите лекари, все ме бяха накълцали.

# 23
  • София
Пак упуснахте нишката Simple Smile Има теми за присъствие на бащата, даже едната е доста обширна.
Споровете може да се изместят натам.

Аз мога да кажа, че и двете ми раждания могат да се броят като активни. 1вото в Правителствена, 2рото в екс Тина Киркова. Нормални раждания, без упойки и системи.
При 1вото целият екип (наличен, + шефа на отделението) бяха в родилна зала. Дияна, макар и родена февруари, се оказа 1вото бебе за годината на отделението. В процеса на раждането се наложи шефа на отделението леко да ми натисне корема. Шиха ме (4 вътрешни шева).
2рото протече като 1вото. Без упойка и система. Екипът беше случаен, раждах при деж. екип. Попаднах на страхотна акушерка. Благодарение на нея нямам никакви шевове. Вярно, че Алекс се роди недоносен (2400г). По-късно в стаята беше настанена майка също с недоносено бебе, кг по-малко от моето, имаше 12 шева епизиотомия.

# 24
Моето раждане беше активно от всякъде. Страшно съм доволна, че стана както исках. Като цяло екипа ме остави да си действам както си знам, само накрая се наложи ЕПЗ, заради къса пъпна връв и голяма кратунка Mr. Green, но и за това изчакаха и ме оставиха да пробвам без... Раждах в Окръжна, София, без избор на екип. Бих родила отново там.

# 25
Ами и аz това все се чудя  Rolling Eyes и не мога, и не мога да си отговоря  Whistling
Продължава да ми смешно това палене на dodyniki zа присъствието на бащите. Предубедена си, а теzи иzвадки и линкове са умишлено подбрани, раzбира се да подкрепят твоето крайно мнение... Ето и аz иzвадих неща, въпреки че много мраzя принципно. Щото сега ще кажете, че си говоря от свое име, че информацията zа комшийките Пенка и Драганка не била "представителна иzвадка" и т.н....
http://www.az-jenata.com/index.php?page=article&aid=2079
ето и тук има едно, двемнения на бащи, но не негативни и крайни
http://spisania.rozali.com/ot-moeto-dete/p6039.html
Даже иzвадих един цитат от същата статия ( в случай, че не я прочетете умишлено  Wink  ), който според мен побира най_главното, причина zа доста наzадничавото мислене у нас още по тоя въпрос..
"Най-голямата причина това да не се е превърнало в масова практика, както е по съседните страни, е мъжката нерешителност. Разбираемо е след като векове наред мъжете са държани настрана и то от самите жени – родилки, акушерки, роднини. Сега бащите, съзнавайки колко е важна подкрепата им, все по-малко се разколебават. Истината е, че у нас все повече бащи обличат белите престилки и влизат в родилните зали и тази тенденция ще се увеличава."

Тъй че информация всякаква, стига да искаш.
Тоест, това имам предвид, който иска и се чувства достатъчно силен, това е най_хубавото нещо, което може да се случи. Който не, негова работа. Аz не агитирма чуждите бащи да присъстват, все ми е едно zа тях.
Но не правете и вие обратното, моля.
.............................................................................
Единствено съм съгласна с мнението против присъствието на деца. Това ми идва в повече, просто те са малки, не им е ясно, не са решили сами, а някой го прави вместо тях и нито ще раzберат, нито ще се обогатят от присъствито си там. Даже напротив. Според мен.
Прекалено иzместихме темата обаче и се иzвинявам.
Не четете избирателно-казах просто,че не е при всички мъже и има изключения!  Peace
И не съм предубедена,а просто казвам,че повечето мъже са горди от това,че са присъствали на раждането,но и също така,не са били очаровани от случващото се!  Peace...Просто им е било "великото" да споделят този момент с любимата...не толкова,че са гледали "красивата гледка".... Wink...,която всъщност да си признаем честно-никак,ама никак не е красива....и повечето присъстващи татковци на раждането го признават...Поривите им са били съвсем различни!Повечето са отишли там,за да угодят на любимата си или да се "докажат"/покажат/ ,като герои и вярвайте,колкото и да казват,че не е така-гледката им е била ужасна!  Peace...Специално за това ,как мвлияе родилният процес на мъжката психика съм изчела доста,защото се двуомих дали да не раждам в присъствието на таткото...И след четене на сума материал по тая тема...просто предпочетох да не му обременявам психиката с това,което е отредено да върши жената,както той не ме е вкарал в казармата да видя какво е!  Wink....А това за "Заедно сме го правили,заедно трябва да бъдем и на раждането..." направо си е :"Ела сега с мен да раждаш,че да видиш на какви мъки сме подложени ние жените..."....И да присъства и да не присъства-ти раждаш-не той! Нито болката може да ти отнеме,нито той да роди вместо теб,само може да види неща,които завинаги остават в психиката и се запечатват там.....а те не са много приятни за гледане!...
Нямам нищо против това бащите да присъстват,но това трябва да е по тяхно собствено желание.Аз ако бях помолила мъжа ми да дойде на раждането и да ме гледа-да,щеше да го направи,заради мене,не заради друго.Но гарантирам-нямаше да му е приятно!И никога нямаше да ми каже това,както и повечето мъже,които са били там!Те просто казват,че е нещо велико,и незабравимо,но някъде дълбоко в психиката им се запечатва точно онази картина,която са видели в залата! /това не си го измислям в момента,а съм го прочела!/Ако мъжът сам изяви желание да присъства,без майката да е споменала изобщо за това...е много по-добра идея!  Peace

Последна редакция: ср, 24 юни 2009, 13:27 от dodyniki

# 26
  • Пловдив
Ами в последният момент е малко трудно да намериш екип.Щом искаш подобно раждане, добре би било още от самото начало да намериш лекар, който да ти следи бременността и съответно да познава много добре състоянието ти , за да позволи ти да ръководиш раждането, а не той.Все пак ако раждаш сама в къщи отговорността е само твоя, но когато раждаш сама в болница е малко по различно.Иначе не мисля, че ще е проблем да те оставят без системи и др. подобни, но рискуваш да попаднеш на смяна на екипите, ако раждането се проточи.Бащата навсякъде вече присъства при желание.Моят мъж каза, че заради мен би го направил, но ако трябва да избира сам, предпочита да не присъства.Майка ми и до ден днешен придружава баща ми,когато му взимат кръв за изследване.Явно мъжете в нашето семейство не са толкова безстрашни.Пък и тази рабата с чаршафчето.Представям си докторът забулен под него Laughing

# 27
Добре де, а за да присъства таткото, не трябва ли да се ражда в самостоятелна родилна зала?
Нещо хич не го виждам, как таткото наблюдава, освен раждането на жена си и това на още поне три жени, дето се напъват на съседните легла.

# 28
Мисля,че става в отделна зала...иначе ще е кофти според мен... newsm78

# 29
Добре де, а за да присъства таткото, не трябва ли да се ражда в самостоятелна родилна зала?
Нещо хич не го виждам, как таткото наблюдава, освен раждането на жена си и това на още поне три жени, дето се напъват на съседните легла.

Разбира се.  Peace
Точно за това си плащаш за ВИП зала, където да присъства и таткото.
Не знам ти дали го виждаш, ама аз не го виждам да ме гледа, докато раждам, щото на теб така ти е скимнало, примерно.
Без лоши чувства, само си представям обстановката, и ти казвам каква е реалността.
 Peace

Общи условия

Активация на акаунт