Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 9

• 73 225
  • 605
  •   1
Отговори
# 435
Рени,

Според мене, от "социално поведение"- това, което влагаме като говорим за децата си, когато вече имат напредък до "социално поведение" на дете в норма, има разлика.
Като казваш за Алекс, че винаги е имал социално поведение, същото ли влагаш като социалното поведение на детето ти в норма. Сравни го със "социалното поведение" на негов връстник и ще видиш разлика, макар че наистина е много социален малкия палавник, сложиш ли го до негов връстник, го виждаш социален, но на възрастта на по- малко дете, и това е характерно за децата от аутистичния спектър, защото Алекс не е с тежък аутизъм да е аут, асоциален, а просто е от спектъра и социалността му в момента напримес се равнява на тази , на дете в норма, по- малко от него с еди колко си. И крайната цел на борбата ни е постепенно да догонят връстниците си и в това отношение- социалното или поне да изглеждат малко по- странни от връстниците си. В момента и ние догонихме степен на социалност, но и тестовете, и специалистите, оценяват Марти на дете в норма на 6 години, т. е. с 3 по- малко, отколкото е. Ако продължаваме все така, надявам се да догоним в степен, някъде около 75% връстниците си в социално отношение, след около 2,5- 3 години, не мисля, че е възможно напълно, но това ми се струва реално и достатъчно, при положение, че във всички други сфери ги догони.
И като говорим за социално отношение, важно е да имаме пред вид и следното- като разговаряме с детето си, в нормален ежедневен разговор, с колко годишно дете имаме чувство, че разговаряме- можем да направим същото и с негов връстник и така лесно ще си направим теста. Аз като разговарям с връстник на Марти, имам чувството, че разговарям с мой връстник, само дето понятията му са по- детски, а като говоря с Марти, макар и да го виждам израстнал за месеци, имам чувството, че разговарям с малко дете- съвсем детски са му интересите, обаче пък голямото щастие е, че "детските интереси" , му се изградиха с течение на терапиите- като няколко годишно дете, инетесите му бяха като на някой Айнщайн- защо падаме, какво ни привлича на земята и прословутите интереси за слънцето и въртенето, звездите, планетите, пречупването на светлината, с отворени очи ме гледаше на 3, акто му показвах моретата и океаните, и столиците, и ги знаеше до една- аз го показвах на приятели с гордост демоснтрирах уменията му, без да си давам сметка, че това е просто една силна механична памет, в следствие на проблем, за което ме е срам сега.

Анжела,

Най важните неща за аутистичното дете в клас, са да бъде подготвен, настроен за работа с детето учителя  и да намира възможност да му обръща “специално” внимание:
Да стои на първия чин с дете, което е склонно да го “покровителства” и помага, да му показва да си вади нещата от чантата;
Да му осигури предвидима и безопасна околна среда- без размествания около него, без излишен шум, без подвиквания на него или на другите;
Да сведе до минимум разместванията.
Да го гледа често в очите и често да споменава името му, за да “го връща” в клас, за да не прави лошо впечатление, да споменава и на други деца имената, но винаги неговото и често;
Да прави план в началото на всеки час- да казва какво ще се прави и винаги да е обърнат към нашето дете- докато разказва какво предстои да правят през часа- да го пише и чертае на лист на чина на аутистичното дете с цветни моливи така:
1......
2....
3....., така че детето да знае какво ще се случи през часа;
ДА ПРЕДПАЗВА ДЕТЕТО ОТ ПОСТАВЯНЕТО ИМ В РОЛЯТА НА МИШЕНА ИЛИ ОБЕКТ НА ЗАКАЧКИ, КАТО ВИНАГИ ИЗТЪКВА ПРЕД ДЕЦАТА НЕГОВИТЕ ПОЛОЖИТЕЛНИ КАЧЕСТВА, КАКВИТО СЪС СИГУРНОСТ ИМА ДЕТЕТО;.
Да изтъква силните страни в академичните умения на детето , като създава подходящи за обучение ситуации, при които неговите умения да чете добре, богатият му речник, силна памет и др. ще се разглеждат от околните като предимство и токо детето да бъде прието от тях.
Когато детето стане напрегнато в час и започне да говори врели некипели, да се доближи до него, да го гледа в очите и тичичко да му каже, че на тази интересна тема ще си говорят, когато свърши часа и то само двамата и ще рисуват по нея;
Да поощрява смесването му с другите деца. Да окуражава активната му социализация и ограничава времето, което то прекарва в изолирани занимания със собствените интереси.
В междучасията да “смесва” детето с децата и да бъде “проводник” между него и останалите деца- да прави разговори.

Тези деца трябва постоянно да бъдат хвалени- за всяко нещо, което детето направи, да казва “Страхотно, колко добре е направил това Тошко, Браво!”, а когато детето не започва да работи, да му каже “Ти вчера се справи блестящо, сега ще го направиш още по- добре, сигурна съм”
Учителят да обяснява твърдо, че той е учителя и поставя правилата и те трябва да се спазват- А правилата са:
- Всички сядат на чина и ти сядаш,всички вадят учебника , и ти..;
За да може детето да работи продуктивно в клас, трябва да се положат усилия, за да се организира работата в клас. Заданията трябва да се разбиват на малки порции и да се изисква честа обратна връзка- т.е.- когато се постави задача на класа, напр. да решат задачата, отива до нашето дете и казва- “Сега напиши тук и тук числата, между тях нашпиши знака за събиране, сега трябва да ...- едно по едно да му се дават заданията, защото за него не значи нищо “Решете задачата”, ако и това да е задача, която детето би решило за секунда;
За случаите, когато детето се разсейва, да си измисли негласен сигнал (например, нежно докосване по рамото), за да връща детето в час.
Когато детето се разсее силно и видимо е стресирано, да се помолят той и още 2 деца, да излязат на двора, за да проверят нещо и после да се върнат успокоени;.
Да предотвратява избухванията, когато вижда, че наближават , като казва на детето:
Вдишай дълбоко три пъти.
Преброй бавно пръстите на дясната си ръка, сега на лявата;

Последна редакция: вт, 28 юли 2009, 23:39 от Kezaja

# 436
Деси,много странно ми се видя това неизискване на очен контакт при подаване на команда.При него освен получаване на вербална инструкция има и момента с фокусирането в/у думите на учителката +задължителното предаване на емоцинални подсказки(жестове,мимика),които подпомагат детето в изпълнението на заданието.Поне при моите дечица така работи.А тук "тайм аута" си е чиста дисциплинарна стратегия+лишаване от привилегия с предварително броене до 3.Явно,че има различия в стратегиите.Ако ги оставя да правят някакво занимание без да се поглеждаме в определен момент все едно ме няма.Няма общуване-има едни деца заети с предмети.А и знаете,че е трудно при някои дечица точно да разграничиш самостимулациите.Но при мен има много агресия и хиперактивност.И почти никакъв очен контакт.
И определено считам ,че учителките е хубаво да се насочват и поощряват да четат по спецификата на състоянията.Например класният учител трябва да може да различи едно поведенческо състояние от образователноа трудност.За да знае каква стратегия или помощ от ресурсен учител да получи.Или да варира.
Марианко,ако не сте се оправили с автите-съветвам да използвате момента да се пробвате на БГБК диетата,за да не храните кандидата(албикан),може и пробиотици.Аз така се спасих преди 10 години-отрових се от нистатинови препарати,докато един китайски доктор не ми каза да спря да храня кандидата с брашна,бяла захар и мляко.Издържах близо 3 месеца.Целувки от мен Hug Hug

Последна редакция: вт, 28 юли 2009, 19:28 от veselcheto

# 437
                  bouquet  bouquet  bouquet-за Деси, Таня MG и Кезая. Боже, животът е хубав Hug

# 438
Рени, Пепи,

Кулажа е страхотен!
Страшни сте Hug

В Южна Флорида рекламират силно рязкото подобряване на аутистичните симтоми- комуникацията, очния контакт, говора с барокамера:
http://www.youtube.com/watch?v=geBUrrLa3XI&feature=related

И по новините съобщават почти като лечение на бъдещето за аутизма, има логика, ако се направи свръхусъвършенстване на метода, да нахлуе точното количество кислород за конкретното дете, можело да промени живота на семействата на деца с аутизъм, при упорито лечение- 5 дена в седмицата да влиза детето в барокамерата, но подобрявало и сега значително всички аутистични симтоми:
http://www.youtube.com/watch?v=cc8yFhFVehE

И делфинотерапията:
http://www.youtube.com/watch?v=xuYCe0GUKmY&feature=related

Последна редакция: вт, 28 юли 2009, 20:47 от Kezaja

# 439
Веселче, нашия тайм аут не е наказание -  моето дете е с тежък СИД - и много чувствително - понягога като пея само децата или играят навън той се овърлоудва толкова много че ходи и се крие в банята на учителите...с ръце на ушите и се клати клекнал.... сега го научиха че когато енджина му отиде на хай - му трябва тайм аут за да отиде пак в "джаст райт" (има и ту лоу степен на енджина му където пък го стимулират). Разпознаването на собсвеното му моторче му помага да се включва и изключва сам - като запеят децта - той блокира и отива сам на специалното си място (тихо кътче където остава сам за известно време и после се връща при децата)
Понякога има нужда учителката да го заведе, друг път той сам си подава сигнала че има нужда от това.

за гледането в очите - той гледа когато обстановката не го тревожи. Когато е притеснен очнияконтакт липсва.
Примерно сутрин децата ги изправят пред класа да си кажат новините и да гледат класа. Той това не го умее по този начин, но споделя новините си, ако учителката го обърн към нея, пак пред класа, но с гриб към децата, и погледа му е "скрит" някъде ....те. това му дава някаква увереност.
На терапия държат да гледа в очите, но в училище правилата са малко по-различни за да го "впишат" в изискванията на масово училище....

# 440
  • sofia
Влади,

съгласих се с теб   bouquet. Изчерпателна и точна както винаги Peace. Тестове и терапевти оценяват социалното поведение на Алекс на дете в норма на 4г, а той е на 5 и половина.
Аз се радвам, че той е достигнал ниво на социализация що годе приемливо за възрастта, щом ходи и се запознава с дечица в парка, кара ги да играят заедно и вече не се сърди като не стане на неговата. Големия проблем с нервите и лиготията при него си остава, но поне се научих да улавям границата що годе. От известно време е на фаза въпроси, пита за абсолютно всичко, защо, къде, как, колко и то до най малка подробност  newsm78. От обяснения вече ме заболя гърлото, но поне е добре че никога не пита за едно и също нещо повече от два пъти.
Прави съвсем точни асоциации върху приетата информацияи аз чак бях започнала малко да се притеснявам да не му дойде в повече. Той също си прави "тайм аут", но само в детската градина когато се попретовари от емоции. Даже обявява че сяда на пейката да си почине и след около 5-10 мин е чисто нов  Simple Smile. Когато е в къщи обаче почват нервните изпълнения, ако не си е доспал или иска нещо непременно сега, ако може на секундата  Confused

# 441
Рени,

На нервните изпълнения горе- долу хванах цаката- като започнат вкъщи и казвам ..например "Това може да се прави, и аз мога да викам така, но само, когато сме на Витоша." и той веднага пита "Кога ще отидем на Витоша."- казвам "Когато една седмица не крещиш изобщо, ходиш изправен, стъпваш на цели крачета и не пляскаш изобщо, и не чукаш." Той веднага се изпъва като струна и започва да крачи важно и казва "Ето, вече не крещя, ходя изправен, стъпвам на пети и не чукам, и не пляскам, виж какъв съм юнак, тръгваме ли на Витоша?"- казвам- трябва да се държиш така цяла седмица и тогава.
И по този начин, хем прекъсвам истерията още в зародиш, хем той тренира мисълта си КАК ТОЧНО ТРЯБВА ДА СЕ ДЪРЖИ И КОИ СА ПРИОРИТЕТИТЕ В МОМЕНТА.
Ти може да правиш подобно нещо, като стимула са нещата, върху които вие работите в момента и са ви най- важни.

Деси,
Мога ли да разчитам, че с бръшинга и пресинга, и въобще цялата сензорна стимулация- скачане на батут, както ни посъветва терапевта- да си купим батут за вкъщи, люлеене на платнена люлка по корем- до сега го правехме в чаршаф и го държим от двете страни с майка ми, но той е вече тежък почти колкото мене Simple Smile, масажор да си купим за вибрации по частите, които се  бръшват?
Какъв е ефекта при вас? След колко време? Какво мога да очаквам и мога ли да разчитам, че така ще изчезнат един ден завинаги самостимулациите, които между другото към момента съществуват 95% само вкъщи от време на време и не повече от 5% ( дори са много) - навън?

Последна редакция: ср, 29 юли 2009, 00:47 от Kezaja

# 442
Намерих добър начин за обучение на нашите деца в училище: чрез Listening Program. Със слушалки на ушите в клас, които от една страна изолират шума, а знаем, че нашите деца се разсейват от всеки звук- в стаята или коридора и е в състояние да ги разконцентрира и "изведе от релси", със слушалките, учителката може да пуска предварително записан урока, когато го четат в клас. Особено ако преди тръгване на училище, на детето се проведе поне едно ниво терапия със звукостимулация, то ще е свикнало със слушалки на ушите и няма да го смущават, но супер важно е, че изолират околния шум и външните причинители за разсейване, намаляват:

http://www.youtube.com/watch?v=E8_pS25OtDg&feature=related

Друго, за което се сещам, на нашите деца, през първите години от обучението им в училище, да им е разрешено да пишат вместо на тетрадка, на дъска и да трията написаното- така по- малко се стресират, като излизат извън очертанията на редовете и също се намаляват причините за неврни изблици.

И децата в класа, трябва да са седнали на чинове, подередени във формата на буквата "П", защото така, както са подредени един зада друг в нашите училища, създават допълнително условие да напрягат аутистичните деца, защото непрекъснато трябва да се обръщата назад, за да видят какво става, поради специфичната им нужда да обхванат всичко, а тези, които са пред тях, с гръб, ги стресират още веднъж, защото не виждат какво става, като не виждат лицата им. Чиновете трябва да са подредени така и класа да изглежда така, и учебния ден задължително да започва с песен, за да се отпуснат, както в това японско училище:
http://www.youtube.com/watch?v=KWSrItQYH6g&feature=PlayList& … m=PL&index=19

http://www.youtube.com/watch?v=uwm1xfvbV5A&feature=PlayList& … ;playnext_from=PL

# 443
  • София
По повод обучението от няколко дни чета тази страница, където има конкретни съвети към учителите, разделени по видоде заболявания и обучителна трудност.

http://bg.qatrain2.eu/browse-resource

Пишеше подобни неща - за буквата П, аудиозаписи, разсейването от звукове и други. Обаче може би трябва помощ и от ресурсните центрове, защото майката не може сама да организира класа, да каже на учителката да изпитва детето на компютър и други.

# 444
  • в моя свят
Здравейте! Първо да ви се похваля,че моя юнак изкачи връх Мусала и издържа 2 дни дълги преходи в планината,спане по хижите и цяла нощ пътуване във влака без никакви тръшкания и оплаквания. Laughing
Относно барокамера аз мисля,че съм споменавала,че изкарахме 1 курс от 10 сеанса.Беше малко след началото на 1-ви клас и детето постоянно ставаше по време на час,закачаше другите деца и изведнъж това спря.В междучасията беше най-буйното дете и класната му се страхуваше да не се нарани с това катерене по оградите и дърветата и вечното бягане,но на чина беше много кротък и не пречеше на класа.Спряха и кризите,когато трябваше да си пише домашните и въобще като поведение видях голяма промяна.

За слушалките в клас преди време в темата за дислексия обсъждахме варианти за FM-системи за комуникация.Има един център в Пловдив,там има малко инфо за подобна система-EduLink.Има предавател с микрофон за учителя плюс приемник за детето.Целта е да се чува само гласа на учителя и децата да не се разсейват от околния шум,съответно помага за концентрацията.ТУК има малко повече инфо за този модел,който прилича на слухов апарат.В някой страни в училищата със специализирани програми се използват високоговорители в класните стаи или малки такива на всеки чин или системи със слушалки.Недостатъка на високоговорителите е,че не изолират околният шум,но щом ги прилагат явно има ефект.Плюса на тази система е,че не е нужно урока да е предварително записан,детето си чува урока от учителката без околният шум от останалите деца или шумове отвън.Повечето фирми за слухови апарати предлагат и FM-системи за комуникация.Ето ТУК фирма Славена предлага няколко модела подходящи както за деца с слухови проблеми така и за деца със специални обучителни трудности.Вижте и Приложение на FM.  Системите не са никак евтини,но проблема е в това дали учителите ще са съгласни да носят предавател и да говорят на него заради едно дете примерно.За началните класове е добре,защото основно им преподава една учителка класната и ако получавате разбирането и е ок.,но за по големите класове,когато всеки предмет е с различен учител е малко по-сложно.....

# 445
  • в моя свят
Ние започваме водна терапия от другата седмица,само 1 път седмично е,но се надявам да има резултат.И отново да се похваля,че Мишо се научи да плува по гръб и под вода на морето съвсем сам и е много щастлив и се хвали на всички. Laughing
Kezaja да те попитам за плуването доколкото разбрах при вас учат децата да плуват,а как беше в началото? Мисълта ми е,че на терапията на която ще ходим ние целта не е да се научат да плуват,а ще бъде основно групови игри във водата с топка,някакви състезания по отбори и други.

# 446
Докато бях  в София  имах възможността да видя  и  пробвам Едулинк.Изолира  шума    и детето  чува  само гласа  на  логопеда. Полезно при деца с дефицит на вниманието  и общо недоразвита реч  ...въобще   и при други разстройства на речта .Но не знам колко е приложимо  да  се използва в  училище.

Последна редакция: ср, 29 юли 2009, 13:32 от Bluevelvet

# 447
Мечта,

Ти си истинска мечта!

Обадих се във фирма Савина, изпратиха ми оферта за FM системата Inspiro, предназначена за интегрирано обучение на деца в масови училища. Общата стойност на системата, включваща предавател  Inspiro, който носи учителката на кръста си, приемател, на ухото на детето, захранващо устройство и батерии, е 1 532 Евро.
В цената е включено и обучението на учителя на детето.
Сега обмислям дали да го коментирам с директорката на училището или само с класната. Опасявам се, ако говоря с директорката, да не забрани детето ми да се обучава с тази система в училище. А класната моце да се страхува да вземе решение без нея.
А ако купя системата и не разрешат детето да се обучава с нея в училище?
Искам във 2 клас, да продължи индивидуалната форма на обучение по български и математика, но по всички останали предмети да влиза в клас.
Индивидуалната форма на обучение по български и математика, хем работи идеално, като за него, хем класната е стимулирана, че получава допълнително възнаграждение за индивидуалното обучение.
Как да постъпя?

# 448
  • в моя свят
Kezaja според мен говори с класната на детето и ако тя е съгласна да работи с FM-системата едва ли ще има проблем с директорката.Така или иначе не виждам какъв е проблема,а и според мен за учителя няма никакво неудобство...просто има нещо закачено зад ухото и като микрофон стига пред устата.....(поне тези модели,които ние пробвахме)Останалите деца чуват гласа и нормално и това устройство не пречи на никого в класа.Може да започнете отначало да го използвате само в индивидуалните часове по български и математика и постепенно като свикне детето и класната с устройството да го ползват и в останалите часовете.
Ние също сме пробвали такава система и в фирма Славина и в Старки.Понеже имаме слухово апаратче(което всъщност не носим) сме обиколили повечето фирми за слухови апарати и след като разбрах за тези системи помолихме да ги пробваме.Малко извън темата,но слуховия апарат се сменя на 3г. и догодина ни изтича срока,а държавата ни отпуска 1200лв. за закупуването на нов аз мисля да ги използвам именно за такава FM-система,защото апарата сме носили много малко и няма никакви проблеми да го ползваме още и не ни е нужен нов.Като разбрах за тези системи преди няколко месеца говорих и с логопеда ни,която е съгласна да го носим и при нея.В кабинета на логопеда няма много страничен шум,а и работата е индивидуална,но казват,че и там повишава вниманието.Все пак и един телефон да звънне детето се разсейва....
Говори първо с учителката и след това купете системата,а ако мислиш,че ще ви бъде полезна и при другите специалисти с които работите например при уроците по английски или арт терапията,логопеда.....Аз лично мисля да я използвам дори и при заниманията ни вкъщи т.е. като пишем домашни примерно.
Другото цената ми се струва малко множко.Попита ли и за други модели?Аз разбрах за цени около 1500 обаче лева,а не евро.Не се хвърляй на най-скъпата(казвам го от опит за слуховите апарати,че не винаги най-скъпото е най-добро).

# 449
  • София
Мечта, наистина много ценни мнения, защото вниманието и слуховата чувствителност остават при децата ни. Вчера видях можге би такава система в банковият клон на Агенцията по вписванията. Служителките имаха слушалки, а на гишетата имаше залепени микрофони.
Кезая и аз мисля да говориш с класната, нали не е забранено, само от нея зависи. Нали е разрешено за дете със слухово увреждане и се изучава от логопедите. Ако може да се намерят и подкрепящи данни, че това подобрява възприятието на детето с дефицип на вниманието.

Общи условия

Активация на акаунт