Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 9

• 73 224
  • 605
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте на всички участници в тази тема,
За първи път пиша тук, тъй като нашите проблеми са малко по-различни, ни имаме и доста сходни с тези на децата от аутистичния спектър. Дъщеря ми е съученичка на Марти и затова следя тази тема, за да ползвам огромния опит и готовност за съдействие от майка му и да се радвам на успехите му, които виждам и реално.
Нашите проблеми са в резултат на мини хромозомна аномалия и се изразяват в обучителни трудности като трудности в концентрацията, вниманието, механичната памет, финната моторика. Със социализацията емалко по-лесно, но и там има проблеми, като страх да остава сама, прекалена доверчивост и др.
Подкрепям всички идеи на Kezaja и съм готова да си поделяме времето, усилията и средствата за въвеждането им в клас.
Тази форма на обучение индивидуално по бълг. и математика и с класа в другите часове е най-подходяща и за нас, но незная дали ще ни разрешат да я приложим, като ползваме друга учителка от училището за бълг. и мат., защото класната не може да преподава индив. на повече от едно дете. За съжаление в първи клас тя  обръщаше изкл. малко внимание на Ива, дори не й казваха, коя тетрадка да извади, въпреки молбите ми. Бих искала в това у-ще да й обърнат реално внимание и да продължим, но ми се струва, че с нетърпение чакат да се преместим, което не ми се иска, но не може и така да продължава.
В предишното училище, където Ива ходи 2 г. в предучилищен клас, учителката беше много ангажирана и реално и помогна като и ресурсната влизаше в час. В първи клас мисля, че класната само я прехвърляше на ресурсната(същата като в предучилищната) без да има реална връзка между тях. Класната нищо не изискваше от Ива и тя много страдаше, че не й дава домашни и стихотворение за края на годината.
Между впрочем Марти беше на нивото на най-добрите ученици на годишното тържество.
Много мисля и незная как да продължим. Моля дайте съвети.

# 451
Здравей iret,

Голямото предимство на Ива е,ч е е много социална, но поради обучителните й трудности, те подкрепям, че по двата фундаментални предмета- български и математика, ще й се отрази най- добре индивидуалната форма на обучение. А иначе тя си е вписана в класа идеално и от децата знам, че е най- добрата по баскетбол.
Ако подадеш заявление за индивидуална форма на обучение, никой не може да ти откаже и ти си майка и искаш най- доброто за детето си, а и сама търсиш решението, както и всички родители тук.
Много хубаво ми стана от оценката ти за представянето на Марти на годишното тържество, ама той все пак бавно мисли и си взема време за мислене, през което време повечето деца го изпреварват и отговарят...той обаче все още няма развито чувство за амбиция и не личи да се притеснява, обаче аз се притеснявам.

Убедена съм, че с ресурса, с който разполагаме и нормативната база- за деца с дефицит на внимание, като мойто е най- добре по най- важните предмети да се обучава индивидуално, а по всички останали да е с децата в класа...как ще стане и дали ще успеем тази година...още не знам.

Използването на FM системата, е също вариант, а майка ми като чу цената, цяла вечер ме убеждава как той вече изолирал външния шум сам и умишлено Simple Smile, което знам , че не е така, но ми се искаше да вярвам и днес дори, на терапията по сензорна интеграция, изпълнявал нарежданията и от време на време казвал "А, децата шумят навън, ама не ми пречат."- Подозирам, че бабата рязко преувеличава, щото наистина много подходяща за нас ми изглежда системата.

В презентацията й пише, че при децата и учениците с нарушения на способността за учене, със синдром на хиперактивност/дефицит на вниманието(ХАДВ) и с някои комуникативни нарушения често преработката, основно на зрителна и слухова, както и на друг вид сетивна информация, е затруднена. Пълната интеграция  на възприетите по слухов и зрителен път стимули  и извличането на смисъла, който те носят, се осъществява забавено или не се осъществява  адекватно, поради което страда разбирането на подадената информация. В условията на общия клас в масовото училище децата с изброените нарушения често изпадат в ситуацията да не разбират това, което учителят преподава. Равнището на фоновия шум(тракане на химикалки, скърцане на пода, шумолене на листа и тетрадки, шушукане и т.н.) е много високо в общата класна стая, дори и при наличие на пълна дисциплина в час. Децата с обучителни трудности или с ХАДВ  се изморяват много по-бързо от съучениците си и поради факта, че лесните за другите деца задачи за тях са непонятни и невъзможни за изпълнение. При настъпилата бърза умора равнищата на фоновия шум и силата на гласа на учителя се изравняват и впоследствие равнището на фоновия шум става дори по-високо. Така за детето с проблем в концентрацията на вниманието става непосилно да чуе, да възприеме и да преработи  подадената информация, дори и в рамките на собствените си понижени възможности за това.
   Принципът на действие на системата се състои в значително усилване на гласа на учителя спрямо равнището на общия и фоновия шум. Детето, което използва системата, получава по слухов път информацията, подавана от говорещия в „чист вид”, без деформациите и от действието  на околните дразнители. Чувайки това, което се говори, директно  в „главата си”, детето успява да възприеме значително по-голям процент от информацията, и респективно – да преработи и съхрани много повече. Това от своя страна директно повлиява вниманието - то се подобрява във всичките си параметри(устойчивост, концентрация, превключваемост и обем), паметовите възможности – по-голямото количество преработена и съхранена информация обуславя по-доброто и качествено възпроизвеждане и поведението – драстично намаляват проявата на повишена двигателна активност като пряк резултат от подобрената концентрация и повишения интерес към работата в час. Мотивацията за учене също значително се повишава, което води до повишаване и на успеха – едно от най-значимите за учениците неща.

# 452
Кезая,а тази слушалка ,която усилва глас на учителката е уаерлес ,нали?Детето е достатъчно мобилно,докато я носи?Все пак за динамични деца говорим.
Аз отново искам да спомена за положителните резултати от транмлинчетата.Хубавицата има 2 броя.Единият е кръгъл и на25-35 см от земята.Вторият е по-хитрият-той е със същата височина,но е квадратен и има като рампа от пред,където тя се хваща с ръцете докато подскача.Освен опора(при нея с вестибуларната координация има какво да се желае) е важно,че ръцете и са са заети и те служат точно по предназначението им-да стискат и помагат на тялото.Когато детенцето подскача на кръглият трамплин,тя прави същите движения с ръце като при пробягванията от стена до стена(стериотипни) ,а в другият случай -има много повече сензорна координация и нейно съзнателно участие.От три месеца има подскачалката.От 3-4 години ходи на сензорна интеграция.Тя не е брашвана, но е притискана,люшкана,в пашкулче се е свивала(писалх за необходимостта и от возене в спортната детска количка) и много стимулация на ръце,слух и мирис.А последната година основно "се сприятелявахме" с други деца. Laughing
Деси-сега разбрах какво правите с тайм аутт-а.А при мен е коренно противополжната ситуация -трите  деца си търсят силната звукова стимулация-грохота на взривяване,парадите с фоиерверки,Бетховен (стакато с педал).Хубавицата си ползва Айпота деликатно в училище в определени моменти със слушалки.Трудността ще дойде от факта,че 1-ви клас е вече не 3 часа ,а близо 5 .В момента работят по нейния индивидуален учебен план.
Хай,Ирет!

# 453
  • Реъкйавик
Рени,

Анжела,

Най важните неща за аутистичното дете в клас, са да бъде подготвен, настроен за работа с детето учителя  и да намира възможност да му обръща “специално” внимание:
Да стои на първия чин с дете, което е склонно да го “покровителства” и помага, да му показва да си вади нещата от чантата;
Да му осигури предвидима и безопасна околна среда- без размествания около него, без излишен шум, без подвиквания на него или на другите;
Да сведе до минимум разместванията.
Да го гледа често в очите и често да споменава името му, за да “го връща” в клас, за да не прави лошо впечатление, да споменава и на други деца имената, но винаги неговото и често;
Да прави план в началото на всеки час- да казва какво ще се прави и винаги да е обърнат към нашето дете- докато разказва какво предстои да правят през часа- да го пише и чертае на лист на чина на аутистичното дете с цветни моливи така:
1......
2....
3....., така че детето да знае какво ще се случи през часа;
ДА ПРЕДПАЗВА ДЕТЕТО ОТ ПОСТАВЯНЕТО ИМ В РОЛЯТА НА МИШЕНА ИЛИ ОБЕКТ НА ЗАКАЧКИ, КАТО ВИНАГИ ИЗТЪКВА ПРЕД ДЕЦАТА НЕГОВИТЕ ПОЛОЖИТЕЛНИ КАЧЕСТВА, КАКВИТО СЪС СИГУРНОСТ ИМА ДЕТЕТО;.
не съм сигурна дали те разбрах правилно, дали става въпрос за учителя които да буде информиран добре или детето което стои до аутистичното в часа.
при вата случаия трябва да се има в предвид
1 учителя не може да обръща внимание само на едно дете и да го хвали непрекъснато а на другите никакво внимани. ако ние самите сме аутисти или с някъкъв вид увреждане надали щяхме да се чувстваме прекрасно ако постояно се държат с нас като че не сме добре.. по този начин се дискриминират децата и веднага се прави разликата между тях... няама никога да се интегрират в класа.
2. ако става дума за детето стоящо до аутистичното .. хъм надали щях да искам дъщеря ми да поеме толкова отговорност на крехката си възраст... и за това трябва да се помисли нали.
П.С. тук за тоази цел са назначени придружители които са с спецални курсове и обу4ени за тази цел. например миналата година децата в класнатастая бяха разпределени така че да не си пречат по между= 4 деца в група.. до сина ми стоеше придружителката която на моменти му помагаше но казвам ДЕТЕТО НЕ БЕШЕ ВАДЕНО ОТ КЛАСА което тук се прави мнооооогггоо рядко и е забранено, само при екстренни случай. само по този начин едно дете с увреждане може да се интегира, не е нужо да се натрапва на децата увреждането. достаъчно е да им се обясни.

# 454
Фриг,

В бг няма придружители за деца със СОП, каквато е световната практика в белите държави.
Учителите отказват някой да влиза в клас и да ги "ревизира".
Директорите се страхуват, че влизането на такъв придружител в клас, ще възбуди негативно настроение от страна на останалите деца и родителите им.
А в същото време, в частния случай, в нашия, признават, че има нужда от такъв, за да стане по- бърза интеграцията на детето, но казват- "Тук е бг и не може да стане"
В бг всичко е параграф 22, а обучението на децата ни....един от най- големите.
А в същото време конституционно право на децата ни е да получат образование.
Как го гарантира държавата?

А без да се изтъкват положителните качества, без да се прекалява , разбира се, на аутистично дете, пред другите деца и пред самото него, напредъка за детето би бил доста по- бавен, отколкото ако му се подава този стимул, не го разбирай като натрапчиво изтъкване, но така мисля.
Например поне един път в час, учителката да изтъква по нещо, което може детето. Това възпитава и вменява на другите чувството, че има за какво да го уважават, ако и понякога да им изглежда прекалено, че все него хвалят, затова трябва да се хвалят и други деца, да не е натрапливо.
Както и като се споменава името на детето, като се обяснява нещо, за да слуша по- внимателно, да се споменават и имена на други деца, за да не изглежда натрапливо и да дразни децата.
Не го приемай, че на детето, което ще му бъде един вид "ментор", като седи до него и му помага да си вади тетрадки и учебници, му е чак толкова сложна задача и тежка поверена, просто се възпитава едно дете в норма на добродетели, и със сигурност, това дете ще стане ценен човек, понеже е градил у себе си чувството за отговорност и дори и в собствените си очи ще се чувства по- значимо, такова дете, аз виждам в бъдещето му, да заема поне мениджърска позиция, защото то от дете ще е градило чувството да поема отговорност за друг, а много от децата в норма имат готовност за такова нещо и желание, особено момиченцата.  И ако се поднесат нещата правилно и на родител, много родители , не биха имали нищо протов, тяхното дете в норма, да е ментор на дете с объркани възприятия, което се нуждае от покровителстване в училище.

Фриг,

А придружителката на сина ти, къде точно стои в клас, плътно до него ли, на кой чин стоят, за да не пречат на децата? Казваш, че рядко го извежда, само когато стане изключително нервен или когато вижда, че е многоо разсеян, за да се зареди?
Сподели ни повече за обучението с придружителката в клас....

Да, Веселче, приемника на детето на FM системите е само една слушалка и детето може да се разхожда с нея, а предавателя на учителката, се поставя на кръста й. усилва гласа й и изолира околния шум, по този начин увеличава концентрацията на детето. Много ми се иска от някой, който го е използвал за детето си в училище, да разбера повече пдробности, но от фирмата, която го внася и продава казаха, че засега имат опит и са продавали само на логопедични центрове от този вид системи- за интергирано обучение на деца с дефицит на вниманието и обучителни трудности, нарушено възприятие.

Последна редакция: пт, 31 юли 2009, 01:17 от Kezaja

# 455
Тук са показани упражнения, които помагат за по- доброто функциониране на лицевите мускули, които са свързани с вегетативната нервна система, чрез стимулиране с масажи- през лицето, челото и косата. След това някакво специфично лягане по корем, трябвало да караме да прави детето, което стимулира също мускулите и съдейства за по- добро функциониране на мозъка. А това лягане по корем, аутистичните деца, обикновено отказвали да правят и измисляли какво ли не, само да не легнат така по корем, ако успеем да ги накараме и задържаме да го правят по- често, се подпомага стимулирането на мозъка и притока на кръв, което пък подпомага функционирането на детето:

http://www.youtube.com/watch?v=kSTBSjaQJto

# 456
  • Реъкйавик
напълно разбирам проблемите ви в бг. трудно е когато държавата не стой с вас.
при нас придружителя стои малко по в страни и ако има нужда помаг и на самия учител в смисал да дообясни на децата или друго но когато моето дете има нужда от помощ или друго тя е до него и му обяснява и помага а тои понеже е много социален и не е проблемен не го вадят от час по никакви предмети. тази година даже ми е отличник завърши много добре 1 клас ,от 6 годишните е, моя е математик и историк обича да чете и му е интересно да смята... за разлика от нормалната си сестра...дето не и се чува за училище...тои не се разсеива много и не е нервен...но околната среда понякога може и да му пречи тогава се налага да се извади от час но това е много рядко.
тук по принцип системата е такава че когато се интегрират деца, родителите могат да избират между специализирано училище което е само едно в страната, или детето да си посещава масово училище като се има в предвит че в 3 или 4 от училищата има специалиирани групи за деца с аутизъм или ментални увреждания. другия вариант които е е детето да бъде прието в класа си и да бъде с придружител. изготвя се индивидуалн а програма за всяко едно дете в на4алото на учебната година според възможностите на всяко едно дете и се работи според нея. в смисъл колкото и кавото може детето не е стресиращо както беше преди 15 години каквито ми бяха спомените от моята дъщеря.
деца ментори са били изпозвани тука но тази практика е прекъсната поради това че детето ментор губи много за своя сметка, това което казваш Кезая, съжалявам но не съм съгласна, ментора дете по принцип е голяма отговорност...
българските у4ители хем ги боли хем ги сърби никои не може да ги разбере.. хем имат нужда от специалисти обучени да работят с децата с проблеи хем не ги искат в класа си ...е ми то така не става....
ще ви дам една идея за искания пред народното бг събрание или там депутати и какво ли не ... преведете си Саламанка договора и им го пратете като искане да се въведе в бг ако ви се откаже даите гласност като се обусноветете на това 4е се отнемат правата на децата ви да учат в системат и  т.н.

# 457
  • Реъкйавик
ето го и договорът саламанка от94 година разгледаите го
http://www.unesco.org/education/pdf/SALAMA_E.PDF

# 458
Здравейте момичета отсъствах ме няколко дни и не съм влизала водихме децата малко на море. Нямахме никакви проблеми с никой. Владко обича морето виждал го е и е ходил много пъти, Киара го е виждала два пъти сега за трети но я къпем в него за сефте.... големия ни батко той е пушка той ми е голям помощник. Та така научих Владко да казва "море" много хубаво той си повтаря де ... няма проблем, но като го питам сега и му показвам снимки с въпрос Къде е бил Владко , Къде е Владко на снимката ... неможе да ми отговори докъто не му подскажа отговора .....
имам много снимки все усмихнати щастливи

# 459
благодаря на всички майчета( firebird ,desi ,martin4e ,Kezaja , ivaspasova1  ......Heart Eyes
Не пиша във форума, защото нямам време, но чета винаги, когато имам възможност.
ние отскоро разбрахме за проблема на сина ни и за в момента посещаваме 3 пъти в седмицата логопед ,но ми се струва ,че напредък няма и дори обратното сякаш ми е по трудно да го контролирам.
 започнахме и тази диета без козеин и глутен ,но издържахме само седмица  Sad  синът ми по принцип е доста злояд и избирателен за храните-единственото което похапва без проблем са готовите храни на хип , дори продължаваме с детската кухня  Embarassed,но по време на диетата сякаш му се ядеше всичко и трудно се възпирахме  .сега съм по мобилизирана и се захващам наново .
струва ми се че с тези 3 часа седмично нищо не правя. септември месец се надявам че ще тръгваме на масова градина, но дотогава нямам идея какво друго да помогна на сина си Sad
доста се замислих за всичко прочетено във връзка с нарушена способност за детоксикация,дали това не е основната причина за проблема на нашите деца(простете ако се изказвам неподготвена .тук повечето мамчета са доста по- опитни от мен.
качила съм информацията тук
http://file.bg/c21316joVvp

# 460
  • sofia
Важно съобщение от "Асоциация аутизъм" за който не го е видял -

http://www.autism-bg.hit.bg/

# 461
Aleconn,

Не тръгвай от детоксикацията, а от интервенцията с поведенческа терапия, логопед, психолог, спорт и хранителните добавки, подпомагащи концентрацията и засилващи имунната система.
Аутизма е с неизяснена причина, децата са много различни из спектъра, общото е нарушената комуникация и социализация, липсата или намалените задръжки, непризнаването на авторитети и всички те се нуждаят от изграждане на модели на поведение- вменяване и създаване на интереси. Скоро сте диагностицирани и от скоро посещавате логопед- в началото работата с логопед трябва да е или ежедневна или през ден логопед, през ден- психолог, не бива да пропускате нито ден терапия, каквото и да ви коства това, ще ви се възнагради труда многократно, но бавно. С различна бързина напредват децата ни, но винаги е бавно и е валидна максимата- стъпка напред, две назад, пак напред, пакназад, до един момент, когато започва да напредва все по- бързо, но минават години. Както и да ги смятаме, не са по- малко от 10 почти никога. Ние работихме упорито 5 години, за да има явен ефект, а ти се притесняваш, че от няколко посещения при логопед не виждаш ефект, ще дойде, но трябва все така и по- упорита да си.

# 462
a kakvo mnenie imate za tezi barokameri-martin4e razbrah che ste minali po tozi pat.mogesh li da ni raziasnish poveche Embarassed
a otnosno sporta-ne e li rano na 3 godinki i 3 meseca-zashtoto i az se biah zamislila za pluvane no mi kazaha na baseina na morska gara che triabva da navarshim pone 5 godinki newsm78.

# 463
  • София
За барокамерите - Не се препоръчва при епилепсия, а аз съм много подозрителна към такива терапии, защото децата ни са малки и каква гаранцията, че няма да отключи епи от тази камера. Вече за големи хора с завършено мозъчно развие сигурно има полза в различни области.

Влязох да ви кажа, че тези дни се заговорих с една учителка защо детето у нас комуникира, а в детската мълчи и тя ми даде съвет да я карам вечер да ни пее, все едно е на сцената, да я заведа в офиса и там да пее на колегите. На мен ми се видя, че има логика, това е нещо като пресрамване. Сега ще си "изтупаме" репертоара като за пред публика.

А питах психоложката какво да направя за разсеиването от шумове и тя ми даде съвет да и пускам музика и да я карам да прави друго нещо, да може да се изолира от музиката.

И последно вчера купих подобна играчка от Марсел - http://www.tanglecreations.com/product_info.php?products_id=68&cPath= Предизвика интерес. А в сайта им пише, че се използва и в училище за повишаване на вниманието.

# 464

Общи условия

Активация на акаунт