Хормонален дисбаланс или само кожен проблем!?

• 7 379
  • 22
  •   1
Отговори
Здравейте, на 32 години съм и от миналата година страдам от акне-диагноза потвърдена от дерматолог. След консултация с гинеколог изключихме поликистозни яйчници. Гинекологът ми изписа Диане35, а дерматолога хомеопатични лекарства. Аз се страхувам да приемам хормонални лекарства и не ги взех. Около 6 месеца до тази пролет пих билкови таблетки-имаше видимо подобрение по отношение на честотата на излизане на пъпките, но проблема си остана. Стигнах до извода, че излизат около две седмици преди нач. на цикъла ми - тогава и кожата ми силно се омазнява и се появяват болезнени и дълбоки пъпки основно по брадата и челюстта, рядко по челото и бузите. Преди 10 дни пак ходих на гинеколог, за да ми даде направление за ендокринолог или поне да си изследвам хормони - отказа ми, настоява да пия Диане35 /гледа ме на ехограф-няма кисти/. Ходих на частно при ендокринолог, който каза да изследвам тестостерон, TSH и прогестерон. Днес взех резултатите TSH - 2.13mU/L при граници 0.27-4.2, Тестостерон - 2.56 nmol/l при граници 0.22-2.9. Прогестерон не изследвах, защото впоследствие разбрах, че се прави в определени дни от цикъла - странно защо ендокринолога не ми каза, той дори не ме пита кога очаквам или е била последната менструация  newsm78. Та, въпроса ми е има ли други хормони, които трябва да изследвам, за да се разбере дали акнето ми е следствие на хормонален дисбаланс?

# 1
# 2
  • В сърцето на живота!
. Та, въпроса ми е има ли други хормони, които трябва да изследвам, за да се разбере дали акнето ми е следствие на хормонален дисбаланс?
Ох милата,ако можех да ти отговоря...но не съм много наясно с това Hug
Дано се включи някой който знае
Успех Simple Smile

В гугъла ако потърсиш ще намериш отговора

# 3
Това ДИАНЕ го изписваха и преди много години.Не е ли много стар и непречистен препарат?? newsm78По добре смени дерматолога.Мисля,че има и други варианти пред теб.

# 4
Аз мисля, че съм за ендокринолог, но за Ямбол нямам информация за добър специалист /ако и останалите са като този, който описах по-горе  Thinking/. Още повече, че личния лекар не ми дава направление за ендокринолог - трябвало гинеколога да ми даде, ама той не ми даде - свършил му лимита. А на мен днес ми дойде - знам, че хормони се изследват в определени дни от цикъла и става така, че няма кой да ми каже кои хормони точно да изследвам. Изтърва ли точните дни губя един месец и трябва да чакам до следващата менструация. Та така, сега в петък ще дам кръв да ми изследват прогестерона, DHEA-s и SHBG /мисля, че така се пишеха/ и после още веднъж прогестерон на 21 ден от цикъла /от това, което съм прочела тук и в други сайтове/.

# 5
И аз имам подобен проблем-за мен причина са хормоните,макар да не съм ги изследвала,понеже и на мен ми отказаха направление.От няколко месеца съм на Регулон-хормонален препарат и наистина ми излизат пъпки мнооого по-рядко.
Успех с твоите изследвания. Praynig

# 6
Благодаря!

# 7
Та така, сега в петък ще дам кръв да ми изследват прогестерона, DHEA-s и SHBG /мисля, че така се пишеха/ и после още веднъж прогестерон на 21 ден от цикъла /от това, което съм прочела тук и в други сайтове/.

Между 3 и 5 ден от началото на цикъла си пусни DHEAS, 17-ОН прогестерон и 4-андростендион.
Прогестеронът /имам предвид само прогестерон, не 17 ОН прогестеронът, който е друг/ пусни на 21-22 ден от цикъла. Сега пропусни.

Трите първи могат да има отношение към пъпките ти, тъй че ги пусни!

# 8
Нати, благодаря за съвета, ще реша до петък.  Simple Smile

# 9
Паля,нали няма да забравиш да ни уведомиш за резултатите и какво си решила да правиш.

# 10
Попаднаха ми тези публикации по темата .Само да споделя,дано са ти от полза.
http://www.healthboards.com/boards/showthread.php?t=698502&highlight=acne
http://www.hormonehelpny.com/column/acne.htm

# 11
Добро утро! kaffeetrmker_2 Преди малко взех резултатите:

DHEA-S - 317.8 mg/dl при граници 98.8-340

Андростендион - 7.39 nmol/l при граници 1.0-11.5

SHBG - 75.77 nmol/l при граници 26.1-110

Така като ги гледам стойностите са в границите, макар клонящи към горната. Сега ми остава прогестерон на 21 ден от цикъла и дано този път да взема направление за ендокринолог, защото съм на мнение, че специалист трябва да разчете изследванията. Успешен ден Ви желая!  Nature Sunny

# 12
  • Страната на чудесата
А проблеми със стомаха имаш ли? От козметичката си знам, че акнето може и да е белег за язва. Може да искаш преглед и при гастро-ентеролог, ако изключиш другите вероятности.

# 13
А проблеми със стомаха имаш ли? От козметичката си знам, че акнето може и да е белег за язва. Може да искаш преглед и при гастро-ентеролог, ако изключиш другите вероятности.
Имам чувствителен стомах, а преди години лекувах гастрит. В момента нямам оплаквания.
Друго искам да попитам. Понеже платих и за 17 ОН Прогестерон, а една седмица няма резултат. В лабораторията ми отговориха, че този хормон ставал бавно. Така ли е?

# 14
В лабораторията ми отговориха, че този хормон ставал бавно. Така ли е?

Да, до 3 дни.

Общи условия

Активация на акаунт