Стенли си има братче вече, Виктор нарича се малкото човече

• 17 575
  • 294
  •   1
Отговори
# 90
Ренка, утре ще ходя да взема снимките и диска от изписването и ако ми остане време ще ги кача.

# 91
  • София
Наденце, честит ти Виктор  Hug
Да хапва здраво и да расте жизнен и щастлив и мноооого много да ви радва.

Аз бях няколко дни край морето, но за съжаление не успях да му се порадвам. Не случихме на време, а единствения път като отидохме попаднахме на място затлачено с водорасли и не посмях да вляза да поплувам. Видя ми се ужасно мръсно...
Оставих Емо на бабите... Днес трябва да го закарат при свекървата и доста ми е притеснено като я знам каква е некадърница. Бяхме в тях за 2 дена, колкото детето да се отпусне. Съжалявам, че се налага да и го оставя дори и за седмица. Надявам се да не го докара до рев като онзи ден, когато малкия се обърна и и заяви, че не иска да стои с нея, а с майка ми.
Иначе при родителите ми си изкарахме страхотно. Малкия откачи  да търчи и да щурее с каките. Към малкия Тедко се прояви като по-голям и добър батко. Даваше му играчки и го пазеше да не падне като бяга. По някое време му обясняваше, че цветята не се късат, за да не се кара баба. Като я нямаше малката кака Емо предпочиташе да си играе с Тедко, но когато кака Ники беше с него никой друг не признаваше. От сутрин до вечер с каката бяха като дупе и гащи. Каквото направи единия другия на момента го копира. И белите им бяха двойни... Тия двамата заедно са огън... Не ми се мисли как ще оцелеят родителите ми.

# 92
Ееей, голямо мъртвило тук. Всички ли сте попочивки иликато мен не може да се докопате до нета?

Янче, и Лекса е  в сборна група и то с най-големите. Има няколко дечица от 4та група, които са ги оставили за лятото и понеже групата на Лекса заема тяхната стая са ги смесили. Госпожите напътстват големите да си предават знанията на малките Mr. Green. Онзи ден  я чух да му вика на едното момченце "не така бе, Митко, какво ще научат децата от теб" стана ми смешно, но приветствам идеята.

# 93
  • Варна
Надето роди и всички офейкаха от темата  Mr. Green
Нали е сезона на отпуските всеки се е запилял насам-натам.
ДЕцата са по градините и като, че ли няма много вълнения вече.

# 94
Мен ме вълнува един въпрос.

В ДГ всички групи са сборни, от 3 до 6 години всички заедно. В момента са 3 групи, на след ваканцията само 2, сегашната група на Милена се закрива. Момичетата ги слагат в едната от другите групи, момчетата в другата. Момичетата са Милена, 2 други момиченца на 3 години и едно 4годишно, Фиона.

Проблемът е, че Фиона е сформирала групичка с другите 2 момиченца и се явява като лидер. Милена е най-малката и най-новата в групата и когато ги пита, дали може и тя да играе с тях, Фиона все й казвала НЕ  Sad Лелките също са го забелязвали и ту ме успокояват, че деца на 3 години предпочитат да си играят сами и тепърва се учат да играят с други, но днес ми казаха че ще й е трудно при тази констелация. Аз я възпитавам да уважава другите, но ето че явно в случая то не е добре. Тя не знае как да гони собствените си интереси и остава на заден план  Sad 

Та, въпросът ми е, как мога да й помогна? Какво да й кажа, как да реагира когато Фиона й казва че не може да играе с тях?  newsm78

Дайте малко идеи  Praynig

# 95
  • софия
аз, аз съм тука....ама рабОтя Laughing
голям дъжд при нас се изсипва в момента..ужас

ей, ние пътуваме за Варна на 11ти вечерта...варненки да се готвят...цяла седмица ще сме там Hug
предупреждавам, че Рая не си дава лесно играчките и налита на бой....да си пазите момчетатаа Joy
и вече е готова за морето

Татяна, много кофти така....не би ли трябвало лелките там да се справят със ситуцията някак си? Да намерят някакво общо занимание на всички?

Последна редакция: вт, 07 юли 2009, 17:23 от Жени_К

# 96
  • София
Аз се навъртам насам, но не пиша - нищо ново няма около мен, а да разтягам старата песен няма смисъл.

Танче, мисля си, че моделите на поведение всеки си ги гради с времето. Незнам дали е правилно и дали можеш да й дадеш точния начин за справяне със ситуацията. Може би е добре да я оставиш да се бори, може да я отблъснат, да я наранят, но така ще измисли вариант за следващия път, важно е да споделя, да вижда, че се интересуваш от нейните вълнения и тогава да й дадеш евентуално някаква идея. Иначе навсякъде има такива деца, но така е и при големите.

Жени, приятно изкарване!

# 97
Данче, първо за теб : "шаг за шагом" - Ночной патруль

# 98
Сега по другите теми:
Мисче, Симона още е в яслата, не могат да си оправят организацията. Но така е по-добре засега, да изкара до края на седмицата, после море и след това с големите.
Жени, приятна почивка!
Татянко по твоя казус: Данчето е написала каквото мисля всъщност. Тоест ние постоянно имаме някакви подобни дерзания и това което правя аз е като се приберем в къщи да се гушнем и да го обсъдим. Започвам с това, че разбирам как се чувства преразказвам ситуацията и тя споделя след това. Обяснявам си после как такива неща се случват и я оставям от там нататък сама да се оправя. Мога да ти дам пример: Приятелчето Мони от площадката си има друга приятелка, която идва понякога от друг квартал. Двете не се харесват. Другото момиченце не дава на Мони да играе със Симона, докато тя е там. Симона го приема тежко и обикновенно иска да се прибере. Един ден Симона не искаше да я почерпи с бонбон, а даде на всички деца. Взех ги, почерпих детето, разплака се и си тръгнахме. После обсъдихме нещата. Говорихме си за това , че не харесва Д, че не е задължително всички да се харесват, че може да не играе с нея, но не е редно да дава на всички деца , а на нея не. Редовно ни се случва по-големите и приятели да я игнорират, тя нито тича толкова бързо колкото тях, а и те и отреждат понякога роли в игрите, които не харесва (Вчера те бяха принцеси, а тя Пепеляшка, но с дрипи, да им готви и чисти) Но всичко се обсъжда, даваме си малко почивка от площадката (като днес) и после забравят за дразгите и пак подновяват игрите.

# 99
  • София
Ей, Янче, страшна си! В търсене на песента ми се отвори сайт за деца над 18 год  Mr. Green Ще чакам Еличка да се появи да видиме дали тя я има из архивите.

Моя СТаско пък хич не разказва - обаче, наблюдавам ги, Ст има лек поглед към живота, тежко драматични неща за мен, са нищо особенно за него, та си мисля, че може би Стаси ще се метне на него в това отношение, дано правилно предполагам де.

# 100
Мерси  Hug
Проблемът е, че тя не споделя. Взимам я от ДГ, питам я какво са правили, тя ми казва че нямало да ми каже, чак на Коледа  ooooh!  Laughing
Но по-късно пак се опитвам да разбера нещо, питам с кого е играла, казва че сама, питам с кого е играла Люси, примерно, и тя ми казва че с Фиона и Жюли, при което аз питам защо не играе и тя с тях и чак тогава ми казва че Фиона не й дава.
Милена е притеснителна малко, или по-точно не иска да влиза в конфликт с някой и предпочита да се отдръпва. Но по този начин, самата тя остава на заден план. И сега не знам какво да правя, дали да не се опитвам да я превъзпитавам, един вид  newsm78
Тази вечер й казах, че играчките в ДГ са общи за всички деца и че както Фиона, така и тя може да играе с тях и че Фиона няма право да й каже че не може.

Не знам дали проблемът е в Милена. Днес бях свидетел как Фиона забрани на Люси да вземе или направи нещо, при което Люси обидено избяга и Фиона я проследи и й предложи да помогне. Та, явно Фиона си е такава. Тя е с физ. проблем и си го компенсира с думи.

# 101
  • София
Тази вечер й казах, че играчките в ДГ са общи за всички деца и че както Фиона, така и тя може да играе с тях и че Фиона няма право да й каже че не може.
Каза ли го твърдо и категорично, не да звучи и мило и извинително?
 Иначе и аз съм такава предпочитам да се отдръпна отколкото да влезна в конфликт, но донякъде зависи и къде точно ме настъпят, но като цяло не ми се занимава с разправии.

# 102
Каза ли го твърдо и категорично, не да звучи и мило и извинително?
 Иначе и аз съм такава предпочитам да се отдръпна отколкото да влезна в конфликт, но донякъде зависи и къде точно ме настъпят, но като цяло не ми се занимава с разправии.

Да, твърдо и категорично, и татко й също го потвърди. Да видим, остават само 3 дена до ваканцията.... Thinking

# 103
Добро утро! Grinning

Раче, а коремчето как е? Hug

Жени, страхотна е Раичка! Heart Eyes

Татянка, борба за лидерство има винаги и в групи на една възраст, т.е. едни имат нуждата да се борят, а други приемат лидера - зависи от характера и според мен почти не подлежи на превъзпитание. Това показва опитът ми с Петър. Да, най-важното е да споделя детето, което той не правеше. Обаче при теб е добре това, че имаш подробна информация за ситуацията - така можеш, да реагираш, дори и да не споделя. Съвети не мога да дам - много е трудно - всяко дете и всеки родител са си индивидуалности. Петър се промени към по-добро, да споделя и да е по-екстровертен покрай сестра си, макар че продължава да си страда, когато загуби лидерството, и да тържествува, когато е успял. Това като съвет от мен!
Wink

П.П.Още нещо се сетих, че когато порастват, борбата за лидерство се задълбочава и по интереси - напр. лидерът в отбора по футбол, лидерът по математика, четете, танци, рисуване и пр. Тогава сякаш осъзнават, че не можеш, да си пръв във всичко. И тогава сякаш "се развенча" лидерът на групата им, на Петър. Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 08 юли 2009, 08:44 от envia

# 104
  • София
Добро утро!
Имам богат опит с подобни ситуации, Танче! Аз самата бях изключително некомфликтна и предпочитах да отстъпвам. Следствие на това бях много зле потъпкана и смазана от няколко мои съотборнички между 5 и 7 клас. Накрая не издържах и прекратих с баскетбола, защото не изпитвах никакво удоволствие от това си занимание и то главно заради тях. Следствие на това, обаче, самомнението ми доста пострада и ми трябваха години да се пооправя. Даже понякога и до днес усещам последиците от тяхната намеса в живота ми. Та говори с нея, ако може да не обръща внимание на това дете или по-скоро и обясни, че то не еповече от нея и няма право да и казва какво да прави или да не прави. Че имат равни права. Аз не говорех с никого за проблема си и определено е било грешка. така съм си създала погрешно разбиране за нещата - смятах се за по-ниша от другите, за втора ръка човек.

Сега Лора имаше проблем с едно момиче, което се държи като лидер и казва на обкръжението си с кого да играе и с кого не. Та Лора много се разстройваше, защото това момиче забраняваше на нейни приятелки да играят с нея. Казвах и да не и обръща внимание и щом приятелките и са избрали да слушат това момиче, значи не са и кой знае какви приятелки. Но Лора все се разстройва та един ден трябваше да се намеся, че ми прекипя, още повече, че майката не се намесва по никакъв начин в споровете и скандалите дето се заформяха. Та се поразвиках из парка в стил: коя си ти та да диктуваш на дургите с кого да играят?

Днес ще ви поотекча, но ми стана много гадно сутринта. Говорих с Милен, а той се разрева почти. Какво да го правя - неможе да се примири със ситуацията? Незнам защо очаква от мен нещата да бъдат, както са били преди? Та той промени ситуацията, нима си мислеше, че каквото и да прави, аз ще чакам безропотно и колкото продължи. И като някой ден реши, че все пак семействоот му е по-важно, аз ще припадна от щастие и живото ни ще си продължи сякаш нищо не е било? Къде му бяхя ушите, когато му говорих, къде му бяха очите за моята болка, къде му беше ума, че забрави за ценностите, които винаги е почитал? Аз съм го била приемала за даденост, а той не ни ли приемаше за такава, щом не му е ихрумнало, че може да ни загуби с поведението си?

Общи условия

Активация на акаунт