Раждане вкъщи 4

• 38 390
  • 754
  •   1
Отговори
# 45
.

Последна редакция: чт, 16 юли 2009, 09:20 от Ярка птица

# 46
бих искала да попитам друго. На базата на вече преживяното и подготвяйки се за една нова бременност, или просто разсъждавайки- Какво бихте променили?
Как бихте се подготвили за една бременност?
Какви изследвания бихте си правили ( ако допускате изследвания)? -кръвни, ехограф ( колко пъти и кога), други...
За раждането е ясно каква е настройката на всички ни тук, но мисля, че подготовката и интервенциите по време на бременоста са също много важни и малко или много предопределят раждането.

Аз съм се насочила към една акушерка тук  Grinning , скоро ще се срещам с нея, за да преценя дали ми допада. Искам да знам, преди да забременея, че имам човек, на който мога да разчитам да получа, това което искам като бременност и раждане. За сега настройката ми е да не правя изследвания ( може би само кръв, ако се наложи), но към ехографа съм доста скептична, като че ли  Thinking
Та, така, че много дълго стана, ще ми е интересно да споделите  Grinning .

О, аз точно тези чета една прекрасна книга - Gentle Birth, gentle mothering, та съм съвсем на тази вълна.
Първо - не бих работила до последно. Бих си взела възможно най-дългия отпуск. Всъщност най-веоятно няма да се наложи, защото планирам да си реорганизирам живота и да работя от къщи  Heart Eyes

Ще се занимавам повече със себе си, ще мечтая повече.  Simple Smile

И аз още от сега се оглеждам и ослушвам за акушерка. Не знам дали ще раждам асистирано или не, но искам да имам акушерка. Искам да се движа повече. През миналата бременност в началото много спях и като цяло до средата се чувствах доста отпаднала, а преди това спортувах много и интензивно и мисля, че такава рязка промяна не е добре. Този път смятам да се доверя на специалист, така да се каже, а да не карам на самотек в това отношение. Ще обръщам повече внимание на храненето - през тази бременност много ми се гадеше и повръщах и не ядях достатъчно, струва ми се  Rolling Eyes

Изследваия няма да правя никакви. Прословутите хемоглобин/желязо са просто един излишен акцент според мен - първо не са толкова важни при едно добро общо състояние, второ си имат физически симптоми (ако са ниски) и нещата могат лесно да се оправят с корекция на диетата. А ако някой смята, че може да ти е нисък хемоглобинът и да не го усетиш - ами тогава какъв е проблемът?  Laughing Изследванията са просто едни числа, ако човек се чувства добре, какво значение има някакво число...

Ще се срещам с други жени, мислещи като мен, и с акушерки, тук има много организации, които се борят за по-внимателен подход към раждането, да кажем... Ще говоря повече със съпруга ми или ще го карам него повече да говори. Simple Smile

Толкова много ми се бременее отново  Heart Eyes Hug

# 47
  • София
 Grinning Но rikk , това за съня си е съвсем естествено, аз и през двете бременности направо си заспивах докато лягах още  Joy
Втория път, ехографския преглед някак ме накара да осъзная наистина, че има някой в мен...много силно го изживях...
И движението и доброто настроение и прекрасната среда са все неща, които бих си пожелала при бременност, а доста ми липсваха  Peace

# 48
  • WA, USA
Този път няма да си правя никакви планове и ще оставя нещата да се развиват от само себе си, накъдето ме отведе бебето и потребностите му.
Нищо друго не бих правила различно. Може би ще изчакам до 4-5 месец преди да кажа на сина ми, защото не искам да го обърквам пак.
Но това всичко, когато му дойде времето...

# 49
  • Варна
Като изводи от последната си бременност ще отчета, че не трябва човек да виси из форумите, не трябва да се поддава на общата психоза за прегледи/числа/сравнения, не трябва да се занимава прекалено с чуждите тревоги. Трябва да се щади, да се наслаждава на любовта на близките си и да дистанцира от себе си хората, които не влияят добре.

Трябва да обърне слуха си навътре. Да почива, когато има нужда. Трябва да мисли за това каква майка иска да бъде, как да откликва на желанията на детето си, да работи върху себе си, за да бъде по-добра майка, а не да се притеснява за креватчета, колички, дрешки за изписване и прочие дреболии.

Съгласна съм и с по-голямата част от това, което сте написали.  Hug

Последна редакция: чт, 16 юли 2009, 16:54 от Lilibon

# 50
Grinning Но rikk , това за съня си е съвсем естествено, аз и през двете бременности направо си заспивах докато лягах още  Joy
Втория път, ехографския преглед някак ме накара да осъзная наистина, че има някой в мен...много силно го изживях...
И движението и доброто настроение и прекрасната среда са все неща, които бих си пожелала при бременност, а доста ми липсваха  Peace

О да, разбира се, че е етествено, но просто аз спях наистина МНОГО, имаше няколко съботи и недели си спомням, просто не ставах от леглото изобщо. по едно време все пак се насилих да отида до близкия парк, и като стигнах там, все едно бях изкачила Еверест... изобщо първите месеци ми бяха доста трудни, може би и защото всъщност не знаех, че ъм бременна  Laughing

Аз сщо много се развълнувах от ехографския преглед, даже с разплаках, но... много вода изтече оттагава и много неща се изчетоха Wink Така че другия път смятам да го спестя на себе си и на бебето Simple Smile

# 51
вместо запис, Вери благодаря за темата и синтезираната информация   bouquet
Лейди, идеята ти е чудесна  Grinning и вярвам, че ще се осъществи.

Ни в клин ни в ръкав и аз да се включа в обсъжданото - при трета бременност (ако, защото желанието не лиспва, но когатому дойде времето) едва ли бих променила нещо, може би само 1 ехограф, вместо полагаемите се 2 (ако съм в Дания). Консултациите са при акушерка, която с опипване определя размера на бебето, и познаха и двата пъти, Много движение, плуване и колело, аз си работех до последно, но работата ми е с деца и те ме зареждаха много положително. Отношението на околните действа успокояващо, когато повечето са минали по подобен път и разказват своя опит. При раждането не бих дала да проверяват разкритието ми и бих се доверила повече усещанията ми. Също благодарение и на тази тема Hug

Форума найстина е нож с 2 остриета. Записвайки се в отчетната, четейки за всияки прегледи изследвания, хапчета, които изписват ж БГ се бях притеснила, но разпитах тук защо изследванията са им на минимума - без вагинални прегледи и лекарства при подготвителни контракции, какжито си имах от 6тия месец (освен ако не е наложително за задържане), и ми отговориха, обясниха и успокойха. Но и попаднах на статии за кърменето, маймунската тема, пренатрално развитие, които ми събудиха интереса. Затова разсъждавайки си от личен опит лекарят в родилния дом е необходим, за да дава информация.

# 52
Бих извикала приятел/ка да снима на видео раждането, защото мъж успя да го направи, но събитията се развиват извън фокус Wink

Това е. О, не! Ще искам един шеф дори и да е много малко охлузването/разкъсването. Аз седя по турски постоянно и това не помага много когато тъканите се опитват да се залепят.

Коя е следващата ни майка тука? На кого трябва да изпращаме групови майчински добри мисли скоро?

# 53
Благодаря на всички, които се включиха по моя въпрос  Grinning . Аз знам точно какво искам, но в същото време ме е страх да не изпусна нещо важно, а и съм склонна да изпадам в крайности, затова реших да се посъветвам. От друга страна от многото четене тук и там все се натъквам на разни страхотии, които малко или много ме разклащат. Например не бях чувала за диагнозата плацента инкрета, която наистина е много рядка, но все пак се случва  Sad и не вярвам да може да се установи без ехограф.
За сега съм съм се настроила да карам без никакви изследвания, ако всичко върви добре и се чувствам добре, ако не дай си Боже се наложи нещо...ще го мисля допълнително. Но има няколко неща, които ме човъркат:
-Може ли да се установи на време извънматочна бременност без ехограф?
-За плацентата вече казах...
-Какво ви е отношението към приемането на фолиева киселина? Ако се приема в какъв вид да е:течна или на хапчета?

Коя е следващата ни майка тука? На кого трябва да изпращаме групови майчински добри мисли скоро?

Май си нямаме в момента  Thinking . Само се подготвяме  Grinning .

# 54
Клер, извънматочна може да се установи без ехограф, но обикновено тогава е прекалено късно и организмът на майката по всяка вероятност ще е понесъл щети и "ремонта" ще е оперативен и може да има анатомични загуби. Аз лично поне не се сещам как да се отстрани неоперативно ембрион от тръбата или от коремната кухина (най-често там се случва извънматочната).
В тоя ред на мисли, ако те е страх от това, един ултразвуков преглед е идеалното успокоение.

Не само плацента инкрета, има и други неща, които няма как да знаеш предварително, но обикновено са много редки, което разбира се, че не е гаранция, но просто шансът е по-малък.

Много ми харесва това, което Лилибон е написала. Синтезирано и кратко. Има толкова много възможни лоши изходи, не е необходимо да ги търсим сами.  Peace

Като изводи от последната си бременност ще отчета, че не трябва човек да виси из форумите, не трябва да се поддава на общата психоза за прегледи/числа/сравнения, не трябва да се занимава прекалено с чуждите тревоги....

Фолиевата киселина е Б9. Ако не искаш да я пиеш, може да се консултираш с диетолог, за да си я спестиш. Потърси такъв, който консултира бременни с особен хранителен режим. Със сигурност има такива и при вас. Аз лично пия на таблетки, индивидуално опаковани, а не в шише.

Цитат
...основен източник за набавянето й се явява хлябът, чрез него се задоволява 50% от дневната нужда за организма. Човешкото тяло не произвежда фолиева киселина, нито може да съхранява запаси от нея за продължително време, а естествената фолиева киселина, набавяна с храната, са изключително нестабилни и бързо губят своята активност по време на обработка и съхранение. Фолиевата киселина, постъпваща с храната, попада в черния дроб и плазмата, както и в червените кръвни клетки, където се свързва с глутамати и желязо, за да се формира хемоглобин. Фолиевата киселина се съдържа в някои храни като авокадо, агнешко месо, аспержи, бирена мая, броколи, говеждо месо, грах, домати, ечемик, зеле, зрял фасул, карфиол, кълнове, леща, неполиран ориз, паста, пресен портокалов сок, пшеница и пшеничен зародиш (пълнозърнест хляб и варива), ряпа, свинско месо, соя, спанак, сушените плодове , цикория, цитрусови плодове , черен дроб, в редица тъмно-зелени зеленчуци, и т. н. Чернодробното депо за фолиевата киселина е достатъчно да покрие нуждите на организма за 3 месеца при пълно прекратяване на вноса. Дневна нужда 100 mcg, при бременни 400 mcg.

Пожелавам ти една бременност и раждане, такива, каквито си мечтаеш да са - с или без изследвания и прегледи - най-важното е ти да си намерила покой и да се наслаждаваш.

Дано скоро имаме бременни в темата. И да разпръснат малко бременни мисли насам.  Hug

# 55
Клерет, слушай себе си; знаеш всичко, което ти трябва  Peace
Ако нещо те притеснява, независимо какво е - дали са някви кръвни показатели, или извънматочна бременности или плацентата - направи каквото смяташ, че трябва да се направи - включително прегледи и изследвания, ако това ще ти даде сигурност. Няма догми.

За фолиевата киселина - имах много добър диетолог, но той смяташе, че поемам много малко храна, затова сметнах, че няма да мога чрез храната да си я набавя и взимах индивидулно опаковани таблетки. Сега вече знам, че нуждите от витамини на всеки организъм са строго индивидуални и при здравословно хранене, назависимо от количествата (ако на човек му стигат) се набавя необходимото. Също много се рових за потенциалните вреди от допълнителен прием на В9, но единствения риск, до който стигнах беше този от маскиране на анемия в следствие недостиг на В12.

# 56
Кюбит, Мег благодаря ви за информацията  Hug

Мег, ясно че няма догми, но имам усещането, че някои от изследванията ще навредят...ами как да си ги направя  Rolling Eyes . Ще действам според обсоятелствата, ако вътрешното ми усещане е, че всичко е ок, а физически няма притеснителни индикации ще си карам без изследвания  Grinning

# 57
Ми аз мисля да наблегна малко повече на физическата подготовка. Смисъл, през бременността качих 13 кг, което е ок по принцип, но си знам, че имах нужда от малко повече упражнения. Например йога би ми се отразило добре (не само физически), особено с моят скромен ръст от 152 см. Иначе за следваща бременност си мисля, че не бих имала нужда от прегледи... А до сега изпитвах вътрешна нужда да си правя на 2 пъти кръвни изследвания, единият през бременността, а другият след като родих и се чувствах доста отпаднала. И се оказах права тогава, де.

Изобщо мисля, че вслушвайки се във вътрешния си глас, само може да спечели човек. И ако той му казва, че всичко е наред, значи е така, а ако има съмнения, по-добре да ги разсее/потвърди със съответния преглед.

# 58
Пърли, честит първи рожден ден на рожбата ти Peace
По въпроса на Клерет - има хора с много силна интуиция, която не ги подвежда. Аз обаче не съм точно от тях. И аз съм имала интуитивни прозрения, но въображението ми е толкова силно и приемам нещата толкова емоционално, че често бъркам надеждите/страховете ми с интуицията. Затова мисля че жени като мен е добре да се подсигуряват с някое и друго неинвазивно изследване. Например на мен случайно, при профилактичен преглед и без никакви оплаквания от моя страна, ми откриха недостатъчна функция на щитовидната жлеза, заболяване, което се опасявам че не е много рядко. Ако недостигът на щитовидни хормони не се компенсира по време на бременността, това може да има лоши последствия за бебето. Това изследване не се прави в България, но се прави на Запад задължително при бременност, така че не мисля че е излишно когато жената не може да разчита много на интуицията си. Иначе за изследванията за хемоглобин и други неща, може би наистина не са важни. На мен например ми откриха и дефицит на Б12, без изобщо да подозирам, но не мисля че ако не го бях лекувала, би се отразило зле на бебето ми. Фолиева киселина не съм взимала съвсем съзнателно. Не мисля че при отсъствие на специален здравословен проблем, при едно добро хранене, една жена не може да износи дете без хранителна добавка. Това просто отказвам да го приема. В смисъл - помощ отвън, само ако има установен проблем, ако не - природата си знае най-добре.
Иначе тъй като подозирам че доплерът, с който слушат сърцето на бебето веднъж на месец работи на принципа на ехографа, така че имам намерение още при следващия преглед да го откажа. Движенията на бебето за мен са добър показател. За феталната морфология през 5-ия месец не знам дали не беше излишна, тъй като вътрешно изобщо не бях убедена че бих махнала бебето на този етап при каквато и да било диагноза. През тази бременност още не съм намерила време Embarassed, но имам още 3 месеца да наваксвам, да почета повече за пренаталното възпитание. Тук дори ми бяхте дали линк към тема, след това го търсих, ама не ми стигна търпението да продължа да го търся. По принцип се опитвам съвсем дилетантски да общувам с бебето си, щеше ми се обаче да съм по-информирана и да го правя повече. По-малко нерви за не толкова важни неща от ежедневието, това бих пожелала на себе си и на всяка друга бременна жена.

# 59

Май си нямаме в момента  Thinking . Само се подготвяме  Grinning .

Ние ще пращаме положителни мисли и за подготовката, Clairette Wink

Общи условия

Активация на акаунт