, в мига когато видях, че брат ми ми звъни по телефона 99% знаех какво ще ми каже.
Интересно нещо е човешкото съзнание - вижда това, което иска да види.
Мозъкът приема външни стимули и сътворява сън, който да отговаря на тях. Но, това не е единственият начин, по който се постига този ефект. Възможно е съзнанието да създаде нови усещания, които не се случват в момента на спящото тяло - контракциите в съня например. Не забравяйте, че всички физически усещания се осъзнават като такива точно в мозъка. Ако сигналът от удар по ръката, например, не достигне мозъка, вие никога няма да разберете, че ви удрят ръката, дори и да я начупят от бой. Мозъкът контролира съзнаването на всички усещания, следователно, може да ги наподоби без стимул от тялото. Затова някои сънища изглеждат толкова реални, усещаме болка, допир, вкус, и т.н. без тялото да ги изпитва в този момент. Щом можем да виждаме в съня си, значи можем да усещаме с всички останали сетива, защото зрението е точно това - едно от тях. Щом можем да виждаме в съня си, значи можем и да чуваме, да усещаме физически допир/болка и т.н. Понякога тези усещания водят началото си от истински стимул върху спящото тяло (звук в стаята, затиснат крайник), но понякога всичко става в главата ни. Препоръчани теми