Майчинството - счетоводно - 20

• 45 029
  • 1 035
  •   1
Отговори
# 90
Момичета, отново имам нужда от помощ. Беше ми издаден болничен за 45дни преди раждането, преди три седмици го подадох при работодателя и днес проверих в НОИ - там го няма регистриран като получен. Това редно ли е? Не би ли трябвало вече да са го подали счетоводителките от фирмата в НОИ? И ако не са, късно ли е?

какви са датите на болничинят т.е от кога започва
Издаден е на 03 юни мисля, иначе е от 02юни до 17юли.

# 91
  • Майничка
Момичета, отново имам нужда от помощ. Беше ми издаден болничен за 45дни преди раждането, преди три седмици го подадох при работодателя и днес проверих в НОИ - там го няма регистриран като получен. Това редно ли е? Не би ли трябвало вече да са го подали счетоводителките от фирмата в НОИ? И ако не са, късно ли е?

какви са датите на болничинят т.е от кога започва
Издаден е на 03 юни мисля, иначе е от 02юни до 17юли.

Щом започва от юни, няма как да бъде подаден преди началото на юли. Ще го подадат най-рано 1 ден след изплащане на юнските заплати (във всяко дружество това става на различна дата). Питате колегите Ви кога са им превели заплатите (ако Вие не знаете), броите 15 работни дни от следващия ден и тогава имате основания за притеснение.

# 92
  • София-Младост
И нещо много странно ми се случи днес. Проверявам в НОИ и виждам,че имам превод за 1 ден на същия болничен, който са ми превели на 25 юни за 4 раб. дни (болничния си е за 7 дни), т. е. имам преведени болнични за 5 дни. Дали НОИ се е объркал и какво ще последва?Притеснена съм, защото чакам преводи още на болнични за 23 раб. дни.
Е тези 7 дни едва ли са били всичките работни. Болничните се плащат за работните дни в месеца. От 7 дни вероятно 2 са били почивни.  Simple Smile

# 93
Болничния ми е от 26 май до 1 юни вкл.. Един се плаща от работодателя, 2 почивни и би трябвало 4 да се плащат от НОИ.

# 94
  • София-Младост
Болничния ми е от 26 май до 1 юни вкл.. Един се плаща от работодателя, 2 почивни и би трябвало 4 да се плащат от НОИ.
30.05. беше работен ден.  Wink

# 95
А работните дни платен отпуск влизат ли в отработените дни за месеца?

Отработени - значи си била на работа.  Peace
Ако напр. си била 15 раб. дни за месеца в отпуск, за база се взима предходен месец с поне 10 отработени дни. М. май колко дни си била на работа?

# 96
Здравейте, момичета. Надявам се да не се повтарям с въпроса си, но до сега не намерих отговор. Влияе ли вземането на болничен върху размера на  майчинските последствие? Доколкото разбирам от обясненията на първа страница при формиране на нетното трудово възнаграждениене се взима не сумата на болничния, а основата, от която е изчислен ? Искам да си взема болничен за няколко дни за последния месец, който влиза в базата. До сега ми се е налагало да ползвам сумарно около 10 дни болничен за целия период.
И още нещо. Задължена ли съм да изляза в болничен 45 дни преди раждането или мога да си ползвам за част от периода платен годишен отпуск или да работя? Разрешено ли е от закона?
Предварително благодаря!!!

# 97
Здравейте, момичета. Надявам се да не се повтарям с въпроса си, но до сега не намерих отговор. Влияе ли вземането на болничен върху размера на  майчинските последствие? Доколкото разбирам от обясненията на първа страница при формиране на нетното трудово възнаграждениене се взима не сумата на болничния, а основата, от която е изчислен ? Искам да си взема болничен за няколко дни за последния месец, който влиза в базата. До сега ми се е налагало да ползвам сумарно около 10 дни болничен за целия период.
И още нещо. Задължена ли съм да изляза в болничен 45 дни преди раждането или мога да си ползвам за част от периода платен годишен отпуск или да работя? Разрешено ли е от закона?

[size=14pt]Не влияе. Аз бях през цялата бременност в болнични. Болничните поради общо заболяване /през бременността/ ми се изчисляваха 80% от РЗ, а тези поради майчинство- 90% от РЗ.
Задължена си да ползваш 45 дни болничен преди раждането- това е част от 410 дни болничен за раждане и отглеждане на дете.
[/b][/size][/size]

# 98
здравейте,

мога ли да попитам, ако в момента работя на постоянен трудов договор и се осигурявам на 1300 лева, но искам да се осигурявам на второ място с цел взимане на максималната сума на майчинството, колко време преди раждане е необходимо да се осигурявам и върху каква сума трябва да стане това?
Предварително благодаря за отговора  Praynig

# 99
Искам да попитам следното. Дъщеричката ми навърши 1 година и трябва да подам документи отново за детски. Откъде да взема бележка за дохода си 12 месеца назад? От местоработата ми отказват, защото реално аз не съм получавала нищо от тях през последната година. Към НОИ ли да се обърна?

# 100
  • Пловдив
здравейте,

мога ли да попитам, ако в момента работя на постоянен трудов договор и се осигурявам на 1300 лева, но искам да се осигурявам на второ място с цел взимане на максималната сума на майчинството, колко време преди раждане е необходимо да се осигурявам и върху каква сума трябва да стане това?
Предварително благодаря за отговора  Praynig

на второто място трябва да се осигуряваш на 700 лв.за обезщетението за бременност и раждане се взимат за база 12 м назад от месеца,предхождащ излизането в 45 дневен.Т.е максимално добрият вариант е да имаш 12 м осигуровки на 1300+700

# 101
  • Пловдив
Искам да попитам следното. Дъщеричката ми навърши 1 година и трябва да подам документи отново за детски. Откъде да взема бележка за дохода си 12 месеца назад? От местоработата ми отказват, защото реално аз не съм получавала нищо от тях през последната година. Към НОИ ли да се обърна?

от работата издават служебва бележка като срещу всеки месец има 0,00 лв за доход и пишат,че си ползвала обезщетение за бременност и раждане

в молбата за детските попълваш сумите по месеци като гледаш от сайта на нОИ /трябва да имаш Пик код/

за месеците,в които си ползвала обезщетение за бременност и раждане социалните си взимат данните по служебен път.т.е друга бележка освен тази от работодетля не ти трябва

# 102
  • София-България, Израел - където си поискам

трябва да ти дадат. При всички случай те те водят на ведомост. В графата брутно възнаграждение ще е 0.00лв. На тях им излаза много точно тази справка Peace

# 103
Мога ли да попитам, ако се осигурявам на второ място трябва ли да уведомя първият си работодател и имам ли някакво ограничение за броя часове или сумата за второто осигуряване, също така какъв е максималният раамер на майчинството, което се изплаща в България?

# 104
  • Пловдив
Мога ли да попитам, ако се осигурявам на второ място трябва ли да уведомя първият си работодател и имам ли някакво ограничение за броя часове или сумата за второто осигуряване, също така какъв е максималният раамер на майчинството, което се изплаща в България?

разгледай си договра,ако е написано,че трябва да информираш основният си работодател или той да разреши-правиш го.
ако при основинят работодател си на 8 часа,при втория трябва да си на 4 часа
максималният осигурителен праг за 2009 г е 2000 лв,затова ти писах,че при втория трябва да се осигуряваш на 700.1300+700=2000лв.

Общи условия

Активация на акаунт