Майчинството - счетоводно - 20

• 44 807
  • 1 035
  •   1
Отговори
# 75
Привет,

моя приятелка е бременна и в болничен. Чудим се кой точно неин доход ще се разгледа при изчислението на майчинството, когато роди?

# 76
  • Майничка
БЛАГОДАРЯ МНОГО.ТОВА МИ Е ЯСНО ЧЕ ЗА ТЕЗИ 2 МЕСЕЦА ТРЯБВА ДА СА ПЪЛНИ ОСИГУРОВКИТЕ.А КОГАТО ИЗЛЕЗНА В БОЛНИЧНИ КАКВО СЕ СЛУЧВА ПРИ ВТОРИЯ  РАБОТОДАТЕЛ ДА ПРЕКРАТЯ ЛИ ТРУДОВИЯ ДОГОВОР ПРИ ВТОРИЯ РАБОТОДАТЕЛ СЕ ОСИГУРЯВАМ НА  1200ЛВ.АКО НЕ ПРЕКРАТЯ 2-ТРУДОВ ДОГОВОР КАКВИ ОСИГУРОВКИ ЩЕ ПРОДЪЛЖА ДА ПЛАЩАМ

1. І-ви вариант - прекратявате договора при втория работодател най-късно в деня преди излизане в болнични. Излезете ли - няма вариант да го прекратите.
2. ІІ-ри вариант - не прекратявате договора, тогава си плащате към него само здравни осигуровки в размер на 12.78лв. поне до края на болничните.

# 77
  • Майничка
Здравейте!
Имам такъв въпрос:
Бременна съм в 13 г.с. Искам да ползвам болнични за по-дълъг период.Гинеколожката не ми отказва, но според нея личният лекар ще ми издаде за 7 дни и след това - от нея. Личната лекарка ми даде болничен за периода 01.07 - 07.07 с диагноза бронхит, но според нея на 08.07 трябва да съм на работа, а гинеколожката може да ми даде болничен най-рано от 09.07 за 7 дни и след това - продължения.
Как е действително? Счетоводителката на фирмата, в която работя казва, че не запозната. Съжалявам ако не съм улучила темата или въпроса ми се дублира, но предварително благодаря за отговор.

Личният лекар не може да издаде болничен за повече от 7 дни. След това - ЛКК.
Гинеколожката-също. Двата болнични не могат да са едно след друго.

# 78
ЗНАЧИ МОГА ДА СИ ГО ПРЕКРАТЯ И ТОВА НЯМА ДА ДАДЕ ОТРАЖЕНИЕ ПОСЛЕ ПРИ СФОРМИРАНЕТО НА МАЙЧИНСТВОТО

# 79
  • Майничка
Привет,

моя приятелка е бременна и в болничен. Чудим се кой точно неин доход ще се разгледа при изчислението на майчинството, когато роди?

Чудейки се, няма да е зле да прочетете началния пост на първата страница. Peace

# 80
Здравейте!
Моя проблем е следния:
Поради намалелия обем работа във фирмата може да има съкращения. Бях болна и разбрах, че съм бременна и почти целия юни съм в болнични (2 болнични от по 7 дни с прекъсване и 1 продължение от 20 дни) имам само 2 дни на работа. Сега ще трябва да се върна на работа и съм решила да си използвам отпуската. Въпросът ми е на какава база ще се плаща и каква е формулата да си изчисля платения отпуск?
Благодаря предварително!

# 81
Привет,

Прочетахме го разбира се, проблемът е в тълкуването Simple Smile  Peace Ако го тълкуваме правилно ще се вземе доходът и 1 година назад от началото на първия и болничен ( въпреки ,че той е издаден доста преди 45 дни преди раждането  newsm78)

# 82
  • Майничка
Здравейте!
Моя проблем е следния:
Поради намалелия обем работа във фирмата може да има съкращения. Бях болна и разбрах, че съм бременна и почти целия юни съм в болнични (2 болнични от по 7 дни с прекъсване и 1 продължение от 20 дни) имам само 2 дни на работа. Сега ще трябва да се върна на работа и съм решила да си използвам отпуската. Въпросът ми е на какава база ще се плаща и каква е формулата да си изчисля платения отпуск?
Благодаря предварително!

На база последен месец с отработени поне 10 дни.

# 83
бременна съм.осигурявам се при 2-ма работодатели.но от пътвия работодател нямам писмено съгласие.какви са последиците за мен ако ми направят проблем

# 84
  • Майничка
Привет,

Прочетахме го разбира се, проблемът е в тълкуването Simple Smile  Peace Ако го тълкуваме правилно ще се вземе доходът и 1 година назад от началото на първия и болничен ( въпреки ,че той е издаден доста преди 45 дни преди раждането  newsm78)

Не четете внимателно, ще се вземе доходът за 1г.назад, считано от месеца, преди началото на 45-дневния болничен.
За периодите, в които е била в болнични за общо заболяване, ще се вземе базата, на която са изчислени болничните, т.е. - 6м. назад, считано от месеца, преди издаването на съотв.болничен.

# 85
  • Майничка
бременна съм.осигурявам се при 2-ма работодатели.но от пътвия работодател нямам писмено съгласие.какви са последиците за мен ако ми направят проблем

Въпросът е по-скоро юридически. Ако в договора Ви е залегнала клауза да не влизате в друго трудовоправоотношение без съгласието на работодателя, тогава последиците могат да бъдат от уволнение до нищо.
Ако няма такава клауза, нямате задължение да го уведомявате, стига да не надхвърляте 12 часа на ден.
Най-добре се консултирайте с юрист.

# 86
А работните дни платен отпуск влизат ли в отработените дни за месеца?

# 87
  • Майничка
А работните дни платен отпуск влизат ли в отработените дни за месеца?

Хубав въпрос, да... newsm78
По мое мнение - не, но нека и другите момичета да се включат.

# 88
Искам и да питам за формулата за изчисляване на платения отпуск дали съм я разбрала правилно. Например: БТВ м.Май/отработените дни за Май умножено по работни дни Май/работни дни Юли и дали се умножава с коефициент, защото за юни имам 2 работни дни.

# 89
И нещо много странно ми се случи днес. Проверявам в НОИ и виждам,че имам превод за 1 ден на същия болничен, който са ми превели на 25 юни за 4 раб. дни (болничния си е за 7 дни), т. е. имам преведени болнични за 5 дни. Дали НОИ се е объркал и какво ще последва?Притеснена съм, защото чакам преводи още на болнични за 23 раб. дни.

Общи условия

Активация на акаунт