Първокласно лято 2009 - 2

• 28 750
  • 296
  •   1
Отговори
# 135
Не само че не чете,ами не иска и да пише нито пък да смята.Не я насилвам,някак си не успявам да направя това интересно и увлекателно за нея и ме е страх да не изгуби интерес.В градината пък госпожата по английски ме накара да се опуля като ми каза колко била схватлива и вземала участие за всичко и колко бързо запомняла всичко ново... Shocked аз една думичка не чух на английски от нейната устица.Сега се учи да подрежда думички като си пише с приятелки по скайп,но все забравя интервала....като пише на тетрадката също го пропуска.

# 136
  • Пловдив
Моята дъщеря също не умее да чете и пише, успокоявам се с факта , че поне познава буквите.
 Майка ми е учителка и ме посъветва да оставя детето да се наиграе това лято, защото тепърва го очаква учене.

# 137
  • София
А за четенето и смятането въобще не е задължително да знаят да четат и смятат като започват 1ви клас . Дори не е и препоръчително , според повечето начални учители. Но родителите си мислят други работи и буквално карат децата си да четат и пишат у дома.

Много интересно, при нас в предучилищната имаше тестове накрая, за да покажат какво са научили, и там имаше и задачи и разни думички, които да могат да се опитат да прочетат, съвсем кратки разбира се, да оцветят гласни и съгласни букви и подобни.Пък сме в най-ама най-обикновено квартално училище, без претенции за елитност.И аз си мислех, че това е задължително по програма.

# 138
Карам го почти всеки ден да пише - елементи на букви, цифри. Но това само, за да добие навик, че трябва да пише. Обикновено не повече от половин страничка. Peace
На родителската среща за 1ви клас госпожата помоли да не караме децата да пишат, защото цитирам " нанасяте непоправими щети , които на по-късен етап не могат да се откоригират , защото децата се приучават на грешни навици". Сигурно има истина за това твърдение .
Да, ама мойта щерка и печатните букви ги пише грешно, цифрите също. Единицата я пише отдолу нагоре дългата черта и отгоре надолу късата и то в тази последователност...
Значи, има много голяма доза истина в това, че могат да добият грешни навици. Точно затова го карам да пише. Не за да добие грешни, а за да поправям грешката. И той изписва странно цифрите и буквите. Тоест не буквите, че букви точно не пишем, но елементите. Примерно ако пише 0 - нула - няма да започне от горе и по посока обратна на часовниковата стрелка да завърти "кръгчето", ами почва отдолу. Изобщо с всичко е така - като го гледам как ги пише - все едно умишлено се старае да не ги изписва по правилния начин. Laughing Но толкова от мен, няма да го насилвам повече. Целта ми е просто наистина да му създам навик, че вкъщи ще пише домашни, пък и да потренира ръката. Все пак е малко по-малък от набора, който тръгва на училище тази година. Peace
Ще актуализирам отново списъка:

iviche - Марена - 1В, 2-ро СОУ
Didia - Мария - 1б, 2 СОУ
stefani6 - Калина - 1 Г, 2-ро СОУ
Пазя го въф тайна! - Джовани и Никалъс - 6 ОУ "Граф Игнатиев"
serena66 - Силвия - 1 клас, 7-мо СОУ
Mimito - Борис - 7 СОУ Найден Геров - 1б клас  
leni_rad - Елена 1ж, 18 СОУ
galastra - Самуил 1ж клас 18 СОУ, набор 2003
inamina - Калина и Мария - 18 СОУ
мими.ива - Антоан - 1а, 22 СОУ
molestosa - 22 СОУ, 1а  
Янита - Габриела - 1 В, 31 СУЧЕМ
elish - Паолина - 32 СОУ
vimares - Мартин - 32 СОУ
pavleto - Никола, в 32-ро СОУ
ves_77 - Дани - 1ви клас, 32ро СОУ
beauty827 - Мария-Йоанна - 34 ОУ "Стою Шишков"
Делфин - Ева - 36-то СОУ "Максим Горки"
Анда - Анна, 1в, 38-о ОУ, набор 2003
sweetkids_mama - Зорница, 39 СОУ
iva_top - Георги - 55 СОУ с английски език
dodo_dodo - Денис - 73-то СОУ
Малката русалка - Александра - 73 СОУ
Джуличка - Марчело - 97 СОУ, набор 2003
ivben - Марти - 101 СОУ "Бачо Киро"
EliG - Михаела - 1б, 104 у-ще
Rampelina - Валерий - 1в, 104-то
Мади - Ванеса - 105 то у-ще, 1а клас
honey13 - Ралица - 1 клас, 120 ОУ "Г.С.Раковски"
momboto - Сава - 122 ОУ
Донесена от вихъра (бивша taniast) - Маги - 122 ОУ
KSI -  Лори - 125 СОУ
Захарно цвекло - Ралица - 129 Антим І - испанската паралелка
Dragon's bride - Константин - 129 Антим I - испанска паралелка
Betty L. - Константин - 1б, 170 СОУ, набор 2003
dijel - Савина - ОУ"Алеко Константинов" І-ви "Б"
marka_74 - Елица - Iб, у-ще "Цар Симеон I"
Илея - ОУ"Христо Ботев", Пловдив
rosito123 - Вики - СОУ "Св.св.Кирил и Методий", гр.Белослав, набор 2003
svetlaem - Огнян - I ОУ- гр. Монтана
chanel 5 - Алеkсандър- 1б ОУ Раковски, Варна
e&v=t&v - Теодора - 1а, ОУ "Г.С. Раковски"
Despina - Детелина - ОУ "ГС Раковски", Варна
Dahlia - Дария - 1 г клас - ОУ "П.Р.Славейков" - гр. Варна
Snezha - Николинка - 1б, ОУ "Св. св. Кирил и Методий", гр. Варна
lina6.3 - Виктор - СОУ "Гео Милев" - Варна
Сарова - Никол - ОУ "Васил Априлов"- Бургас
meri_zajo - Петя - 1a - "Найден Геров" - Бургас
nelisan - Яна - 1 клас - "Св. СВ. Кирил и Методий", град БУРГАС
мама Гали - Наско - СОУ "Максим Горки гр. Стара Загора -1 "б" клас с руски
Desi_max - Максим - ОУ "Бачо Киро", гр. В. Търново
assia75 - Николета - ХГ "Св. Св. Кирил и Методий" - 1а клас, град Добрич

Последна редакция: чт, 09 юли 2009, 13:11 от Betty L.

# 139
Изобщо не я поправям, като пише, за посоката на движение. И не я карам да пише ченгелчета и въобще ръкописно. Само я предизвиквам да записва (печатно) идеите си, приказките, картичка от въображаемо място, рецепта и пр. Интересува ме навикът, да свикне да се изразява писмено.
На краснопис да я учат в училище.

# 140
А пък Лори си има "любовен тефтер" Crazy и в него си пише(печатно и с грешки) разни откровения. Другото което пише са писма до бабите, но се сеща мнооооого рядко. Не я карам да пише изобщо, а доброволно хваща да чете единствено комикси. Сричкува от 1 година, но изобщо не е напреднала с материала. Обаче обожава разни логически задачи или пък ме кара да и пиша дву-, трицифрени числа и тя да ги събира, изважда...До днес обаче не беше чувала за умножение. Днес и обяснявах какво представлява и идеята и хареса. Явно като всички в семейството ще се насочи и тя към математиката.

# 141
  • В офиса
О, да, и Цвета има нещо като дневник. Аз го четох веднъж  Embarassed
"Днес Марио и Лора ми направиха комплимент"
"Не харесвам понякога Мими и мисля че не ми е добра приятелка"
"Леля понякога не готви вкусно"
.... ей такива откровемия имаше

# 142
Много са сладки Simple Smile
Лори основно се обяснява в любов на гаджето си от градината  Crazy Ама тя ми дава да го чета понякога.

# 143
Ауу, и аз веднъж намерих нещо подобно, то дневник силно казано, една тетрадка, тук-там с писания, с грешки разбира се, и рисунки...Най-фрапиращото беше "Искам да имам гадже" ooooh!. Даже беше правилно написано. След няколко дни гледам пак тетрадката и това задраскано отгоре.
Сега от няколко дни е започнала писмо до Дядо Коледа да твори, има вече страничка. Grinning

# 144
Анка си няма дневник, но не бих го чела - майка ми веднъж ми прочете брутно изписаните три странички (в осми клас) и аз никога повече не си водих дневник. Бях писала, че пак съм си харесала един Пламен, след като предишната година харесвах друг (и двамата не разбраха). Реагира пред мен в стил "и какво е това сега?", аз се засрамих и повече нито споделих кого харесвам, нито писах в дневник.

Иначе Ането си има една кутия, на която с големи букви е написала "Тайни". Не мисля, че има нещо вътре, де.

# 145
  • у дома
И аз си пазя една бележка до моя син от едно момиченце от детската -Аз съм флюбена в Оги.
След години като им я покажа има да се смеят....

# 146
И аз си пазя една бележка до моя син от едно момиченце от детската -Аз съм флюбена в Оги.
След години като им я покажа има да се смеят....

Grinning

Аз нямам такива бележки. Синът ми нито е писал, нито получавал. Дъщерята като порасне - от нея ще чакам...

# 147
  • София
Анда, Габа за трета година е на лагер.

През 2007 бях ръководител на детски лагер, организиран от църквата, която посещаваме. Вики тогава дебютира като помощник-ръководител, а Габа - като редови лагерник (а не като детето на ръководителката). Миналото лято двете отидоха без мен. Габа се беше сприятелила с всички и раздялата пред автобуса беше трогателна. newsm45 Това лято лагерът ще бъде в Семково.

Лагерът в Трявна е организиран от клуба, в който Габриела тренира фигурно пързаляне. Той е почти задължителен за спортистите, защото е част от лятната им подготовка. Освен състезателите, към клуба има и група аматьори, които също тренират усилено и си имат свои състезания. Те също са на лагера. Затова и Виктория е там. Две седмици рано ставане, сериозно физическо натоварване и добра храна в планината им се отразяват чудесно.

# 148
  • София
Дъщеря ми чете свободно и пише с печатни букви.Аз никога не съм настоявала, нито съм я карала да се научи да чете и пише-тя самата много искаше.
Вече ме отменя в четенето на приказка всяка вечер-чете на сестричката си Laughing(е, понякога и двете искат аз да им чета)
Знае азбуката, може да смята. Всъщност като се замисля най-много обича да чете, да рисува и да пише буквите.
И тя си има дневник, прави картички и ги надписва-за рождени дни, за Коледа.Понякога като я гледам отстрани и все едно виждам себе си на нейната възраст... Само дето ми се иска да не приличаше на мен по това,че е затворена по характер, вглъбена, много чувствителна и притеснителна.

# 149
А за четенето и смятането въобще не е задължително да знаят да четат и смятат като започват 1ви клас . Дори не е и препоръчително , според повечето начални учители. Но родителите си мислят други работи и буквално карат децата си да четат и пишат у дома.

Много интересно, при нас в предучилищната имаше тестове накрая, за да покажат какво са научили, и там имаше и задачи и разни думички, които да могат да се опитат да прочетат, съвсем кратки разбира се, да оцветят гласни и съгласни букви и подобни.Пък сме в най-ама най-обикновено квартално училище, без претенции за елитност.И аз си мислех, че това е задължително по програма.

Оооо, и при нас имаше тестове на края на градината миналата година! И когато отидохме на общата родителска среща през юни, въпреки че още не бяха 100% сигурни списъците и госпожите, те всичките изрично помолиха да не натоварваме децата през лятото, да не им купуваме учебни тетрадки, да не ги дебнем да пишат или да сричат  Wink Лято на игри и забави ... И мойта като започна не знаеше да чете и да пише ръкописно буквите. Знаеше азбуката и печатният й еквивалент, събираше и изваждаше до 10 и ... толкова. В средата на годината сричаше и не помнеше какво пише на горният ред  ooooh!  Сега равносметката й е, че чете, къде сричкувано, къде нормално, най-важното - разбира какво е прочела и е способна да го разкаже от начало до край; смятането до 20 - събиране, изваждане, вкл. и на двуцифрените числа; при диктовки от 1 лист, допуска средно между 2 и 5 грешки (на фона от средата на годината, когато госпожата чисто и просто написваше отстрани целият текст, за да знаем за какво иде реч  hahaha ) ...
И понеже са на възраст, в която бързо забравят научено и добити навици, за това и на края на годината при раздаването на свидетелствата, на родителите ни раздадоха инструкции за лятото .... Всеки ден писане или преписване на текстове; всеки ден четене - по една приказка или от романите по 3-4-5 листа; поне през ден да им пишем задачки за смятане ...  Rolling Eyes

Извинете стана дълго, ама да си споделя опита и да ви посъветвам (въпреки, че знам, че е невъзможно да се изпълни  hahaha ) да не се шашкате и да вярвате в децата си! Те ще се справят в училище - всичките до един!

Общи условия

Активация на акаунт