Отговори
# 30
Изборът на име беше между мен и половинката ми. Никой не е имал претенции, не се е сърдил, и не е коментирал. Ако харесваш името, искаш да го кръстиш така, да, ама на сила. Това никога не съм го разбирала. Слава на бога, явно не съм попаднала на такива хора, ама ако бях попаднала, щяхме да се караме. Какъвто съм инат, детето без име щеше да седи, ама нямаше да го кръстя така както някой друг е искал.
Иначе за протокола - детето ми не е кръстено на никой. Всеки предложи по 5-6 имена. Направихме списък. После почнахме да драскаме, докато не достигнахме до консенсус. Демокрация Grinning

# 31
  • София
 Az i ti  Харесва ми Теодора. Но просто за мен е неумесно да ме принуждават и това име ми опротивя.
Благодаря на всички, че споделяте мнението си с мен. Hug

Изненада ме реакцията на мъжа ми, той е категоричен, което на мен не ми харесва. Почуствах се така сякаш съм просто донор и нямам право на мнение, цялата рода падскочи и най-много свекърва ми.
 А истината е че аз съм против тези обичай, защото смятам че колкото е внуче на едните толкова и на другите баба и дядо. Моята майчица почина и ми се искаше да направя жест към моят баща, по вързастен е и би се зарадвал. Пък ако дал Господ второ дете ще го кръстим на свекър ми. Но ми се обясни че това е обичай и така трябва, първото на свекъра второто на свекървата и третото...вече на който аз искам..и това наистина в 21век.
Блъскам си главата как да няма обидени..но като знам какви спорове ме чакат направо ми се плаче.

Последна редакция: чт, 02 юли 2009, 20:57 от Кики - cicico

# 32
  • София
Не съм привърженик на традицията да се кръщава на баби и дядовци.
Не мога да си представя децата ми да носят имена,които не ни харесват-на мен и на баща им.
В интерес на истината никой не се е сърдил,те просто са кръстени на себе си.

Иначе за конкретното име-Теодора бих казала,че ми харесва.

# 33
  • София
E, те съвсем са се увлекли-първото на свекъра, второто на свекървата... Иначе Теодора е хубаво име. Peace

# 34
  • Бургас/София
Хич не е хубаво, че така ти поставят въпроса. Все пак решението си е твое и на таткото. На мен Теодора ми харесва и не бих имала нищо против дъщеря ми да носи това име.

# 35
  • София
Сама избрах името на детето си,даже и мъжа ми не участва в избора или просто му харесва това.Не бих се съобразила с никой- нито родители,нито свекъри.Трябва вие с мъжа ти да решите за името,жалко че и той има такива остарели разбирания.Пиша така,защото при мен е било  лесно,никой не е изисквал подобно нещо,а и нашите и свекърите са с еднакви имена Mr. Green.Като цяло си е сериозен проблем и често в родата настават големи драми.Докато бяхме в реанимацията след секциото,една родилка непрекъснато плачеше милата,защото майка и доста я беше нагрубила,че детето няма да е кръстено на нея.Просто не можех да повярвам,че една майка в такъв момент може да причини това на дъщеря си. Shocked

# 36
Разбери се с мъжа си. Затова съм на мнение, че на никой не трябва да се кръщава-винаги има сърдити. Ти искаш на баща си, мъжа ти на неговите и кой е прав в случая?

# 37
Няма такива задължения, има желание от страна на родителите.
Бабата и дядото ако много желаят да дават име, да вземат да си родят. Mr. Green

# 38
Синът ми е кръстен на свекъра ми,но не защото е задължително или такава е традицията,а защото просто човека заслужава този вид уважение.

# 39
  • Кърджали
Свекърите ми дори не знаят как ще кръстим внучето им. Досега не са проявили желание да определят как аджеба ще се казва детето, нито те, нито някой от родата на мъжа ми. Само майка ми като и казах кка смятаме да кръстим  малката попита защо не на свекървата, отговора беше, че така сме си решили ние двамата. Но тук определно роял и мъжа ми, който като му казах че не искам да кръстя детето си на никой, ме подкрепи.Дори съзнателно или не, отхвърляхме имената започващи с буквите на някой близък... та да няма претенции че е кръстено на еди кой си...И заедно избрахме името, като той отхвърли някои от любимите ми имена, ама не е трагедия.
Към авторката - щеше да ти е по - лесно ако и мъжът ти беше на твоя страна... И това първото на свекъра, второто на свекървата вече малко прекалено ще ми дойде...

# 40
Сестра ми е кръстена на баба си ( на баща ми майка му) и се казва Теодора,а женицата е Тодорка....не виждам какъв е проблема Wink

# 41
  • Най-сетне у дома
Продължавам да недоумявам, как все още има хора, които мислят, че някой друг освен майката има право да избира името на детето. Е, въпрос на консеснсус и зачитане на мнението и на бащата, естествено.

Само, че е важно да няма двойни стандарти. А в случая ми се струва, че има. Ти настояваш да дадеш на дедето името на майка ти, защо се чудиш, че и съпругът ти прави същото? Просто дайте на детето име, което ще си е само негово и готово.

За протокола - избрах име на детето си, като много внимавах да не уцеля и най-малка прилика с имена и в двете семейства.  И да е имало мнения по въпроса, родителите ни бяха достатъчно разумни, да ни ги спестят.

# 42
  • София
Saule[Само, че е важно да няма двойни стандарти. А в случая ми се струва, че има. Ти настояваш да дадеш на дедето името на майка ти, защо се чудиш, че и съпругът ти прави същото? Просто дайте на детето име, което ще си е само негово и готово.[/color]

Simple SmileНе настоявам да дам името на майка ми, тя почина. Всъщност не съм настоявала още за нищо. Писъла сам че бих искала ако кръщаваме на рода да е кръстена на баща ми, защото е възрастен и болен и страшно депресиран от загубата на жена си и незнам дали ще дочака второто или третото внуче.. Не на всяка цена естествено...но мисля че в този случай е по приемливо да се загърбят обичайте.
 И аз предложих да е неутрално име и най-малко ако се появи на празник на който да празнува имен ден. Реакцията на мъжа беше че неможе да кръсти детето с име с което не свързва с никого, най малкото не бил сирак и небило нужно.

П.П да допълня, че щеше да ми е по лесно ако и таткото беше на моето мнение, останалите ще преживеят случката и вярвам че ще я обичат живот и здраве независимо от името. Ще решим има време. Радвам се че чета че малко то вас са имали подобен проблем, това говори много за развитието ни.

Последна редакция: чт, 02 юли 2009, 20:59 от Кики - cicico

# 43
На свекъра.

# 44
Не съм я кръщавала на родителите на мъжа ми. И пет деца да имам никое няма да кръстя на тях. А и не мога да си представя някой да ми налага как ще се казва детето ми. Съпругът ми каза " Ти си бременна, ти се мъчиш, ти решаваш"!

Общи условия

Активация на акаунт