Как приготвяте зимнина?

  • 179 054
  • 775
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 61
Няма проблем,cvete09,само утре да се прибера от работа,за да е точна.

# 46
  • Варна
  • Мнения: 777
Салатата "Ропотамо" я обичаме много вкъщи,ползваме я и за основа на разни мезенца и разядки през зимата.Продуктите за нея са дом. пюре,печен червен пипер,краставици,сварен боб,моркови.Завира се марината и постепенно в определен ред се слагат продуктите,накрая се налива олио и след това се стерилизират бурканите.Ако искаш,ще пиша точната рецепта.
Сега за гювеча във фризера.Зеленчуците предварително ги бланширам,докато омекнат малко,в подсолена вода.Обикновено купувам бамя,зелен боб,патладжан и пипер(зелен и червен).Изцеждам хубаво зеленчуците и ги изчаквам да изстинат.След това пълня в торбички и замразявам.При готвенето вече добавям домати,моркови и т.н.,тези зеленчуци не ги слагам предварително в гювеча.Няма страшно,не е нужна специална тенология за гювеча-бланширам най-вече,за да спестя място,иначе може и сурови да се сложат зеленчуците.Задължително,обаче,преди да сготвя,измивам добре под течаща вода,за да изчезне миризмата на "фризер".На мен поне все ми миришат зеленчуците...А,забравих-зеленчуците за гювеч ги бланширам поотделно(бамята и бобът малко по-дълго)  и ги смесвам при пълненето в торбите.

# 47
  • Мнения: 61

        "Мързелива лютеница"
       6 кг.червени чушки/печени и смляни/
       1 буркан /от компот/доматено пюре
       1 буркан /от лютеница/ течен мед
       2 връзки магданоз
       1 стрък кервиз
       1 чаена чаша горещо препържено олио
          сол на вкус
       Според вкуса може да се добавят сварени и нарязани моркови,печени и смляни патладжани.
       Всичко се обърква добре,слага се в бурканчета и се варят 15-20 минути.
                    Да ви е сладко!

# 48
  • пак там
  • Мнения: 2 892
Това с лютеницата и меда ме уби... Ще пробвам...

# 49
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Мързелива лютеница с мед какъв ли вкус ще има? Thinking Сигурно ще сладни...

# 50
  • пак там
  • Мнения: 2 892
Абе то във всички лютеници се слага подсладител, но обикновено захар, и като че ли в по-малки количества... Ще се пробвам аз с една миниатюрна дозичка, да видим  Peace

# 51
  • Мнения: 149
Лютеницата непременно ще се пробва.
sisillia, едно уточнение ако може. От старите лютеничени бурканчета ли е мярката за меда. Или ако знаеш колко грама е ?

# 52
  • Кьолн
  • Мнения: 1 220
Здравейте момичета! И аз преди две години реших тъй като имам в повече мед да го сложа вместо захар в лютеницата. Трябва да ви кажа ,че стана много по- вкусно. Дори семейството ми я хареса повече така.

# 53
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 500
Момичета, на компот от праскови и кайсии, колко захар се слага?
На сладки череши и малини аз слагам по 3 и половина, на праскови и кайсии - до 4, на къпини - 5.
Някой може ли да напише как се приготвя сладко във фурна  newsm78

# 54
  • Мнения: 70
Какво ще се получи, ако сложа сурови тиквички във фризера - нарязани, като за пържене? Щото аз сега, когато още им е сезона, трудно се навивам да сготвя за вечеря такова нещо, камоли да хамалувам в промишлени количества, за зимнина...

# 55
  • Мнения: 1 425
Момичета как се правят киселите краставички, дето се оставят на слънце и за два три дни вкисват..... newsm78

# 56
  • София
  • Мнения: 179
На сладки череши и малини аз слагам по 3 и половина, на праскови и кайсии - до 4, на къпини - 5.
Някой може ли да напише как се приготвя сладко във фурна  newsm78
[/quote]

Слагам равни дози плод и захар.Включвам фурната и пека , докато омекнат плодовете.Вода не слагам,защото те плодовете си пускат , но ако ти се стори сухо , можеш да добавиш.Преди да разсипя в бурканчета , добавям лимонтузу.
Но не съм правила отдавна.Нека и някой друг се включи.

# 57
  • Мнения: 61
Да,меда е 1 буркан от старите лютеничави.Но не слагайте целия наведнъж,защото меда е различен-да не стане прекалено сладко.Всеки преценява според вкуса.Иначе от тази доза излизат 10 бурканчета от старите лютеничави.

# 58
  • Мнения: 767
Какво ще се получи, ако сложа сурови тиквички във фризера - нарязани, като за пържене? Щото аз сега, когато още им е сезона, трудно се навивам да сготвя за вечеря такова нещо, камоли да хамалувам в промишлени количества, за зимнина...

Като се размразят, стават на пюре. По-добре пържени във фризера.
А инъче и аз слагам почти всичко във фризера - печени чушки, бамя, зелен фасул, лозови листа, печен патладжан, настъргани домати в кутийки, нарязан магданоз и  копър с водичка в ледените форми, дори бульон от месо, който е останал в найлонови торбички (ако нямам кутийки, пък и по-малко място заемат).
Но най-много имаме протеинови топчета за рибите Laughing
Сетих се - и тиква настъргана за баница.

Последна редакция: пт, 10 юли 2009, 20:25 от petu6ka63

# 59
  • Варна
  • Мнения: 777
На сладки череши и малини аз слагам по 3 и половина, на праскови и кайсии - до 4, на къпини - 5.
Някой може ли да напише как се приготвя сладко във фурна  newsm78

Слагам равни дози плод и захар.Включвам фурната и пека , докато омекнат плодовете.Вода не слагам,защото те плодовете си пускат , но ако ти се стори сухо , можеш да добавиш.Преди да разсипя в бурканчета , добавям лимонтузу.
Но не съм правила отдавна.Нека и някой друг се включи.
[/quote]А аз даже не меря захарта.В зависимост от това,колко е сладък плода,наръсвам със захар и след като престои 1 нощ пека на умерена фурна.Към края на печенето заливам с 1 пак. лимонтозу,разтворено в малко вода,и изключвам фурната.Пълня в буркани след като изстине и стерилизирам за 5-10 минути.
Кой търсеше краставички на слънце?Отивам да търся рецептата.

Общи условия

Активация на акаунт