Как приготвяте зимнина?

  • 179 220
  • 775
  •   1
Отговори
# 465
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 515
Преди време бях опитвала някакви чушки от буркан - смес червени и зелени, не бяха печени и белени, нарязани на парчета и малко пържени с лук; като се изсипят в тигана и само се слагат яйца и става миш маш за отрицателно време. Това беше някакво готово ястие. Обаче съм изгубила рецептата. Някой има ли представа как се прави това?
Самоцитирам се защото открих рецептата. Поствам я тук, може и на някой друг да му хареса.

Лятна манджа за зимни дни
Източник - http://www.sibir.bg/index.php?page=displayTopic&id=2922&tid=38952

Продукти:
1/2 голяма купа нарязан по на едро лук
1 купа нарязани червени и зелени чушки.Става и със сурови и с печени. Аз лично ги смесвам.
1 купа нарязан на кубчета патладжан
/предварително изкиснат в солена вода  *Може вместо него и нарязани на едро тиквички
1 купа нарязани домати /по-добре обелени
много магданоз
Приготовление: Необходима е голяма с широко дъно тенджера и голяма лъжица /лопатка за разбъркване. Налива се достатъчно олио.Като загрее се пуска сол на вкус,в последствие се опитва.Първо лука се запържва малко да поомекне.Прибавят се чушките също да омекнат, после патладжана и накрая доматите.Бърка се периодично да не загори манджата.1 суп.л. захар омекотява киселия вкус.След като се изпари водата от домата и ястието се сгъсти, се наръсва и обърква с магданоза.Насипвам в конфитюрени бурканчета и изварявам 10 мин.
Тази манджа я правя от 10-15 години и я ползвам както за директна консумация,така и като добавка към всички други ястия/яхнии,гювечи,кавърми и т.н.
Към тези продукти може да се добавят моркови на колелца и чесън. Пържа всичко поотделно и смесвам накрая с доматите. Наистина става чудно

# 466
  • Банкя
  • Мнения: 1 292
най-после и аз забърках 5 буркана -царска
Утре още 5.

# 467
  • Мнения: 86
Вчера направих туршия в бидонче само със сол:
9,0 кг зелени домати;
3,5 кг моркови;
2,3 кг карфиол-1 глава;

На дъното се слагат клонки с вишневи и лозови листа,целина,половин дюля,дафинов лист.
Отгоре се нареждат зеленчуците-разбъркано.
По средата и най-отгоре отново се слагат
клонки с вишневи и лозови листа,целина,половин дюля,дафинов лист.
На 10л вода се слага 500-700 гр. морска сол,
предварително разтворени в кофа.Изливат е в бидона,като водата трябва да бъде 4-5 пръста над зеленчуците.
Притиска се с чиния.Претака се 20 дни.След 10-ия ден е добре туршията да стои на хладно 10 градуса и тъмно   chef

Последна редакция: нд, 08 ное 2009, 03:13 от Crystal Bell

# 468
  • Мнения: 108
Майка ми прати от село около 2кг. зелени доматчета. Искам да ги направя на трушия, ама не от тази със сол, дето се претака. Трябва ми нещо по-безсолно и в буркани да нареждам - ако може рецептата да е с цели домати. Сега ще се поразровя из нета, ама много разчитам на вас.

# 469
  • София
  • Мнения: 1 832
Здравейте,
някой да е правил туршия - нарязани зеленчуци се поръсват със сол и захар и престояват една нощ изцеждат се от сока, който са пуснали и се прехвърлят в бидон или буркани, отцедената течност се смесва с оцет, сварява се и когато изстине се изсипва при зеленчука.
Ако някой знае да ми каже колко сол, захар и оцет се слагат /на какво количство зеленчук?/
На мен нещо ми се върти в главата 1 към 1 /течност/оцет/

# 470
  • Мнения: 584
Здравейте,
някой да е правил туршия - нарязани зеленчуци се поръсват със сол и захар и престояват една нощ изцеждат се от сока, който са пуснали и се прехвърлят в бидон или буркани, отцедената течност се смесва с оцет, сварява се и когато изстине се изсипва при зеленчука.
Ако някой знае да ми каже колко сол, захар и оцет се слагат /на какво количство зеленчук?/
На мен нещо ми се върти в главата 1 към 1 /течност/оцет/
Аз съм правила по този метод царска туршия, но затварям в буркани и стерилизирам  Peace След малко ще пусна моята рецепта
Царска туршия
5 кг червени камби
5 кг карфиол
2 кг моркови
2 гл. целина, заедно с листата, 1 литър оцет, 250г сол и 500г захар
Нарязаните зеленчуци се поръсват със солта и захарта и престояват 24 часа. Отделеният сок, заедно с оцета се възвира за 3-4 мин. Бурканите се пълнят със зеленчуците и се налива във всеки от маринатата. Стерилизирам само за капачка... Peace

Последна редакция: вт, 20 окт 2009, 11:05 от бейлис

# 471
  • Мнения: 1 798
Здравейте,
някой да е правил туршия - нарязани зеленчуци се поръсват със сол и захар и престояват една нощ изцеждат се от сока, който са пуснали и се прехвърлят в бидон или буркани, отцедената течност се смесва с оцет, сварява се и когато изстине се изсипва при зеленчука.
Ако някой знае да ми каже колко сол, захар и оцет се слагат /на какво количство зеленчук?/
На мен нещо ми се върти в главата 1 към 1 /течност/оцет/
Виж тази на esy - http://vkusnoikrasivo.com/recepy/760/Търновска%20туршия
Дано е това което търсиш.

# 472
  • Мнения: X
Една лесна и бърза рецепта за люти чушлета ...
Счукан чесън,оцет ,магданоз-нарязан,чушките.
Чушлетата се пукат на котлона,колкото да не са сурови.Редят се веднага в бурканчета,между тях се слага чесън-на вкус,магданоз-по желание /аз една година забравих да купя  и не сложих/, редят се много плътно,да отиде по-малко оцет.Долива се догоре оцет.Затварят се добре и се обръщат с капачката надолу.
след два-три дни са готови за ядене.

# 473
  • София
  • Мнения: 1 832
бейлис, благодаря точно това търсех, но аз винаги намалявам количеството на захарта и ще сложа салицил и няма да стерилизирам.
delicate, не се отваря линка.

Една лесна и бърза рецепта за люти чушлета ...
Счукан чесън,оцет ,магданоз-нарязан,чушките.
Чушлетата се пукат на котлона,колкото да не са сурови.Редят се веднага в бурканчета,между тях се слага чесън-на вкус,магданоз-по желание /аз една година забравих да купя  и не сложих/, редят се много плътно,да отиде по-малко оцет.Долива се догоре оцет.Затварят се добре и се обръщат с капачката надолу.
след два-три дни са готови за ядене.


Аз ги правя така, само че слагам до резката оцет, 1ч.л. сол и може би 1-2с.л. олио /на око/, чесън и магданоз, пукам чушките и реда в бурканчета, притискам с нож чушките в буркана, за да може да се съберат повече, когато марината стигне до горе затварям и обръщам с капачката надолу, докато изстинат.

# 474
  • Мнения: X
verabel , да,видях и такива рецепти по-напред.Но на мен са ми добре без сол , а не обичам да ми са мазни...затова така ги правя...

# 475
  • Мнения: 1 798
Не става  Rolling Eyes
Ако esy не се включи ще ти я копна Hug

# 476
  • Мнения: 1 793
Майка ми прати от село около 2кг. зелени доматчета. Искам да ги направя на трушия, ама не от тази със сол, дето се претака. Трябва ми нещо по-безсолно и в буркани да нареждам - ако може рецептата да е с цели домати. Сега ще се поразровя из нета, ама много разчитам на вас.
Туршия със зелени домати:
    Туршията е за всякакви зеленчуци, но аз слагам само домати и моркови. Слага се в 3л. буркан:16 с.л. оцет, 6 аспирина, 6 с.л. захар, 3 с.л. сол. Бурканите се зареждат и се доливат с вода. 1 седмица се обръщат сутрин и вечер. За аромат слагам целина, ако харесвате, разбира се

# 477
  • София
  • Мнения: 1 832
verabel , да,видях и такива рецепти по-напред.Но на мен са ми добре без сол , а не обичам да ми са мазни...затова така ги правя...

Олио също няма да сложа, защото една година ми граняса и стана много неприятно. Тогава правих парена - с камби, моркови и карфиол мисля че по-напред я видях, но ме е страх пак да не попадна на лошо олио. Иначе туршийката е много вкусна, май и аспирин й се слагаше и тя не се стерилизира.
Всеки си знае вкуса, аз обичам люто, кисело и солено...

Не става  Rolling Eyes
Ако esy не се включи ще ти я копна Hug
Благодаря ти.

# 478
  • София-Младост
  • Мнения: 24 079
Моля ви за изпитана рецепта за кисели красавички.  Praynig

# 479
  • у нас
  • Мнения: 447
Кисели краставици правя винаги така сипвам оцет до резката на дъното на буркана слагам по 1суп. л.сол и захар,копър,лук нарязан на полумесци,чер пипер.Редя краставичките,доливам с вода и варя само 2мин. след кипването на водата за да са хрупкави. Peace

Общи условия

Активация на акаунт