Всъщност знаем ли какво искаме?

• 2 753
  • 54
  •   1
Отговори
Повод за темата е една съвсем обикновена случка. Няколко средностатистически момченца (на възраст 7-8 години) играят пред средностатистически блок. Пръскат се с водни пистолети и се смеят. Чудесна детска игра.
За времето в което ги гледах (не повече от десетина минути) 6 души им направиха злобно-съскаща забележка. Две балконни възпитателки, че вдигат шум и естествено, че са невъзпитани. Една сърдита грижливка, че ще настинат и че нямат майки, щом допускат това. Трима умни чичковци, че пръскат колите.
Питам се всъщност - знаем ли какво искаме и защо си изкарваме неудовлетворението от живота и нервите върху децата?

# 1
  • София
Тъжна констатация... Винаги е било така. Има сърдити хора, на които все някой им е крив. Най-често децата, защото на тях лесно можеш да се скараш, без особени последствия. Баш държа, че тия същите, редовно недоволстват, че "днешните деца не играят навън, а висят пред компютрите по цял ден".
Няма угодия за недоволните!

# 2
Питам се всъщност - знаем ли какво искаме и защо си изкарваме неудовлетворението от живота и нервите върху децата?

Защото така е най-лесно, когато срещу теб няма равностоен противник.
Подтискани, мачкани, всеки с проблемите си  и страхът и невъзможността да се изрепчи на живота, търси отдушник. А най-лесно намира такъв в лицето на децата, било то свои или чужди.

# 3
Тъжна констатация... Винаги е било така. Има сърдити хора, на които все някой им е крив. Най-често децата....
Да, винаги е имало сърдити хора, но когато аз бях дете имаше една единствена кисела лелка в цялата ни кооперация. Когато децата ми бяха деца я замени друга по-кисела, която понякога получаваше плахата поддръжка на един истеричен бизнесмен (с новопридобито Ауди). Днес обаче за десетина минути шест човека се накрещяха на децата просто ей така, за нищо.
Ами май наистина има нещо сбъркано в нас.

# 4
А имаше ли ефект от някоя от забележките?  Laughing

# 5
Ами нямаше естествено. Какъв ефект да има? Децата не правеха нищо лошо. Те просто тичаха и се смееха. Спираха изслушваха крещящия объркано и после продължаваха. Часът беше 5 и по това време, в този сезон не виждам нищо по-нормално от играещи деца.

# 6
Тези, които правят забележки  за водни пистолети, че са прости, прости са, че чак дрънкат, но има и друг проблем, че децата въобще не ги чуват.
И утре когато се направи забележка за нещо реално и опасно, пак ще го подминат така.
Това е истинският проблем.

# 7
  • Бургас
така е,всеки ден ставам свидетел на подобни случки...
много сме изнервени,стресирани,уморени и светът ни е крив...
като псуват пред комп. игри-"защо,какви  са днешните деца" и т.н.
като играят нещо подобно пак не го харесваме.
и какво да правят тогава децата?
разбира се,въпросът е реторичен...
и най-тъжното е,че много хора дори не забелязват тези неща,изобщо не се замислят над тях...унесени в своите така важни дела...
а същите тези хора не биха посмели да извикат полиция примерно,защото съседите вдигат шум или се бият в 2 посреднощ...не биха им направили забележка дори.но да викаш срещу деца,които няма как да се защитят е лесен и удобен начин да се разтоварят от огромните количества натрупана отрицателна енергия в себе си...

# 8
  • Варна
За съжаление все по-често стигам до извода че сме един народ от низки човечета, злобни и тесногръди, ниско интелигентни и завистливи. В това число не изключвам себе си, и аз на моменти се улавям да правя глупости, които после с дни обмислям и мир на ми дава...горките ни деца!

# 9
Миналата седмица, една възрастна съседка се разкрещя на децата на площадката пред блока ни, защото ритали топка  Shocked (децата са между 5 и 8 годишни) . Не било там мястото за ритане, да ходели другаде, с топката можело да я ударят, това било място където тя и другите съседки искали да си седят (на припек) на пейката  Rolling Eyes .
Застъпих се за децата, а после няколко дни се чудех дали постъпих правилно, защото бабата направи грандиозен скандал завършващ с "те за това са такива напоследък, при такива родители, не ви е срам!".

Ужас, грозна работа. Но нямах избор, за мен децата бяха прави и колкото и да се опитвам да избягвам сцени се наложи да се намеся.

# 10
Факт е, че хората все повече се дразнят от децата.
Дори от собствените си....
А това е лошо....

На всякакви подобни щури игри (каквито може да измисли дъщеря ми на 2г почти) играя заедно с нея. Прави ми кеф.
Отнасяла съм един куп безумни погледи по площадките, как мога да се заровя в пясъка, да правя формички. Или пък да се пръскаме с вода и т.н.
Ами не ми пука, детето е дете, за да се радва, смее, да играе....и аз се радвам още повече на възможността, че и аз мога да се позабавлявам по този начин...)))))

# 11
  • Варна
Мдааа, учителката на дъщеря ми я заподозаря, че лъже когато тя каза, че и позволявам да джапа в локвите, след като изяснихме истината, ми каза да не го казва на децата че и другите щели да искат Rolling Eyes

# 12
  • в страната на чудесата
Тези, които правят забележки  за водни пистолети, че са прости, прости са, че чак дрънкат, но има и друг проблем, че децата въобще не ги чуват.
И утре когато се направи забележка за нещо реално и опасно, пак ще го подминат така.
Това е истинският проблем.

за това сме виновни единствено и само ние, възрастните. които им отнемаме детството всеки ден.
ето това е проблема, а не дали ще чуват забележките или не. да бъдат палави е отколешна придобивка на детството... извинявайте, ама ние сме били ДОСТА по-палави от сегашните деца.
наистина не знам какво искаме от тях...

# 13
Прди 4-5 години пред нашият блок направиха страхотна площадка и футболно игрище,мисля че проектът беше финансиран от УЕФА.Още на вторият месец прожекторите на игрището съвсем целенасочено бяха счупени от добри съседи,защото светели и вечер се събирали пубертети,които ритат и се вдига шум.Може би е по-добре въпросните пубертети да се свират по градинките и да друсат хероин,незнам.Бабите негудуват,когато децата идват да играят на тенис масите,защото пейките са близо до тях и са нащрек топчето да не извръкне и да кунтузи някоя.А когато веднъж се бях запътила към една пейка близо до пясъчника, 80годишна г-жа Х ми каза,че е заета щото чакала две съседки, а и да не вземе детето да и размъкне кълбетата-имаше торба с плетки до нея.
Всъщност май незнаем какво искаме.
Или искаме да живеем в нормална държава,
съседите да ни поздравяват или поне да
отговарят на нашият поздрав,вместо да мучат,
улиците да са чисти,да няма войни по пътищата
и корупця във властта и т.н и т.н.,но не правим
нищо по въпросът,защото на първо място гледаме
да подсигурим собственият си комфорт.Но по какъв
начин?

# 14
  • София
Днес присъствах точно на такава сценка, тичащи, смеещи се деца, пръскащи се с водни пистолети. Дияна поиска и тя пистолет Simple Smile
Не чух злобни излияния, но и да е имало най-вероятно съм ги пропуснала. Не виждах/м нищо лошо в играта на децата.

Но "викове" винаги е имало. Помня навремето на нас колко баби са ни се карали.
Кога ли и ние ще минем тази граница? Т.е. дали ще ни дразнят детските писъци, крясъци, тропот? Дали това е типичен процес на остаряването?

Общи условия

Активация на акаунт