За нас, Земята и Вселената

• 36 646
  • 740
  •   1
Отговори
# 30
  • у дома
Ако позволите малко ОФФ... извинявам се за което.. Embarassed

Относно тези постове които са само 'запис'.. Нали има бутонче 'ИЗВЕСТИ' - специално за тези които искат да следят темата и да получават известие при публикуване на нов отговор, но не искат да пишат.

Отдавна се чудя защо не се използва масово този бутон - върши перфектна работа и не се спами темата.  Peace Така ще имаме само 'пълноценни' коментари с истински мнения и информация.  Hug  Hug

dodyniki, и на мен откъсът ми направи впечатление  Laughing Затова прочетох статията, но имах очакване за нещо различно т.е. нещо от рода на обяснение на техниката и повече разяснения за ефекта.  
И аз не съм толкова запозната  Wink

# 31
  • Добрич
fastuche, веднъж бях ползвала този бутон, не помня вече за коя тема. Известяванията ми идваха на електронната поща, а не във форума.

tonimar, напълно си права за децата. Те са много спонтанни и действително лесно изпадат във възторг. Могат да бъдат очаровани от елементарни предмети и действия, които ги заобикалят. Светът за тях е безкрайно забавление и те се стремят да се забавляват добре.

Последна редакция: пн, 06 юли 2009, 14:38 от Вела

# 32
dodyniki, никога не съм правила групова медитация. Мисля, че е трудно постижимо, освен ако не е медитация със смях, танци, движение. (А и медитирам през деня.)
На мен пълнолунието ми влияе (особено на съня); влияе и на животните. Може би повлиява и върху медитацията, нямам наблюдения. Нямам и фантазия по какъв начин би могло да повлияе, нали медитацията е не-мислене и навлизане навътре. Освен да се усеща по-силно. Кога е следващото пълнолуние?   Grinning

tonimar, напълно си права за децата. Те са много спонтанни и действително лесно изпадат във възторг. Могат да бъдат очаровани от елементарни предмети и действия, които ги заобикалят. Светът за тях е безкрайно забавление и те се стремят да се забавляват добре.

ВелаHug точно това имах предвид - че те умеят да се забавляват и го правят добре! Обяснила си го точно! Животът е забавление, щастието е забавление. Когато настъпи момента човек да достигне до това усещане, тогава може да бъде истински щастлив, да се отдаде на щастието. Заради егото и очакванията ни, ние изживяваме по-силно тъгата. Бях чела нещо по този въпрос, ще го потърся.

# 33
dodyniki, никога не съм правила групова медитация. Мисля, че е трудно постижимо

Тони, ами като не си правила групова медитация, как знаеш, че е трудно постижимо  Wink Аз съм правила и не е трудно - въпросът е само дали ще можеш да се отпуснеш и да си в синхрон с хората, които са около тебе.

# 34
eldivine, не се изразих достатъчно, а само с две думи. Под "трудно постижимо" имах предвид отпускането и елиминирането на движенията и шума на останалите около мен. Поне при мен това е проблем.

# 35
Цитат
освен ако не е медитация със смях, танци, движение
Паневритмията не е ли нещо подобно?... newsm78

# 36
Паневритмията не е медитация. Бяхме писали за паневритмия януари-февруари месец в темата, но оттук има по-сгъстена информация:

http://www.panevritmia.info/

Този сайт е изцяло посветен на системата от музикални физически упражнения, наречени Паневритмия. Те се играят сутрин сред природата и често са наричани кръгов танц, тъй като обединяват в себе си музика, поезия, движение и мисъл в хармонично цяло.

Паневритмията се състои от три дяла. Първият съдържа 28-упражнения, вторият се нарича “Слънчеви лъчи”, а третият – “Пентаграм”.

Запознатите с духовната наука разглеждат Паневритмията като духовна практика, повлияваща благотворно физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на Духа, душата и тялото на човека. При практикуването на Паневритмия човек черпи от живите енергии на природата и влиза в синхрон с природния ритъм.

Паневритмията съдържа дълбока философия – в нея чрез движение и музика са изразени ключови моменти от психическото и духовното развитие на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.

Паневритмичните упражнения са в хармония с творческия космичен ритъм, който гради и организира цялата природа и затова имат мощно въздействие. Те дават възможност на човека да провежда балансирано земните и небесни енергии и да постига хармония в себе си и с околния свят.

Възприемането и правилното разпределение на енергиите на Слънцето, които се осъществяват при тези упражнения, поддържат както функциите на физическото тяло, така и по-фините тела на човека.

Заниманията с Паневритмия стимулират създаването на здравословни навици и повишават усещането за благополучие.

Духовният учител Беинса Дуно (Петър Дънов), който я създава, казва за нея: “Паневритмията е наука, която регулира физическите, духовните и умствените функции на човека. Тя е метод на Разумните същества за самовъзпитание.”

При динамична, танцова медитация не се следват определени движения.
Някой беше писал, че ходи на Паневритмия, сигурно е силно изживяване!

# 37
..............
Някой беше писал, че ходи на Паневритмия, сигурно е силно изживяване!

преди години имаше група,която се събираше в Морската във Варна
не съм пробвала...., но дори и отстрани ,усещането е за свобода и щастие Two Hearts

# 38
 Hug
Жалко, че вече не можеш да ги наблюдаваш! Май в Пловдив имаше все още дейна група newsm78

# 39
В Пловдив съм ги виждала-събират се на Гребната база!  Peace...
Тонимар,благодаря за инфото!  Hug Питаше ме за пълнолунието и преди малко погледнах ,че е точно тази нощ!Ако не си легнала още-може да пробваш...Аз също съм се настроила... Hug...
А относно тази медитация за която ти спомена-с танци и музика.... newsm78...би ли ме светнала малко повече,че не мога да си го представя-да оставиш мозъка да почива и в същото време да танцуваш...Или е нещо подобно на онези от балетите,където са седнали на земята и само правят плавни движения с ръцете и кръгове,...нещо такова беше....и са наредени в кръг например..../така поне си го представям де/.....

# 40
Като говорите за медитация...никкога не съм го споделяла с никого...
просто не ми се е струвало важно,или необходимо, не знам...
Била съм около 12-13 годишна,всяка вечер,преди да заспя ,точно на ръба на съня,...се понасях в безкрая ,носена от силата на съзнанието ми...трудно ми е да го обясня с думи-но щом медитирате,знаете за какво говоря.
Тогава не знаех какво е това медитация,не съм и помисляла обаче как го правя.В началото не успявах да се задържа дълго,но след много опити/всяка вечер имах право на един опит,който ако проваля ..просто заспивах /,успявах да удължа достатъчно това зарево,този усет за безметежност,което ме правеше много щастлива.
Доста по-късно,вече бях загубила маниера  си на медитиране ,четох една книга ,където видях описан точно този вид медитация.
Книгата беше на Шамбала,Първи стъпки в будизма и медитацията, или Въведение в будизма, една със зелени корици- не помня на кого съм я дала ,не помня и заглавието точно,а ми се иска да я прочета пак...

# 41
 Hug Не съм си легнала, dodyniki . И преди да прочета, че днес е пълнолуние, вече бях направила медитацията, но не усетих нещо по-различно. Може би има значение предварителната нагласа за пълнолуние или е добре да се прави на открито (тук вали от дни и изобщо не се вижда луната)... А може и някои да усещат разликата, а аз да не съм от тях. Ти опита ли?
Ето за динамичната медитация. Преди време бях попаднала и на видеоматериал, утре ще потърся пак. Динамичната медитация е измислена точно за западния човек. Доста от нас имат стресиращо ежедневие, а професиите ни са свързани с малко физическо натоварване. Движенията притази медитация са напълно произволни.

http://www.oshoevents.net/event.php?event_id=105

Mamagemelar, мисля, че с малко опити можеш отново да изпиташ същото усещане!  Hug
А аз доста години, преди заспиване виждах всякакви сливащи се цветове. Играех си с тях, извиквах ги... Но и при мен отмина. Сигурно ми е омръзнало, появили са се други интереси, други вълнения.

# 42
Животът е безсмислен... освен ако ти не му дадеш смисъл. В него няма вграден смисъл; той трябва да бъде създаден. той трябва да бъде въведен, провокиран. Ако чакаш за някакъв готов смисъл, няма да го получиш... и животът ще изглежда безсмислен.
Животът е като празен лист хартия. Той е просто една възможност. Ти можеш да създадеш смисъл, можеш да създадеш и безсмислие. Можеш да създадеш свобода, можеш да създадеш и затвор. Всичко зависи от теб. Свободата ти е пълна.

Човек много се страхува от тази свобода, защото тя се превръща в голяма отговорност. Ти би искал някой друг да ти даде смисъл, за да не бъдеш отговорен. Тогава смисълът ти е даден.
Да създадеш смисъл означава, че ако сбъркаш, само ти си отговорен и никой друг. Това поражда страх. Затова човек винаги създава богове, които да дават смисъл на живота. Каква точно е представата за Бога? Някой, към когото да гледаш отдолу нагоре, някой, който ще ти даде смисъл, който ще ти даде спасение.
Никога няма да намериш тази поезия, която ти дава смисъл, освен ако ти не я внесеш в съществуването, освен ако ти не я създадеш.

Ако просто чакаш някакъв смисъл да дойде в живота ти, ти чакаш като просяк с просяшката паничка. Така никога няма да го получиш. И тъй като чакаш, непрекъснато ще чувстваш безсмислеността. Ти имаш някаква идея за смисъла и не го създаваш, и когато продължаваш да сравняваш своя живот с тази идея - животът винаги изостава... Голямо безпокойство. Ти създаваш и двете!

# 43
Интересни неща си говорите тук. Heart Eyes  Hug
tonimar,благодаря ти за разясненията относно паневритмията.   bouquet

Mamagemelar,аз също имам 4есто такива изживявания от детска възраст.Много е красиво,отпускащо,зареждащо. Hug
Освен това понякога,когато съм силно притеснена и уморена,но умората винаги е психи4еска и не физи4еска ми се слу4ва следното.Казвам слу4ва се,защото то става без моя намеса.Лягам да си по4ина и да премисля нещата и запо4вам да тежа ужасно много.Вси4ко запо4ва да ме боли и да тежи,по4ти не мога да си вдигна крайниците.След това по цялото ми тяло тръгва едно усещане като люлеене(прили4а на тези,които 4овек има,ако е прекарал много време във вода),много е приятно и по мен се разстила топлина.След това олеквам дотолкова,4е имам усещането 4е тялото ми се отлепва и запо4ва да се движи нагоре към тавана.Накрая завършва с една приятна безтегловност.Аз съм си на леглото,не съм мръднала,но мозъкът ми от4ита 4е съм във въздуха,вси4ко лошо е разтоварено и аз се 4увствам страшно заредена и облек4ена. Heart Eyes

# 44
  • Русе
tony,
чудесни са постовете ти.
Винаги намирам отговор или подкрепа в тях

Общи условия

Активация на акаунт