Дългокърмещи майки - да пообщуваме - част 23

• 11 001
  • 289
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Може да ви се стори, че не е тук мястото, но аз точно вас искам да анкетирам  Simple Smile :
Как определяте по здравословно и балансирано храненето на вашето семейство?
Коя схема на захранване приложихте?
Как се отнасяте към желанието на детето да е в непрекъснат контакт с вас, когато проявява такова? За привързаното родителство какво мислите?
Как се отнася бащата към зависимостта на детето от гърдата?

Питам ви, защото ми се струва, че когато майката вземе решение да кърми и особено по-дълго, тя също се старае да изхвърли боклучавата храна от дома, дори да не захранва с обща храна, прилага доста от техниките на ПЗ(като НЕхранене пред телевизора и с безброй звуци и играчки.).  Мисля, че повечето или всички са привърженички на привързаното родителство. И ми се струва че повечето бащи малко страхливо се съгласяват с всичко това, влияят се от роднини, но въпреки това позволяват последната дума да е на майката.

# 151
  • В сърцето на ММ
На първия въпрос-отдавна се храним здравословно,мъжът ми отслабна с 40 кг преди 4 години и оттогава спортува активно и много държи на храната.Така и аз си поддържам фигурата без усилия. Mr. Green
Схеми на захранване не съм прилагала,защото съм доста мързелива.Сядаме на масата и ако иска яде,ако не иска -има кърма да си цокне.
Приятно ми е да го гушкам,но вече не търси толкова контакт,повече се заиграва сам,не дели хората и контактува с всички.Отива да си играе с децата без да ме търси.Но ако трябва да стои при някоя баба без мама или тате-няма как да стане,отказва.На мен засега така ми е по-добре.
Баща му е изключително горд ,че детето му е кърмено-даже на последък ме дразни,защото аз искам да намалям ,а той ме карам да му давам :"Недей да мъчиш детето,дай му,нищо няма да ти стане,виж как плаче.".Знае всичко за кърменето и дори упреква тези,които нямат  желание да кърмят.Не се влияе от други мнения,но и бабите нямат нищо против нашето кърмене.Нито упрекват,нито подкрепят.
Изключително съм ЗА привързаното родителство.Големият ми син е гледан от баба си и виждам разликата. Simple Smile

# 152
 - от години имам доста здравословен стил на хранене, но също така от години мъжът ми си остава непоправим "традиционалист"....
- семес от ПЗ и "детето се храни само", плюс някои от препоръките на класическото относно реда на въвеждане на храните
Как се отнасяте към желанието на детето да е в непрекъснат контакт с вас, когато проявява такова? За привързаното родителство какво мислите?
- вече рядко желае да е непрекъснато с мен, по-скоро няма особени предпочитания, никога не се сърди, коагото излизам за работа, може би защото работя откакто беше на 3 м. Харесвам логиката, на която се базира привързаното родителство, но не следвам норми - каквото се харесва и предпочита от детете, като следя да давам свобода, веднага щом си я поиска Wink
- при нас не е зависимост, през деня се налага аз да предлагам, той рядко търси, а се налага понеже вода и течности други не желае да пие. Имахме търкания по темата между 4 и 6 м., когата другите деца "ядяха"  Wink Но сега, виждайки какво здраво, самостоятелно и щастливо дете е, отношението доста се промени Simple Smile

# 153
Може да ви се стори, че не е тук мястото, но аз точно вас искам да анкетирам  Simple Smile :
Вегетарианци сме и се стремим да се храним здравословно.
От 6м започнахме постепенно захранване. Не съм прилагала ПЗ. Карах си традиционно-каши, пюрета и т.н. Ползвала съм и готови и изготвени от мен. Сега не сме на ДК, а и готвя аз.
Като не ме оставя да влезна в тоалетнта ме ядосва Grinning Иначе на всякъде я водим , защото нямаме баби на разположение. Като дойде свекървата я води навън или и я оставяме за няколко часа и излизаме сами. Спим заедно.
Няма никакви проблеми. Никой не ни се бърка.

# 154
  • Германия

Питам ви, защото ми се струва, че когато майката вземе решение да кърми и особено по-дълго, тя също се старае да изхвърли боклучавата храна от дома, дори да не захранва с обща храна, прилага доста от техниките на ПЗ(като НЕхранене пред телевизора и с безброй звуци и играчки.).  Мисля, че повечето или всички са привърженички на привързаното родителство. И ми се струва че повечето бащи малко страхливо се съгласяват с всичко това, влияят се от роднини, но въпреки това позволяват последната дума да е на майката.

Здравословно и балансирано Thinking от всичко по-малко, бял хляб и газирано (изключвам биричката) почти не влиза у дома, плод/зеленчук задължително, нещо млечно също, ограничавам шоколади и какао, сладоледът е позволен; всеки ден се старая да има нещо различно, иначе децата биха карала на макарони и картофи. Rolling Eyes

С първото дете захранвах с пюренца след 7ми месец, защото в яслата така ни го натресоха, второто беше педагогически захранен.
Децата спят до нас, кърмя при поискване и възможност. С 2 ръце съм `за` привързано родителство, таткото също...Той е най-доволен, че може да си отспива нощем и че се приспиват бързо на гърда.

# 155
Много си права screch...
Нашето хранене определено се подобри - избираме по-качествени продукти за готвене (кайма, маргарин, сладко и газирано вече почти не купуваме, е, аз понякога хапвам нещо от типа на Зайо-Байо или вафла, но сякаш с времето апетита ми за подобни вкусотии намаля). Захраних класически на 6 месеца, но прилагах някои от принципите на ПЗ (да се храним всички заедно когато е възможно, давах по малко от нашата храна ако преценя, че е подходящо, никакви тв, песни и танци от моя страна, ако откаже да яде-оставям го на мира).
Детето ми е доста спокойно, весело и общително. Не мисля, че е болезнено привързано към мен - спокойно изкарва часове с баба без да се сети, че ме няма (а по принцип е само с мен повечето време). Ако иска гушкане - гушкам с удоволствие, макар, че напоследък го прави по-рядко - като му се доспи или се измори, мисля, че предпочита да играе или да изследва света сега- нормално... Simple Smile.
Таткото знае всичко за кърменето  Grinning - от мен...  Laughing. Гордее се, че е татко на кърмаче и се възмущава от майки с малки бебета, които хранят с АМ.
За това докога ще се кърмим не сме говорили скоро, но мисля, че всички в нашето семейство са убедени,вече, че е добре за всички нещата да се случват естествено Simple Smile.

# 156
Малко извън подетата тема, но като говорим за задравословно хранене - напоследък се чувствам нападната от симпатични и любезни родители, които много искат да дадат на детето ми бисквити и солети, че и баничка веднъж  Laughing. Аз не, че не давам по малко, но мнооого рядко (то покрай тия любезни хора няма нужда даже да купувам)...
А не искам да си дърпам детето като се зазяпа в някое друго и се упъти към него, все пак смятам, че е добре да си играе сред други деца, а не на няколко метра  от другите. Но ми е трудно определено... Нося банани в чантата си, но не винаги ги иска когато друго дете хрупа сочни солети срещу него...  Laughing

# 157
Още преди да родя Мартин се стараех в къщи да не влиза боклучава храна-маргарини,полуфабрикати,колбаси-сигурно от години кремвирши не сме употребявали.Разбира си дъщеря ми-на 16 години сега, имаше един период на...бунтарство да го нарека,когато упорито ядеше зрънчовци,Макдоналдс,желирани бонбони просто не искаше да чуе,това дето и говоря.За щастие този период отмина и сега сме на вълна здравословно хранене.В къщи не се купува сладолед,готови сладкиши-вафли,бисквити,газирани напитки.Често меся хляб-пълнозърнест.Старая се да купувам качествени продукти,по възможност-био.
По втория въпрос-Мартин категорично отказа да яде пюрета след като навърши 6 м.,мъчих го известно време и после започнах педагогически да захранвам или поне нещо близо до това.Доскоро-до преди 2-3месеца,изяждаше съвсем минимални количества,кърмата си му беше основна храна.Въпреки че значително увеличи количествата,продължава доста да си цока,т.е.кърменето никак не е намаляло,нямам и заместено такова.
Напоследък малкия прекарва по няколко часа с баба си,ходят на разходка,хапват на обяд и...учудващо лесно заспива ...без мен.Не мисля,че е болезнено привързан към мен-в събота бяхме на РД в един детски парти център и той цял час дори и не се сети за мен-чак се почуствах като човек и аз Joy-изпих едно капучино и си бъбрих с другите майки.С две ръце съм за привързаното родителство-гушкане,дълго кърмене,спане в едно легло-това за мен е доста удобно и приятно.
Таткото ме подкрепя изцяло-по неговите думи"Мартин е едно щастливо бебе"-това като ни види да се кърмим.И е на мнение че "тая работа"-кърменето,ще продължи ...до първи клас LaughingПоне засега е така де,дано не се промени.

Последна редакция: пн, 27 юли 2009, 19:07 от liu jo

# 158
За жалост не мога да се похваля със супер здравословно хранене на родителското тяло, особено на таткото Милото ми мъжле е с ужасна култура на хранене, защото нещата са тръгнали от детството и са продължили в ученическите и студентските години. Успявам да не наложа понякога и да хапваме аз и мъжа ми повече печено във фурната или на скара месо (разбира се "иначе не е ядене" - цитирам) вместо пържено, да има салата, да хапваме и плодове.
Като имам за пример големия мъж в семейството се опитвам да дам сериозен старт по отношение на здравословното хранене на сина ни. Искам да го свикне със здравословна храна и се надявам да не налита само на боклуци. Но и няма и да забранявам храна, когато започне да разбира повече, защото знаете "Забраненият плод е най-сладък.", по-скоро ще се опитвам да обяснявам и убеждавам. за сега се справяме, защото докато другите дечица хрупат "Зрънчо" Алекс отваря уста за плодчее, а вафлите, които му подаряват добри лелички и чичковци прави на сол в опаковката.
Първите месеци след захранването след 6 навършени месеца, давах по лъжичка, две и т.н от новата храна. След 4-5 месеца, когато направихме по-голям набор от храни, които ядем давам и от нашата храна. Храним се заедно на закуска и вечеря, на обед събота и неделя. Кърмим се на поискване, не предвиждаме скорошно спиране.
Привързан е, но не болезнено към мен. Ако му е забавно с децата в парка, ако е с баба си не ме потърсва, имам чувството, че аз повече се затъжавам от него при такива кратки раздели.
Привързаното родителство - ДА, ДА, ДА!!! Когато го гушкам и целувам всичко друго ми се струва маловажно.
Таткото е горд "Татко на кърмаче" както пише

# 159
Shesi, това, което си написала е много близко до нашето положение. Таткото е сериозен почитател на всичко нездравословно, неприятното е че детето иска да опитва от всичко и това ми е сериозен проблем, защото се чудя как да му отклоня вниманието например от сандвичите с колбаси и кайма, които таткото често си прави. Хубавото е поне, че мъжа ми подкрепя това детето да се храни здравословно и в тази връзка леко подобри и своя начин на хранене, а пък ако някой път много му се ядът "боклуци"го пращаме да си ги яде на двора. Mr. Green
До една годинка давах пюрета, които не се приемаха никак добре, след това започна да се храни изцяло от нашата храна.
Моята дъщеричка е залепена, но не само за мен, а и за баща си и баба си с чуждите хора не е много дружелюбна, но напоследък като че ли е  малко по контактна. Напълно подкрепям привързаното родителство, изцяло пасва на моето виждане за отглеждане на деца.
Абсолютно нищо против няма таткото, към зависимостта от гърдата даже му е много изгодно, хем безплатно, хем основно аз се занимавам с малката, защото той не може да кърми, но и по принцип подкрепя кърменето и даже дава съвети на други татковци, ако жените им имат затруднения с кърменето. Laughing

# 160
Още, когато ми престоеше да захранвам дъщеря ми, почнах да се интересувам от здравословно хранене. Много неща се промениха за тези 5 години, много. Да не се пускам в подробности, защото съм разказвала за това не на едно място. В момента, от около половин година, мъжът ми, синът ми и аз поехме по пътя на суровоядството. Дъщеря ми не я броя, защото в градината и не нося специално храна за нея. Реших да не я стресирам излишно. А и там тя е последна година, от септември тръгва на училище, където ще яде каквото съм и приготвила аз. С мъжа ми нямаме различни гл.т. относно храненето.

ПЗ. Сяда с нас на масата, яде каквото и ние ядем и ако му се яде. Аз все пак съобразявам менюто с неговите възможности за дъвчене. Отделно не съм му готвила, каши и пюрета не съм правила. Той прояви интерес към твърдата храна късно, към 9-я месец.

Много добре се отнасям.  LaughingКогато има нужда от мен, винаги съм насреща. Той много е привързан към мен/нас. Радвам се на всеки миг и съм го оставила да "командва", защото това време неминуемо ще отмине.

Винаги ми е бил подкрепа. За него това е най-доброто. Далече сме от роднини, сами си гледаме децата. Но те, роднините, вече са ни свикнали на странностите покрай едновремешното късно захранване на Маги и не само. Simple Smile

# 161
  • в страната на чудесата
вери, за малкия полезно ли е само суровоядство и кърма. имам предвид глобално за крехката възраст до 15-16 години Simple Smile кажи с две думи, сигурно си чела доста?

# 162
Да се включа и аз в анкетата, не съм маниачка на тема здравословно хранене въпреки че се интересувам, но си купувам това което ми се яде общо взето, като цяло вкъщи сме традиционалисти и предпочитаме готвените манджи което не е много здравословно като се има предвид че се пържи доста в тях, но поне гледам да слагам по натурални продукти и подправки без фиксове и миксове, като цяло гледам да купувам качествена храна,
Захранването малко избързах защото се появи при нас един проблем и понеже нямах адекватен съвет от педиатър я захраних на 4 навършени месеца с пюрета после минахме щем не щем на ПЗ така си реши детето  Simple Smile
спим в едно легло, но това не ми пречи напротив, а иначе е самостоятелна и категорично  не е залепена за мен особено ако има други деца направо ме забравя.

# 163
Интересно Simple Smile И аз да се анкетирна  Blush

Как определяте по здравословно и балансирано храненето на вашето семейство? - Таткото яде антиздравословно (особено в частта си с газираното.. прекалява просто) иначе манджите ги творя аз и ще не ще ги хапва колкото и да са здравословни  Mr. Green Не соля, не запържвам и не слагам готови бульони.. Ползваме домашни продукти доста (от свекитата да са живи и здрави  Mr. Green) .. и мисля, че доста добре го докарвам и на асортимент, и на вкусно (дребния си яде с кеф.. таткото - си яде, ама соли яко  Confused) .. (ъм, аз съм с дребния, че не се уточних къде съм) Simple Smile
Не купувам пакетирани залъгалки от магазина (чипсове, солети, кроасани) - той и не ги харесва (което много ме радва, пупу).. Надявам се да продължим в същия дух и занапред Simple Smile

Коя схема на захранване приложихте? - захраних след 6м. с домашни пюрета и каши. Купувала съм може би 5% готови пюрета..

Как се отнасяте към желанието на детето да е в непрекъснат контакт с вас, когато проявява такова? За привързаното родителство какво мислите? - проявява такова 24 часа в денонощието Simple Smile Не е бил разделен от мен за повече от 6 часа.. което се е случвало само броени пъти и то напоследък.. Не знам да има друго родителство Simple Smile Или то не е точно родителство.. а отглеждничество  Crazy

Как се отнася бащата към зависимостта на детето от гърдата? - Не ревнува определено  Mr. Green Но думата зависимост ми хареса. Почти като наркоманче е вече мойто  Laughing .. А таткото .. си изчаква реда Simple Smile
Винаги ме е подкрепял  Heart Eyes

# 164
вери, за малкия полезно ли е само суровоядство и кърма. имам предвид глобално за крехката възраст до 15-16 години Simple Smile кажи с две думи, сигурно си чела доста?
От това, което съм чела, няма място за притеснения. А дали съм на прав път само времето ще покаже. Simple Smile

Едно суровоядче от бебе. На 4 годинки майка и все още я кърми.
http://doxtor.wordpress.com/tag/evies-kitchen/

И едно семейство, на което много се радвам:
http://www.breakthroughthedocumentary.com/

Общи условия

Активация на акаунт