(Био) зеленчукова градина

• 152 755
  • 747
  •   1
Отговори
# 45
  • Пазете Гор
Жега иде, как ще опазим зарзавата? Давайте акъл.
P.S. посях граха.

# 46
  • sofia
Ще стане грахта и зелен боб става.
Аз само консумирам и консервирам и малко помагам, свекърва ми е градинарката. Тази година не й стана хубав разсада и домати и пипер, та не вървят както миналата.
Зарзавата с поливане рано сутрин.

# 47
Не е късно за грах? На мястото на извадените картофи трябва да засадим нещо, но си мислех че е късно за бобови...  newsm78

Вчера боднах още 10 нови салатки и посях репички. Ние си ядем целогодишно салатка...

Куркума, много ни беше полезно инфото за оборската тор, сега си обяснявам откъде дойде толкова много плевел... За догодина ще мислим нещо друго..

# 48
...На мястото на извадените картофи трябва да засадим нещо, но си мислех че е късно за бобови...  newsm78...
                                 От линка за компостирането разбрах за пермакълчър: http://icho.sektata.org/2009/06/13/%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B … 0%B4%D0%B8%D0%B7/

Ето и малко книжки: http://www.books.bg/books/10/145805.html?PHPSESSID=4bd1de9ce61fb … b196f42019fb46bcd

Интересува ме как комбинирате овошките и зеленчуците като местоположение? Нали си помагат едни на други - а не знам как се конбинират като засаждане. Устоичиво развитие, един вид. А е и по-лесно.
                                Отделно, екскрементите от кучета, котки, гълъби... стават ли за торене? Да събирам някакво количество, да го оставя да престои и да правя шербет? Подозирам, че само гълъбите ще ми свършат работа  Thinking...

# 49
  • Пазете Гор
Може и да не е късно - моят грах е с вегетационен период 65 дни, белким стане.
След картофите ти препоръчвам да сложиш спанак - Матадор. Препоръчват го за след 10 август. ама мисля , че ще успее и отсега. През пролетта го сях на 15 април (те хората тогава берат, ама нали съм мъж, мотаех се). За ставане - стана, само, че не направи добра розетка и стрелкува. Беше много нежен.
Моята котка съм я пуснал да тори по нейно усмотрение, и знаете ли, че периодично се мести. От вчера, естествено, е в лехата с граха.
Използвай само птичия тор. Повтарям, първо готвиш концентрата,  и после го доразреждаш. Комбинирай с поливане.
Салатите не ти ли стрелкуват?

# 50
...Да се похваля, тази седмица си купих био-гъби за отглеждане в къщи...
                              Какви са тия био-гъби? Аз мислех, че всичкте са био.

# 51
  • В сбъднатите си мечти
MariaF блазе ти за марулките . Аз насадих края на май уж за лятото да имам, ама прораснаха и ги оскубах.Тук им е много горещо и предполагам на това Куркума му казва стрелкуване.Днес отново е ад под небето а снощи за половин час заваля и сега от влагата не се диша. Поразрових се тук там  и открих , че точно това  е много вредно за доматите ми и провокира появата на петната по тях.Взех да се отчайвам вече като ги гледам. Тъкмо да узрее и като го погледна отдолу целия е като загнил.Имам строга нота от мъжа ми ,че ако до дни не спре това ,ще купи препарат  и ще пръска.  Crossing Arms Ще ми отиде Биото на кино.

# 52
  • London
...Да се похваля, тази седмица си купих био-гъби за отглеждане в къщи...
                              Какви са тия био-гъби? Аз мислех, че всичкте са био.

Ми, едни такива в кутия, отдолу е мицела , а отгоре се слага нещо черно, отгоре се затваря с картонен капак.
Купих ги от Германия и на тях пише био-гъби, лошото е , че познанията за този език ми се изчерпват с този превод. Laughing Embarassed
Ще ги снимам довечера, че сега нямам снимало.
Изглеждат много интересно и обещаващо.

# 53
  • Пазете Гор
veni-vidi, готви от чесновия бъркоч. Звучи страшно фунгициден.
Аз също ще го готвя, хем имам еко чесън, и то много лют. А и мана си имам.
Прораствам, стрелкувам=поява на цветоносно стъбло.

# 54
Птичи тор ще ми е безкрайно трудно да намеря, да не кажа че тук кокошки не съм виждала, освен в зоопарка... Но ще разпитам де...

А за салатките, нищо им няма, не се стрелкуват  Crazy не ги оставяме да прорастват, а периодично си ги изяждаме и купуваме нов разсад...

Спанак , мъжа ми прави разсад и сега го е посадил вече, някакъв новозеландски дебелолист, що ли?

# 55
Птичи тор ще ми е безкрайно трудно да намеря, да не кажа че тук кокошки не съм виждала, освен в зоопарка... Но ще разпитам де...
                                 Има дървета, обитавани от ята, предполагам около тях може да се събира. Ако има подобни около вас. Мисля, че не е задължително да са от кокошки?

# 56
  • Пазете Гор
И тука има такъв спанак, не си купих, как е на вкус? Да не му е само името такова, а на вкус да е ...някакъв маорски киселец Grinning. Кажи , ако е хубав, ще бодна.
Ама много се изнежиха нещо, брей, спанак - с разсад.

MariaF, импровизирам, ама и при тебе има птицеферми, може пък да продават пакетиран тор. Вярно, няма да е съвсем еко, щото знаеш ли с колко дезинфектанти и лекарства го пръскат, ама що пък да не пробваш. Гледай за пуйки, фазани, токачки.
Виргиния, Това с ятата виждала ли си го. На открито повечето тор не се задържа - мие го дъжд, ядат го разни ценители, изсъхне и го погва вятъра. То инак селските улици да са до колене.

# 57
Не съм спец по вкусовете на спанака, но се яде. Не е кисел. А разсада се налага да се прави предварително, защото каквото и да засеем директно в земята, дъжда го отнася. Миналата година сях репички, копър и магданоз , на другия ден всичките семенца бяха отнесени един метър по-надолу. Вали едно 70% от времето, ето днес е 18 градуса и дъжд  Sad

Тази година имаме една затворена леха, отстрани е с циментови блокове, а отгоре може да се поставя стъкен похлупак, наелон или нищо. Там станаха засетите моркови и копър, там сега сложих и репичките ...

# 58
  • Пазете Гор
И много дъжд не е на хубаво. Вярвам, че ще намериш технологията.
Аз си правих нещо като парник и сложих старо крило от прозорец - ако ти изпадне отнякъде...Тъмнее малко, но за репички и спанак е дори по-добре.

# 59
Привет.
За първа година отглеждам домати както споменах и мисля, ч вече съм пристрастена към това т.нар. колтучене  Rolling Eyes
Влизам с интересна информация. От известно време пера със сапунени ядки - 100% био. Мног осъм доволна. Въпросните ядки са плода на сапуненото дърво и стават за всякакво чистене и миене в довакинството. Оказва се, че стават и за пръскане на растения против вредители! Ето вижте
http://www.matatama.com/category?key=agptYXRhdGFtYWJncg8LEghDYXRlZ29yeRixJww

Да попитам: какво може да се сади сега - спанак и грах... друго? Дали по пазарите има готов разсад за спанак?

Общи условия

Активация на акаунт