(Био) зеленчукова градина

• 153 999
  • 747
  •   1
Отговори
# 240
  • Пазете Гор
Бре, колко мераклии.
Аз не знам да се сее някой зеленчук сега. Е, ако някой има топъл парник, да слага ранни оранжерийни домати. Не че му е време, ама може би днес ще набода чесън, че есента я проспах.Магданоза и морковите, ако няма сняг - през февруари. Пак тогава - пролетен спанак, ранен грах. В края на месеца започваме с разсада.

Сега е време да си прогоним мотиките, да си купим семе, да си нарием малко тор, ако есента сме забравили.

Ей, това за ГМО, е най-вече търговски спор, чие ли лоби ще излезе по-силно, и всички манипулират. Трудно ми е да кажа къде е истината.

Ако си опазим българските градинарски практики, тия въпроси няма да стоят! Тъжното е, че тези практики отмират с хората, които ги прилагат, а ние блеем. Такива навици се създават с поколения, ако изобщо се създадат. Аз бих се борил за това.

За мен е по-важно, че тия дни правителството внесе поправка към закона за храните, с която вече е законна продажбата на малки количества продукция директно от производител. И така, когато пътувате, гледайте какви ниви има, и си купувайте. Можем да си споделяме информация къде, кога какво има - зарзават, плодове, месо, мед, риба. Аз много пътувам, по работа и всякак, та имам разни местенца...

# 241
То мани друго, а ми и генния фонд на планетата обеднява. Всеки гледа да гледа нешо по-едро, с албинис, да се продава и да е тежка, а вкуса му - мани. Купували ли сте гръцки плодове.
Веднъж се набутах с три-четири праскови, колкото двата ми юмрука големи, няма да повторя.
По-добре да си надрусам джанки край пътя.
И с един къдраволист магданоз се набутах, не мирише на магданоз.

# 242
Здравейте!Приемате ли нови попълнения? Аз съм запалена градинарка и определено съм за тази тема. Ще чета назад и ще споделям с удоволствие, защото вече имам опит в тази насока!

# 243
...За мен е по-важно, че тия дни правителството внесе поправка към закона за храните, с която вече е законна продажбата на малки количества продукция директно от производител. И така, когато пътувате, гледайте какви ниви има, и си купувайте. Можем да си споделяме информация къде, кога какво има - зарзават, плодове, месо, мед, риба. Аз много пътувам, по работа и всякак, та имам разни местенца...

Food, Inc.: Внимавай в чинията!

2 въпроса към Робърт Кенер - съавтор:

'- Настоятелно подчертавате властта на потребителите?
- Да, тя е съществена. Индустриалната "храна" е субсидирана, затова е и по-евтина и обикновено е предназначена за най-уязвимите, които не намират начин да си набавят качествени продукти. Трябва да намерим начин да подкрепяме изхранването от близките селски околности, директно подкрепяйки (дребните) производители, небезразлични към собственото си и това на своите загрижени клиенти здраве. По това направление поне потребляющите имат три пъти на ден право на глас: на закуска, на обед и на вечеря. Купувайте нетретирани химически продукти директно от производителите, ходете по пазарите или правете групирани покупки направо в селата. Обединете се в сдружение, намерете си близко опитни производители и си бъдете взаимно верни, за да им спестите грижите по изкупуване на продукцията, имайки достъп до продукция с контрол. В магазина четете внимателно етикетите. Ако не успявате да се храните изцяло с здравословни продукти, правете го когато можете... И така допринасяте за подобряване на системата.'

# 244
все повече надничам в теми като тази Grinning
Чудесни идеи имате, ще опитам да приложа някои от тях.
Дали е уместно да ви питам предвид очакваните -15 градуса  трябва ли да се погрижа за смокинята да не измръзне и тази година?

# 245
Да, увий я с велпапе, нарежи си летни и увивай. Велпапето е първото, което ми дойде наум.
Като превръзка, със малко застъпване. Отгоре стягай с канап или друга връвка.

# 246
Благодаря! Мислех с найлон, но велпапе е по-добра идея.

# 247
какво е това велпапе newsm78

# 248
Това, от което са направени кашоните. Два пласта хартия и между тях - накъдрена на вълнички хартия. Дупчици пълни с въздух, а въздухът е добър топлоизолатор.

# 249
  • Пазете Гор
За стягането - препоръчвам хартиено тиксо. Става бързо. Къде ще е -15, пък имаме смокини?

За студ заговорихме, а аз оня ден вадих спанак - от есенния. Два стръка, ама нали захранваме малката...хапна го със стръв.

Тая година ще пробвам зеленчукопроизводство в тенекии - да оползотворя малко площ покрай оградата. Е, споделете опит, чалъми..

# 250
Някой от Родопите да каже, в Момчиловци или Девин беше, хората нямат почва и отглеждат домати по гаражи и тераси в тенекии от сирене.
В Кубрат на една тераса видях най яките краставици, в сандъчета за цветя и увити по цветарника. стопанката им е медицинска сестра, та бяха на какпково напояване от найлонова бутилка, системи за преливане на глюкоза и игли, забити покрай корените им в пръстта.

# 251
по наш край гледат зокум/олеандър/ в тенекии от сирене Laughing
става по два метра храсталак
красив, но за мезе не върви newsm78
отровен бил

# 252
  • Пазете Гор
Значи имало разни пинизи:
1. До половината се пълни с тор оборска
2. Тенекията е добра да се огрява от слънцето.
3. Поливаш всеки ден

Капково напояване правих преди години, с бирени бутилки, разбира се. Добро е, но за тенекия е слабичко, особено за краставици. Аз мисля да гледам вейков фасул в тенекиите, пък да видим.

# 253
А аз сега суша едни суджуци на студа.  Grinning
Брои ли се за био...?
Знам, Вълкът ще ме подкрепи. Ама останалите ще кажете, че не е зеленчукова...

# 254
  • Пазете Гор
И аз суша...и ги изядох половината. Един прът имам, около 2 м.
Био е, защото не сушим в сушилня и с вакуум. И месото го взех от местния касапин. Прекалил е с чесъна, но инак са идеални: месо, сланинка, подправки и това е.

Общи условия

Активация на акаунт