(Био) зеленчукова градина

• 153 993
  • 747
  •   1
Отговори
# 270
  • Пазете Гор
... Как само ме развеселихте с тези домати- бонсаи- Joy Че то аз всяка година правя така! През лятото консумираме до насита, правя консерви и продавам около 100кг. - толкова, колкото да си закупя семена и препарати за сладващата година. Желая ви топла и спокойна вечер!

Беше шега за бонзаите, ама сериозно - посяхте ли доматите? Говоря за полско производство, без полиетилен. Аз обикновено го правя около 15 февруари и засаждам на постоянно място между от 1 май докъм 10 юни според сорта. Естествено, едно е в Драгоман или Трън, друго е в Раковски, трето - В Петрич.

Доматите, които сега са за пикиране... не е ли рано. Споделете опит.
Малко завиждам на тези, които имат парници, но Ana.Ivanova, на тебе пък много. И на един декар ти е тясно, аз на сто квадрата имам и дюля, и асмалък, и зарзават, и тухли за един курник на купчина...Блазя ти.

# 271
Куркума, завиждаш ми, но през активния сезон не съм за завиждане. Накрайникът на маркуча за поливане или мотиката стават като придатък на ръката ми, ако ги няма ми е терсене. Освен това имам малки деца, мъж, животинки, цветя, ходя на работа...А сега сериозно - още е рано за доматите за средноранно производство на открито. Аз засаждам семената около 1-10 март в парникова рамка, заредена с топъл оборски тор. Някои ги пикирам, други не. Докъм 15 май гледам да заредя градината с основните култури. А по въпроса за биосемената - не знам откъде... За себе си мисля, че се вдига много шум за нищо. А това, което купуваме всекидневно- то чисто ли е?  newsm78

# 272
  • Пазете Гор
При мене между 1-10 март понякога иде до минус 7-8, та не смея на открито.

Каза оборски тор, та се сетих, че аз проспах есента и сега нямам тор, ама грам нямам. Помощ?

Знаеш ли, да си градинар не е лесно, но....има ли по-сладък сън от този, когато си обърнал половин декар.

Понякога, а всъщност всеки ден през лятото, съм в градината, гледам я, говоря с тях....Струва си!

# 273
Куркума, радвам се, че с теб говорим на един и същи език. Хубаво е, когато някой споделя лудостта ти!Оборския тор може и да го пропуснеш, ако миналата година си внесъл по-големи количества. Този недостатък може да се коригира с внасянето на ам. селитра при първото окопаване на по- капризни зеленчуци, напр. краставици, готварски тиквички. А ако отглеждаш пипер - преди разсаждането внасяш в почвата комбиниран тор. Е, не знам дали изобщо ползваш такива торове или си с "био" насока...

# 274
Искам да ви попитам, кога да почна да си засаждам семената за разсадите (основно ме интересува домати, пипер, патладжани, броколи, краставици, салати)? мисля да засадя семената в саксии и ще ги държа вътре в къщата. Миналата година почнах да се занимавам със семената късно, чак март, даже април, щото се местехме. Но тогава ми беше за първи път и въпреки закъснението като цяло годината беше доста успешна, въпреки липсата на опит.

Иначе сега имам салати, лук, чесън, и спанак, засадени есента и засега успяват да оцелеят. Салатите са покрити с едно бяло покривало от Бриколаж.

# 275

Каза оборски тор, та се сетих, че аз проспах есента и сега нямам тор, ама грам нямам. Помощ?

Аз, доколкото знам, европейското изискване за оборски тор при биологично производство е не повече от 1,7 кг на декар. Обяснението е, че вкарва в земята единствено азот, а почвата има нужда от пълен набор микроелементи.

На мен ми бяха донесли една бутилка биологичен тор от кафяви водорасли "Биофа" концентрат, но сега нещо не мога да я намеря, за да видя съдържанието.

# 276
Как си го представяш това количесто тор, разпръснат върху 1дка. земя? В такъв случай по- добре изобщо да не торя! Зеленчущите са живи организми, те се хранят, поят, дишат и др. Ако не им подсигуря необходимото, сигурно ще произведа домати с големината на грахови зърна, пиперки с големина на люти чушлета и краставички колкото...габърчета.
Семената мисля да эапочна да ги залагам в началото на март. Могат да се отгледат вкъщи, а да се пикират в градината под найлон. А семената на водния лук и праза ще ги сложа при първа възможност за работа. Те изникват когато се позатопли и за 1 май са ми готови за разсаждане.

# 277
аз миналата година бях взела от пазара готов разсад за праз лук и воден лук и съм страшно доволна. Тази година пак мислех да взема, но може да пробвам и аз да си направя сама разсад от семена. Част от водния лук го гледах в голяма саксия и стана съвсем добре. е, малко по-малък от онзи, който беше в земята.

Между другото, като стана въпрос за саксии, исках да спомена, че ние сме фенове и на container gardening, тоест гледане на зеленчуци в саксии, като допълнение към основната градина. И то не за друго, ами понеже имаме малък двор, а саксиите слагам и върху някои площадки и места на двора, където не мога да садя и т.н. Има ли и други, които са пробвали подобно нещо и с какъв успех?

# 278
http://agrosaveti.com/agro-news/interesni-novini/1197-rabota-gradina.html Това е твърде полезна информация за всички нас. Хей, градинари, къде сте? Сняг ли ви затрупа?Country Life, аз си правя разсадите за воден лук и праз, защото ми излиза много по-евтино. И отглеждам в саксии люти чушки. Отивам аз на гости и какво ми виждат очите- един огромен храст, многогодишен, висок около 2 метра, отрупан с люти чушлета! Проведох бърза и безогледна атака, в резултат на което се сдобих с 2 коренчета. Успешно зимува на перваза на прозореца, но още не е плододавал. Успешен ден!

# 279
аз също гледах люти чушки в саксии. Също и от сладкия пипер. Доволна бях и от чери доматите и доматите "жълта круша" в контейнери. Иначе всякакви видове билки и подправки също стават, някои от тях още си виреят в саксиите.

# 280
момичета, може ли някой да каже има ли връзка дебелата кожица на различните сортове домати, които засях миналата година (вкл. чери) с варовитата вода? Или каква може да е причината?

# 281
Във специализираната литература, която съм чела, не се споменава за зависимост между водата за поливане и дебелата кожица при доматите. По-скоро си мисля, че това е характеристика на сорта. Аз отглеждам домат Рила, устойчив на болести, подходящ за транспорт- ето от къде му идва дебелата кожа. Но отглеждам и салатни сортове като  биволско сърце, червен гигант, фантазия и др,които са с отлични вкусови качества и тънка кожа, а водата е много варовита.

# 282
Country Life , хъм не бяхме пробвали по този начин със саксиите. Благодаря за идеята.

Pippo, и аз мисля че е до сорт. Оф, сега се сетих за една статия , който бях чела преди време за сортовете домати--а ето я http://e-vestnik.bg/4451

# 283
Здравейте и от мен - сега попадам на темата! Чудесна е и ще следя с интерес  Peace Имам доста опит, но не знам колко ще мога да съм полезна. Имам и корени био- аспержи за продаване/ подаряване, ако му трябват на някой  Peace

# 284
Някъде четох, че преди девети сме изнасяли аспержи, обаче комунистите ги оплюли като буржоазна храна. Спомням си само, че имаше снимки на едни продърговати купчини пръст, май се заравят, като картофите и фъстъците.

Общи условия

Активация на акаунт