(Био) зеленчукова градина

• 153 999
  • 747
  •   1
Отговори
# 255
 Laughing
E, наздраве, тогава!
Аз имам два реда - един класически/ телешко и свинско / и един червен/бабек/, ама е без чесън, праз и подобни зелении...
Да ме прощава авторката на темата Blush

# 256
Без антиоксиданти и консерванти. Ще се зестудява, пък и ако имате сняг, синигерите ще ги търсят. Спускайте найлонови ленти и нанизани стари капачки от буркани, да ги плашат. Търсят ги до седмия етаж включително.

# 257

Аз имам два реда - един класически/ телешко и свинско / и един червен/бабек/, ама е без чесън, праз и подобни зелении...

Ох, в първия момент помислих, че си насадил два реда с мръвки и ги чакаш да поникнат.  Laughing
Навремето едни приятели на мъжа ми твърдяха, че са садили луканки, ама явно са объркали нещо при саденето, та нищо не поникнало.  Mr. Green

# 258

Ох, в първия момент помислих, че си насадил два реда с мръвки и ги чакаш да поникнат.  Laughing
Навремето едни приятели на мъжа ми твърдяха, че са садили луканки, ама явно са объркали нещо при саденето, та нищо не поникнало.  Mr. Green
Joy знам какво са объркали - не са ги поливали с вино достатъчно Crazy

# 259
Оо, много назад ни е изпаднала темата! Но в този студ кой ли ти мисли за градинарстване? Има ли и други луди като мен, които да имат поникнал домат? Аз засях семена в едно сандъче, защото неистово ме сърбят ръцете и сега ще регулирам растежа му с ограничаване на поливането и понижаване на температурата. И у нас има редове с луканки, но много бързо намаляват количеството си...

# 260
  • Пазете Гор
Предполагам, че най-вероятно ще го умориш доматчето. То не е бонзай.
Ама ще се радвам да греша.

# 261
Не стават бонсайчета, стъблата им стават по-дебели. Като станат около 10 см трябва да се пикират. Или в кофички от кисело мляко по 2, или в сандъчета през 4 пръста ред от ред и растение от растение. Ана, в кой град си? Тъст ми, лека му пръст, по-това време вече имаше разсад на едни остъклени стълби и мивка.

# 262
Здравейте и от мен Simple Smile
Както е стегнал този студ, си е съвсем в реда на нещата темата да се отклони леко зимно-лирично с привкус на  суджук и вино. Който пръв овладее генното инженерство и направи луканковия разсад да метне и на останалите по няколко стръка. То  в нашата къща месните био продукти се уважават в пъти повече от зеленчуковите, дето аз произвеждам.  Mr. Green

Да си задам моите въпроси сега, че идва времето да се заемаме с разсадите.
бях писала за леля ми и нейната градина в Каменец.
Прави невероятни чушки и домати, но най вече тайната е в кладенеца на двора според мен
Амбър, лелята от Каменец дали сама си прави разсада със семена от миналогодишната реколта или си купува от магазина?

Куркума, да запитам дали сте си обменяли с други градинари или съфорумци/ки семена от типичните за Бг сортове зеленчуци и подправки? Имам предвид сортове гледани години наред от някой дядо или бабка в някое забутано селце, до което има автобус само веднъж седмично? (последното беше образно казано, идеята е че в близост до такива отдалечени селца няма много гмо посеви и хората си гледат "едновремешни" сортове, а не хибридни, на които поколението да има вероятност да стане уродливо)
Прочетох  тук и за бай Никифор, дано е жив и здрав! Би ли го попитал дали не продава семена, че просто няма как да се получи с  директно пазаруване на разсад от него. По-практично е да си купя семенца, ако продава човека.

# 263
  • Русе
  ms.maroon, сега говорих с леля. тя си събирала семената, обаче тази година май изпуснала доматите, понеже дава наряд в Бургас, при бебето на братовчедите.

# 264
А аз сега суша едни суджуци на студа.  Grinning
Брои ли се за био...?

Eeeeee, айде сега Дедо...
Ако са от щастливи прасенца и теленца, расли на открито, пасли зелена тревица и пили бистра (планинска) водица....значи са био.  Mr. Green

И като стана дума за студена зима, някой събира ли пепелта от камините?
Ние - да ........ http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=323285

ms.maroon - с интерес ще следя другата тема....И аз си гледам билки на балкона и ако не живеех в един от най-мръсните градове в БГ с удоволствие щях да си ги ползвам не просто за красота.  Tired

За семената ... и на мен ми е голям проблем. Надявам се за напролет да си намеря  и аз "едновремешни" ...

# 265
И като стана дума за студена зима, някой събира ли пепелта от камините?
Ние - да ........ http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=323285
Миналогодишният ятак, който ми събираше дървесна пепел вече слага и въглища в камината си за по-топло. Добре, че онзи ден на раздумка с една приятелка  захванахме темата за компоста, та вече мога да се похваля с нов ятак. Тазгодишния ми компост подозирам, че ще е най-хранителен от всички, които сме вадили до сега. Друг път може да разкажа повече за него.

# 266
  • Пазете Гор
ms.maroon, не зная дали семето на моя градинар е чисто със сигурност, ама така изглежда. Най-малкото знае откъде да купи семе. Но можем и трябва да си направим сега една организация за обмен на разсад. Като ни гледам градините, ще ни свърши работа и куриер.

Само на Вълка няма да му е лесно, че с тия овчарници и тор там до него... Joy
Фибичке, Пирдоп, Перник, Кърджали или Гълъбово? Като пионер помня бялата си риза, бяла за двайсет минути...

# 267
Куркума - Бургас... Wink

ms.maroon - разказвай, разказвай. Кажи и как се действа после с таз пепел.

# 268
http://www.picvalley.net/u/2288/123826049574489307312642577345tl … TH5l0sm8CNk_s.JPG  ето част от моята градина, но през друг сезон. Дано се справя със снимката, ако не - ще ме извините. Сега се уча. Аз живея в Троян, в подножието на връх Ботев. Вилата ми се намира на южен склон и от сутрин до вечер е огряна от слънчевите лъчи /не и днес/ Grinning Градината, която обработвам, е 1 дка. Справям се сама, с малка помощ от семейството. Отглеждам всичко, и то с успех. Експериментирам, чета и се уча в движение. Имам някои наблюдения върху уплътненото отглеждане на зеленчуци, че то мерак голям, а мястото- ограничено. Как само ме развеселихте с тези домати- бонсаи- Joy Че то аз всяка година правя така! През лятото консумираме до насита, правя консерви и продавам около 100кг. - толкова, колкото да си закупя семена и препарати за сладващата година. Желая ви топла и спокойна вечер!

# 269
Искам да ви попитам дали знаете в България някъде да се продават био семена?

Общи условия

Активация на акаунт