(Био) зеленчукова градина

• 153 058
  • 747
  •   1
Отговори
# 690
Веселче, нищо не е избило, да преди седмица в двора беше дълбок сняг.

Много красива огромна лавандула имаш!

# 691
  • Linz
Моя разсад хич не върви, но съм упорита и продължавам да сея. Може и да не ядем домашен зарзават тая година, но ще му хвана цаката Crossing Arms

# 692
Току-що насях магданоз.  Party
За пръв път ми е, дано да поникне.
Малко ми е смешна лехичката, ама толкоз си мога  Crossing Arms
И цветенца си посях...
Тази година ше си купя разсад за доматите и чушките, а тиквичките и краставиците си ги сея направо в гнездата или лехата, без разсад.
Миналата година направихме с милото една леха, хвърлихме едно пакетче семки от краставици Гергана и ... късмета на начинаещите - раздавахме краставици с кофите. Не сме връзвали нависоко, на земята си растяха.
С доматите е по-сложно, че мама ми заяви - "нали миналата година ви показахме"  Mr. Green
Ще питам тук като му дойде времето  Praynig

# 693
http://www.theflowerexpert.com/media/images/giftflowers/flowersa … cflowerfragrances - ей, Веселче, очите ми останаха в това лавандулово храстче! Голяма красота! Моите едни такива дребни, дребнички, с лупата да ги гледаш! Ма то на американците всичко им голямо, да им завиди човек!
Картофите ги сея така: напречно на склона правя вади с мотиката, дълбоки около 30,40 см. Пълня с оборска тор, ако има. Ако няма, слагам комбиниран. Слагам картофите на една стъпка разстояние една от друга. Завивам и отивам да пия кафе. Сетне във времето окопавам 1 път и един път възравям, ако и когато има време и влага в почвата. Това е цялата философия, лоша година за тях няма. Simple Smile
lady_Blu , не се бой за доматите, ако не с друго, поне с акъл ще помагаме. То не е много трудно, само така изглежда.

# 694
За картофите. Някой беше казал на майка ми, че когато се сеят картофи, в гнездото да се слага дървесна пепел. Не знам доколко има ефект като тор, в случая се цели друг резултат - картофите да станат гладки, а не грапави.

# 695
  • DE
Моя разсад хич не върви, но съм упорита и продължавам да сея. Може и да не ядем домашен зарзават тая година, но ще му хвана цаката Crossing Arms
Рени, и при мен е съЩото тази година. Трети път слагам разсад на домати и патлажан, неЩо не иска да върви. Стават около 3-4 см и цоп, падат.
Досега не ми се е случвало такова неЩо.
Само чушките и краставиците вървят за сега добре добре.

Днес засадих и картофи в 10 пласмасови кофи. Някакви ранни.
Е, кой знае каква реколта не се очаква, но пък са вкусни.

# 696
  • Русе
  Моят разсад на домати Идеал, стигна към 10 сантиметра, но е в общи сандъчета. Кога да почна да го разсявам и по колко коренчета заедно мога да сложа. Много ми е лимитирано пространството.

# 697
В градинката пред апартамента имаме 'оградка' от лавандули:
http://media.snimka.bg/5810/017875744.jpg
Всяка есен, след като прецъфтят, ги режем до края на новите израстъци, около 30 см да са високи. Вече са се вплели и са като ограда.

Моят разсад пиперки в тоалетни хартии нещо не никва...  newsm78 А са на слънце под прозореца, на топло тук вътре... Колко горе долу им е нужно за поникване?

# 698
Мисля че липсата на слънцегреене е голям проблен при по-Северните градинари.  Thinking
Признавам си,че за да събудя семенце използвам хитрината със щората.
Саксиите стоят на 30-50 см под прозореца и светлината я пропускам при полуотворена щора(хоризонтална).
Мария-ох,че красиви лавандули.Да ни покажеш и други снимки. Hug
Не знам защо се получава така,но аз като много го заничам разсада и той не става.
Един познат в картони от яйца засял собствени семена на домати и пиперки.Те-вече по 2 листчета.Ще менкам с него тази година.
Лошото е,че днес очакватме снежец.Успях вчера да обърна всичкия джоджен с коренищата нагоре.Сега-дано да  измръзнат!
Лошото е,че посях за разсад на розмарин,и марджоран(не знам името  на български) отвън. Rolling Eyes

Последна редакция: сб, 20 мар 2010, 13:30 от Веселчето

# 699
Цоп и аз в темата.
Следя ви редовно и ви чета всеки ден.
Никога не съм се занимавала с градинарство и нямам село,но както по-рано писах,вече имаме с една приятелка двор 1 декар с вила на два етажа.Днес свършихме първата си работа.Докато мъжете ни си седяха на масата навън и пиеха кафе ,ние посяхме арпаджика,малко чесън,и посадихме салатки от разсад,който бях гледала на терасата до днес и беше около3-4 см.,ама много мършав.Ще стане ли нещо?
Направих си под найлон разсад за чубрица,ама няма кой да го отвива.Така ще седи докато идем пак.Дали ще се сплуе?
А разсада за доматите ми е тук на терасата.Денем го изкарвам навън-имам монтиран цветарник,нощем го прибирам в терасата-остъклена е.Въпроса ми е:Като стане по-големичък,трябва май да се пикира в земята,ама пак с найлон.А като няма кой да го отвива,какво да правя.Моля ви за съвети,много ми е важно.Мога ли направо както е на терасата,сигурно хилав и недоразвит да го садя директно в лехата,когато му е времето.?
ААА и още нещо.Рано ли е да направя разсада за краставиците и тиквичките,като се има предвид ,че съм в северна България?
Мнооого въпроси зададох,но разчитам на вас. Praynig

# 700
  • Пазете Гор
ri4ko,

Аз съм от тези съфорумци, които краставици и тиквички сеем директно на постоянното място в гнездо. Северна България (макар едно е Лясковец, друго Варна, трето Силистра), за тях изчакай поне двайсетина дена.

Чубрицата е жилава култура, дано да стане. Но мисля, че е малко раничко. Като израстат до 7-8 см, ги разреди из градината.

Хващай мъжете в градината, мъжка работа е това, по се ражда, когато мъж пипа  Wink.

Пикиране е действие, разсаждане на поникналия разсад във фаза кръстосване (поява на първи същински лист). Прави се, за да даде място за всяко растение, за да може то да се развие до момента за засаждане на постоянно място. Щом е хилав, добре е да го пикираш. ама не трябва да е изкарал от перестите листа. Ако е така, чакай още..поне месец за открито и сади, и се кръсти да няма слана.

Изкарай го изцяло навън, под нещо, и намали поливките, да се закали. Следи Температурите, ако застудее - прибирай.

Салатките се хващат към 70%, след два три дни се подсаждат пропадналите растения. Изобщо винаги се взема разсад със аванс 20-30 %, ако се обърка нещо, да се заменят пропадналите растения. при мене салатите винаги стрелкуват.

Засади репички, ще имаш за Гергьовден.

Вес, тоя твоя човек трябва да пикира вече!

Аз моята лавандула я преместих на 3 март с вилата, и сега спи, да не я окепазих?

MariaF, моите пиперки никакви ги няма, вече 16 дни. По книга трябваше да са се показали вече. Добре е пипера да се ръти.

A m b e r , пикирай! инак ще имаш разсад от много, но дребни и слаби растения. Във кофичка от мляко, руло тоалетна хартия, или каквото намериш - по едно растение! Ако не успееш да пикираш тия дни, зарежи, но е малко рисково. Южна или Северна България си, или другаде?

lady_Blu  - обещал съм конструкция за краставици и тиквички за малко място. На земята може, ама си иска площ. Инак браво за сефтето.

Сейте девесил, градинари, сега е момента. Многогодишен е, да не кажа вечен. Моят днес го видях, показал се е, фук-фук. Laughing

За по-неопитните - опитайте с лесни неща : спанак, репички, магданоз, манголд, грах, зелен фасул, тикви. Все патладжани и домати, пипери и аспержи, аааа, тия работи искат и стаж и торчица...Абе късмет и хубаво време е всичко, ама и аз се правя на градинар.

Честита Ви пролет, Зарзаватчии!  bouquet

# 701
  • Linz
Моите репички "заминаха". Първо стъблото изтъня- от върха надолу. После съвсем полегнаха Sad
Магданозът пък въобще не никне. Копърът поникна, но не знам ще го бъде ли поне него.
Салатките загинаха по реда на засяването.
Вчера посях малко моркови, чушки, краставици, домати и лук- за проба. На свекърва ми чушките и доматите са по 10 см. вече (добре, че тя сее по много Mr. Green).

# 702
Честита пролет и от мен!
Желая на всички високи добиви и много вкусни плодове и зеленчуци на трапезата.

Моят дивисил още не се е показал.

# 703
Куркума, имам декар и двеста двор.
Едната част е с плодни дръвчета и тревица около тях - днес купихме тип "Спорт", другата ще е зеленчуковата, а третата с треви, храсти, борчета, елхички и както го доизмислим...
Ей ми ранчото
http://mimi7070.snimka.bg/properties/nashata-avantyura.223680.12440077

Снимките са от миналата година, още бяхме много строителни, а тук ще е част 3
http://mimi7070.snimka.bg/properties/nashata-avantyura.223680.14352320

Последна редакция: сб, 20 мар 2010, 21:43 от lady_Blu

# 704
  • Пазете Гор
Куркума, имам декар и двеста двор.

Браво, страхотно местенце, и почвата е лека, хубава. Череши има. Знаеш ли, че от декар можело да извадиш до осем, че и повече, тона домати  Laughing. Всички ни ще заредиш. Инак ми напомня леко на Средна гора, или край павликени някъде. Почвата главно, но и светлината. Лека ми се струва, сложи някой картоф!

Общи условия

Активация на акаунт