(Био) зеленчукова градина

• 153 407
  • 747
  •   1
Отговори
# 705
Куркума, шегуваш се! Колко тона домати?  Joy
Аз се чудя как ше се оправя с 3 реда, а ти какво ми мислиш?!

Северозапад, Дунав е на метри от нас.

# 706
  • Пазете Гор
Куркума, шегуваш се! Колко тона домати?  Joy
Аз се чудя как ше се оправя с 3 реда, а ти какво ми мислиш?!

Северозапад, Дунав е на метри от нас.

Не, сериозен съм. При стоково отглеждане, от добър сорт, за тебе е "Бонония", се очакват тия добиви.

Дунавска почва, върху льос, една от най-добрите в Европа. Успех.

Зарзаватчии, аз искам да се оплача от ригана.
Това е незаменима съставка на чаеве и доматени сосове, салати и паста, както и сух за средиземноморска кухня. Продават семена, дребни,  нежни, растенийцата стартират едва видими, и лесно умират. От първото ми сеене оцеля 1 (един) стрък. Две години по-късно това стръкче заема около половин квадрат - то е корени, върхове, цвят, абе чудо е. Да знаете, страхотна подправка, и билка, обаче - в края на градината, и по малко. Това важи също и за всички джодженоподобни.

# 707
Куркума Hug благодаря

А аз поливам разсадите всеки ден,вече ще ми изгние и почвата.Сега спирам.Божеее,ми то не било толкова просто.А ако знаеш какво желание и мерак имам само.....
Изкарах си разсада сутринта навън.Трябва ли да го прибирам всяка вечер,щото го прибирам,а гледам по другите блокове си седи навън.Ама като ме е страх,уж не е нощем много студено т.е. няма слани,ама все ме е страх.
Много ти благодаря,ще разчитам на помощта ти,явно си мноооого вътре в нещата.

# 708
Няма да слагам фото от гледката през прозореца.
Въпреки снега(при мен)  ви честитя Първа Пролет! Hug
Каквото посеете-да поникне,даде плод и да му се радвате.Да бъдем в хармония с природата!И децата си да научим!
Замисли ме Куркума с ригана.Аз тъкмо оскубах джоджена,такива коренища имаше,че съседските деца мислеха,че са храсти.
И взех,че хвърлих малко риган.
Малко,малко-1 пакетче семе.Уж по края,до оградката ...Сега ако плъзне-  Shockedа тук е рая на билките.
Да се похваля-преди 5 дни в черна кутия с прозрачен капак посях семена от розмарин,босилек и маржорам-покълнали са.
Почвата е от земя,оборска тор,дървен прах и смляни борови шишарки.Моят главен агроном(мама) ми подшушна да слагам в гнездата на краставиците и тиквичките по една шепа тор и да притъпкам земята с длан като засявам .Да бодна с малкия пръст надолу и там да сложа семчиците.Да слагам по 3-директно в почвата.Да отскубна 1-2 от стръкчетата,ако всички поникнат.За корнишони говоря.
Душата ми се зарадва като видях ранчото на Lady Blu.
Аз съм от село до Оряхово и най-хубавата ни зеленчукова градина беше на разливна дунавска почва.Прав е Куркума-с тази механизация и почва можеш целия Форум да нахраниш с домати.Ако сложиш и от моите любими розови-биволско сърце май,че се наричаха.
Носталгично си купих и арпаджик на червен воден лук-крoмид.Но му трявбва кална,мазна земя.Да видим.
По колко марулки се разсаждат? newsm78
Ричко-чубрицата по-бавно пониква и расте,та не се безпокой. Laughing
Ние ще те подсещаме за нея.Моето Старо момче за сега е само наблюдател и дава акъл.Ползвам го при дълбокото обръщане на почвата и да ми държи канапа като опъвам редовете.Аз съм консервативна старовремска биоградинарка. Blush

Последна редакция: пн, 22 мар 2010, 02:17 от Веселчето

# 709
Моето Старо момче за сега е само наблюдател и дава акъл.Ползвам го при дълбокото обръщане на почвата и да ми държи канапа като опъвам редовете.Аз съм консервативна старовремска биоградинарка. Blush

Браво, Вес Grinning
Да държи опънат канапа, ей т'ва е отговорна и нелека задача.
Сложи една снимка, де! Може и на биволското сърце, че си сипах неделната гроздова Hug

# 710
  • Linz
Тия дни ще сея чери, някакви специални изисквания имат ли?

# 711
Рени,от кой вид са твоите чери-като грозде или като сливки? Laughing
Провери си земята-да няма плесен,червеи и или голи охлюви.Аз не бих рискувала да сложа оборска тор при засяването на емената.
Аз съм забелязала,че единствената им разлика от обикновените домати е,че по-бързо узряват,защото са по-дребни.
Та,от тях може като узреят и на Дедо да направим салатка-с парченца пресно козе  сиренце,листа зелен босилек и зехтин.Към гроздовата му ракия. hahaha

# 712
  • Стара Загора
Здравейте, скоро ви открих. Днес засадихме череша, ябълка и един храст магнолия. Касис и цариградско грозде ги оставих майка ми да ги сее, че децата много взеха да се пречкат. Мащерка ми се иска да посея, само че не знам семена къде да търся- по големите магазини или в някоя агроаптека или там както ги водят. Имам поръчка и картофи за семе да купувам, но миналата година се издъних с едни от пазара, майка ми хич не ги хареса, каза че били втора ръка и не ставали за семе, сега ще обикалям повече.

# 713
Ех, тези летни спомени за домати, расли на воля под щедрите и ласкави слънчеви лъчи, за ароматните подправки в салатката, за изпотените малки чашки с дъхава гроздова, за сладките приказки под съпровода на среднощните щурци!

# 714
  • Варна
Приемате ли още един нов член към групата? Чета ви от доста време, но сега се престраших да пиша. Тази година за първи път си правя разсад на домати и пипер. Засадих ги на 20.02 и понеже ми е за първи път садих, та садих семена, пък то всичко поникна - да не ми мине котка път, но ако ми проработи още късмета на начинаещия, това лято се надявам да имам няколко вида домати - черни, жълти, чери и обикновени червени (биволско сърце, наслада, някакви холандски, които в магазина ми обясняваха, че трудно ще ги уморя, щото били много издържливи). Цяла събота пикирах разсада на доматите в кофички, до вечерта бяха клюмнали, но днес почти всички са изправени По-скоро ме притеснява, че изнесох разсада от къщи (поради липса на място) в неотопляема оранжерия от стъкла на двора - мислите ли, че може да му стане нещо, особено като е бил пикиран преди ден? Между другото аз поливам само един или максимум два пъти седмично - четох, че ако се полива много често, има вероятност разсада да се изтегли. В общи линии всичко правя на метода пробата и грешката.

# 715
  • Linz
Рени,от кой вид са твоите чери-като грозде или като сливки? Laughing
Провери си земята-да няма плесен,червеи и или голи охлюви.Аз не бих рискувала да сложа оборска тор при засяването на емената.
Аз съм забелязала,че единствената им разлика от обикновените домати е,че по-бързо узряват,защото са по-дребни.
Та,от тях може като узреят и на Дедо да направим салатка-с парченца пресно козе  сиренце,листа зелен босилек и зехтин.Към гроздовата му ракия. hahaha

Мерси за съвета, ето ги: http://sortovisemena-bg.com/uploadedimages/2008/12/20/e89a8db825 … 11848f31c5Big.jpg

# 716
  • Пазете Гор
Manzhelka, по описанието ти всичко си е както трябва, там край морето рядко имате късни студове, така че, не се бой, а след 5-6 листа и засаждай - 25-30 април, или както ти е според района. Сортовете ти са странни, но се надявам родовити. Успех!

tanya_p
, виждал съм семе мащерка, на една лясковска фирма, но инак италианско, търси, има. Картофи - ако не ти е проблем за пари, купи картофи за семе, които са си специално произведени за това. Инак миналогодишните понякога дават лоши добиви.

Още не се е показал граха при мене, а го сях на 3 март. Какво ли става? newsm78

Чери доматите са най-близкия до дивия вид, и в този смисъл, са издръжливи. В махалата си имаме едни саморасляци чери, връзват винаги по 7 доматчета на китка, колкото лешник и кисело, та не се трае. Не ги разсаждаме специално, никнат си сами, остава семе от някое миналогодишно доматче на мястото.

# 717
                   Куркума , а аз си мислех , че свеки ме лъже , че черитата се самонасаждат.  newsm78
                    При нас след войната в Югославия в продължение на 4 лета всички домати се скапваха  Twisted Evil
                 Почерняваха изведнъж. Не помагаше никакво пръскане .
                   Единствено черитата оцеляваха .  Rolling Eyes

# 718
  • Пазете Гор
marie_66 , Много хора се оплакаха от лоша реколта след Югославия, не знам, аз нямах нещо по-специално като явления тогава.
Знам едни зарзаватчии, живеят на 15 километра по въздуха от ТЕЦ Марица изток 2, ако се уцели подходящ вятър и дъждец, и тревата умира. Вътре в ТЕЦ-а, до комина съм бил (300 метра е!), киселината се усеща по лицето, кондензира се и си пада наоколо. Беше преди сероочистката, сега може и да е по-добре.

Киселинни дъждове има, не са редки, и са комбинация от фактори, които никой у нас не следи, предвижда или отчита. Превишения на серен двуокис има в поне десет града, и в нивите край тях. Не ни трябва война, за съжаление.

Инак вярвайте на свекитата за някои работи., но не за всичко  Simple Smile. Е, РЕНИ, щеше да спести от семе.

# 719
  • Linz
Семето не е проблем, дано накрая нещо ми върже и на мен, че се отчайвам като гледам как всичко ми изсъхна. Дано наистина черитата са устойчиви Praynig

Общи условия

Активация на акаунт