Въпроси и отговори относно кърменето на близнаците - 2

• 82 752
  • 748
  •   1
Отговори
# 180
  • София
  fyoni извинявай, че не съм ти отговорила, но бях заета, а и Фата е казала всичко много добре. Наистина първия скок в растежа е към трети месец и продължава няколко дни най-често. Единственото правилно решение е  просто да отговориш на нуждите на бебенцата и да им даваш да сучат колкото често искат.
  Повечето майки, който кърмят близнаците си захранват около средата на първата година. Има различни признаци за захранване, които са също толкова важни както и възрастта. Да могат да се задържат седнали дори и с подпиране, да започват да им растат зъбки, да хващат играчка и да я поднасят към устата си, да проявяват интерес към храната, както и ако спрат да наддават или имат желание да сучат по-често, което не преминава за няколко дни. Не е нужно всички тези неща да са изпълнени, но ако няколко от тях се наблюдават е хубаво да се започна със захранването.
   В твоя случай тъй като дохранваш съвсем с малко АМ, ще е много лесно след началото на захранването просто да заместиш добавката с твърда храна и да останете само на кърмене и твърда храна. Успех и ще се радвам да споделяш как се развиват нещата при вас  Simple Smile

# 181
Аила, благодаря ти  bouquet и аз така мисля да заместя АМ с твърдата храна тук чета че има и други мами които са го правили. За захранването четох за признаците и мисля да ги спазя поне някои  Simple Smile

# 182
Здравейте мили майчета. Ето че и аз мога да започна да пиша тук, след като родих наскоро моите кукли.

Мила Айла, благодаря за изчерпателния отговор. Толкова е хубаво, че си насреща винаги.

Само не разбрах по колко милилитра е нормално да дохранвам с адаптирано мляко, ако въобще го използвам? И как се увеличава количеството спрямо седмиците напред ? Използвах малко АМ, защото ме посъветваха в болницата, но като че ли ги запича и плачкат че не могат да акат. Използвахме техниката на каране на колело за краченцата и храносмилателно чайче от копър, заместител на майчиното мляко и помогна. Дано не се налага занапред.

Имах проблеми с гърдите в болницата, защото реших че ще се справя сама и не попитах за помощ. Много болеше, бяха наранени. Но мина и свикнаха да са дъфкани, оправиха се от самосебе си. Сега само едната боли повече, защото явно, както казваш съм поставяла главичката малко извъртяна да суче. Другата е ок. Ще се оправи ли или да предприема нещо друго? Мажа се с ланолиново кремче на Медела и помага много. Как да им помагам да си отворят широко устичката ?
А иначе се радвам, че съм цяла млокоцентрала, след като ги накърмя имам още мляко. Иска ми се да го използвам като се изцеждам и го съхранявам в хладилника, като го използвам за нощните хранения. Какво мислиш по този въпрос?
Благодаря за отзивчивистта. Hug

# 183
Привет и тук, Рената и поздравления за успешния старт с кърменето  Hug

Айла е дала много подробен отговор на въпросите в другата темичка и предполагам ще се включи и тук, но ще споделя моят опит.
По принцип след като се кърмите успешно не би трябвало да е необходима добавка и увеличаването й според седмиците. Точно обратното, обикновено се цели постепенно намаляване на добавката.  Simple Smile Предполагам, че в болницата са ти препоръчали да дохранваш, за да са сигурни, че бебенцата се хранят достатъчно в първите седмици докато се регулира лактацията т.е. "производството" на мляко. Обикновено тя се предлага след кърмене (за предпочитане не с биберон а с чашка или лъжичка), на вашата възраст може да опиташ с 30-40 мл. Не се препоръчва дохранването със шише в толкова ранна възраст, защото сученето от гърдата и от биберон изисква съвсем различна техника и това за малките бебчета може да е доста объркващо и винаги съществува риск да предпочетат шишето като по-лесно пред майчината гърда, където се изисква повече усилие за получаване на храна. Ако храниш бебетата редовно (8-12 пъти на денонощие) и сучат дълго и ефективно може би ще забележиш, че няма въобще да искат добавката и може спокойно да преминеш само на кърма. Айла вече ти е писала как да следиш напишканите и наакани памперси, за да си сигурна, че бебетата се хранят достатъчно. Предполагам, че скоро ще си на консултация, за да измерят бебетата и ако наддаването е добро можеш да премахнеш добавката.
Друго полезно нещо в предвид, че началото мъничетата са доста поспаливи е да се опиташ да следиш да се хранят поне по 20 мин. (ефективно сучене с преглъщане), така че да знаеш че са сукали и от "задното" по-хранително мляко. Опитвай се да ги разбуждаш със смяна на памперса, смяна на гърдата, разсъбличане, гъделичкане...
Пишеш, че даваш чайче за запека, но обикновено даването на всякакви течности освен кърма не се препоръчва при толкова малки бебета. Всяка течност, която даваш запълва стомахчетата им с "празни" калории от една страна, а от друга намалява производството на кърма при теб, защото бебетата сучат по-малко от гърдата са сметка на тези поети течности. Отделно майчината кърма е единствената най-подходяща течност за незрелите бебешки стомахчета.
Що се отнася за болката в гърдата се надавам да е била моментна заради неправилно засукване в началото, все пак и ти и бебетата се учите в този иначе така естествен процес  Simple Smile Следи винаги бебчетата за засукват правилно и ако усещаш болка отмести бебето от гърдата (обикновено се прави като пъхнеш крайчето на кутрето си в ъгълчето на устичката, за да се отпусне вакуума при сукането) и предложи отново да засуче, този път правилно. Евентуално можеш да опиташ да смениш и позата, ако в определена поза изпитваш повече дискомфорт, докато зърното заздравее. Освен с кремче можеш да мажеш и с малко кърма след кърмене и да оставиш да засъхне открито на въздух. Действа чудодейно  Simple Smile Иначе бебчетата отварят широко устичката като им поднесеш зърното към гърдата, обикновено в посока към горната устничка, щом им "замирише" на млекце отварят широко устичка и точно в този момент трябва да им мушнеш зърното в устичката.
Идеята за изцеждане на мляко след ядене за използване за нощните хранения за жалост не е много удачна. Хубаво е поне в тези начални седмици да има нощни хранения, защото те най-много стимулират лактацията. Така или иначе ще трябва да ставаш да приготвяш мляко и да го даваш, кърменето легнала в леглото е много по-лесен вариант.  Wink Ако вече "познаваш" повече всяко бебе и сученето му можеш да опиташ да ги храниш едновременно, това спестява много време и определено улеснява много и мама.  
Първите седмици може да са наистина малко по-трудни, но усилието вложено в тях наистина си заслужава и после всичко става много по-лесно.  Simple Smile Щом имаш помощници вкъщи се наслаждавай изцяло на тези моменти, в които можеш да гушкаш и кърмиш бебчетата си почти постоянно. Да знаеш само как бързо порастват и колко е хубаво да знаеш, че растат с млякото на мама Heart Eyes

Направих малко поправки, тъй като преди малко писах с две помощнички на 6 ръце Crazy

Последна редакция: вт, 23 мар 2010, 01:00 от fata morgana

# 184
Fata Morgana, толкова съм ти благодарна за споделената информация. Много ще ми е полезна. Ще приложа съветите ти и скоро ще дам отчет как се справяме.

Само доста ме притеснява болката в гърдите. Чак сълзи ми излизат като ги слагам. А много ми се иска да продължа да си ги кърмя доста време. Дали нещо не правя както трябва, уж спазвам препоръките и гледах на картинки стъпка по стъпка. newsm78

Ще пиша пак, доскоро. Simple Smile

# 185
  • София
Само не разбрах по колко милилитра е нормално да дохранвам с адаптирано мляко, ако въобще го използвам? И как се увеличава количеството спрямо седмиците напред ? Използвах малко АМ, защото ме посъветваха в болницата, но като че ли ги запича и плачкат че не могат да акат.
  Здравей отново. Фата ти е отговорила много пълно и изчерпателно. При условие, че имаш достатъчно кърма, ако памперсите са пълни, тоест има поне 2-3 хубаво наакани, и кърменията са ви поне 8 за денонощие, нищо не налага дохранването. Необходимо е дохранване единствено ако бебенцата не наддават достатъчно и не могат да изсукват нужното им количество кърма от гърдата. И тогава винаги е за предпочитане дохранването с изцедена кърма, а не с АМ.
   Ако все още ги кърмиш едно по едно може да прилагаш компресия докато сучат, това им помага да поемат повече мляко и по-лесно. Ето клипчета за компресията - http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article … ips&Itemid=13
    Има и други интересни и полезни клипчета, ако имаш време може да ги разгледаш.
    А от тук може да видиш позите за едновременно кърмене - http://atwins.wordpress.com/breastfeeding_positions/
   За позата и болките при кърмене ако искаш може да се чуем или дори видим по скайпа? Би ми било от полза и ако ми пратиш снимка в каква поза и как кърмиш малките, защото само с писане за съжаление понякога не се получава. За широкото отваряне на устичките, просто го направи и ти и малките често имитират много добре. Важно е освен да им е широко отворена устичката пледи да засучат и езичето да е изплезено навън. Със зърното леко погали горната устна и когато отворят широко уста с изплезено езиче, бързо пръдърпай бебето към теб, а не ти да се навеждаш.
    Болката само в началото на кърменето ли е или през целото време, след кърменето? Каква е формата на зърната след кърмене, има ли промяна  в цвета им?

# 186
Айла, ето отчета от мен, след като следвах твоите и на Фата съвети. ами оказа се, че тъй като не съм им подавала гърдата правилно, малките се научили вместо да си отварят широко устичката, да засмукват първо зърното. Затова ме болели гърдите. Сега се учим взаимно на правилно позициониране. Трудничко им е, хапят ме, но се опитвам да не ме избива на сълзи. Гледам да хвана момента, когато отворят широко и прихващам около ареолата, като едновременно им насочвам главичката с другата ръка. Понякога става от първия път, понякога се налага да ги махам и слагам по няколко пъти. Болезнено е, но трябва да се научим.

Пробвах да кърмя едновременно, получава се, но засега предпочитам докато свикнат да отварят устички, да ги кърмя едно по едно.

А иначе, благодаря за предложението да се чуем по Скайп. Бих желала да го направим, ако продължават болките при кърмене, но засега мисля че открих причината и работим по въпроса. Болката е повече в началото на кърменето и след кърменето, няма съществена промяна в цвета на зърното или формата. Нормално изглеждат.

Ще дам отчет как се справяме скоро.

# 187
  • София
  Радвам се, че си открила проблема. Със сигурност скоро ще стане по-лесно и безболезнено. Наистана щом след кърмене няма промяна в зърното и болка, проблема е само в началото при правилното позициониране. Много правилно постъпваш, да ги отнемаш от гърдата, докато не поемат правилно гърдата. Когато ги махаш от гърдата, първо  задължително разваляй вакума, с малкия пръст в ъгъла на устичката, докато отпуснат вакума и тогава ги махаш от гърдата. Рязкото издърпване може допълнително да травмира зърното.
   За едновременното кърмене също постъпваш правилно. Докато не се научат лесно и правилно да сучат сами, без нужда от помощ се препоръчва да се кърмят по отделно, за да може майката да има по-голям контрол и наблюдение над процеса на кърмене.
   Колко кърмения имате в момента и памперсите как са? Кога сте за пръв път на консултация? Трябва до 10-дни след раждането да са възстановили рожденното си тегло и да започват да наддават  Simple Smile

# 188
Записвам се да следя темичката!!!

Aila, както винаги - много полезна информация. Снимките са много полезни!!!   bouquet

Рената, дано скоро болката отмине и започнете да се кърмите с лекота!!!!

# 189
Рената, браво че продължавате и дано проблемът със зърната е окончателно разрешен!  Между другото не помня дали беше ходила на подготвителен курс за кърмене преди раждането, но никога не е късно да отидеш на кърмаческа среща около вас ако искаш  Simple Smile Понеже не знам дали имате местни организации на този линк има информация за Ла Лече Лига в Лос Анджелис (поне според профила ти си там  Wink). Можеш да се обърнеш към тях и ако имаш съмнения и искаш някой да дойде на място да види теб и бебчетата.
http://www.lllusa.org/web/LAWestsideCA.html

Пък ние винаги сме тук с виртуална подкрепа  Hug

# 190
Фата, Айла, преодолях проблема със зърната на гърдите. Но пак имам нужда от помощ.

Ще спомена, че в момента се наложи да пия антибиотик за инфекция на пикочните пътища.
С това свързвам и проблема. Откакто започнах да го пия, децата ядат от мен на хранене 30-45мин. и след това са непрекъснато гладни, хапят си ръцете и не се успокояват.А кърма има, но може да не е достатъчно хранителна. Как да преценя? Дали са ми отворени всички каналчета? Аз си мисля, че имам достатъчно. Изцеждах се и количеството беше 150мл. Преди си заспиваха спокойно след кърмене. Сега трябва да им добавя АМ иначе плачат и не заспиват. Не мога да съм сигурна, че е от лекарството. Лекарката каза, че е безопасно при кърмене, но има нещо общо.

Не искам да ги държа гладни затова им давам АМ, докато се разреши проблема.

Ходихме на консултация, когато бяха на 10 дни и се оказа, че са възстановили рожденото си тегло и даже отгоре.

Моля помагайте!!!!!!!!!!!

# 191
Рената, няма такова нещо като нехранителна кърма! Това са някакви митове, че "като ти е рядка кърмата, децата ще седят гладни". Стига да изпразват добре гърдите, децата ще си получат всички необходими калории, тъй като гърдата ще се погрижи първо да получат "водниста" кърма, т.е предно мляко, а после и "мазна" и хранителна, т.е. задно мляко. Обаче виж, възможно е да им стане леко неприятно от антибиотика и да имат дискомфорт при сукане. Но не ми се вярва това да ги накара да изсукват по-малко мляко  Thinking По-скоро ми се струва, че са направили някакъв скок в растежа и от това ти се струват вечно гладни. Струва ми се, че с увеличаване броя на кърменията и активна работа с помпата и тази криза ще отмине  Hug

# 192
А възможно ли е да са ги почнали коликите?
Моите се държаха така, когато ги боляха стомахчетата и аз си мислех, че не им стига, но след като наддават добре според мен проблема не е в недостига на кърма или незасищането. Сама казваш и че цедиш по доста, ако и памперсите са добре тоест акат си и си пишкат нормално без да е намаляло количеството определено не е липса на кърма.
Моите на тази възраст сучеха по час и половина и е имало случаи след 20-30 мин пак да им давам. Според мен не трябва да се притесняваш толкова че не им стига след като наддават добре. А като им даваш да сучат примерно сукали са 30 мин и след 10 мин, ако им дадеш пак как се държат поемат ли или се дърпат?

# 193
Рената, Гризката го е казала много добре, няма такова нещо като нехранителна кърма.  Simple Smile Според изследвания дори гладуващите майки в Африка осигуряват за децата си кърма, която е хранителна колкото тази на една добре хранеща се майка от Норвегия, например.
Много неприятно, че си получила подобна инфекция, дано всичко се оправи скоро и да продължите да се кърмите без притеснения.  Hug По принцип антибиотиците не оказват влияние върху количеството на кърмата, единственият неприятен ефект от някои от тях може да е да се раздразни чревната флора на бебенцето и то да получи леко разстройство. Но в това няма нищо притеснително.
След като наддавате така добре досега явно имаш предостатъчно и хранителна кърма.  Simple Smile Точно около втората седмица след раждането обаче бебчетата преминават през първият т.нар. "скок в растежа", това са периоди, в които те искат да сучат повече, за да увеличат производството на мляко спрямо нарасналите си нужди. Обикновено това е период от няколко дни, в които те изглеждат постоянно гладни все едно, че млякото не им стига. Ако бъдат поставяни по-често на гърда се увеличава производството на кърма и скоро всичко отново си идва на мястото. За съжаление това е и период, в който много майки започват да се притесняват, че кърмата им не стига почват да дохранват, а АМ натоварва повече бебешките стомахчета и съответно бебетата спят след това, но това съвсем не значи, че кърмата не им е стигала. Лошото е, че може да се получи порочен кръг, както ти бях писала и преди всяко дохранване със шише крие не само риск от объркване за бебето заради различните техники на сучене, но и не изпраща нужните "сигнали" на тялото на майката за производство на повече кърма. Точно това "постоянно" сучене на бебетата задейства този механизъм. Просто се опитай тези няколко дни да кърмиш бебчетата по-начесто, когато поискат, почивай повече и ще видиш, че всичко ще си дойде на мястото. Айла ти беше писала за компресията на гърдата по време на кърмене, това също ще помогне на бебчетата да поемат повече мляко на всяко хранене.
От моя опит мога да споделя, че в този период ми помагаше да ги храня заедно, за да им "напасвам" малко режимите. Т.е. като се събудеше едното бебе за хранене будех и другото, поне така има голяма вероятност и за следващото хранене да се събудят заедно  Simple Smile Както ти бях писала опитвай на всяко хранене да сучат ефективно поне по 20 минути като правиш и компресия, за да си сигурна, че са поели  и от задното хранително мляко. Дори да ти се струва, че бебетата сучат на "празен ход" след известно време можеш да ги оставиш, защото именно по този начин те стимулират лактацията.  Знам, че е доста тежко в началото, но се опитвай да се храниш добре и да приемаш достатъчно течности и почивай във всеки момент, когато бебетата почиват, дори и да ти се струва, че не си свикнала да спиш през деня. Ще се научиш много бързо  Simple Smile
И няколко въпросчета:
По колко пъти на ден се храните, колко са напишканите и наакани памперси? Казваш, че си изцедила 150 гр. кърмя - преди или след кърмене е това?

Скорошно оздравяване и на теб и успех!   bouquet

# 194
Фата, мила извинявай че не  се включих да ти отговоря. Но бях много притеснена, че децата не се хранят достатъчно. Не знам по каква причина, кармата ми намаля значително и не им стига. Не можах да удържа да не ги дохраня, колкото и да ми се искаше. Все им давах да сучат и все не се наяждаха. Явно кърмата ми беше недостатъчна. Като се изцедих да видя какво е количеството- на гърда по няма и 90 мл. Разбирам че е нормално за тях да им се увеличи апетита, но едната направо не може да се задоволи и все плачка. Направо не знам какво да правя с нея, постоянно търси да яде. Сучат доста дълго време всеки път и няма засищане. Аз направо нямам врене да седна да хапна и да пийна нещо. Само кърмя и оригвам.  Crazy

Успешно се кърмим заедно и двете поне, когато е възможно. Хубаво е, че вече кърменето е удоволствие, не ме болят зърната, овладяхме положението. Whistling

На твоя въпрос за изцеждането- бях изцедила 150мл. слек като не бях ги кърмила веднъж, да видя какво е количеството. Чудя се по колко милилитра е нормално да изяждат на този етап като ги кърмя. Ако знам ще разбера дали им е достатъчно кърменето само.

Храним се по 10-на пъти на ден. Иначе имаме по 2-3 наакани памперса дневно, както и по5-6 напишкани. Едната ме притесни защото не можеше да ака нормално, а се напъваше доста и нищо не излиза. Цялата почервеняваше. Не знам дали от АМ беше или че бяше гладна и нямаше какво да избута другата храна в стомахчето.

Толкова много ти благодаря, че се включваш с информация и съвети. Страхотна си.

Общи условия

Активация на акаунт