Децата от 5 годишни на предучилищна

• 90 409
  • 2 142
  •   1
Отговори
# 240
Поредната глупост току що чух по БТВ.Децата да започват предучилищна подготовка на 5 години.Тези хора полудяха.Как ще карат 5 годишни деца да пишат и учат.Ами да ги записваме направо втори клас тогава.Учителките в първи клас какво ще правят? Който иска детето му да става вундеркинд да си наеме частни учители.Не остана вече детство за децата.

# 241
Съгласна съм и аз съм против много са малки и мисля, че няма смисъл да учат строж на думичките и тем подбни още от 5 год. И на 6 е рано даже. Що за глупост newsm78 #Cussing out

# 242

Как ще карат 5 годишни деца да пишат и учат.
                 Изобщо не става дума за четене и писане.Ако разгледата програмата за подготвителна група клас /тази,която е в момента/ за 6 годишните ще видите,че НИКЪДЕ НЯМА писане и четене.В момента също има програма за 5 годишните в ДГ и тя просто ще стане ЗАДЪЛЖИТЕЛНА за всички.При това ПОДГОТОВКА за училище изобщо не значи обучение в писане и четене.
                 Щом в ДГ 5 годишните не са малки да се обучават по програма в момента значи и техните връстници,които не ходят на ДГ също не са малки да се обучават.Да му мисли общината от къде ще намери толкова места за всички 5 годишини,а програми и сега си има . Laughing

# 243
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Аз съм "За" ...

# 244
И...и...и чудя се вие какво мислите за това  Laughing
Дали едно пет годишно дете трябва да бъде задължено за се подготвя задължително, дали тая възраст е нормална за вас, дали това не накърнява избора на онези майки, които искат да не пращат детето на градина и...всичко каквото мислите по темата.
Не, не трябва да бъде задължено. Нека първо осигурят достатъчно места в детските градини за всички онези родители, които искат децата им да ги посещават. И да, накърнява избора на онези майки и бащи, които.... Имах " честта" синът ми посещава предучилищна група единствено и само, защото законът повелява така. Е, ако имах възможност, бих му го спестила.

# 245
           dideva ,не се възмущавай от това решение.Почти навсякъде в ЕС задължителното посещение започва от доста по ранна възраст.Напр.във Франция е задължително детето от 3 год. възраст 8 часа седмично да ходи в ДЗ.В Шотландия от 4 год и прага на задължителност има тенденция към снижаване на възрастта.Разбира се формите са различни.При това има и глоби за тези,които откажат.

# 246
           dideva ,не се възмущавай от това решение.Почти навсякъде в ЕС задължителното посещение започва от доста по ранна възраст.Напр.във Франция е задължително детето от 3 год. възраст 8 часа седмично да ходи в ДЗ.В Шотландия от 4 год и прага на задължителност има тенденция към снижаване на възрастта.Разбира се формите са различни.При това има и глоби за тези,които откажат.
Не ми пука как стоят нещата някъде другаде по света, па било то и в ЕС. Прекалено много неща изкуствено внесохме в малката си държавица само, защото някъде били функционирали добре. То и заплатите във Франция, Шотландия и бог знае къде са в пъти по-високи оттук, но това не води до съответното повишение на нашите...
   Ти беше детска учителка, нали?

Последна редакция: чт, 17 дек 2009, 20:41 от Анонимен

# 247
Да, нека е задължително, но първо да осигурят места.

От четири години във Варна положението с местата в градините е трагичко, а набор 2007, които догодина постъпват избощо не може да бъде попран - само децата с предимства са повече от местата в градините.

Е? Къде ще ми пратят детето? в Училище? Че то и там няма места - във Варна в кв. 4Чайка" и двете основни училища съжителстват с гимназии и едвам се побират изобщо, а какво остава за подготвителни групи за 5 годишни!

Абсурд!

# 248
Аз съм "за", но само при условие, че обучението е преди всичко под формата на игра. Освен това задължително ми се струва да се осигури минимум часове навън, задължителни, а не съобразени с това дали на госпожата й е студено, майката на еди кой си се страхува, че ще му потече носа и т.н.

# 249
  • пак там
Аз съм от първите експериментални 6-годишни първолаци. И определено ще направя всичко възможно детето ми да не тръгне толкова рано на училище. А тези "......." искат да го пратят една година по-рано.  Twisted Evil

# 250
Слушах новините.Против съм.Не разбирам нищо от детска педагогика и психология, но майка ми е със средно и висше педагогическо образование и 38г. учителски стаж и малко от малко имам представа.
последният аргумент може да ми е как е в ЕС.Като гледам в моята професионална сфера "как е в ЕС" ,нямам никаква надежда, че отнесено към децата как е в "ЕС" ще е за добро.
При нашите условия, при липса на места в ДГ, при липса на места за игра и  липса на развитие на двигателната активност и култура, при все по-масовото затлъстяване на деца в ранна възраст, при игнориране на двигателни и чисто практически умения / вижте темите против оценки по физическо и изкуства/  , последната ми грижа е дали ще четат, пишат или просто ще са "обучени" по програми на 5 или на 7.Във всеки случай, предпочитам да е на 7.

П.С.Започнах да чета на 7 при майка учителка и това не ми попречи да завърша езикова гимназия със сребърен медал, престижно висше образование с много добър успех и да съм реализиран специлист.

# 251
аууу, дайте ми тази тема за оценките по физическо, много моля, да им се изсмея в лицето на примадоните там... Grinning

# 252
аз съм "за" защото е по добре на 6 във първи клас ,отколкото на 8 г,поне моето мнение е такова,детето ми е родено януари и сега в първа група се вижда разликата с тези които са в края на годината,те са си още бебета(има деца които след седмица навършват 3,а тои след месец 4),а все пак си зависи от самото дете,но не мисля че заниманията ще бъдат в форма различна от игрова,все пак на 7 годишните не може да се задържи вниманието повече от 15 мин,а камо ли на 5 годишни,но под формата на игра може.

# 253
  • пак там
J_M_M, а дали ще има достатъчно специалисти, които да умеят да работят с децата по този начин? Оставям настрана факта, че ти гледаш от позицията на майка, а не на дете.

# 254
Чакайте малко.Нищо кой знае как няма да се промени.Просто 3 и4 група стават задължителни.Те и сега си учат в градините .Имат си часове по Български,математика,природознание ...... Проблема ще бъде в намирането на места в градините за всички деца.Предполагам,че и към училищата ще работят предучилищните само,че по 2 години вместо по една.Няма нищо страшно.Не се шашкайте.Децата сега са умни.
След като едно 3 годишно може да седне на компютъра да си го пусне,да влезе в папките и да си намери играта,значи ще меже и на 5 години да започне да учи букви и цифри,ако вече не ги е научило

Общи условия

Активация на акаунт