Децата от 5 годишни на предучилищна

• 90 409
  • 2 142
  •   1
Отговори
# 255
  • Варна
Добре, всичко хубаво, но как ще намерят места за тези деца? 
Ако програмата за обучение е съобразена с децата и няма психически натиск, нямам против да е задължително. Пак казвам обаче,  не виждам това как ще се реализира в големите градове, където и сега местата в ДГ са кът, а се предполага че тези на 5г. ще карат първата предучилищна в ДГ или пък не  Thinking?

# 256
Против съм. Не желая 3 и 4 група да е задължителна за детето ми. Надявам се всичко това да се окажат празни приказки, и управляващите да се откажат от безумните си идеи. С тези остарели материални бази, недостатъчно търпеливи и квалифицирани кадри, защо задължително да си мъча детето?

# 257
  • Sofia
Ние не успяхме да се класираме за детска градина и от тази гледна точка бих искала да я пусна за да се социализира и да се научи на повече неща но само ако предучилищните занимания се водят в детските градини не и в училищата, на 5 години никога не бих я пуснала там защото според мен нямат базата да посрещнат нуждите на едно толкова малко дете, да не говорим и за по големите ученици с които със сигурност ще има контакт smile3516

# 258
от репортажа по тв, който гледах по темата, следва, че ще разпределят децата в предучилищна възраст (разбирай 5-годишните) между детските градини и училищата, защото, както знаем, места в градините няма... а материалната база на училищата дали е пригодена да посрещне нуждите на тези малки деца? нещо не съм убедена в това...

иначе не мога да кажа дали по същество съм за или против, информацията е малко, кроежите на управляващите - неясни, пред камерата мотолевеше някаква женица, зам.-министър, която гледаше все към земята, т.е. не си знаеше урока още... с което всъщност оставя едно неприятно усещане, че решения се взимат от некомпетентни хора и на юруш... решения, свързани с детето ми...

Последна редакция: пт, 18 дек 2009, 05:57 от ray

# 259
  • София
аз съм "за" защото е по добре на 6 във първи клас ,отколкото на 8 г,поне моето мнение е такова,детето ми е родено януари и сега в първа група се вижда разликата с тези които са в края на годината,те са си още бебета(има деца които след седмица навършват 3,а тои след месец 4),а все пак си зависи от самото дете,но не мисля че заниманията ще бъдат в форма различна от игрова,все пак на 7 годишните не може да се задържи вниманието повече от 15 мин,а камо ли на 5 годишни,но под формата на игра може.

От същата гледна точна, но на по-голямо дете, също съм "за". Дъщеря ми също е родена през януари, беше почти на 8, когато тръгна на училище, сега в четвърти клас всеки момент ще й дойде мензисът, а съучениците й са съвсем деца.

Навремето се опитах да я пратя по-рано на училище, но директорката се запъна, че не можело детето да ходи на училище, ако не е учило по програмата за предучилищна и няма диплома за това. Наложи се да караме още една година детска градина, въпреки че детето си беше съвсем готово за училище - и умствено, и психически. Вижда ми се изключително тъпо някой да завърши училище на 20 години.

Хубаво би било родителите да могат да преценят, кога да пратят децата на училище и това да не зависи от каквито и да е предучилищни, стига детето да има необходимите навици, знания и умения.

# 260
   Ти беше детска учителка, нали?
                 Не "бях",а "СЪМ"  Laughing При това откакто съм такава ВИНАГИ е имало програма за всички възрасти .Друг е въпроса кой и как я изпълнява.При това винаги е съобразена с възрастовите особености на децата и игрите са водещи при обучението на деца от тази възраст.Въпросът е - как ще се изпълни избора на родителя детето да е в ДГ,а не в училище,защото повечето мои познати нямат нищо против задължителното обучение от 5 г,но си искат мястото в ДГ, а не в у-ще!Там е трудния проблем,не в програмите и методите на обучение.При това отново повтарям,че не става въпрос за четене и писане.
                  Децата ПАК ще си тръгват на училище на 7 години.Лошото е ,ако отнемат избора на родителите за 6 годишните и пратят ПГУ-то в у-ще.Това е мое мнение,но родителите искат освобождаване на места в ДГ за по-малките,а големите да са в у-щата.Така,че като пишете петиции и се разписвате поне ги четете и помислете дали ще ви устройват в по-късен етап. Peace

# 261
  • Ямбол
Отново и тук си проличава незнанието и неинформираността на някои. Бързат да протестират и да се обявят против нещо, което не им е съвсем ясно и не го разбират.

Против съм. Не желая 3 и 4 група да е задължителна за детето ми. Надявам се всичко това да се окажат празни приказки, и управляващите да се откажат от безумните си идеи. С тези остарели материални бази, недостатъчно търпеливи и квалифицирани кадри, защо задължително да си мъча детето?
Ти лично от опит ли го твърдиш това?
И може би не ти дреме, че после детето ще се мъчи, когато другите са подготвени, а твоето не е или поне не по същия начин и не за тази обстановка?

# 262
Моето дете така и така ходи на детска, та особено факта дали е или не е задължителна пред-пред-училищната  група не ме вълнува лично. Но принципно си мисля, че така съвсем минимализират възрастта, от която реално детето тръгва на училище, защото щом е задължителна подготовка - аз я свързвам с учебен процес. А това не е добре за онези родители, които биха желали да не пращат детето си на градина. Преди са можели да гледат детето до 7 години вкъщи, сега се очертава до 5. Малко като че ли прекратяват правото на избор на родителя  Thinking

# 263
а...кога за можели до 7г...аз знам, че на майка ми майчинството е било твърде кратко.Виж, ако жената принципно няма други задължения и не ходи на работа е съвсем различно.И наистина учебен процес като пишете-имате ли поне малко идея за какво точно става въпрос??? Laughing

# 264
  • sofia
Базата, да помислят къде ще ги настанят тези деца..............
Както и целодневното обучение до незнам кой си клас...........как ще се осъществи на практика, като първа смяна са първи клас, а втора - втори
От главата за краката, без грам мисъл.
По селата може и да закриват у-ща, но в големите градове е претъпкано.
Иначе съм за.........
Моите опити за домашно обучение пропадат отвсякъде, но в у-ще или ДГ са като попивателни, от обстановка, от колектив ли е, що ли е.....
Големия не искаше да ходи на детска и не ходеше (благодарение на това че бях по майчинство) сега в предучилищната (в у-ще) с такъв кеф, че чак съм изненадана.

# 265
а...кога за можели до 7г...аз знам, че на майка ми майчинството е било твърде кратко.Виж, ако жената принципно няма други задължения и не ходи на работа е съвсем различно.И наистина учебен процес като пишете-имате ли поне малко идея за какво точно става въпрос??? Laughing

Ами когато аз бях малка - не съм ходила на детска, а направо на училище на 7 годинки  Laughing
Тогава имаше места по градините. Но мен ме гледаше баба, нашите така са преценили. А сега явно това няма как да стане.
За учебния процес - да, имам идея - какво точно питаш?

# 266
Ама вилико-гледала те е баба ти.хахаха, а не, че е можело.Моите баби работеха до завършването ми.Както и родителите ми сега-все още работят и няма как да гледат по 2-3-4-5-6-7 години деца.Прави разлика.Това не значи, че е Можело, напротив, бе по-трудно от гледна точка на продължителност на майчинство.По мое време, както и днес-места в градините нямаше , но записваха поне по местоживеене, а ние живеем срещу градината.
За учебния процес теб лично не те питам Нищо.Питам тези, които не знаят.Странно ми е да ги наричат учебни часове, защото всичко е под формата на игри и занимания в рамките на 20 минути.Хората си мислят, че децата са над учебници по 8 часа на ден.Ако е отворена книжка, то то е по 20 минути на ден.Толкова и вкъщи не отделяте, като гледам в другата тема, така че-по-добре Поне в градината.

# 267
Гледала ме е пра-баба, защото нашите така са искали. Защото градината беше срещу нас също, бях записана, хидех известно време, но после нашите прецениха и ме оставиха вкъщи. По цял ден играех на двора и на училаца с други деца на моята възраст. Значи е можело.
Къде има разлика - не разбирам?
И не е вярно, че за предучилищна става въпрос само за игра в рамките на 20минутки.

# 268
  • някъде другаде
Един от мотивите е заради малцинствата.
При нас предучилищната е в детската градина. Е ще ги задължат малцинствата да водят децата , но това ще трае 2 месеца , тъй като не си платят през втория месец таксата за предходният и го спират от детска /решение на Общински съвет/.Е питам се , как точно ще стане тази работа? newsm78 А може и да го измислят да се хранят безплатно , а ние ще плащаме завишени такси заради тях.

# 269
Отново и тук си проличава незнанието и неинформираността на някои. Бързат да протестират и да се обявят против нещо, което не им е съвсем ясно и не го разбират.

Ти лично от опит ли го твърдиш това?
И може би не ти дреме, че после детето ще се мъчи, когато другите са подготвени, а твоето не е или поне не по същия начин и не за тази обстановка?
  А ти не допускаш ли, че детето може да получи същата, ако не и по-добра подготовка не  непременно по този начин? Ако трябва да говорим от личен опит- синът ми вече е в трети клас ( и слава богу!, стискам палци да не го " хване" целодневното обучение в училище). Наложи му се да посещава детска градина поради факта, че предучилищната подготовка беше задължителна. Групата беше от 30 деца ( общоизвестен факт е какво е положението с местата в детските градини). Учителките бяха добри жени, стараеха е се, но им личеше, че си карат по течението, така както са си работили през последните двадесет години. От друга страна как ли се работи с толкова много деца? Детето ми можеше да чете, пише, смята, пее, рисува... доста преди да тръгне на училище. И предучилищната нямаше никаква заслуга за това. А що се отнася до общуването и играта с други деца, то градината и училището не са единствените места, където те могат да се осъществят. Има деца, които от двегодишни са тръгнали по ясли и градини и пак не са готови за първи клас.
Несъмнено като огромен плюс на задължителното обхващане на петгодишните може да се отчете факта, че щом управляващите поемат подобен ангажимент, то следва да осигурят съответния брой места. Но, като се замисля, преди три години пак си беше задължително, а беше невероятен проблем да си запишеш детето на предучилищна.Достатъчно е да се погрижат да има условия всяко семейство да може да запише детето си на детска градина, когато реши.
Що се отнася до възрастта, на която децата трябва да тръгват на училище, може би е добра идея в първи клас да постъпват децата, които към 15 септември са навършили седемгодишна възраст.
По въпроса за малцинствата - то и училището е задължително, даже спират детските за определен брой неизвинени отсъствия, но не съм забелязала това да ги стряска особено и редовно да посещават учебните занятия.

Общи условия

Активация на акаунт